Regeringen i halvtid - alkoholfrågan

Min högst subjektiva halvtidsbedömning av regeringen gällande alkoholfrågan på en skala mellan ett och fem där fem är högst


5

Anders Borg - Hans uttalanden i alkoholfrågan är klarsynt och påläst. Har medverkat till att det totala skattetrycket ökat sedan årsskiftet och har kämpat för att minimiskatterna på alkohol ska höjas. Gillar monopolet på alkohol. Nu hoppas vi på att införseln ska sänkas.


4

Cecilia Malmström - Alkoholfrågan finns med under Sveriges ordförandeskap i EU. Hon har också medverkat till att diskussioner om alkoholen förts på olika sätt både i Växjö och i Rosenbad.


Gunilla Carlsson - Har klarsynt påtalat alkoholens hinder för ett lands utveckling och att begränsningar i utbudet är effektivt.


Göran Hägglund - Är som kristdemokrat en garant för en restriktiv alkoholpolitik och vi ska för alkoholfrågans roll vara glada att han är chef på Socialdepartementet.


Maria Larsson - ligger bakom att regeringsförklaringen är så tydlig i alkoholfrågan och står genuint upp för en restriktiv alkoholpolitik i Sverige liksom i EU. Hade fått en femma om det inte var för att hon på senare tid lyssnat mer på sina jurister vad gäller t ex oberoende mellanhand vid distanshandel.


Mats Odell - Har sålt Vin & Sprit och därigenom underlättat trovärdigheten i Sveriges alkoholpolitik.


3

Fredrik Reinfeldt - Man hör honom aldrig säga att alkoholmonopol eller alkoholskatter skulle ha någon effekt vad gäller alkoholskador. Får en trea för att han utsett Anders Borg till finansminister.


Eskil Erlandsson - Å ena sidan verkar han vara för gårdsförsäljning av vin men å andra sidan stred han hårt för att förändra vinsubventionerna inom EU.


Jan Björklund - Vill inte träffa IOGT-NTO och leder ett parti som gjort svängningar inom alkoholpolitiken till det sämre. Men röster om honom gör gällande att han personligen är för en restriktiv alkoholpolitik. Hoppas nu att han kliver fram inom partiet.


Åsa Torstensson - Ser klara samband mellan alkohol och trafikolyckor. Men varför inte vara tydligare vad gäller alkolås i nyproducerade bilar?


2

Andreas Carlgren - Centerpartist av den gamla stammen. Men visst skulle han kunna nämna den klimatpåverkan som alkoholen innebär med sina odlingar som kräver vatten, sitt resursslöseri vad gäller burkar och de utsläpp som görs via onödiga transporter.


Beatrice Ask - Visserligen är fler poliser på väg vilket ökar efterlevnaden av alkoholrelaterade lagbrott. Den stora besvikelsen är ändå att sjöfylleri fortfarande inte har en 0,2-promillesgräns.


Cristina Husmark Pehrsson - Har gjort uttalanden om samband mellan förtidspensionärer och alkohol men tar tyvärr inga initiativ till att stävja det.


Lena Adelsohn Liljeroth - Känns inte som alkoholfrågan är hennes grej. Gjorde några tappra uttalanden vid revideringen av TV-utan-gränser-direktivet, men hade föga framgång. Borde kliva fram vad gäller samband mellan alkohol och sponsring och reklam.


Sven Otto Littorin - Vill i alla fall komma åt utanförskapet. Men varför då inte peka ut alkoholen som en bidragande faktor? Och vad gäller arbetsplatsolyckor har ju alkoholen sin givna roll.


1

Carl Bildt - Nja, alkohol i hans vokabulär ingår väl mest vid representation? Borde lyssna mer på sin kollega Gunilla Carlsson.


Ewa Björling - Regeringens skräck på området. Tror att frihandel med alkohol leder till bättre folkhälsa.


Lars Leijonborg - Gjorde inget på alkoholområdet när han var partiledare - gör inget som minister. Här skulle initiativ för forskning på området vara välkommet.


Maud Olofsson - Gillar gårdsförsäljning och ser alkohollagen som en lag som krånglar till det för småföretagare.


Nyamko Sabuni - Tycker väl ingenting i frågan, eller?


Sten Tolgfors - Som handelsminister gjorde han inget för att stävja frihandeln med alkohol.


Tobias Billström - Inte den man tänker på i alkoholsammanhang. Han om någon skulle kunna tala om alkoholens effekt för utanförskap.


Kommentarer
Postat av: Pierre

Lysande! Den här borde publiceras i Accent! :-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback