Supersmurfen - från demokrati till diktatur

Läsa gamla seriealbum är ett gemensamt nöje för mig och min dotter på kvällarna. Båda har lika roligt. Igår läste vi åter Supersmurfen. Vilken demokratiskola detta album är. Kan varmt rekomendera det. Sedan är det förstås vinklat men ger en fingervisning över ett samhälles utveckling och fall.

Storyn är att Gammelsmurf åker iväg för finna en viktig ingrediens till sitt experiment. Nu är det ingen som bestämmer i byn. Smurferna kommer fram till att någon måste bestämma, men alla vill göra det. De kommer på att de kan rösta, men alla röstar på sig själv. Två personer kör sedan valkampanj. Smurfen som lovar mest vinner valet men vill vara den enväldige Supersmurfen. Det ogillar de övriga. Han utnämner då Starksmurfen till kapten för livvakten och Musiksmrfen till språkrör. Båda känner sig hedrade och bekräftade och en inre kärna är säkrad.

Diktaturen tar ett hårdare grepp i och med att Sprattsmurfen fängslas för ett spratt. En underjordisk rörelse befriar honom och flyr till skogs. De okuvade gör terrorattacker mot byn och fler och fler smurfer hoppar av Supersmurfens diktatur och går över till de okuvade. Supersmurfen låter då bygga en stor palisad runt byn under förevändning att de okuvade ska hållas utanför, men byns invånare misstänker att den är till för att de inte ska komma ut.

I en sista strid är bråket på blodigt allvar. Slottet sprängs i luften. Vapnen är framtagna inför sista striden. Då kommer Gammelsmurfen hem. Citatet "Skäms ni inte? Ni uppför er ju precis som människor!!" sammanfattar på ett kärnfullt sätt hur ett samhälle kan utvecklas.

Läsvärt - för både vuxna och barn

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback