Krogtillsynen måste skärpas!

Fick också in en kort debattartikel i Dagens Samhälle:

Förtydliga alkohollagen så att det blir lättare att dra in serveringstillstånd, uppmanar IOGT-NTO.
FOLKHÄLSA. Av cirka 11 000 tillstånd för alkoholservering dras årligen bara ett 20-tal in på grund av överservering eller bristande ålderskontroller, trots att alla vet att problemen är mycket större än så.
Hur väl kommunerna klarar tillsynen varierar kraftigt, visar en granskning som vår tidning Accent gjort. Fram träder en bild av näringsintressen som går före alkohollagen, dålig utbildning och bristande resurser. Systemet fungerar inte.
Dessutom kör länsrätterna över kommunerna när de väl kommit så långt att de beslutat att dra in ett tillstånd. Stockholms socialborgarråd Ulf Kristersson skrev på DN Debatt (14/3) att länsrätten upphävt en tredjedel av stadens beslut. Det finns exempel på krogar där polisen gjort tio omhändertaganden av berusade och länsrätten nöjt sig med bara en varning. Hur många ska behövas för att klassas som upprepade?

IOGT-NTO kräver
* att kommunerna ger alla inblandade i alkoholhandläggningen tillräckligt med resurser och relevant utbildning och
 * att alkohollagen förtydligas så att det blir lättare att dra in serveringstillståndet för den som inte sköter sig. Möjlighet finns redan i år. Alkohollagen är under utredning och utgångspunkten är en restriktiv alkoholpolitik. Nu är det upp till bevis för regeringen att visa att den verkligen sätter folkhälsan framför näringsintressena!
Peter Moilanen
Ansvarig IOGT-NTO:s alkohol- och narkotikapolitik

Kommentarer
Postat av: Jokke

"Det finns exempel på krogar där polisen gjort tio omhändertaganden av berusade och länsrätten nöjt sig med bara en varning."

Det måste väl dock vara otroligt svårt att sätta krogen som ansvarig för de personer som besöker den.
För att det ska gå måste det ju finnas klara bevis på att det är krogen som har serverat gästen, eller ?

För i det sammhälle vi lever och med de skatter som sedan ligger till grund för alkoholens höga priser. Där dricker folk vanligvis före dom går ut på krogen och vem kan då säga att det är krogen som serverade gästen tills han blev medvetslös, eller vad nu som krävs för att bli omhändertagen. Han/hon kunde mycket väl ha druckit det innan.

Överservering, är inte helt på det klara med hur det är definierat. Men även här måste det vara otroligt svårt då det dessutom är en bedömningsfråga. För ponera att jag går till baren och beställer ett fat med 10 shots. Dessa 10 shots sveper jag innom dom kommande 3 minutrarna och väntar på dess effekt.
När jag köpte dem var jag nykter så hur ska en sådan situation bedömmas?

Och till sist måste jag säga att jag inte ens förstår varför mycket innom svensk alkohol politik ens existerar. För det är väl så att var människa som väljer att förstära alkohol tar det beslutet som en vuxen människa. Och som jag sedan vill minnas att lagen också säger : Att vid alkoholfärtäring så tar du också ansvaret för det dom händer därefter.

Jokke

2008-04-11 @ 06:16:52
Postat av: Peter

Det är krogägaren som ansvarar för att inte servera för berusade personer inne på krogen. Ansvaret ligger där och skulle gästerna vara för berusade redan när de kommer till krogen så ska de inte komma in.
Svensk alkoholpolitik kan sammanfattas som omtanke om andra. För även om den enskilde vuxna tar sitt beslut att dricka så får det konsekvenser för andra. För barn som växer upp, familj och anhöriga runt om, arbetskompisar, trafikoffer, sjukvården och samhället i stort. Det är lite för enkelt att säga att det är upp till individen.

2008-04-11 @ 08:58:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback