Ibland går det av bara farten - del 2

Igår var ingenting planerat. Men så tog Fanny och en kompis initiativ till en Halloweenfest.
Vips var tre till kompisar inbjudna och saker inhandlade. Idag handlade vi mera och förberedde och kvällen blev en lyckad fest för de fem. Själv satt jag förpassad i mitt rum läsandes en bok.

Halloweenpyntet åkte fram. Köttbullar blev spindelbullar. En chokladtårta med spindelgräddesnät gjordes. Bål med en röd ishand blandades. En pumpa urgröptes och TV:n draperades med spindelväv. En fördrink mixades.

Planeringen är definitivt halva nöjet även för Fanny. Listor skrivs och planer smids. Kul!

Ibland går det av bara farten - del 1

Har varit seg den här terminen. Mest jobbat på och varit med Fanny. Inte så mycket mer. Även om jag varit osedvanligt på hugget att träffa bekanta för middag, lunch eller fika! Det är höstens höjdare tror jag.

Men på några dagar har jag bokat en Italienresa, en Londonresa och biljetter för mig och Fanny till High School Musical i Luleå. Tack och lov för Kulturens Hus!

Mingel är himla kul

Jag var redan lite speedad efter ett bra styrelsemöte med CAN. Nya ordföranden Anders Andersson känns taggad. Och idag var vi tjugo personer på mötet. Många att mingla med innan och i pausen. Sedan bar det iväg till Höstminglet. Och där var det riktigt mycket folk. Jag hade skickat en inbjudan via Facebook till en del som hörsammat och kom dit. Insåg att mina kontakter på Facebook är delvis annorlunda mot de officiella listorna vi har. Bl a var det riktigt kul att Sofia Stenfeldt kom! Vi delade taxi till Centralen.

Fördelen med mingel är förstås, förutom maten, att man på en och samma plats hinner avverka en rad kontakter som man ändå någon gång behöver eller borde möta. Sedan kan det i nästa sväng betyda ett längre samtal eller tom lunch.

Så på en timme och en kvart hann jag
- Snacka med MHF:s infochef om en utställning om alkolås i Bryssel
- Resonera hur ideologin kommer in i kristna sjukhus, dvs ideologi i praktisk handling, med Lars-Erik på Ersta Sköndal, Hanna på Forum, Frank på Hela Människan och Per-Åke.
- Äntligen träffa Maria som nu är GS hos scouterna. Vi ska luncha!
- Småmöten med ett tiotal riksdagsledamöter, bl a om hur KD egentligen ser på alkoholpolitik numera.
- Stämma av en bilaga vi har på gång med Annika på Kommunikation
- Träffa en ny bekantskap som jobbar på KFO samt Simon på UNF
- Småsnacka med Lasse på Blå Bandet och Slim på Smart
- Morsa på Per från RNS
- Diskutera CAN med några CAN-medarbetare
- Utvärdera förra veckans FHI-möte med en representant från RF
- Mingla med Salusansvars vice VD och två av hennes medarbetare
- Diskutera med Sven på Drugnews som tyckte jag bloggade mycket nuförtiden
- Diskutera en mycket angelägen fråga med Robert
- Återknyta kontakten med några från min IOGT-NTO-förening
- Diskutera ledarskap med Eva på Sektor 3
- Likt ett dataspel passera genom rummet och hälsa på Göran från Forum, Andreas från Forum, Sofia, Erik och många andra

En lyckad kväll trots att mästerminglarna Jeanette och Fredrik Olofsson inte var där.

Mejl att hantera - mejl att slänga

Brunch hos mamma i Luleå, styrelsemöte med CAN, Höstmingel på kansliet. Dagen blev lång men riktigt bra.

Då min mejl via telefon ligger nere just nu var jag tvungen att kolla mejlen punktvis under dagen. Kl 06.45 hade åtta mejl kommit sedan midnatt. Kl 10.00 ytterligare 18 st. Då mejlade jag lite och fick fem till. Vid 12.00 hade 21 mejl kommit och vid 13.30 ytterligare åtta. till kl 18.40 damp 17 mejl in och nu vid 22.40 har ytterliagre fem mejl inkommit. Totalt har det blivit 82 mejl. När jag kollar löpande i mobilen och raderar sådant som är reklam eller del av diskussioner så känns det inte lika mycket.

Men idag har faktiskt en hel del positiva saker avhandlats i mejlvärlden samtidigt som jag rört mig genom möten. Och då har vi inte räknat in att jag styrde upp taxiskjuts av Anders Andersson till Höstminglet via Facebook.
- Tre ansökningar till FHI har avhandlats gällande förebyggande projekt liksom en ansökan till Kriminalvården
- Ett socialt nyhetsbrev har bollats och Fakta, argument och debatt har utkommit
- En debattartikel inför Halloween har stämts av
- En FS-bilaga om socialt företagande har stämts av liksom möjligheten till ett studiematerial
- Ett åsiktspapper till missbruksutredningen har hanterats
- Ett samarbete med Polisförbundet har förtydligats
- Ett möte med en riksdagsgrupp har fått ett låst datum
- En överläggning med en Europaparlamentariker har hållits
- Förslaget till FS gällande verksamhetsplan har kompletterats
- En inbjudan att delta i möte om webbaserad rådgivning har inkommit
- Webbverktyget inom det förebyggande arbetet börjar ta form
- Schyst vuxen-kampanjen har utvecklats
- Gårdsförsäljningen har fått ännu ett underlag
- FHI:s nya förebyggarrapport har beställts
- Det har utretts var vårt material till förebygg.nu tagit vägen
- Dessutom ser det ut att bli ett spännande möte på Svenska Sällskapet på måndag då Sofia Modigh ska berätta om hur det är att komma som ny in i ett parti och kandidera i ett val.

En bra dag med andra ord

Ideellt uppdrag: Lyssna på forskning

Idag var jag ledig. Som ordförande i Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkuppfostran hade jag förmånen att idag få lyssna till åtta forskares forskning om civilsamhället. Vi har gått in med ekonomiskt stöd för att möjliggöra ett antal postdoktorala tjänster. Huvudsakligen är det Riksbankens Jubileumsfond som står bakom, men även Sensus, Hyresgästföreningen och Vårdförbundet är med.

Som praktiker är det verkligen intressant att lyssna till och resonera med dessa forskare! 

Klasskompis via Facebook

Att man får kontakt med gamla klasskompisar på Facebook har man ju hört. Och även jag har sådana. Ibland stöter man även på några.

När jag och vår förre ordförande skulle äta lunch med alkohollagsutredaren för nästan ett år sedan lyckades jag få en gammal universitetskompis vid bordet bredvid mig. Vi hade inte träffats på 15 år.

I måndags träffade jag äntligen Åsa. Vi bodde på samma gård i tio år. Gick förskola och grundskola i samma klass. Lyssnade på Michael Jackson, lekte Burken och hade gårdsfester. Sedan skiljdes våra vägar tills Facebook kom. Och det visade sig att vi båda bor i Kransen! Så en sen och lång middag blev det. Riktigt trevligt. 20 år hade gått sedan vi sågs senast, så det fanns en del att tala om.

Ett Brysselkontor i tiden fyller tio år!

För tio år sedan fick jag som generalsekreterare på UNF en inbjudan till invigning av NBV:s kontor i Bryssel. Jag minns att jag och ordföranden resonerade om hur onödigt det verkade att kosta på sig att åka dit. Varför betala för resa och logi för att vara i Bryssel?

För fem år sedan var jag med och arrangerade kontorets femårsfirande. Det kom att bli det första minglet som sedan har följts av en obruten rad av 11 mingel på vårt kontor! Ett per halvår. Vi hade då den tredje gruppen folkrörelselobbyister på plats. Idag har ytterligare 120 IOGT-NTO-medlemmar besökt kontoret. 2004 hade vi fortfarande inte gjort den utställning vi hade året efter. Vi hade heller inte gjort det första seminariet, som skulle följas av fler. I januari 2005 gjorde vi det seminariet med Cecilia Malmström (FP). Numera är det så många seminarier om alkohol att vi behöver samordna detta med Eurocare.

2004 fanns ingen alkoholstrategi. Vi hade haft den första alkoholpolicykonferensen i Warzawa där kommissionen var med via en förinspelad hälsning. Vid tredje konferensen i barcelona ifjol deltog Generaldirektören för folkhälsa själv.

2004 var IOGT-NTO med i Eurocare, men satt inte i styrelsen. EUCAM, APN, BCP, Borealis och A&H-forum hade inte sett dagens ljus.

Ikväll deltog jag vid tioårsjubileumet av vårt kontor. Och tiden som var 2004 känns som väldigt länge sedan. Nu är vi i Bryssel som en naturlig del av det vi gör. Alkoholfrågan är på agendan och det finns ett flertal organisationer och projekt som arbetar med detta. Självklart är vår och UNF:s ordförande på plats liksom NBV:s rektor. Självklart besöks vi av parlamentariker på våra mingel.

Undrar hur det ser ut vid 20-årsfirandet?

Kakburkar till förbannelse

Fanny ska på klassresa i sexan. Målet är bestämt innan strategin för att komma dit är upprättad.
Jag har genom åren varit kritisk till att 200 kr ska betalas rakt av per termin. Alla har ju inte de pengarna och jag tycker att klassen borde göra något kollektivt för att få in pengar. Och visst kommer det ett skoldisco, men först i sexan. Och jag har ju pengarna men inga idéer så jag har betalat.

Så kom idéen på föräldramötet enligt den klassiska devisen "Vi måste ju göra något". Så nu sitter vi här med 32 kakburkar som ska säljas för 50 kr styck. Suck. Men produkterna är riktigt goda. Jag har provsmakat en del. Det är fem sorter fördelat.

Vi köpte två. Sedan sålde Fanny tre i huset där vi bor och en i grannens trappuppgång. Vidare såldes ytterligare sju burkar innan stafettpinnen överlämnades till Janna. Och passande nog skulle det vara fika med anledning av mormors födelsedag i dag. Så förhoppningsvis är ytterligareburkar sålda.

Egentligen är det allt lite kul att fundera över försäljningsstrategier som detta. Lagom konkret och överskådligt. Realistiskt mål men klart utmanande i tanken.

Twitter till slut

Hade egentligen bestämt mig för att det där med Twitter får vara. Jag hoppar helt enkelt över det och satsar på det som kommer efter Twitter.
Men så är det ju det där med min kommunikationsguru Lydia. Hon var på mig och nu har jag ett konto även på Twitter. Och det känns faktiskt spännade att pröva på. Visst känner jag mig sent ute, men bättre sent än aldrig är väl en passande devis...

Man kan skriva krångligt om man vill

Från Wikipedia, kuriosa om USA:s presidenter:

"
George W. Bush är sedan 1820 den första omvalda president som efterträtt en omvald president (Bill Clinton). År 1820 omvaldes James Monroe, vilkens föregångare James Madison var omvald likaså. Noteras bör, att också James Madisons föregångare Thomas Jefferson var likaledes omvald. Detta gäller bara om man tar hänsyn till att föregångarna till de omvalda William McKinley och Grover Cleveland hade två åtskilda mandatperioder. Grover Cleveland valdes 1884 till presidentämbetet. År 1888 förlorade han det till Benjamin Harrison. År 1892 återtillträdde Grover Cleveland, och avlöste Benjamin Harrison. Om man tar detta i beaktande, så var William McKinleys omval det sista före George W. Bushs, då två omvalda presidenter följt på varandra."

Ledande reportage

Läste i AiP om Henrik Brors ledande reportage i artikelform i DN. Tesen gick ut på att allting tolkas utifrån att Alliansen tjänat på det som hänt. Och idag hände det igen.

I artikeln framgår att flertalet anser sig personligt gynnade av den politik regeringen för. Störst förändring har skett bland LO-medlemmar.

Läser man lite till står det att "visserligen är det fortfarande fler LO-väljare som anser att de "missgynnas" än "gynnas", men fyra av tio LO-väljare anser nu att regeringspolitiken gynnar dem personligen".

Personligen noterar jag att det bara är 43 procent som anser att politiken gynnar dem personligen. Majoriteten av befolkningen torde ju ha fått det bättre på ett personligt plan när det gäller ekonomin. Kanske det inte betyder så mycket för det personliga välbefinnandet som solidarisk medborgare? Kanske är det många som personligt känner sig missgynnade i jämställdhetspolitiken, som pensionär, arbetslös, studerande, arbetande på arbetsplats med varsel i luften, som besviken småföretagare?   

Snökaos

På morgonen satte snöovädret igång. Ovanligt tidigt på året må jag säga. Nog för att det kommer att smälta bort, men det var lite isigt på vägarna under kvällen.