Sprutbyten

Sprutbytesdiskussionen har blossat upp i Stockholm. Borde det införas eller ej? Att tillåta det är förstås att tillhandahålla verktyg för knarkare. En symbolfråga om ett första steg mot ett narkotikafritt samhälle. Men skyddar det mot HIV och hepatit C?

Dagens DN skapar en del frågor.
Vi kan läsa hur ett antal vill införa sprutbyten. Hur de smyger in att det inte bara skulle minska HIV utan också hepatit C. Kanske hoppas de att opinionen ska falla för hepatit C-argumentet? Intressant argument för sprutbyten är att det är svårare att finna en ren spruta än heroin i Stockholm. Som att gratis sprutor skulle få fler att sluta med heroin? Och en fd knarkare säger att han tror sprutbyte skulle minska hepatit-C

Nåväl, artikeln fortsätter med argument som att Skåne, där fria sprutor funnits i 20 år, lyckats. Inget HIV-fall där. Överläkaren menar att det är svårt att vetenskapligt bevisa men att det är hans absoluta övertygelse att detta beror på fria sprutor. Men det visar sig att 2 av 3 av deras knarkare får hepatit C. Inget skydd där alltså. Trots att man i Stockholm tror det.

Sedan får ansvarigt sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg (fp) komma till tals. Hon menar att det inte finns några bevis för att sprutbyten är effektivare än vård utan. Hon har läst Socialstyrelsens utvärdering som inte visar någon effekt. Hon har synat WHO-rapporten som finns för sprutbyten. Och det är en legaliseringsförespråkare som författat den.

Och det är väl så vi vill att politiker ska agera i dessa frågor. Med vetenskapliga bevis. Det finns för mycket av tyckanden och tro inom såväl alkohol- som narkotikapolitik. Ska förnuftiga beslut fattas måste en vetenskaplig bas finnas. Sedan kan man gärna salta det med politiska ställningstaganden om vilket samhälle vi vill ha.

I Göteborg är det ännu färre HIV-fall bland knarkmissbrukare, och de har inga fria sprutor. Tänk om sprutbytesprojektet i Skåne bara sammanfaller med att inga HIV-fall upptäckts? Som att bevisa att 97 procent av alla knarkare har druckit Coca Cola - alltså skulle den drycken leda till färra HIV-fall...


Kommentarer
Postat av: Abdirahmanaurora

I LOVE THIS VERY PAGE PLEASE KEEP UP THE GOOD AND WONDERFUL JOB.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback