Släkten växer och breder ut sig

Igår träffade vi Fannys nya tremänning Sebastian. Fanny har inga kusíner (än!) så detta är extra intressant. Förutom min kusin och hennes sambo fanns sambons syster och deras gemensamma kusin i lägenheten. Ibland känns det som om alla är släkt med alla, men mina uträkningar viasr att det bara är Sebastian som är det. Igårkväll i den lägenheten i alla fall...

Storstadstjejen i farten

Idag är min storstadsyjej i farten. Vi har ätit brunch i Västermalmsgallerian tillsammans med en kompis jag lärde känna i Bryssel. Sedan inköp av pärlor i pärlbutiken. Efter lite shopping på H&M så duschas det nu inför dagens och veckans höjdpunkt; Mamma Mia på Cirkus.

Jag har sett den i London med originallåtarna, Fanny har hört de svenska låtarna. Ikväll blir mixen total!

Nana Thai - en barnvänlig restaurang

Fanny kom till slut och efter en sovmorgon och lugn förmiddag åt vi lunch på den thailändska restaurangen Nana Thai vid Hornstull.

Varför Nana Thai är en så bra barnrestaurang:
- Har en bra och speciell barnmeny
- Serverar maten på tallrikar formade som löv, majs eller annat
- Man kan sitta på golvet och äta
- Glad personal
- Hela restaurangen är alkoholfri. Inga problem för bra ställen att klara sig utan alkohol. Men så mycket trevligare att ta med sig barn dit.

Kommer stormen eller kommer Fanny?

Spänningen är olidlig. Ikväll kommer Fanny. Med plan. Men kommer hon och hennes plan att ta sig igenom ovädret i Västerbotten och Västernorrland? Kommer det att bli storm i Stockholm? Kommer hon förresten att ta sig ut till Kallax med bilen genom snödrivorna?

Jag gör mig mentalt redo att vänta länge på Arlanda och kanske tom åka tillbaka utan henne för att återvända imorgon...

Alkoholstrategin är här!

Nu är den äntligen här. EU-kommissionens alkoholstrategi. Redan kritiserad som en urvattnad pappersprodukt som inte betyder något. Redan kritiserad för att minimiskatter och införselkvoter inte är med.

Jag tycker det är att vara något naiv. Strategin ska ses som en bit i ett restriktivt pussel. Ett pussel som lagts de senaste åren i en allt stigande takt. Fler och fler länder inom EU ser alkohol som en folkhälsofara. Fler och fler länder höjer skatterna, höjer åldersgränserna och sänker promillegränserna. Just nu finns ett förslag från kommissionen om att höja minimiskatterna på öl och sprit. Just nu diskuteras alkoholreklam i TV eller inte där EU:s alla socialdemokrater är för ett förbud före kl 21. Just i veckan diskuterade EU:s jordbruksministrar hur stödet till vinbönderna ska reformeras.

Att strategin lagts fram är ett stort misslyckande för alkoholindustrin. De ville inte ha någon strategi, de motarbetade den på alla sätt, de fick möjlighet att sitta med i de referensgrupper som funnits. Och resultatet blev en strategi där alkoholskadorna i EU beskrivs som ett stort problem på många fronter. I officiella EU-dokument står det att promillegränser på t ex noll promille för tung trafik och bussar, höga priser för ungdomar och frågor om alkoholvanor inom primärvården har betydelse för att sänka skadorna.

Visst kunde vi önskat mer, men för fem år sedan trodde vi inte ens att EU skulle ha kommit så här långt. En sänkning av införselgränserna ligger i Sveriges egna händer. Om regeringen är lika ivrig där som när det gäller definitionen av vodka så kommer detta att gå vägen.

Hur man än vänder och vrider kostar alkoholen pengar

Igår kom en uträkning av alkoholens samhällskostnader. En tidigare beräkning hade visat på 156 miljarder kr och den nya visade på 20 miljarder kr. Varför denna skillnad? Främst för att det är olika sätt att räkna på. Den senaste beräkningen tar bara med det som en internationell modell har med. Syftet är att kunna jämföra Sverige med övriga länder. Och det visar sig att Sverige har lägre kostnader än andra länder. Troligen för att vi dricker mindre alkohol.

Problemet med denna beräkning är förstås att många kostnader inte tas med fast de finns. Styrkan är att det går att jämföra.

Men spelar det någon roll vad alkoholens samhällskostnader är? Nej, egentligen inte. En mer relevant kostnad är vad alkoholen kostar landstingen och kommunerna i faktiska pengar. Hur mycket skattemedel används till alkoholskador som skulle kunnat använts till annat? Hur mycket kostar alkoholdrickandet arbetsplatserna? En arbetsgivare som har personal som kommer bakfulla eller stannar hemma kan alkoholen snabbt bli kostsamt. Att i det läget ha "after work" med öl efter jobbet är direkt kontraproduktivt.

Vare sig samhällskostnaden är 20 eller 156 miljarder så lider de 200 000 barnen till missbrukare, de som blir offer för rattfulla eller de som blir misshandlade.

Snart är strategin här

2001 beslutades det, under det svenska ordförandeskapet, att EU-kommissionen skulle ta fram en alkoholstrategi. Sedan har vi väntat och väntat. Och försökt påverka och påverka.

Idag sägs det att den ska presenteras. Kanske vid 16-16.30-tiden. Flera års arbete ska till slut resultera i ett dokument. Färden har inte varit lätt. Även vi är många som vet att alkoholen är ett problem och inte bara njutning så har alkoholindustrin ett inflytande över den politiska processen. Och industrin vill förstås sälja så mycket alkohol som möjligt. Och då är varje erkännande av att alkoholen är ett problem ett bekymmer.

Så vi hoppas att en någorlunda vettig strategi kommer fram idag. Sedan är det över. Eller inte. För det är ju nu arbetet börjar. Om det helt plötsligt finns en strategi så ska den ju implementeras och verkställas. Och där börjar flera års hårt arbete framöver.

Vem sa att IOGT-NTO spelat ut sin roll? Det var i och för sig länge sedan jag hörde det...

Alliansen bäddar för sänkta avgifter

Är på fritiden kassör i min bostadsrättsförening. När jag började var ekonomin i fritt fall. Avgiften fick höjas med 14 %. Främst var det eftersom taxeringsvärdena höjts enormt och i och med det den sk inkomstskatten. Från 400 000 kr till 1,4 miljoner kr på fem år.

Nu är ekonomin i balans och vi har tillsammans skurit ner avtal och sparat på olika poster. Vad händer? Jo, regeringen lägger en budget där inkomstskatten avskaffas. Jag upprepar: Avskaffas. Ena året 1,4 miljoner kr andra året noll kr. Tur man bor i bostadsrätt i Stockholms innerstad. Hade varit värre att vara arbetslös på landsbygden...

Så nu ska här sänkas avgift. Hur mycket är fortfarande ej klart, men en hel del procent blir det.

Så påverkar politiken vardagslivet... (PS. Dessutom sänktes fastighetsskatten. DS)

En 18-årig SVT väntade mig

SVT firar 50 år just nu på SVT 1. Det innebär att TV bara funnits i 18 år när jag föddes. Denna tingest som jag tagit för så självklar hade alltså inte ens funnits i 20 år. Jag hade i alla fall två kanaler att välja på. Och färg TV. Mina kusiner hade svartvitt och det berättas än idag när jag som liten kom in i deras kök och sa att det var något fel på TV:n eftersom Drutten var smutsig...

Tänk vad mycket som händer med det tekniska. Det vi idag tycker är självklart såg någongång dagens ljus. För min dotter är det självklart med massor av kanaler, film via Internet, video, DVD, Text TV och reklam. Allt det där kan jag komma ihåg när jag första gången stötte på.

Vad kommer i framtiden? Vad kommer vi att tycka är självklart om 5-10 år?

Varför så viktigt för Reinfeldt att markera moderat?

Vår nya folkhälsominister, Maria Larsson, har i dagarna varit ute och förklarat varför ingen spritskattesänkning fanns med i budgeten. Anledningen är att hon inte tror på skattesänkningar utan att vi måste sätta åt de illegala ivrarna med ökade insatser på tullen och skärpta straff för t ex langning. Kloka synpunkter!

Men varför är det så viktigt för Reinfeldt att kommentera detta med att moderaterna minsann drivit en sänkning länge och att de vill fortsätta driva det? I dessa tider borde han ju ha ett intresse av att visa upp en enig regering, men så var alltså inte fallet. Kan det vara så att en stressad och pressad person säger mer än vad en balanserad person gör?

För övrigt har Kent Härstedt gjort skattesänkningar på alkohol till sin politiska mission. Nån gång får han väl ändå ge sig! Nu dristar sig den gode politikern till att ifrågasätta den statistik som SoRAD tar fram. Han ifrågasatte den inte när statistiken passade honom...

Ärligt talat - har människan varit på månen?

Jag vet att intellektuellt och vetenskapligt sett har USA landsatt människor på månen. Absolut.
Men jag kan ändå inte låta bli att ibland tänka på att allt det där bara är en bluff.

Året var 1969 och det kalla kriget var i full gång. Då lyckas amerikanerna gå på månen. Innan mobiltelefonens tid, datorns tid och internets tid. Datorerna var fantastiskt stora och tunga. Raketer gick ändå i skytteltrafik till månen. Sedan dess har ingen varit där.

De senaste åren har den stora frågan varit om raketerna kan lyfta överhuvudtaget. Och dödsolyckor har skett med sprängda raketer. Nu ska en svensk iväg. Han har väntat i 14 år för att överhuvudtaget få komma upp i rymden under tio dagar. Idag finns en landning på månen inte ens på kartan. Samtidigt har vi idag fantastisk högteknologi, kraftfulla datorer som är så små, så små, och material som är starka och lätta. Och kunskapen om rymden och himlakropparna är betydligt större än för 37 år sedan.

Var människan verkligen på månen? Alla älskar den stora konspirationen...

Lars, Maud och Göran får mer inflytande när ministrar går

Moderaterna och Reinfeldt verkar ha svårt att finna bra ministrar utanför den närmaste kretsen med Reinfeldt, Littorin och Borg. Schlingman blev ju partisekreterare. Vad kan då komma ut av ministeravhoppen?

Troligen kommer de övriga tre partierna att vilja ha ett större ord med i laget när nya ministrar ska utses. Tydligen har varje parti fått ta hand om sin "kvot". Nu är det slut med det. Och det gör förmodligen att vi kommer att se en eller två ministrar som inte alls är så nyliberala eller konservativa.


Varför ska alkohollagen vara i vägen?

I Luleå pågår en lokal debatt kring tillstånden. Det är kommunens alkoholhandläggare som vill dra in ett antal serveringstillstånd. De har skatteskulder eller har i övrigt inte uppfyllt reglerna om matservering.

Som vanligt framställs alkohollagen som ett hinder. Om det inte varit för denna lag så skulle gästerna fått sitt alkohol. Man kan ju inte, intygar krogägarna, driva restaurang utan alkohol.

Ingen vinklar storyn utifrån vad det faktiskt handlar om. Alkohollagen finns där för att det ska vara krångligt. Det ska vara krångligt eftersom det skyddar människor. Om vi har för många oseriösa krogägare så blir fler fulla och då far fler illa. Och krogägarna har ju faktiskt själva ett ansvar att betala sina skatteskulder och se till att de har den mat som krävs. Lagen är inte okänd.

Dessutom vet vi från europeiska exempel att även om alkoholkonsumtionen gått ner i Österrike och Italien de senaste decennierna så har restaurangnäringen ökat. Så visst går det att tjäna pengar i branschen utan alkohol.

När elen kom till byn

Min mor berättade under lunchen med inlevelse hur spännande det var när elen kom till byn strax utanför Pajala på 40-talet. Min moster, som var yngst, fick äran att trycka på strömbrytaren och - magi - där lyste lampan av sig själv. Den stora fotogenlampan byttes med någon i grannbyn mot skidor.

Det är inte längesedan vi fick elektricitet till folket i Sverige. Och idag är vi bland de människor i världen som konsumerar mest el. Och vi tycker oss inte kunna minska vår användning. Ändå är elkostnaderna en kostnad vi verkligen själva kan göra någonting åt. Släcka det vi inte använder mer, köpa elsnålare produkter. Men frågan är om vi orkar det? Kanske är det lättare att betala för överutnyttjandet och gnälla på någon annan?

Vin & Sprit fortsätter tjäna pengar

Noterar att statliga Vin & Sprit sett som sin huvuduppgift att tänja på den lite luddiga lagen kring alkoholreklam. Marknadsdomstolen har dömt dem skyldig till brott och 50.000 kr i vite. V&S menar just att flera aktörer marknadsfört sig på tvivelaktigt sätt varför det är bra att lagen prövas. Varför ska det vara statens uppgift att undersöka?

Vin & Sprit har för övrigt, tillsammans med bl a Bacardi och Diagio, drivit en europeisk kampanj som direkt motverkar svenska statens intressen. I minst en tidning har de annonserat för att försöka förmå kommissionen och det finska ordförandeskapet i EU att medverka till en alkoholpolitik som bygger på att det bara är missbrukarna som är problemet och att företagen ska utöva självkontroll för hur alkoholreklamen är utformad. Om det läget rådit hade inte Marknadsdomstolen kunnat döma det de gjorde i veckan.

Nej, sälj Vin & Sprit illa kvickt! Alliansregeringen borde prioritera så att bolaget blir det första de säljer ut.

2000-talets ironi

... torde vara följande välkända och uttjatade ämne:
Al-Qaida och bin Ladin attackerar tornen. Lösning: attackera Irak och Saddam Hussein. Allt för världsfreden...

Störningar i (kollektiv)trafiken

Min resa till Luleå är ännu inte slut efter fyra timmar. Minst två-tre timmar till. I Stockholm gnälls det när tunnelbanan är 15 minuter sen. I Norrland betyder en försening ofta många timmar. På den tiden jag åkte tåg var några timmars försening standard.

Nåväl, idag var det dimma på Kallax. Och då känns det faktiskt bättre att kapten säger att vi landar i Skellefteå istället och tar buss. Tänk om de sagt "kraftig dimma på Kallax. Begränsad sikt. Det brukar gå bra så vi chansar". Inte så lustig tanke.

Men som vanligt är infounderskottet påtagligt. Många rykten bland passagerarna och några bittra kommentarer.

Fanny ville egentligen att jag skulle hämta henne på fritids denna gång. Hon hade så mycket att visa. Så hon blir i alla fall glad.

Nostalgikväll med McEnroe

Såg just Stockholm Open i tennis med bl a John McEnroe. Vilken nostalgi! Vilken glädje! 47 år gammal briljerade han och bjöd på fantastiska bollar. Han vann turneringen första gången tre år innan en av hans dubbelmotståndare föddes. En skön lirare som tyvärr mest är ihågkommen för sitt humör. Humöret var bara en liten del. Kommer ihåg en gång när de i en turnering hade en maskin som pep istället för en linjedomare. Maskinen var igång i alla matcher tills McEnroe blev less och stängde av den. Han kunde ju inte skälla på en maskin!

Jag hade själv ett hett temperament när jag spelade amatörtennis i högstadieåldern. Vi spelade varje dag hela sommaren och även en hel del på vintern. Jag skrek, tappade humöret och slog tom sönder ett dyrt racket. Kanske en aning svårt att tro idag. Lösningen var att jag målmedvetet spelade den gamla dataspelsklassikern minröj på svår nivå sent på kvällen. Efter veckor med det lärde jag mig att den som har tålamod lyckas, den som tappar besinningen förlorar. Oftast på kort sikt, alltid i längden.

Gjorde Anna Sjödin något olämpligt? Givetvis!

Mycket skrevs och mycket sades när Anna Sjödin hamnade i krogbråk. Inte så konstigt. I Sverige har vi 18-årsgräns på krogen men 20 år på Systembolaget. Konstigt kan tyckas då 20 år på båda ställena vore det mest logiska. Nåväl, 18 år är det eftersom det är tillståndsinnehavarnes ansvar att inte 18-åringen blir för berusad. Ja lagen är så långtgående att ingen på krogen får bli för berusad. Sk överservering får inte förekomma. Den som innehar tillståndet har också ansvaret. Enkel logik.

Personer blir fulla, den ansvarige tar sitt ansvar och säger stopp. Ut med dem! Men den där kvällen på Carzy Horse hjälpte inte det. Nej då gjordes det motstånd. Våld användes. Några ord som inte borde sägas råkade undslippa munnar.

Tror faktiskt inte någon som varit nykter skulle lyckas med konsstycket att felaktigt bli utslängd. Varför? Jo, för att en helnykter person inte ens skulle hamna i blickfånget för vakterna. De nyktra skulle lugnt kunna fortsätta äta sin pasta med Karl Johansvamp. Nykterister har rätt till en krogmiljö där överservering inte förekommer. Alla andra också. Sådan är lagen.

Vardagsrasismen tycks vara en viktig rättighet hos vissa

Läser i lokaltidningen Mitt i Kungsholmen att en kvinna reagerat på att en annan kvinnan kallade en kioskägare för "svartskalle" och "jävla idiot". Hon sa helt enkelt ifrån på skarpen!

När hon sedan gick vidare mot tunnelbanan kände hon sig förföljd av den som sagt de kränkande orden. När hon konfronterade kvinnan fick hon en ihoprullad tidning fylld av sörja upptryckt i ansiktet.

Inte bara tycktes det vara viktigt att få kalla kioskägaren för kränkande tillmälen, nej det var så viktigt att hon bemödade sig med att följa efter den som sa till på skarpen. Så skapas ett samhälle där man bara bryr sig om sig själv. Så skapas ett samhälle där ingen vågar säga till när de ser sånt som är osunt.

Snart fredag!

Snart är det fredag igen. Varför är nu det så speciellt? Jo, för varannan fredag träffar jag min älskade dotter Fanny. Planet till Luleå går kl 0840 och landar vid 10-tiden. Därefter flygbuss till min mammas jobb för snabb lunch och hämtning av bil. 4, 5 mil senare glider jag in vid Vitåskolan. Oftast hinner jag vara med en halvtimme i skolan och höra hur det är. Fanny verkar alltid lika stolt och glad över att jag är där, och det är jag också.

Sedan gör vi någonting tillsammans, t ex besöker en butik eller Teknikens Hus, för att hämta hennes farmor vid 16.00. Middag står förstås på kvällens program, men annars försöker vi ta det lugnt. Spela spel, läsa en bok eller seriealbum, leka på någon lekplats, pyssla eller se en film.

Lördagen är detsamma förutom att vi försöker göra någon aktiv grej. Det kan vara badhus, museibesök, bio, Teknikens Hus, besöka någon, shopping, picknick eller en utflykt till annan ort. När det är melodifestivaltider laddar vi upp hela dagen och ringer och röstar på Fannys favorit.

Söndag känner vi båda att det börjar dra ihop sig. Dra ihop sig för att åter skiljas för två veckor. Eller en och en halv vecka som vi säger nuförtiden. Jag skjutsar henne till hennes mormor så att de kan gå och öva Line dance tillsammans. Något hon tycker är himla roligt.

Själv far jag till flygplatsen för ett annat vardagsliv med andra möjligheter och andra förutsättningar. Och längtar till fredag om två veckor.

... has spoken

Margot Wallström var, som vanligt, lysande i dagens tal. På 15 minuter fick hon de 200 personerna som kom från "folket" inom EU att förstå vikten av att de var där, att kommissionen skulle lyssna på dem och förklara hur EU betyder någonting för alla. Vad är europeiskt undrade hon retoriskt? Kanske är det svårt att spontant svara på? Hennes funderingar gällde bl a jobben, miljön, immigrationen och trafficking. Områden där Europa står inför gemensamma utmaningar som bäst löses gemensamt.

Varför ska kommissionen då lyssna på folket? Jo, menade hon, ni har väl alla sett EU:s "familjebilder"? De består av 49 män och två kvinnor. Inga färgade och inga unga. Den familjen är inte mycket till europeisk familj. Det behövs något mer.

Hoppas nu att hon har mandat i kommissionen för det arbete hon driver, så det inte stannar där.

Margot

Idag ska jag vara observatör några timmar på en tvådagars "agenda-setting- event" i Bryssel. Margot Wallström ska tala om EU framtid och 200 personer från alla EU-länder med spridda egenskaper och erfarenheter ska sätta agendan för ett arbete kommande år i vilken riktning EU ska gå.

Spännande!

Ny regering nya möjligheter

Ny folkhälsominister: Maria Larsson (kd). Som alla kristdemokrater är även hon bra i alkoholfrågan. Hon har skrivit en del som håller samma linje som IOGT-NTO. Jag har aldrig träffat henne personligen, men vi har blivit utfrågade på samma konferens anordnad av bl a Socialstyrelsen. Jag talade om hur en ideell organisation arbetar i EU och hon talade om hur politiker kan visa på att EU är viktigt att känna till för ideella organisationer. Hon hoppade där in med mycket kort varsel eftersom hon tycker ideella sektorn är viktig.

Ny EU-minister: Cecilia Malmström (fp). Också bra. Nu kan det bli fart på regeringens EU-politik. Nu kan regeringen inse att det mycket väl går att påverka EU istället för att lägga sig platta. Hon kommer troligen att ha hand om ordförandeskapet i EU 2009. Då borde alkoholfrågan vara uppe. Cecilia och jag har genomfört ett seminarium tillsammans i Europaparlamentet. Hon är verkligen kompetent och resultatinriktad utan att lägga sig i detaljer. En mycket bra ledare är mitt intryck.

Ny joker i alkoholpolitiken: Finansminister Anders Borg (m). Det är här alkoholskattefrågan ligger. 16 oktober kommer vi att få se hur mycket Maria Larsson är värd när hon ska tampas med Borg.

Snart ny regering

Snart presenteras den nya regeringen. Spännande. Nästan lite som julafton när jag var liten. Vad ska komma? Vem är det? Hur ska det gå?

Inte minst på alkoholpolitiksidan har det stor betydelse. Ska folkhälsan prioriteras så mycket att det, som i senaste regeringen, får en egen minister. Eller blir det enbart en socialminister? Blir det en moderat eller kristdemokrat? Kanske blir det en kristdemokratisk finansminister? Har ju betydelse för alkoholskatten.

En borgerlig regering har mycket att svara upp mot. Det var ju en borgerlig regering som åren 1976-82 slängde in mellanölet på Systembolaget, begränsade alkoholreklamen i tidsskrifter samt införde lördagsstängt på Sytembolaget. Visserligen under ledning av Karin Söder och ett centerparti som på den tiden hade över 20 procent av rösterna. 

Dynamiska effekter i praktiken

I lördags var jag och min dotter på bio (Asterix och vikingarna), kinarestaurang och efterföljande besök på Coop Forum. På kinarestaurangen var det fullt med bord där olika tjejgäng satt. Vid ett bord satt endast två personer som undrade vilka alla var. Svaret från servitören blev att det var "Ladies night" ikväll. Ni vet den där showen med bl a Martin Stenmark och Mikael Nyqvist. De två personerna sa då att de arbetade i en klädaffär där det just denna lördag varit ovanligt många tjejer och shoppat kläder.

Snacka om dynamiska effekter som leder till tillväxt på en ort. En enda rikskänd show innebär att kläder och mat säljs som aldrig förr. Fantastiskt! Påminner om när jag som föreståndare på en kursgård i Älvsbyn och hade 30 man från ett företag boendes där i ett år. Förutom intäkterna till mig så lagade de sina fordon hos Älvsbyns bilmekaniker, tankade på bensinmackarna och åt på alla restauranger. Dynamiska effekter i praktiken...

Vad är väl 125 år mot människans existens?

Var ikväll på Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkuppfostran. Kvällens program var Lasse Berg som skrivit "Gryning över Kalahari". Hade aldrig hört talas om karln.

Det visade sig bli en resa från de första människoliknande varelsernas första staplande via en 3 miljoner år gammal fossil av en människoleende varelse, fossil Lucy, Lucys dotter, Homo Erectus och slutligen dagens människa. Männsikan kommer ju ursprungligen från Afrika. Teorier om hur människan utvecklade kärleken till dess närstående för 1,9 miljoner år sedan och hur vi utvecklade språket för att lösa konflikter med ord istället för krig. Krig var ju direkt förödande mot de små klanerna på 20-30 personer som samhället bestod av.

Det har funnits 25 människoliknande varelser genom tiderna varav bara en överlevt. Alla andra har dött ut vid klimatförändringar. Vad kommer att hända med människan när vi förstör klimatet?

Jag som brukar skryta med att IOGT-NTO är 125 år. Vad är det mot att den nuvarande människan är 200 000 år?