Äntligen är Vin & Sprit sålt!

Fick möjligheten att få in en debattartikel i tidningen Västerbottningen:
Veckans besked att regeringen säljer statliga Vin & Sprit för 55 miljarder kronor till franska Pernod Ricard är oerhört glädjande för IOGT-NTO. Äntligen är dubbelmoralens tid över.


Tanken med att ha ett statligt ägande över alkoholproduktionen i ett land är i grunden bra. Men det gäller bara när försäljningen inte är utsatt för konkurrens på den öppna marknaden. I och med Sveriges inträde i EU försvann tillverkningsmonopolet. Sedan dess har V&S varit en belastning för den svenska alkoholpolitiken.


På den öppna marknaden har bolaget agerat kraftfullt för att sälja så många flaskor sprit som möjligt. Flaggskeppet Absolut Vodka har marknadsförts aggressivt i många länder, bland annat Kina och Indien. Den internationella marknadsföringen har bidragit till att försvåra den sociala situationen i många länder.


Aggressiva metoder har använts även hemma i Sverige. Svensk lag förbjuder alkoholreklam i TV. Det statliga bolaget V&S har därför sänt reklam i andra kanaler som sänder från Storbritannien. På så sätt har den svenska lagen kringgåtts. En lag vars syfte är att svenska folket ska dricka mindre för att därigenom minska de alkoholrelaterade skadorna.


Det är här dubbelmoralen talar sitt tydliga språk. De svenska regeringarna har, oavsett partifärg, arbetat för en restriktiv alkoholpolitik såväl i Sverige som i EU. Effektiva åtgärder, som höga skatter, monopol och reklambegränsningar, har förordats. Samtidigt har ett annat statligt bolag försökt sälja så mycket alkohol som möjligt i andra länder. Detta har försvårat den svenska regeringens möjligheter att få förtroende för den förda alkoholpolitiken. Därför är det glädjande att V&S nu är sålt.


Även om försäljningen nu är över kan inte regeringen slå sig till ro. Med bolaget, som varit en belastning, sålt måste regeringen nu kraftfullt fortsätta agera för en än mer restriktiv alkoholpolitik i såväl Sverige som EU. Den införsel av alkohol som sker från annat EU-land måste sänkas radikalt, tullen måste få mer resurser och kommunerna måste prioritera alkoholfrågan.


Från IOGT-NTO:s sida föreslår vi att regeringen nu låter en rejäl del av pengarna från försäljningen gå till arbetet för en bättre folkhälsa, ett bättre förebyggande arbete och bättre verksamhet och stöd för barn till missbrukande föräldrar.


Peter Moilanen

Ansvarig IOGT-NTO:s alkohol- och narkotikapolitiska arbete.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback