Hur mycket är vi beredda att ge avkall för av solidaritet?

Sven Andreasson skriver en på många sätt utmärkt debattartikel på DN debatt idag. Läs den!

Han tar bl a upp fenomenet om polariseringen bland unga. Ungdomar konsumerar mindre och mindre alkohol sett över tid. Men den grupp som dricker mest minskas inte. Han gör följande statement: "Ska man nå effekt även för de mer riskutsatta grupperna krävs starkare strukturella insatser. På alkoholområdet handlar detta i stor utsträckning om insatser för att begränsa tillgängligheten."

Att vi inte kan låta alla dricka som de vill och rädda de som faller dit med bahandling det visste vi. Andreasson visar även att de generella förebyggande insatserna som görs inte når de mest riskutsatta. Här gäller skarpare politiska medel att begränsa tillgängligheten. Högre pris, kortare öppettider, färre ställen och mindre exponering.

Det ställer stora krav på solidaritet med dessa personer. Hur mycket krångligheter är vi beredda att acceptera?

Är man nykter är det ju inget problem. Dricker man två öl någon gång så kan det ju knappast vara något problem att planera in det inköpet. Men vill man spontant dricka tio öl så blir det problem med den politiken. Men det är väl just dem som politiken är till för...
 

Vems frihet?

Lite frihet har väl aldrig skadat? Var just ute på bron och sa åt de tre personerna som satt där och pratade högt att det var dags att sluta. Om de var berusade? Jo men visst. Om de hade kul? Ja -troligen. Om de störde mig? Jajamensan! 

Så ska trafikdöden pressas ner

enligt Vägverket (i DN igår):
Utbyggnad av vägar med mitträcken, 100 nya fartkameror, arbetar tillsammans med SMC och nya vägar med motorvägsstandard.

Om alkoholen har någon betydelse? Jodå, "Tyvärr är också alkohol med i bilden under sommarmånaderna", säger Vägverkets pressekreterare.

Men några åtgärder för att minska alkoholkonsumtionen verkar de inte driva eller påtala. Kanske är det roligare med mitträcken och kameror? Kanske känns det mer som om man gör något när man sätter upp en kamera? Kanske anses det bara vara ett sommarproblem?

Skolskjuts för vem?

När jag flyttade till Råneå fyllde jag pliktskyldigast i blankett för skolskjuts. Man är ju administrativt lagd. Terminen efter skickades blanketter direkt till mig. Och så även till förra terminen. Jag vande mig vid att någon annan tänker åt mig.

Förra veckan insåg jag att ingen blankett kommit. Blixtsnabbt skaffade jag fram en blankett som fylldes i av Fannys mamma. Jag sprang upp med den till förvaltningen.

Hade jag inte läst tidningarna? De hade annonserat om att de behövde blanketten i maj. Nya rutiner. Det spelar ingen roll att barnets situation inte förändrats.

Så i väntan på att de behandlar vår ansökan om skolskjuts för tredje året i rad får jag skjutsa Fanny till skolan. Tur att jag har ett jobb där jag kan vara flexibel nu när det går en timme om dagen i skjutsande. Inte alla ensamstående har den möjligheten. Men varför ändras rutinerna? Alla har inte tidningen. Troligtvis inte alla ensamstående.

Essingen får fler och fler matställen

Essingen hade idag sin egen festival, Orkandagen. 21 olika uppträdanden på scen av artister, stå upp komiker och poeter. Samverkanspartner var Essingen Kiosken och Essinge Grillen (Ja, ni läste rätt. Det ska vara med mellanslag).

Essinge Grillen? Var ligger det? Jag gick ut och letade och fann den på gaveln till Essinge kiosken, dvs mitt på Essingetorget. Här fanns hamburgare, kebab, korv och falafel.

När vi en sommarvecka 1999 flyttade kansliet till Stora Essingen fanns inte många matställen. Läraranas Hus, en pizzeria, woken och ett café var utbudet förutom kansliets egen restaurang. Numera finns sushi, thai, pasta, Delikatessingen och en grill. Utbudet ökar med andra ord. Kul!

När vi flyttade dit gick inte ens buss nr 1 till ön. Än mindre Tvärbanan. Buss 56 gick från Fridhemsplan och buss 49 från Liljeholmen.

Det går att påverka beslut!

PRESSMEDDELANDE
2008-08-20

Mataffären.se fortsätter bredda utbudet
men stoppar planerna på att distribuera vin

Mataffären.se, som före sommaren började sälja livsmedel av hög kvalitet via nätet, utvecklas enligt planerna. Alltfler tidspressade kunder uppskattar att få maten levererad till dörren. Nu diskuteras även nya värdeskapande tjänster och erbjudanden som kan underlätta kundernas vardag. Planerna på att distribuera vin kommer dock att stoppas efter en utvärdering av förslaget.

−Våra preliminära planer att erbjuda leverans av vin kom ut i medierna och gav upphov till stundtals häftiga reaktioner, både positiva och negativa. Att vara lyhörd för medlemmars och kunders krav och önskemål är en grundprincip i kooperationen. Efter en utvärdering beslutade vi därför att stoppa planerna på vinleveranser. Vi fick dessutom rollen som slagträ i den alkoholpolitiska debatten, säger Pär Jansson, styrelseordförande i Mataffären.se

Mataffären erbjuder via Internet livsmedel av hög kvalitet, däribland många ekologiska produkter, och kunderna som beställer varorna får dem levererade till dörren när det passar dem. Leveranserna sker med miljöanpassade biogasdrivna bilar. Distributionsområdet är ännu så länge Stockholm med omnejd.
_ _ _
Frågor besvaras av:
Pär Jansson, styrelseordförande Mataffären.se (KF Näthandel AB), 08-743 26 75
KF Pressjour, 08-743 26 26, 0707 940 940

Kooperativa Förbundet (KF)
KF är förbund för landets 49 konsumentföreningar med ca 3 miljoner medlemmar. KF är också en detaljhandelskoncern. Kärnverksamheten dagligvaruhandel drivs av Coop Sverige med kedjorna Coop Konsum, Coop Nära och Coop Extra samt stormarknaderna Coop Forum och Coop Bygg. Därutöver ingår dotterbolagen: Daglivs, Mataffären.se KF Fastigheter, MedMera Bank, Norstedts Förlagsgrupp, Akademibokhandeln, Bokus, Pan Vision, Tidningen Vi, Vår Gård Saltsjöbaden och KF Gymnasiet. Till koncernen hör även KF Sparkassa och Läckeby Water Group samt ett antal interna affärsstödjande funktioner för förvaltning av finansiella tillgångar, revision och ett antal andra tjänster.
Se även
http://www.kf.se/ http://www.mataffaren.se%3c/i%3E


Olika vägstandard - olika län

Råneå- Skellefteå: Vi susar fram i 110 km/tim. Ofta vägräcke och två körfält i samma riktning.
Skellefteå-Umeå: Vi kämpar oss fram. 110-sträcka, 70-sträcka, 110-sträcka, 70-sträcka. Så där håller det på. Ska detta verkligen få kallas Europaväg?
Umeå-Ö-vik: Vi susar fram i 110 km/tim. En del vägarbeten just innan Ö-vik, men oftast vägräcke och två körfält i samma riktning.

Trevligt i söder

Sista semesterveckan har varit lugn och hyfsat solig. Vi var i Ö-vik och Umeå och besökte trevliga människor (och hundar). Såg Star Wars-utställningen och badade vid Paradisbadet.

Kändes som en härlig avslutning på semestern.

Aftonbladet och nyheterna

Anders hade igår för första gången på sju år köpt en Aftonbladet. Han ville åt OS-bolagan.

Detta ledde genast till munterheter med nyheter som var kokade på en spik. Bl a kunde vi läsa att mord i samband med nätdejtar ökar. Tio mord har begåtts. Anslaget är tydligt: Du ska vara rädd om du träffar någon via Internet - för Internet är något som är farligt. Mord sker - och ökar.

I artikeln framgår dock att polisen räknar med att tio mord som sammankopplas med nätdejter har skett - totalt sedan 1997!, dvs färre än ett mord per år. Under samma period har ca 1100 mord begåtts i Sverige, dvs 1090 st hade inte med nätdejter att göra.

Men visst ökar de från strax under ett per år till strax över ett per år.

Men varför åka på WFAD?

Varför ska man egentligen betala 3600 kr för att i tre dagar vara på knarkkonferensen World Forum Against Drugs i Stockholm 8-10 september? Det tar ju både tid och kostar pengar?

Tja, jag säger så här. På de 15 år jag varit med i IOGT-NTO-rörelsen har jag aldrig stött på en knarkkonferens med världens främsta föreläsare i SVERIGE. Är det utomlands är det oftast bara några som får chansen. Här kan flera komma. Och det lär dröja ytterligare tio år till nästa gång. Dessutom visar det sig att det idag är anmälda från 69 länder. Tror aldrig jag varit på en konferens i Sverige med så många länder representerade.

Så vill du också ta chansen att bli klokare på knarkfrågan så är detta tillfället.

Allsångsfinal

Var på jobbet. Hamnade på Allsång på Skansen. Vi traskade upp till scen 25 minuter innan show och fick fantastiska ståplatser. Regnet hade fått folk att stanna hemma men under programmet kom inte en droppe regn. Det mulna vädret gjorde också att kvällen inte blev riktigt lika bra som förra gången jag var dit för två år sedan. Solen sken, Orup sjöng spelandes på en akustisk gitarr och allt var fantastiskt.

Men visst var även kvällens program minnesvärt. Tänk att höra Abba-låtar sjungas medan den riktige Benny Andersson spelade pianot. Det är stort.

Annars tycker jag att de bästa allsångsnumrena är när det är två artister som aldrig sjungit med varandra som får framföra en duett. Och att de sedan drar en allsång med publiken. Kvällen bjöd inte på några sådana nummer. Istället var det som vanligt Tomma Körberg, Helen Sjöholm, BAO och Robert Gustafsson. Ibland är det farligt att skapa traditioner.

Lär vi oss av historien?

NEO har en intressant artikel om OS i Kina. Enligt tidningen rapporterade DN:s utsände reporter Bang följande 1 augusti 1936, Berlin:
"Ett brusande heilrop går över läktarna och hela stadion blir som en enda jättelik igelkott av utsträckta armar. En femårig flicka möter Hitler med en bukett blommor och orden "Heil, mein Führer." Sedan marscherar deltagarna in.

Det grekiska laget kommer först och strax före hedersläktaren flyger deras mörkblå armar ut i en stram linje. Ändlöst jubel. Nej, inte ändlöst, det blir ännu värre. (...)

När Frankrikes stora trupp tågar in i sina blå baskers och broderligt sträcker ut armarna i Tysklands egen hälsning, stiger ropen över läktarna i storm, och när Österikes tvåhundranitton man gör likadant växer ropen ut till full orkan."

Allt inramat av Wagners trumfmarsch.

Snart är det 8 augusti 2008, Beijing...


Nordiskt perspektiv

På Cypern uppdagades det att jag missat det nordiska perspektivet i Fannys folkbildning. Hon var med i Super Kids där de bland annat fick berätta bästa norge- och sverigehistorierna. Första gången Fanny insåg att Norrmännen förstås berättar samma historier om oss svenskar som vi om dem.

Hon blev kompis med en norsk tjej, Cecile, och sista dagen var det de ute och roade sig med norskans familj till sena natten medan jag satt på hotellrummet. Så det kan bli. 

DN och drunkningar

Lyckan var gjord på hemresan från Cypern. Man fick dagens DN att läsa!

Där kunde man läsa att så fort det blir varmt i Sverige så drunknar vi. Värt att notera är att det är flest män som drunknar. Företrädesvis yngre män. Inte ett ord om alkoholens roll nämndes.

I anslutning till artikeln fanns en reklam för vin. Den obligatoriska varningstexten basunerade ut att alkohol är inblandat vid varannan drunkning. Sån tur att alkoholindustrins annons klarade ut det journalisten missade.

Ö-tema i år

Har just kommit hem från Cypern. Igår var det +29 grader Celcius i skuggan kl 07.50. Inser att jag och Fanny har ett ö-tema på årets resor. Malta, Gotland och Cypern. Om några veckor ska vi till Ö-vik (ha, ha) för Star Wars-utställningen.