Luleååå, Luleåååå, Luleååååå

Sedan jag och Fanny var på hockey tidigare i höstas och såg Luleå vinna för första gången på typ åtta matcher har de bara fortsatt att vinna. Nu senast mot Modo.

Nu leder de serien och vi lär oss mycket av det. Det är aldrig försent, allt kan hända med flera floskler.

Sist de ledde Elitserien var enligt uppgift för tolv år sedan. Om det sammanfaller med säsongen 1995/1996 så var det ju då de vann SM-guld. Jag läste Statsvetenskap i Luleå och en klasskompis skulle vinna SM-guld åt oss; Thomas Bulan Berglund. Känns länge sedan... Kanske är det dags igen?

Så var man ensam

Här är man hemma med sin dotter. Så visar det sig att hon har sitt eget liv. Igår sov hon över hos en kompis och inatt sover hon över hos en annan kompis.

Så här sitter jag ensam och ser körslaget.

Och jag gillar även det! Himla skönt att efter två intensiva veckor med människor överallt få sitta för sig själv och njuta av att helt ensam bara vara.

Ej måluppfylld REA

Mitt mål med REA:n idag: Svarta byxor och svart kofta.
Resultat: Lunch på Exotic, fika hos Gammelmormor, middag hos mamma. Inköpt: Gråa byxor, vit tröja och vit zipper samt en karaff.

Fannys mål med REA:n idag: Ask och parfymdosa på Gukdfynd. Resultat: Uppfyllt

High School Musical

Dagarna har ägnats åt att sätta oss in i High School Musical-träsket. Och det är fascinerande när Disney gör sin "full out"-satsning. Tre filmer, en DVD-box med extendedmaterial, You Tubeklipp. You name it.

Vi blandar Grease, Beverly Hills och andra uppsättningar med hemmagjorda musikallåtar. Och det är onekligen fascinerande. Ungdomarna på filmen turnerar runt med en musikal från låtarna i filmen och fyller på detta sätt 25.000-personers arenor i USA. Och det är det klassiska med tre heterosexuella ungdomspar som kommer in på scenen i strikt hierarkisk ordning. Sedan ett stort gäng "övriga" ungdomar.

I film nr 1 är allt fortfarande småskaligt och ungdomarna som är med ser "vanliga" ut. Men redan i öppningsnumret av nummer 2 har något hänt. Det är mer storslaget än hela första filmen. Och ungdomarna ser nu betydligt snyggare ut. Total make over.

Klokt klurat av Kamilla

Kamilla står för julens skarpaste trendanalys på sin blogg om utvecklingen julkort - elektroniska julkort - julhälsning via blogg - julhälsning via Facebookstatus. Och som jag ser det är det en positiv utveckling. Fler nås onekligen på detta sätt.

Vit jul på er allihopa!

Äntligen hemma i Råneå. I min lägenhet är julen vit i dubbel bemärkelse. Snö och alkoholfritt!

Har slagit in julklappar på morgonen och Fanny med kompisar har bakat pepparkakor. Julpyntat hade vi ju gjort till första advent.

Känns helt enkelt mysigt och trevligt.

EU-listorna börjar formas

Just nu sätts parlamentslistorna till valet 7 juni. Och det är en del spännande namn för de som gillar alkoholpolitik.

Klart är att pålitliga Åsa Westlund och Anna Hedh finns på valbar plats för Sossarna. Här tror jag även Marita Ulvskog kan vara en resurs i alkoholfrågan. Vi får se.

Även klart att Miljöpartiets Carl Schlyter finns som nummer ett. Möjligen får Mp ytterligare ett mandat vilket borde gynna alkoholfrågan.

Nu är det även klart att Kristdemokraternas toppnamn blir Ella Bohlin. Hon profilerade sig på en restriktiv alkoholpolitik vid sitt val till KDU:s ordförande och har också tidigare visat intresse till mig om att göra något i Bryssel i frågan. Förutom alkoholfrågan vill hon fokusera på klimat och jämställdhet. Känns bra. Dessutom finns Sofia Modigh här på plats nummer två vilket ytterligare gagnar alkoholfrågan.

Lena Ek för Centern har tyvärr inte visat några större steg framåt i alkoholpolitiken... Borde inte David eller Kenneth kandidera? Kanske dags vid nästa val?

Hjälten från förslaget om halverade införselkvoter, Folkpartiets Olle Schmidt, vill kandidera för ytterligare en period. Så även vår medlem Eva-Britt Svensson (v). Så listan kan bli än bättre.

Oas

Vi avslutade resan med att stanna ute på landet på en resort. Det var Mahdis vänner som bjöd oss på en vistelse två timmar från Auckland.

Helt fantastiskt var det. Uppe på en höjd där man kunde se gröna kullar, skog, väldiga berg och vatten på samma gång. Där bodde de med panoramafönster mot landskapet. Där åt vi smoothies på lokala frukter, ägg från deras höns och nybryggt kaffe.

En oas i världen. Vägbeskrivning: Flyg cirka 24 timmar till Auckland. Bil cirka 2-2,5 timmar. Men väl där kan deras anläggning ta upp till 50 pers.

Mycket flygtid blir det

På morgonen träffade vi på Christer Wik på flygplatsen i Kuala Lumpur. Där satt han och surfade trådlöst. Sedan tog vi samma plan hem igen.

Nu har jag gjort sex enkelresor med Malaysian Airlines och suttit ca 52 timmar på flyg de senaste två veckorna (Då är inte Luleå-Arlanda ToR inräknat). På goda grunder kan jag utnämna Malaysian till det bästa bolaget någonsin. Trevlig personal, god mat, bra service och inte minst den individuella skärmen som gör att man kan välja bland hur många filmer och TV-program som helst när som helst, dataspel och möjlighet att göra sin egen juke box med låtar.

Känns skönt att detta är bolaget jag och Fanny ska till New York med på sportlovet.

När en alkoholpolitik faller samman

I sin iver att liberalisera alkoholpolitiken och göra individen ansvarig för sina handlingar lyckades Nya Zeelands vänsterregering på femton år göra följande (utan EU):
- Livsmedelbutiker fick börja sälja alkohol
- Åldersgränsen sänktes från 20 år till 18 år
- Alkoholreklam i TV blev tillåten
- Det blev öppet fler dagar i veckan och längre tider
- Reglerna för serveringstillstånd blev liberalare. Förut skulle den som sökte tillstånd passa in i kommunens behov, nu är det kommunen som måste visa varför ett tillstånd inte går igenom.

Så ser en alkoholpolitik i fritt fall ut. Nu koncentrerar man sig på intensivdrickandet och har infomationskampanjer.

Likheter med Sverige finns och varningsklockorna må ringa.  

Tack och lov börjar fler och fler inse att det dricks för mycket, är för många skador och är för enkelt att få tag på. "Pendeln börjar svänga" har fler än en person av de trettio vi mött sagt.

Ingen vet totalkonsumtionen

Efter att ha frågat Drug Free Foundation, Socialdepartementet och Nya Zeelands "Alkoholkommitté" är det bara att konstatera - ingen vet hur stor den totala konsumtionen av alkohol är.

Den är inte viktig för deras politik eftersom fokus ligger på att minska riskbruket av alkohol, och med det menar vi enbart sk binge drinking, dvs intensivkonsumerande vid barer och krogar.

Lustigt eftersom vi som jobbar med frågan i Sverige kan siffran på en gång.

Approching Windy Welly

På kvällen flög vi till Wellington. Sägs vara en blåsig stad. Vi får se imorgon om det slår Luleå. Vi fick en försmak där hela planet skakade i sidled vid landningen. Fick flashbacks från Färöarna där planet skakade otroligt. 

forts Dag full av spännande möten

Vi åkte sedan till en förort för att fika med andra Temperence-organisationer i Nya Zeeland. Det var inga IOGT-organisationer men känslan var ett riktigt gammalt hederligt iggis-möte. De var gamla och talade om tider som varit.

Men jag höll tal om vikten av att organisaerade nykterister finns i hela världen och Bosse berättade om IOGT-NTO:s framgångar. Riktigt trevligt möte och vi fick en bok om en av deras organisationer, the Temperance Alliance. Och ett gammalt brev där IOGT omnämns.

Dag full av spännande möten

Den mest intensiva dagen är snart över.
Professor Sally Casswell hade samlat ihop tolv personer som skulle uppdatera mig och Bosse på alkoholpolitik i NZ och Pacificregionen. Tack och lov så passade de på att ha en internuppdatering och idébytarmöte på samma gång.

Först fika med Sally och hennes kollega Sally. De är två och jobbar båda med APAPA-nätverket.

Sedan fick vi höra om ungdomsprojekt, polisens arbete med serveringstillstånd, datainsamling av alkoholrelaterade brott, ölutköpskontroller och forskning om att antalet tillstånd i ett område påverkar konsumtionen. Intressantast är att många idéer även gjorts i Sverige. En annan reflektion är att de verkar ligga före oss i liberaliseringen av alkoholpolitiken. Mycket har hänt de senaste tjugo åren som är mycket olyckligt.

Efter det hann vi med en promenad för att åka upp i Sky Tower.

forts...

Möten

Kl 08.00 på morgonen, dvs 20.00 i Sverige, började vi mötena. Träffade två som jobbar inom kommunen. De presenterade kommunens alkoholstrategi som mestsdels fokuserade på att minska riskerna och i princip inget på totalkonsumtion. Men det var intressant!

Efter museibesök för att lära mer om maorierna hamnade vi på möte och lunch med Linda Hill. Kanske inte så välkänd i Sverige men för den alkoholpolitiskt insatte är hon himla intressant. Eller vad sägs om följande:
- Hon skriver just nu på ett nytt kapitel till boken "Alcohol: No ordinary Commodity" som kommer att handla om alkoholindustrin
- Hon har tidigare jobbat för GAPA och är insatt i APAPA. Bl a var hon i Geneve häromveckan när WHO:s alkoholstrategi skulle diskuteras (tillsammans med Sven-Olov och Esbjörn)
- Hon är handledare för Mahdis doktorsavhandling
- Hon jobbar på SHORE-institutet direkt under Sally Casswell

Vi fick höra den alkoholpolitiska historien på Nya Zeeland. Även här verkade temperence-rörelsen för kvinnors rösträtt för att kunna påverla alkoholpolitiskt. Nya Zeeland var första land i världen där kvinnorna fick rösta, 1893.


Japaner, japaner, japaner

Hamnade i ett varuhus fullt av japanska butiker. Alla med kitchiga kläder och prylar. Mycket rosa eller ministorlek. Här köpte jag en julklapp till Fanny. Det är inslaget i chockrosa papper med lite struktur. Det är inlindat som en smällkaramell knutet med neonblå band. Annorlunda.


Glomde beratta om Kuala Lumpur

Innan planet till Auckland var jag tre timmar pa min favoritflygplats i Kuala Lumpur. Dar fick jag fota en man med hans mobil och hjalpa tva expedittjejer att fa tva nallar av en annan saljare.

Sedan hittade jag den snyggaste kinesiska skjortan jag nagonsin sett. Provade den och en kvinnlig kund gjorde genast tummen upp liksom expediterna. Nu ar den inkopt. Och da hade jag redan kopt en liknande skjorta i Kuching.

Bosse och jag fikade aven pa Starbucks.


Nya Zeeland - andra sidan jorden

Var en lustig kansla att landa i Auckland. Andra sidan jorden. Min sondag ar slut nar den borjat i Sverige. Tolv timmars skillnad.

Solen skiner, jag raknade till fyra Starbucks Coffee pa promenaden i stan och pa glasshuset kunde man bestalla glass med bruna bonor. Konstigt med andra ord.

Imorgon ska vi traffa en person pa kommunen som har hand om alkoholpolitiken. Sedan lunch med Linda Hill, som ar Mahdis handledare. Hon kan mycket om alkoholpolitik i regionen och har hjalpt Sally Casswell en del. Pa kvallen blir det middag med en journalist. Spannande!

Alkoholindustrin synas

Det bästa passet på dagens konferens var det om alkoholindustrin. Tre föreläsare från regionen visade alla på hur alkoholindustrin motarbetar alla åtgärder som är effektiva för att sänka alkoholkonsumtionen medan de stödjer det som är ineffektivt.

Välkända fakta - men det tål att sägas

Alla gör det

Australiensare gör det, thailändare gör det liksom Nya Zealändare och folk från Malaysia.

De deklarerar att en effektiv alkoholpolitik bygger på höga skatter, begränsad tillgänglighet och begränsad reklam.

Det är nog det häftigaste med internationella alkoholkonferenser. Att det som ibland i debatten låter som en typisk svensk alkoholpolitik är i själva verket en politik som fungerar i hela världen och som är forskningsbaserad. 

Hög standard

Samtidigt är Malaysia synbart ett land som befinner sig högt upp i BNP-ligan. Standarden på husen är bra, folket är välklädda, trafiken består av större bilar som far fram i ett lugnt tempo. Synliga saker som vittnar om att här inte är någon utbredd fattigdom. I alla fall inte i Kuching.

Lite statistik ger också en bild: 27 miljoner invånare. Hög medellivslängd, 71 år för män och 76 för kvinnor. 93 procent börjar grundskolan. Läs- och skrivkunnighet cirka 90 procent. BNP-tillväxt som har legat på 5-6 procent per år sedan 2004. 

Vad är speciellt med Malaysia?

Å ena sidan är det ett subtropiskt klimat. Regnskogar. Folk går ständigt i sommarkläder. Här är billigt samtidigt som standarden är hög.

Men min fråga är mer filosofisk. Jag och Jocke kikade som snabbast efter presenter till våra barn. I en shoppinggalleria inställer sig frågan vad som är speciellt. Kläderna känns västerländska, musiken likaså. Och småprylar och leksaker känns bekant. Restaurangerna lyfter inte speciellt den Malaysiska maten. Istället blir känslan av att det kunde varit var som helst, men här går det malajer runt om i butikerna istället för svenskar.

Jag hoppas kunna revidera den åsikten senare.

Huvudjägare med alkoholproblem

I Kuching finns just nu även våra storvärvare som är på kurs. Fikade med två av deras föreläsare igår kväll, Malin och Chatarina, och de såg fram emot de olika passen och var glad för det som varit.

Bosse och Olle var mycket berörda över att storvärvarna sovit i en by med huvudjägare i djungeln. Här hade de fått till ett mycket spännande samtal mellan de båda grupperna om alkoholsituationen i huvudjägarnas by. Det visar sig förstås att det idag finns stora alkoholproblem. Kulturen att dricka är stark. 

Har landat

Nu är vi efter en lång resa i Kuching, Malaysia. 30 grader varmt. Allt är bra. Här är det billigt, snyggt, trevligt och lugn trafik. Dessutom god mat. Det blir nog bra det här.

Den här resan är för mig resan då jag ska bli väsentligt bättre på alkoholpolitik i sydostasien och Oceanien. Känns utvecklande efter flera år med europeisk alkoholpolitik. Inspirerande!

Musikal: Romeo & Julia

Fanny och jag fortsatte till musikal på Norrbottensteatern.

Publiken satt på två sidor om scenen, mittemot varandra. Vi hamnade dessutom på rad 1 vid ingången/ utgången för en del skådespelare. Med mycket folk på scenen kändes det som om vi satt mitt i handlingen. Folk dansade och sjöng på en meters avstånd. Rätt häftig känsla.

Och det var en hel del intressanta nummer där de nyttjade scenens motpoler i två familjehus. Handlingen om de två älskande som inte får träffas därför att deras omgivning bestämt sig för att det inte går att umgås med "dem" i andra änden kändes aktuell och tänkvärd. Ingen mångfald här inte. Men gärna nävar och slagsmål. 

Julbord bättre i Stockholm...

Åt julbord ikväll. Kände mig allt som en Stockholmare. Efter att de senaste åren ha ätit julbord på Gondolen, Restaurang Solliden och Stadshuskällaren kändes det jag åt oproffsigt och inte speciellt smakrikt.

Men det var trevligt att få uppleva ett julbord i år!

Ännu en anledning till att dricka vin!

Pelle Lindqvist, docent och överläkare, går ut i Ekot och menar att ett glas vin om dagen minskar rsiken för blodpropp hos kvinnor. Skönt att höra ännu en anledning att dricka vin i hälsosyfte! Själv äter jag ju choklad enbart i hälsosyfte och inte för att det är gott.

Allvarligt talat så nämner inte Pelle vilken risk de som dricker två glas vin om dagen löper. Det är ju trots allt vanligare i Sverige att man dricker två glas än ett när man ändå håller på. För det är ju inte alltid man dricker vin för att förbättra hälsan. Det händer att folk gör det i berusningssyfte.

Inte heller nämner han om de som är absolutister har druckit förut. Kanske t o m haft en väldigt hög konsumtion innan de slutade? Eller om en stor del av absolutisterna har ett hälsofarligt beteende i övrigt. För övriga faktorer som sänker risken för blodpropp visar sig vara motion och upphörande med rökning.

Jag har mejlat Pelle och frågat. Hoppas han återkommer med svar.