Debattartikel på Aftonbladet idag

Ett år har gått sedan folkhälsominister Maria Larsson på allvar uppmärksammade barnen till missbrukande föräldrar. Det genomfördes på konferenser i alla län.


Vi som leder organisationer med ett starkt engagemang i frågan tyckte, och tycker, att detta var ett mycket bra initiativ. Ett år senare verkar dock tyvärr allt för lite ha hänt. Larsson betonade då att stöd för barn i missbruksmiljöer ska finnas i alla kommuner. IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis, visar dock i sin årliga kartläggning att fortfarande har var fjärde kommun inte en enda stödgrupp och att totalt nås bara en procent av de berörda barnen.


Larsson ville ta fram
en handbok att användas av kommunerna för utbildning. Boken är, ett år senare, inte klar och det är inte ens säkert att den kommer att tas fram. Hon pekade också ut länssamordnarna som en viktig grupp. En kartläggning av deras insatser med barnen hittills visar att de flesta ännu säger sig vänta på tydligare anvisningar från Folkhälsoinstitutet, FHI. Ifjol avsatte regeringen 50 miljoner kr för att stödja kommunerna i deras arbete med utsatta barn. En granskning visar att bara en mindre del har använts till insatser riktade till barn till missbrukande föräldrar.

Löftet att räkna antalet utsatta barn är dock genomfört. FHI kom fram till att 385 000 barn lever med riskbruksföräldrar - ett stort antal. Inom BRIS stödverksamhet är samtal från barn om deras problem med föräldrars alkoholvanor frekventa. Larssons initiativ att ge barnen stöd via kommunerna tar tid och arbetet har tyvärr knappt kommit igång.


Vårt budskap till Maria Larsson är att vi står beredda att med mycket kort startsträcka ta vårt ansvar för att komplettera de offentliga satsningar som görs. Detta är någonting vi redan arbetar med och lätt kan öka.


Frivilligsektorn ska inte
ses som en besparing utan som en mångfald av möjligheter att nå barnen i en kommun. Vi menar att regeringen nu måste sätta fart på arbetet med barnen i missbruksmiljöer samtidigt som nytillströmningen av barn måste minska. Det senare kan bara ske genom att alkoholkonsumtionen i hela samhället minskar. Alla barn har rätt till en alkoholfri uppväxt.

Anna Carlstedt , Vice förbundsordförande IOGT-NTO

Carina Eriksson, Förbundsordförande IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis

Ingela Thalén, Ordförande BRIS

Anders Carlberg, VD Fryshuset

Greger Walve, Projektledare De Glömda barnen, Hela Människan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback