Varför ska alkohollagen vara i vägen?

I Luleå pågår en lokal debatt kring tillstånden. Det är kommunens alkoholhandläggare som vill dra in ett antal serveringstillstånd. De har skatteskulder eller har i övrigt inte uppfyllt reglerna om matservering.

Som vanligt framställs alkohollagen som ett hinder. Om det inte varit för denna lag så skulle gästerna fått sitt alkohol. Man kan ju inte, intygar krogägarna, driva restaurang utan alkohol.

Ingen vinklar storyn utifrån vad det faktiskt handlar om. Alkohollagen finns där för att det ska vara krångligt. Det ska vara krångligt eftersom det skyddar människor. Om vi har för många oseriösa krogägare så blir fler fulla och då far fler illa. Och krogägarna har ju faktiskt själva ett ansvar att betala sina skatteskulder och se till att de har den mat som krävs. Lagen är inte okänd.

Dessutom vet vi från europeiska exempel att även om alkoholkonsumtionen gått ner i Österrike och Italien de senaste decennierna så har restaurangnäringen ökat. Så visst går det att tjäna pengar i branschen utan alkohol.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback