Oslo-Råneå ToR

Återresan från Vinmonopolets huvudkontor i Oslo till Edénsvägen 1 i Råneå tog sex timmar och tio minuter. Vem sa att det är långt till internationella möten?

John McCain

Där har ni min gissning på ny president i USA. Varför? För att amerikanerna inte är beredda att ha en färgad eller en kvinna som president och för att den liberale Giuliani dragit sig ur.

Rådhuset där Al Gore hämtade sitt pris

DSC00173.JPG
Rådhuset där Al Gore hämtade sitt pris

Inga skidor i Oslo

Ska till Oslo imorgon för en del möten. Bl a ska jag äntligen få se Actis huvudkontor, något jag inte gjort sedan 2002, om det nu var det kontoret jag var på då.

Sten Magne hade föreslagit den mest innovativa mötesformen jag någonsin hört. Vi skulle åka skidor ute i Oslomarka och sedan spise i en stuga och snacke alkoholpolitik. Vilken utmaning!

Tyvärr satte den globala uppvärmningen stopp för sådana tilltag. Snön är borta. Vi får sitta på kontor.

Det här med personval

DN har på sistone belyst problemen med personval. Endast sex riksdagsledamöter kryssade sig förbi listans toppkandidat. Intressant reportage men ingen belyser följande:
Tänk om det faktum att vi har personval gör att partierna väljer sina toppkandidater utifrån att just de kommer att bli valda? Vi vet ju inte vilka personer som skulle vara i topp om personval inte fanns. Och i så fall fungerar ju systemet.

Library Lovers

image29
Fick ett "Library Lovers"-kit med mig till Fanny från Peter Axelsson. Reflexer, pennor, buttons och nyckelband. Blev succé direkt. Kändew extra bra eftersom fanny kom hem med en hel påse böcker - lånade på Råneå bibliotek. Nu ska de lämnas igen och nya ska lånas. Library Lovers!
Läs om kampanjen på www.librarylovers.se

Stort beslut att anställa

Står inför ett av de större besluten jag gjort i min roll som ansvarig för AN-politiken; att anställa rätt person för vårt AN-politiska arbete med inriktning på AU-frågor. Inte för att jag på något sätt bestämmer själv, men mitt ord väger tungt.

I och för sig har jag en hyfsad vana av att anställa och arbetsleda personal. Räknade någon gång ut att jag varit närmaste chef för åtminstone 60-70 personer hittills i mitt liv, varit involverad i ledningen av betydligt fler och har anställt säkert 40-45 personer på olika sätt i olika konstellationer. Slutsatsen av det är inte att det är enkelt, tvärtom, det är mycket svårt. Och det har blivit tok ibland.

Eftersom IOGT-NTO är så tjänsteintensivt är det direkt avgörande för verksamheten att det är rätt person. Om vi är fyra personer kan inte 25 % fungera dåligt.

Hur som helst ska jobbet göras. Ansökningar ska läsas, intervjuer hållas och referenser ringas upp. I slutänden gäller det att sova på saken och känna efter hur det känns i magen. Och givetvis dra nytta av erfarenheten.

Arlanda lugnt på söndagar

Arlanda är verkligen ett lugnt och fridfullt ställe söndagar mitt på dan. I lugn och ro checkar man in, äter gott och dricker en fantastisk latte på Illy-stället nr 1. En härlig söndag att ladda batterierna.


Från Budapest till Uppsala

Så var det idag dags för Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Uppsala. Var i nya konferenshuset. En spejsig byggnad med högt i tak. Vår monter var lite dåligt placerad men vi hade en del besök. Känns som vi har en kanonmonter i år med mycket bra budskap och snygga och innehållsrika material.


Om det här med alkohol som måltidsdryck

Den sk Gala Dinner på narkotikakonferensen i Budapest visade sig vara alkoholfri. Även om det kanske gick att köpa extra i baren så gjorde ingen det. Till och med välkomstdrinken var utan alkohol. Härligt!

Så mycket märkligare att det alltid ska förekomma alkohol på alkoholkonferenser i Europa. Hela dagen talar vi om alkoholens faror och sedan dricks det vin på kvällen. Visar än en ¨gång om det sk majoritetsmissförståndet. De som jobbar mot alkohol känner kanske att de måste ta sig ett glas vin för att inte vara för onormala. Vad vet jag.

Kinderägg och Jägermeister

DSC00170.JPG
Kinderägg och Jägermeister

Systembolaget på marknaden i Budapest

DSC00169.JPG
Systembolaget på marknaden i Budapest

Bloggar från Narkotikakonferens

Imorgon startar en narkotikakonferens i Budapest. Konferensen syftar till att samla in åsikter från NGO:s runt om i världen inför revideringen av FN:s narkotikaresolutioner. Vi bloggar från www.knarklobbyn.se

Restid eller restid?

Jag får ofta kommentarer i stil med "Att du orkar!" och "Vilket resande". Då syftas oftast på att jag reser mellan Luleå och Stockholm veckovis.

Jag skulle påstå att det handlar om vilket perspektiv man har. Min resa tar cirka fem timmar varje söndag. Det motsvarar en timme per arbetsdag. Eftersom jag har kontor i bostade i Råneå och jag bor på Stora Essingen där kontoret ligger så blir det inte fler resor till och från jobbet.

Samtidigt finns det många som reser betydligt mer än en timme om dagen...

Hissklubb istället för bastuklubb

Idag ärades Essingen av att Europaparlamentarikern Anna Hedh kom förbi för en lunch. Efter lunchen fortsatte samtalet och jag, Anna, NBV:s Jeanette och vår nya Brysselassistent Linnea tog hissen till NBV. Trodde vi iaf, men hissen - den stannade mellan våning sex och fem.

Där satt vi i 20 minuter tätt mot varandra i en bastuliknande miljö. Engagerade som vi var löste vi några EU-relaterade problem i vår egen mäktiga hissklubb med nyckelpersoner från NBV, IOGT-NTO och Socialdemokraterna.

Hissjouren fungerade utmärkt och Johan F underhåll oss via telefonen med små skämt.

Att använda sin utnämningsmakt

I veckan utsågs sittande moderata landstingsrådet Chris Heister till landshövding i Västerbotten. Lite märkligt tyckte jag allt att det var när DN lästes. Hon var väl inte klar med sin politiska gärning än?

Läser sedan tidningen Västerbottningen. Här anas en konspiration. Västerbotten är tungan på vågen om de fyra nordligaste länen ska kunna bilda en storregion. Avgörandet sker närmsta året och är en politiskt het potatis. Moderaterna vill inte ha storregioner. Så då utser de en mäktig moderat från Stockholm som ska se till att länsstyrelsen är emot detta.

Om det nu är så är min åsikt klar: Det är bra! Det måste vara bättre att regeringens utnämningsmakt används strategiskt för att förändra samhället än som en belöning för lång och trogen tjänst.

Skön känsla

Precis när stekpannan är diskad och man torkar av den. Härligt!

Snabbare nyheter under kontrollerade former

Är det bara jag som inte prioriterar att se nyheter på TV? Dels blir jag slav under deras sändningstid även om inslagen läggs ut på nätet och dels går programmet för långsamt.

Istället läser jag DN där jag kontrollerar min tid. Jag kompletterar med NSD. Då får jag liberal tidning med Stockholmsfokus OCH socialdemokratisk tidning med Norrbottensperspektiv. Jag toppar med SVT Text, som jag kikar via Internet. Veckovis läser jag Riksdag & Departement, (s):s AiP och (fp):s NU. Även här för att få samma bredd. Och förstås tidningen Västerbottningen för att bevaka grannlänet.

Förr plockade jag även Metro och Stockholms City på resor inom Stockholm, men sen insåg jag att nyheterna upprepar sig utan analys. Nyttjar tiden till annat numera.

Klimathotet på skolgården

Vintern 1985. Jag sitter som klassrepresentant i elevrådet (surprise!). Det stora slaget står kring köldgränsen för när eleverna ska slippa gå ut. Lärarna trumfar igenom -20 grader Celcius. Jag vågar inte säga något trots att mitt klassråd enats om att tycka -15 grader. Jag får senare utstå en svekdebatt.

Vintern 2008. Fannys skola slipper vara utomhus på rasten. Temperaturen visar på + 4 grader Celcius så det är inte kylan som är problemet. Det är isen, halkan, på skolgården. Risk för skador! (I alla fall bättre än en förskola jag känner till där barnen fick ha hjälm på rasten för att det var halt på gården...)

Partier eller familjer?

Vem styr egentligen USA? Som vanligt en evig fråga men de senaste åren har två familjer dominerat. Märkligt egentligen att presidenten i världens mäktigaste land sedan 1988 hetat antingen Bush eller Clinton. Vinner Clinton valet i november kan det bli 28 år med två familjer vid tronen, förlåt, presidentposten.

Norrbottniska köket

Igår åt jag en rätt jag köpt på ICA i Råneå. Går under namnet "Black and White" och var en paltkula och en blodpaltskula. Perfekt mängd och mycket gott med lingonsylt till.

Och så härligt lokalproducerat. Misstänker att den blandningen inte är någon storsäljare i Stockholm (än...).

Nu har vi ett rosa Play Station 2

DSC00166.JPG
Nu har vi ett rosa Play Station 2

Lettlandsfärja = Friskis och Svettis

På färjan dansade vi till ett liveband vars sångare sjöng som Eros Ramazotti. Kändes surrealistiskt att vi, under parerande av vågorna, befann oss på ett dansgolv där alla möjliga konstellationer dansade. Det var det äldre paret, det var mannen i kavaj som inte dansat på flera år, ett äkta brudpar med vit brudklänning, Svetlana - en mycket berusad kvinna, en Woody Allen-liknande intensivt dansande man, de två unga killarna, barnen som studsade fram och tillbaka samt tjejen i högsta klackarna och smalaste kjolen.

Kändes lite som Friskis och Svettis utifrån att alla verkligen kunde vara där och dansa. Det spelade ingen roll hur man var klädd eller såg ut. Det spelade ingen roll om man kunde dansa. En vacker syn på sitt sätt.

Nu känner jag träningsverken efter all rörelse i helgen med bl a dans och promenad. Härligt!

Weekend i Riga

Besökte Riga i helgen under sex timmar. Intensiva timmar. Två museer om ockupationstiden. En Synagoga där vi råkade komma vid sabaten. Galette till lunch på Stockmann och inköp av Bernsten. Dessutom tittade vi runt i de mäktiga saluhallarna.

Perfekt resmål för historia, byggnader, promenad, mat och shopping.

Exotisk drink i januarikallt Riga

DSC00165.JPG
Exotisk drink i januarikallt Riga

Ingen middag

Jobbade på så mycket igår innan min middag med Christer och jobbade vidare idag. Så ikväll hade jag inte hunnit boka in mig på middag. Åt en sushi på kansliet med städpersonalen runt mig. Lite ensamt faktiskt. Sedan kom Johan upp från källaren för en liten pratstund. Får helt enkelt försöka fixa en middagspartner imorgon.

Gårdsförsäljning en allvarligt hot

2008 års coming star på den alkoholpolitiska himlen är utan tvekan frågan om gårdsförsäljning av vin. Frågan är med i alkohollagsutredningen. Och vissa riksdagsledamöter kör ett spår som är ett direkt hot mot monopolet. I fredags lyckades vi i Dagens Industri få in ett svar på en hotfull artikel:

Tillåt gårdsförsäljning av vin direkt till konsumenterna, skriver riksdagsmännen Jan R Anderson och Jan Andersson (DI 28/12). Detta är en näringsfråga och inte en social fråga, tycker de. Problemet är att de har helt fel.


Förslaget verkar oskyldigt vid en första anblick. Men den trista sanningen är att detta snabbt skulle bli ett mycket allvarligt hot mot vår restriktiva alkoholpolitik.


Om svenska tillverkare får rätt att sälja sina alkoholdrycker direkt till svenska konsumenter skulle det som ett brev på posten komma krav från EU att tillverkare i andra EU-länder också ska ha samma rätt. Att ge fördelar till inhemska produkter eller företag är förbjudet enligt EU:s regler. Och när alla tillverkare av alkohol inom EU får rätt att sälja direkt till konsument i Sverige, då har detaljhandelsmonopolet upphört att existera.


Det är mycket oklokt att riskera det svenska detaljhandelsmonopolet. Låt oss inte i onödan öka alkoholkonsumtionen och eländet i Sverige.


Sven-Olov Carlsson

Förbundsordförande IOGT-NTO


Lika bra att höja tempot på resfronten

När jag blev seg och trött på Nyfors Kursgård (där jag jobbade för tio år sedan) hade jag ett knep. Jag höjde tempot och gick ännu snabbare. Och minsann om jag inte blev effektiv igen.

Så efter en lugn julhelg är det bara att chockresa i januari för att komma igång:
     - Färja till Riga - en efterlängtad resa som jag tänkt göra senaste året. Till helgen bär det av!
     - Regional narkotikakonferens i Budapest - Jag kan inte nog mycket om narkotikafrågan. 2008 är definitivt året då det ska bli en ändring på det.
     - Möte i Oslo om europeisk alkoholpolitik. Förhoppningsvis hinner jag med lite norsk alkoholpolitik också!

Tempot börjar komma

Har sovit länge de senaste dagarna. Anledning: För att jag vill. På morgnarna har jag i och för sig funderat mycket och kommit till lösningar i livet.

Och nu när det är dags är jag redo för våren. Idag var en klassisk Peter-dag. Efter en tomatomelett for vi kl 11.45 och hämtade Fannys baddräkt hos hennes mamma (Ett logistiskt fel innan jul då Fanny for iväg med baddräkten utan att den kom tillbaks. Händer ibland med två boenden - fråga mig!). Kl 12.25 hämtade vi Fannys kompis utanför Råneå. Poolen i Äventyrsbadet i Boden äntrades kl 13.10. Kl 15.00 steg vi upp och 15.25 var vi hemma hos Nina för en fika. Kl 17.00 mot kompisens hus igen där vi var kl 17.45. Tyvärr hade jag missberäknat bensinen så med påfyllning på OKQ8 gled vi in för trettonaftonsmiddag i Jämtön kl 18.09, nesliga nio minuter försent. Tidsplaner är ett måste om man ska få ut maximalt av en dag. 

Är ändå nöjd med genrepet inför min vecka i Stockholm. Imorgon reser jag.

Arbete och alkohol hör inte ihop - inte för riksdagsledamöterna heller

Jag vill inte bli opererad av en läkare som just druckit vin, inte heller bli skjutsad av en taxichaufför som druckit öl till lunchen. Tänk om lärarna på Fannys skola kom in till eftermiddagspasset efter lite vin med rektorn?

Ändå är det helt ok att våra högsta beslutsfattare i landet dricker vin vid olika tillfällen. I Riksdagen, på mingel och vid olika bjudningar. Otroligt egentligen. Nu vill Riksdagens nykterhetsgrupp rätta till detta! Jag lyfter på hatten för dessa vardagshjältar på hög nivå... Kolla in artikeln i SvD
här.