Alkoholstrategin är här!

Nu är den äntligen här. EU-kommissionens alkoholstrategi. Redan kritiserad som en urvattnad pappersprodukt som inte betyder något. Redan kritiserad för att minimiskatter och införselkvoter inte är med.

Jag tycker det är att vara något naiv. Strategin ska ses som en bit i ett restriktivt pussel. Ett pussel som lagts de senaste åren i en allt stigande takt. Fler och fler länder inom EU ser alkohol som en folkhälsofara. Fler och fler länder höjer skatterna, höjer åldersgränserna och sänker promillegränserna. Just nu finns ett förslag från kommissionen om att höja minimiskatterna på öl och sprit. Just nu diskuteras alkoholreklam i TV eller inte där EU:s alla socialdemokrater är för ett förbud före kl 21. Just i veckan diskuterade EU:s jordbruksministrar hur stödet till vinbönderna ska reformeras.

Att strategin lagts fram är ett stort misslyckande för alkoholindustrin. De ville inte ha någon strategi, de motarbetade den på alla sätt, de fick möjlighet att sitta med i de referensgrupper som funnits. Och resultatet blev en strategi där alkoholskadorna i EU beskrivs som ett stort problem på många fronter. I officiella EU-dokument står det att promillegränser på t ex noll promille för tung trafik och bussar, höga priser för ungdomar och frågor om alkoholvanor inom primärvården har betydelse för att sänka skadorna.

Visst kunde vi önskat mer, men för fem år sedan trodde vi inte ens att EU skulle ha kommit så här långt. En sänkning av införselgränserna ligger i Sveriges egna händer. Om regeringen är lika ivrig där som när det gäller definitionen av vodka så kommer detta att gå vägen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback