Gårdsförsäljning - idioti på hög nivå

Alkohollagsutredningen föreslog klokt nog att gårdsförsäljning av alkohol inte skulle ske. Från IOGT-NTO:s sida har vi bejakat detta i en del debattartiklar under sommaren. I över tio tidningar har detta påpekats. I många kommentarsfält på tidningarna har jag fått utstå en del raljanta argument av människor som vill avveckla hela monopolet.

Tyvärr finns det debattartiklar för gårdsförsäljning. De som är för menar att gårdsförsäljning
- leder till fler turister (men de har inga siffror på det, bara antaganden att tyskarna skulle välla in i Sverige bara de fick möjlighet att köpa en flaska vin på en gård. Annars stannar de hemma.)
- leder till flera nya jobb (men inte heller här har vi siffror på hur mycket vinflaskor på bondgården ökar antalet jobb)
- är förenligt med EG-rätt (fast ingen har förstås prövat caset som blir verklighet först när en spansk bonde undrar hur en svensk bonde kan få sälja enbart svenskt vin när EG-domstolen sagt att vi inte får diskriminera andra länders produkter)
- ska ske med en restriktiv alkoholpolitik för ögonen (vilket förstås rimmar illa med privat vinstintresse. Bonden kommer inte att bara vilja sälja en flaska vin. Naturligtvis vill man sälja fem flaskor!)
- menar att det är futtigt att inte tillhandahålla lite vin på en gård (men varför då inte också ha vin på Pressbyrån? Då blir det ju ännu lättare för turisterna att få tag i det. Jo, för att vi av goda skäl har monopol på distributionen av alkohol.)

För övrigt lär det inte stanna vid bara vin. Varför skulle inte Jens Spendrup få sälja sitt öl vid sitt bryggeri och bonden får sälja direkt på sin gård? I slutänden handlar det inte om gårdsförsäljning utan om producenternas rätt att få sälja direkt vid produktionsstället med privat vinstintresse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback