Tydlig koppling mellan alkohol och hiv-smitta

Följande debattartikel tycker jag minsann är ganska bra. Införd i Norrbottens Kuriren, VF och Folket utifrån världsaidsdagen.

Alkohol spelar en stor roll i spridningen av hiv både i Sverige och i andra länder. Samlad erfarenhet och forskning visar dessa samband tydligt - trots detta glöms alkoholens roll ofta bort.


Regeringen och andra aktörer inom området måste uppmärksamma detta faktum, både hemma i Sverige och i de utvecklingsländer som drabbats hårt av hiv/aids.


Hiv sprids snabbare än någonsin i Sverige. Antalet personer som smittats inom landet har på bara ett år fördubblats. Alkoholens roll för spridningen av sjukdomen kan inte längre negligeras.


Studier från Europa liksom från utvecklingsländer som Laos och Uganda visar att alkoholkonsumtion leder till ett mer riskfyllt sexuellt beteende. Alkoholen leder till fler sexuella kontakter och bristande användning av kondom. Många våldtäkter begås under påverkan av alkohol.


Alkohol kan även rent fysiologiskt öka risken att smittas av hiv/aids. Forskning visar att immunförsvaret försvagas vid alkoholkonsumtion. Dessutom är ARV-behandling (bromsmedicin) ofta mindre effektiv bland dem som dricker mycket.


För många utvecklingsländer är hiv/aids ett av de största hindren för utveckling idag. Mycket preventionsarbete är inriktat på att sprida information om sjukdomen och på att förse människor med möjligheten att testa om de bär på viruset. Detta arbete måste kompletteras med åtgärder som tydligt riktas mot alkoholens roll vid spridningen av hiv. Restriktiva alkoholpolitiska modeller krävs vid sidan om intervention på lokal och regional nivå.

Det är avgörande för hiv-bekämpningen att alkoholens roll klarläggs och inkluderas i det förebyggande arbetet, i såväl Sverige som i biståndsinsatser i andra länder. Detta står inte på något sätt i motsats till andra åtgärder - insatser mot alkoholen är en nödvändig komplettering för att andra satsningar ska få effekt.


Regeringen och särskilt biståndsminister Gunilla Carlsson har ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma alkoholens betydelse vid spridning av hiv under 2008. Då  ska regeringen besluta om Sveriges nya hiv/aids-strategi. Kunskapen om alkoholens roll måste också tydligare återspeglas i biståndsorganet Sidas verksamhet mot hiv/aids.


Maj-Lis Lööw
Ordförande IOGT-NTO-rörelsens Internationella råd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback