Trafik och alkohol

Mitt under mitt besök på danska designmuseumet i Köpenhamn ringde det från Västerbottens Kuriren. De ville göra ett inslag angående av att fler rattfulla tagits om hand trots färre kontroller. Det blev en artikel. Kul att tidningen vill fokusera på detta, mindre kul att folk kör berusade.

Äntligen Ullared

Har i många år hört talas om fenomenet Ge-Kås i Ullared. Men aldrig haft vägarna förbi. Nu har jag det...

Spänningen hade byggts upp under dagarna. Skulle även jag förköpa mig på allt billigt. Något som många råkat ut för. Med en kundvagn över rullandes över parkeringsplatsen var jag laddad. Ingen kö tack och lov.

Och visst fanns det mycket billigt. Köpte regnställ för 129 kr, sockor för 7 kr och fingervantar till Fanny för 6 kr. Hittade en vinterjacka för 279 kr och billiga dockhusleksaker till Fanny.

Det som riktigt spräckte budgeten var att de hade Simpsons för 279 kr per säsong. Och det har jag ju tänkt ska bli min fortsättning på Seinfeld. Så nu är flera säsonger inköpta.

Intressant med Skåne

Efter Köpenhamn har jag fått åka bil genom Skåne. Några glimtar:
- Platsen där Kiviks marknad håller till. Inte direkt Jokkmokks marknad, men ändå
- I Kivik fick jag besöka Äppelmustriet. Fantastikst! Man tar en kundvagn, åker in och lastar olika äppeldrycker. Äppelträden syns runt om.
- Österlen. otroligt fint med vatten och landskap
- Ale stenar. Mystiskt ställe. Varför ligger stenar här i båtform? Gravplats eller kalender? Hur gammal är den?
- Stekt sill med mos. Gott! Även om jag sa strömming hela tiden.

Bnus: Åt karibisk mat i Malmö. Fläskrulad, sötpotatismos, bönröra och papaya. Gott och annorlunda.

Murphys lag gäller än

I förrgår skulle vi till Moderna Museet i Lousiana, Danmark. När vi skulle gå från tåget började det regna. Dyngsur gjorde jag entré. Regnet fortsatte. När vi skulle gå köpte jag ett paraply för 200 DKR. Väl ute slutade regnet och har inte synts till. Typiskt, men det går ju inte att klaga på uppehåll.

Men det är ett mycket bra paraply. Litet, lätt och påstås stå emot vindar. Det stora vindtestet kommer i Bryssel till hösten.

Smörrebröd är verkligen gott

Åt igår smörrebröd på en dansk restaurang. Leverbiff med champinjoner och rostad lök var en av rätterna. Rostbiff en annan samt äppelkaka.

Mycket gott! Det mörka brödet kändes nyttigt. Danskarna de kan.

Starbucks

Idag drack jag kaffe hos Starbucks i Kobenhavn... Konstigt hur det kan vara. Men gott var det!

Seinfeld säsong 2

Nu har vi hunnit till säsong 2 av Seinfeld. Vi började som bekant på säsong 7. Så snart är det slut. Men - till hösten släpps säsong 8. Dessutom har vi sparat avsnitt nummer 100 som är en återblick från de bästa avsnitten.

Sten sax påse-besök

I fredags hade jag besök av en högt uppsatt person från Svenska Sten Sax Påse Förbundet. Flankerad av sin lokala guide gled han in för taco och tårta. Diskussionerna kom att handla om sten-sax-påse kan vara användbart för att lösa konflikter och om IOGT-NTO och hans förbund kan tänkas samarbeta i framtiden. Vi tittade på ett filmklipp från min medverkan på RM som hölls under kongressen.

Vi han också med att spela kubb. Hur vi avgjorde vilket lag som skulle börja? Gissa själv...

Aktieägare till slut

Har i många år tänkt köpa aktier. Har en del fonder men har inte vågat köpa enskilda aktier.

Det blev följande tre områden:
H&M - svensk kläddesign håller och H&M är i framkant
SSAB - svenskt stål borde bli en än viktigare vara i takt med att Kina och Indien expanderar
Securitas - vad man än tycker om säkerhetsnojan och terrorhoten så verkar säkerhetstänkande vara en framgångsbranch

Hur det gått efter några dagar? Klar minskning av värdet hittills, men som de säger "Aktier kan gå upp och ner men på lång sikt brukar det löna sig".

Sprutbyten

Sprutbytesdiskussionen har blossat upp i Stockholm. Borde det införas eller ej? Att tillåta det är förstås att tillhandahålla verktyg för knarkare. En symbolfråga om ett första steg mot ett narkotikafritt samhälle. Men skyddar det mot HIV och hepatit C?

Dagens DN skapar en del frågor.
Vi kan läsa hur ett antal vill införa sprutbyten. Hur de smyger in att det inte bara skulle minska HIV utan också hepatit C. Kanske hoppas de att opinionen ska falla för hepatit C-argumentet? Intressant argument för sprutbyten är att det är svårare att finna en ren spruta än heroin i Stockholm. Som att gratis sprutor skulle få fler att sluta med heroin? Och en fd knarkare säger att han tror sprutbyte skulle minska hepatit-C

Nåväl, artikeln fortsätter med argument som att Skåne, där fria sprutor funnits i 20 år, lyckats. Inget HIV-fall där. Överläkaren menar att det är svårt att vetenskapligt bevisa men att det är hans absoluta övertygelse att detta beror på fria sprutor. Men det visar sig att 2 av 3 av deras knarkare får hepatit C. Inget skydd där alltså. Trots att man i Stockholm tror det.

Sedan får ansvarigt sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg (fp) komma till tals. Hon menar att det inte finns några bevis för att sprutbyten är effektivare än vård utan. Hon har läst Socialstyrelsens utvärdering som inte visar någon effekt. Hon har synat WHO-rapporten som finns för sprutbyten. Och det är en legaliseringsförespråkare som författat den.

Och det är väl så vi vill att politiker ska agera i dessa frågor. Med vetenskapliga bevis. Det finns för mycket av tyckanden och tro inom såväl alkohol- som narkotikapolitik. Ska förnuftiga beslut fattas måste en vetenskaplig bas finnas. Sedan kan man gärna salta det med politiska ställningstaganden om vilket samhälle vi vill ha.

I Göteborg är det ännu färre HIV-fall bland knarkmissbrukare, och de har inga fria sprutor. Tänk om sprutbytesprojektet i Skåne bara sammanfaller med att inga HIV-fall upptäckts? Som att bevisa att 97 procent av alla knarkare har druckit Coca Cola - alltså skulle den drycken leda till färra HIV-fall...


Sommartorkan är här

Häromdagen stod att läsa i DN att Harry Potter-försäljningen är en ren förlustaffär för bokhandeln. Rubriken var "Harry Potter-feber för bokhandeln". Idag står att läsa rubriken "Det finns ett liv efter Potter", menande att bokbranchen inte längre kan förlita sig på den guldkalv som J K Rowling skapat.

Motsägande? Javisst. Kan påtalas att den förra artikeln skrevs av DN Ekonomi och den senare av DN Kultur. Tycker mig ana en släng av sommartorka kombinerad med Potter-hysteri.

Powercamping

Nu har jag och Fanny ägnat oss åt powercamping. Man hyr en stuga vid Pite Havsbad. Kör bilen dit 9 mil. Badar i havet, går på museum, myser i stugan. Sedan är det dags för tivoli på området samt lite shopping.

På kvällen var det Western Show med westernbuffé. Natt i stugan.

Hotellfrukost och sedan bad på Äventyrsbadet. Powercampingen är klar.

Harry Potter del 5 och 7

Sommarkväll, sommarbio. Jag och Fanny såg Harry Potter och Fenixorden. Lite läskig tyckte en del av oss att den var men de strax över två timmarna gick snabbt. Filmerna är bra och skulle jag varit yngre hade jag varit helt såld. Nu tycker jag det är helt ok.

I dagarna kommer ju del 7 ut som bok och många har teorier om vem som ska dö. Mitt tips är att det är både Harry Potter OCH hans svurne fiende Lord Voldemort som dör vid samma tillfälle. Har en motivering också men sparar den tills jag vet om jag har rätt...

Alltid i rörelsens tjänst

Scouterna har sitt "Var redo - alltid redo"-kör. Ibland känns det som ett gammalt djungelordspråk skulle kunna lyda "Att jobba på IOGT-NTO är att alltid vara i rörelsens tjänst".

Det jag talar om är generaladvokatens yttrande kring skillnaden mellan svensk öl- och vinskatt. Advokaten tycker skillnaden är för stor. Så innehållsmässigt sett förlorade vi denna omgång. Nu ska EG-domstolen säga sitt. Men mediemässigt var det tur att jag skrev
pressmeddelanden igår kväll.

Idag har vi fått kommentera i TT, DN.se, Svt Text, Aftonbladet.se, TV4 Nyheterna.se och SVT.se. Känns som helt ok utdelning en semesterdag som denna.

Frida J Metso träffade jag inte

Har ofta läst och hört att LUF:s ordförande Frida Johansson Metso är restriktiv och tydlig i alkoholfrågor. men jag har aldrig träffat henne. I Almedalen, där alla är, borde ju tillfället uppenbara sig. Tänkte jag åtminstone.

Såg henne vid Donners Plats men vi hade bråttom till ett annat ställe. En dag var vi på samma seminarium som Alkoholkommittén ordnade. När hon gick bestämde jag mig för att följa efter. Som en hemlig agent skuggade jag henne ner för kullerstensgator. Tyvärr mötte hon upp med Leijonborg och andra personer så jag gick tillbaka.

Nu bad jag mina medföljande nyttja sina kontakter för ett möte. Besked kom att hon skulle komma på vårt mingel. Men jag såg henne aldrig där.

Väl i Stockholm visar det sig på hennes
blogg att hon troligen varit på IOGT-NTO:s seminarium redan under måndagen. Kunde alltså träffat henne där. Typiskt.

Så om du läser det här Frida vill jag bara säga att du har bra alkoholpolitiska åsikter!

IOGT-NTO på Brännpunkt

Förutom mingel, seminarium och utdelning av vattenflaskor lyckades vi få in en debattartikel i Svenska Dagbladets Brännpunkt. Så fick vi åter nytta av den Temoundersökning vi gjorde inför kongressen. Kändes himla skönt att vi lyckades med detta också.

Modererade ett seminarium

Var under fredagen moderator för ett seminarium som Sveriges makalösa Föräldrar ordnade. Glädjande nog kom DN dit och gjorde en artikel om det.

Bästa med Almedalen hittills

Bästa seminarium: Får nog säga vårt eget. Bra poliser, bra frågor och snygg inramning
Bästa mingel: Residenset med landshövding Marianne Samuelsson
Bästa kontaktskapare: Bo Högstedt. Han smyger fram till de kända politikerna som en magnet. Snackar lite och lämnar en inbjudan av något slag. Imponerande!
Mest Makalös: Helene
Intressantaste mötena: Maria Larsson och Sten Gunnar Hedin
Mest suspekta aktion: SSU utklädda i skyddsdräkt. Vad menade de?
Bästa produkt som delats ut vid talen: Badbollen
Syns överallt: Johan Pehrsson (fp)
Mediekupp som uteblev: Göran Persson
Godaste maten: Wallenbergare på restaurang Rosengården
Bästa medieanknytning till alkoholfrågan: Vänta bara

Många steg blir det

Min stegräknare är på. Varje dag har jag konstant gått över 10 000 steg. Blir mycket fotarbete på kongresser och Almedal.

Bryggarnas mingel och vårt mingel

Slank in på Bryggarnas mingel i Almedalen. Beatrice Ask var där och vi talade om sjöfylleri.

Sedan hade vi vårt mingel tillsammans med Vårdförbundet. 150 personer passerade vår mingelyta. Riksdagsledamöter, organisationsföreträdare och vårt eget folk passerade revy. Inte minst var Filippo där. En italienare som jobbar för ett chefsnätverk i London, ACEVO. Jag träffade honom för två år sedan och han undrade direkt om jag fortfarande var i Bryssel. Minnesrik kille...

Almedalen är här

Från kongressens Uppsala till Almedalen på några timmar under söndagen.

Idag hade vi vårt seminarium som jag ordnat och fick inleda. 50 personer på plats för att lyssna till Kronobergspolisen och deras Växjömodell. Mycket intressant!

Söndagen var folktom men idag måndag mycket folk och spännande.

Kongressen är över

Väder: Både upp och ner men kändes regnigt
Godast mat: Avslutningskvällens kyckling
Veckans bästa: Att Fanny hade det så bra på daglägret
Kanslistämningen: Mysig gemenskap som var bra uppstyrt av Eva
Segast: Alla hälsningar på förhandlingarna
Mest spännande: Omröstningen om Substitutionsbehandling. Slutade 57-45 för FS förslag
Veckans premiär: Var på mitt första FS-möte för IOGT-NTO
Bästa press: Presskonferensen med folkhälsoministern
Roligaste tävling: RM i Sten-Sax-Påse. Oskar när han är som bäst.
Mysigast: Fanny och jag när vi tittade på en film på hotellrummet