Hur man än vänder och vrider kostar alkoholen pengar

Igår kom en uträkning av alkoholens samhällskostnader. En tidigare beräkning hade visat på 156 miljarder kr och den nya visade på 20 miljarder kr. Varför denna skillnad? Främst för att det är olika sätt att räkna på. Den senaste beräkningen tar bara med det som en internationell modell har med. Syftet är att kunna jämföra Sverige med övriga länder. Och det visar sig att Sverige har lägre kostnader än andra länder. Troligen för att vi dricker mindre alkohol.

Problemet med denna beräkning är förstås att många kostnader inte tas med fast de finns. Styrkan är att det går att jämföra.

Men spelar det någon roll vad alkoholens samhällskostnader är? Nej, egentligen inte. En mer relevant kostnad är vad alkoholen kostar landstingen och kommunerna i faktiska pengar. Hur mycket skattemedel används till alkoholskador som skulle kunnat använts till annat? Hur mycket kostar alkoholdrickandet arbetsplatserna? En arbetsgivare som har personal som kommer bakfulla eller stannar hemma kan alkoholen snabbt bli kostsamt. Att i det läget ha "after work" med öl efter jobbet är direkt kontraproduktivt.

Vare sig samhällskostnaden är 20 eller 156 miljarder så lider de 200 000 barnen till missbrukare, de som blir offer för rattfulla eller de som blir misshandlade.

Kommentarer
Postat av: Bredeandrine

Keep the good works comming.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback