Gårdsförsäljning en allvarligt hot

2008 års coming star på den alkoholpolitiska himlen är utan tvekan frågan om gårdsförsäljning av vin. Frågan är med i alkohollagsutredningen. Och vissa riksdagsledamöter kör ett spår som är ett direkt hot mot monopolet. I fredags lyckades vi i Dagens Industri få in ett svar på en hotfull artikel:

Tillåt gårdsförsäljning av vin direkt till konsumenterna, skriver riksdagsmännen Jan R Anderson och Jan Andersson (DI 28/12). Detta är en näringsfråga och inte en social fråga, tycker de. Problemet är att de har helt fel.


Förslaget verkar oskyldigt vid en första anblick. Men den trista sanningen är att detta snabbt skulle bli ett mycket allvarligt hot mot vår restriktiva alkoholpolitik.


Om svenska tillverkare får rätt att sälja sina alkoholdrycker direkt till svenska konsumenter skulle det som ett brev på posten komma krav från EU att tillverkare i andra EU-länder också ska ha samma rätt. Att ge fördelar till inhemska produkter eller företag är förbjudet enligt EU:s regler. Och när alla tillverkare av alkohol inom EU får rätt att sälja direkt till konsument i Sverige, då har detaljhandelsmonopolet upphört att existera.


Det är mycket oklokt att riskera det svenska detaljhandelsmonopolet. Låt oss inte i onödan öka alkoholkonsumtionen och eländet i Sverige.


Sven-Olov Carlsson

Förbundsordförande IOGT-NTO


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback