Nya sätt att träffas?

För länge sedan (typ våren 2006) föreläste jag för Mp i Stockholm strax innan jag skulle till Istanbul. Min medföreläsare och Mehmet  visade sig också vara på väg dit och några dagar senare åt vi middag i just Istanbul.

Nu visar det sig att Pierre också är i New York, dit jag ska imorgon. Och vi ska också träffas. Men nuförtiden kommer man inte på detta när man träffas live. Nej - vi upptäckte att vi båda skulle till New York när vi kommenterade Oskar Jalkeviks Facebookstatus.

Stolt Jenny - stolt ordförande

Idag var det så releasefest för nya hemsidan för idécentret Nocturum. Och dess ansvarige Jenny var mäkta stolt och glad. Det ska hon vara. Det var jag med. Ta er gärna en titt på www.nocturum.se.

Stolt flicka - stolt pappa

Igår ringde en stolt Fanny och meddelade att hon valts som ombud för sin Junisförening på distriktsårsmötet i Piteå. Hon vet förstås att jag också blir glad och stolt över sånt.

Olika arenor - olika och lika budskap

Inser åter igen IOGT-NTO:s bredd som folkrörelse. Det finns många medlemmar som tycker något och som engagerar sigför utveckling av organisationen. Fick just rapport om de 15 personer som är ledare i kamratstöd runt om i landet och som går en trestegsutbildning och vilken syn de har på organisationen. Förra veckan möttes också tio pers för att diskutera familjeverksamhet.

På Facebook finns en diskussionsgrupp där cirka tjugo personer diskuterar för verksamheten angelägna ämnen. De flesta har varit eller är anställda av rörelsen eller har haft eller har centrala uppdrag. Samtidigt mötte jag i lördags de tjugo personer som värvar flest medlemmar till oss. Tidigare i januari diskuterade jag verksamhet med tjugo av våra distriktsordföranden och slutet av förra året mötte jag åttio av våra lokalt verksamhetsengagerade på vårt Verksamhetsforum och en stor del av våra distriktskonsulenter. Till det ska läggas mitt möte med förbundsstyrelsen. På lokalplanet har jag mött min förening med tjugofem personer på plats liksom Luleåföreningen med tio som firade nyår. Även där diskuterades verksamhet. Även där vill man utveckla IOGT-NTO.

Det betyder att jag det senaste kvartalet lyssnat till eller mött nästan 200 personer. De har alla på olika sätt varit engagerade för utveckling. Det menar jag borgar för en positiv framtid!


Flen - Katrineholm - Mölnlycke

Har varit på turné. Först möte med Verksamhetsenheten i dagarna två. Vi besökte vårt behandlingshem Dagöholm utanför Flen. Sedan var vi på exotisk utflykt i Katrineholm. Vi bodde på Stadshotellet. Åt grekiskt. Och hade trevligt.

Dagen efter hade vi möte på mina medarbetare Olles och Bosses kontor. Härligt!

Tåg till Wendelsberg för att under lördagen prata alkoholpolitik med våra storvärvare. Otroligt givande att möta dessa hjältar som värvar minst 75 personer var till IOGT-NTO. Här finns ett enormt engagemang och kunnande. Värvaråret 2009 ser givande ut.


Kalas

Förra söndagen hade vi stort kalas för Fanny. Nästan 20 personer i vår lägenhet gjorde att det bliv full fart. Tur man är rutinerad och kan förbereda sig. Första termosen kaffe var kokad...

Melodifestivalen live

Fanny och jag såg Melodifestivalens genrep idag i Skellefteå. Alltid häftigt med stora produktioner, även om vi såg lite dåligt från vår parkettplats. Lili & Sussie och Måns var bäst. Synd att just de möttes i duell. Petra Mede riktigt bra! Rätt nivå på humorn i denna vecka.

Förövrigt: Syftet med internationella juryn är väl att leda oss svenskar rätt när det gäller att veta vilken av alla låtar som har störts chans internationellt? Vi lyckas ju inte när svenska juryn tidigare år avgjort mot folket. Men varför får de då inte peka ut en låt som redan gått vidare? På så sätt vet vi ju inte om den internationella juryn egentligen tyckte att HEAT var mest lämpad i Moskva.

Är det verkligen politiken?

Kristina Axén Ohlin säger i DN:
- Politiken är en mycket kall miljö. Det är väldigt ensamt och opersonligt.

Är det verkligen så? Jag känner flera som verkligen gillar "politiken" och detta på alla nivåer. Sossar på central nivå och Moderater i Norrbotten verkar klart glada!

Uttrycker Axén Ohlin verkligen en politisk vardag generellt eller hur hon upplever den centrala ledningen i Moderaterna?


Fredag den 13:e

Dagen började med en försovning. Min nya mobil kräver även rätt dag för att ringa. Det visade sig inte vara torsdag 19 februari... Men ett grattis-sms till fannys mobil väckte mig. Klockan var 06.40 och Fannys taxi skulle just komma.

Jag ringde taxi som skällde ut mig för att jag inte ringt återbud innan.

Snabbt slängde jag ihop en bricka med frukost, levande ljus och en Marimekkopresent inköpt i Helsingfors igår. Efter en anmärkning om att sången jag sjöng inte var lika märklig som för två år sedan fick jag igång motorvärmaren via nätet. Minus 20 grader plågar bilen! Sedan skjuts till skolan. Pust! Men Fanny kom i tid.

Kanske börjar det lossna?

För mig personligen har början av året betytt oerhört mycket jobb med att ta fram rutiner och arbetssätt för en gemensam enhet och ta grepp om planeringen inför våren, inför hösten och även fram till år 2015. Ibland har det känts som om ingenting blivit gjort. Att allt är processer.

Därför känns det så kul de senaste två veckorna att saker och ting börjar falla på plats:
- Idédagen i Växjö om familjeläger blev uppskattad.
- Vi fick 100 000 kr från Kriminalvården som kommer våra kamratstödsverksamheter till gagn.
- Vi fick iväg ett första nyhetsbrev om vårt sociala arbete.
- Årets rapport om alkoholpolitiska program är på gång och rapporterna framöver klarlagda
- Anna Hedh, europaparlamentarikern, blev medlem i IOGT-NTO
- Idén om en affich med förbundets samlade verksamhet riktat till distrikt blev klart
- Årets idéer kring FNV mottogs väldigt väl av våra konsulenter på konsulentsamlingen
- NBV ser ut att kunna bli den resurs vi vill att den ska vara för material och turnéer.

Listan kan göras längre och ibland behöver vi påminna oss om hur mycket som händer.


Vardag i Råneå

En måndag i Råneå. Klockan ringde kl 06.00. Fanny med taxi till skolan. Tvätt i massor, läsa DN, jobba undan lite på en rapport och tala i telefon innan telefonmöte med mina sociala medarbetare. Avstämning Carin om bidragsansökningar. Avstämning Johanna om DÅM-underlag, fortsatt mejlhanterande, lunch hemma vid kl 11.30 med bruna bönor läsandes Riksdag & Departement.

Fanny kom hem vid kl 14.30. Mellanmål och snack om skoldagen. Vi skulle se Krigets Vindar men en kompis till henne kom. Avstämning med Eva om NBV-samarbete. Sa till några ungdomar som rökte i trapphuset. Pratade i telefon med mamma. For med skräp till återvinningen. Snöigt och kallt. Handlade rejält på ICA inklusiva Alla Hjärtansdag-grej till Fanny. Fick telefonmeddelande.

Ringde upp Mathias på Våra Gårdar vid kl 17.00 och hade en längre avstämning om turnéer och annat. Fanny och hennes kompis har disco på hennes rum. Fortsatt mejlande innan dags för middag. Schnitzel och strips. Fanny gjorde det mesta medan jag ståendes bredvid läste på om alkohollagen.

Läsa med Fanny och sedan godnatt till henne vid kl 21.30. Läste CAN-handlingar inför AU-möte på tisdag. Hanterade några fakturor och månadsrapporter. Kändes som en ovanligt lugn dag hemma och på jobbet. Dags att varva ner med en bok.


IOGT-NTO är fantastiskt!

Det går knappast att säga annat när man ser sig om i IOGT-NTO-landet.

Jag fick anledning att peka på det när våra DO samlades i Stockholm tidigare i år. 300 arrangemang på 120 orter på Folknykterhetens vecka görs inte från något kansli. Nej - det sker ute i landet av medlemmar som tycker frågan är viktig.

70 sociala verksamheter som tillsammans gör över 60 alkoholfria arrangemang vid storhelger som midsommar och jul visar också på vårt fantastiska lokala arrangemang.

Igår var vi 26 personer som samlades till föreningsårsmöte. Fyra personer var inte ens medlemmar i föreningen - de kom dit för att det är trevligt. Nyår firade jag i en annan förening i Luleå.

IOGT-NTO betyder mycket för enskilda medlemmar och enskilda människor. Samtidigt som vi påverkar samhället såväl lokalt, nationellt som i världen.

På så sätt är det ett väldigt fint arbete att ha möjligheten att arbeta med en sådan fantastisk organisation. Som medarbetare och medlem kan jag inte känna annat än stolthet.

Att få betalt för uppdrag som kunnat göras ideellt?

Har alltid förvånats över att det är skillnad på vilka uppdrag som utförs ideellt och vilka man tar betalt för. I min profession har mina ekonomikunskaper ofta kommit till nytta. Kunskaper som jag sedan använt mig av i mina ideella uppdrag. Nu senast som revisor i min förening. En revision som inte gick igenom. Hittills har jag lagt ner tre timmar på revision och två timmar på årsmöte. Och till det tillkommer ytterligare en revision. Inte ett öre tar jag för det- men väl smörgåstårta.

Så är det ofta med de som föreläser på utbildningar. Inte ett öre, vare sig det är en lokal kampanjutbildningsdag eller central metodutbildning.

Den absoluta majoriteten av de som sliter med kongresser nöjer sig med avslutningsmiddagen och ett kongresspaket. Fantastiskt! De lägger ner åtskilliga timmar på detta för att det ger dem något mer än pengar.

Men vissa uppdrag görs sällan ideellt. Det handlar om att fotografera, grafisk formgivning av material eller att skriva rapporter. Här vill våra medlemmar ha betalt för sitt uppdrag. Kanske med hänvisning till att det är ett jobb som kräver tid och kompetens. Vilket förstås de övriga uppdragen också kräver.

Det verkar vara skillnad på uppdrag och uppdrag inom IOGT-NTO.