SJ, SJ, gamle vän

I morse gled jag och Fanny in på Stockholms Centralstation med nattåget från Luleå. Fanny ville resa med tåg för att hon inte kom ihåg senast hon sov på tåg. Jag ville återuppleva de tre åren med nattåg i början av min Stockholmstid.

Sju personer i en liggvagn för sex personer. En halvtimmes försening. 14,5 timmars totalresa. Och priset för mig var mer än en motsvarande resa med flyg. Så tyvärr tävlar flyg och tåg inte ens i samma division.

Men - det var billigare om man har barn med sig. Och liggvagnarna under SJ:s nya regim är helt nya och fräscha med bl a eluttag för t ex en dator. Och restaurangvagnen var helt ok och lite mysig. Så resan blev helt klart minnesvärd.

Här fortsätter allmän väg

I Europaparlamentet i Bryssel hänger en svensk tavla med en vägskylt där det står "Här slutar allmän väg".

Idag åkte vi bil från Värmdö till Vaxholm via två färjor och ön Rindö. Färjorna var synkade i tid och kostar ingenting för den enskilde. Fantastiskt vilket vägnät som finns i landet! "Här fortsätter allmän väg".

Vaxholm är ett himla fint utflyktsmål för en eftermiddag. Pittoresk miljö, mysigt fik, trevlig shopping och lagom härligt bad.

DN Propaganda, sida 4

Regering eller opposition, läkare eller kändis. Se där några säkra skribenter som får plats på DN Debatt. Ja och DN:s egna redaktör på DN Motor förstås. Inte är det konstigt att det är svårt för intresseorganisationers företrädare att bedriva opinionsbildning på den sidan. Fram växer en bild av att DN Debatt egentligen är ett propagandaorgan för att föra ut politikernas och till viss del experternas budskap - inte att bredda politiken genom att spegla fler åsikter.

Låt oss se vilka som fått komma till tals i juli:
1 juli: (m):s gruppledare i riksdagen
2 juli: Unionens ordförande (Jippi - en organisation!!!)
3 juli: Två generaldirektörer och en vice överåklagare
4 juli: Ett gäng från Umeå Universitet
5 juli: (s) Jämtin samt (s) partiledare med Österberg, Reepalu och Micko
6 juli: (s) ekonomiske talesman Östros
7 juli: Minister Olofsson tillsammans med USA:s biträdande energiminister
8 juli: Minister Sabuni
9 juli: Ministrarna Hägglund och Ask
10 juli: (s) partiledare och (mp) språkrör
11 juli: Professor i socialmedicin
12 juli: Elva framstående läkare
13 juli: Professor och överläkaren Hugo Lagercrantz
14 juli: Tre fd partiledare och fyra riksdagsledamöter (fp)
15 juli: Överläkarna Susanne Bejerot och Mats Humble
16 juli: Ministrarna Sabuni, Ask och Larsson
17 juli: Ministern Carlgren
18 juli: Christer - jag har varit i rymden och därför kvalificerar jag mig för DN Debatt - Fuglesang
19 juli: (s) Österberg och Astudillo
20 juli: DN Motors egna redaktör, Lasse Svärd

Jämställdhetsanalys IOGT-NTO:s AN-politik och arrangemang

Ifjol höstas hade vi inom AN-politiken bara män som föreläsare på ett antal endagsutbildningar. Toppkursen hade nästan bara män. Vi lovade att under 2008 se till att könsfördelningen blev jämn. Hur blev första halvåret inklusive moderatorer?

Endagsutbildning om narkotika: Kv:1, Män: 1
Endagsutbildning om alkohol och genus: Kv: 1, Män: 1

Kampanjutbildning Stockholm: Kv: 1, Män: 1
Kampanjutbildning Nässjö: Kv: 0, Män: 2
Kampanjutbildning Sundsvall: Kv: 0, Män: 1

Topplunch FNV: Kv: 2, Män: 2

Almedalen
Seminarium Chaplinnätverk: Kv: 1, Män: 3
Seminarium kommunal alkoholpolitik: Kv: 4, Män: 4
Mingel Vårdförbundet: Kv: 1, Män: 1
Seminarium Barn i missbruksmiljö: Kv: 3, Män: 1
Seminarium alkoholreklam: Kv: 3, Män: 2
Seminarium serveringstillstånd: Kv: 4, Män: 2
Mingel med NBV: Kv: 2, Män: 2

Ställningen efter första halvlek: Kvinnor 23 - Män 23

Shopoholic

Tisdag: Dubbelknäppt tröja svart, T-shirt rosa, T-shirt röd samt två par strumpor
Onsdag: Marimekkobricka och tillhörande tillbringare. Båda i Unikko. Vattenkokare silver/svart samt solstol.
Torsdag: Kortärmad grönrutig skjorta samt vita skor

Får man vara nykter ute?

Får man vara nykter ute på t ex krogen frågar sig en person till Magdalena Ribbing på DN. Läs hennes svar här.

Kvinnan förr och nu

"Om jag hade levt i den nya världen, då skulle jag ha köpt sådana där p-piller. Kanske hade jag också lämnat karln, men det fanns ingen skjuts från byn."

Ett citat i boken Smugglarkungens son som är värt att citera. Det visar hur det var då för en kvinna i en by som förväntades föda minst sju barn. Detta i en brytningstid där man bodde och levde i sin by utan större kontakt med omvärlden.

En bok som bekräftar min barndom

Semestertider. Läser Smugglarkungens son av Bengt Pohjanen. En bok som handlar om hans uppväxt i den lilla byn Kassa och Torinen två mil söder om Pajala på 40- och 50-talet. Han är i princip lika gammal som min mamma och han gick i samma klass som min ena moster.

Här kommer åter de fragment upp som jag stött på under min barndoms somrar i Kassa. Närheten till Finland. Närmare än avståndet Stora Essingen-Fredhäll. Andra världskrigets slutskede när tyskarna brände allt och Finland lyste upp av eldar så att man kunde cykla i mörkaste oktober. Meänkieli, tornedalsfinskan, som gjorde att deras finska var för dålig för finnarna och deras svenska för dålig för svanskarna. Ett samhälle där bilen var det absoluta undantaget men där kommunismen och Laestadianismen på något sätt gick att kombinera. Och alla finska ord som jag hört. Ofta med ändelsen "-i" som i "bili" för bil. Och ord som "voj, voj" och "nå".

Intressant...


De ironiska folkpartisterna

I dagens DN Debatt vill sju Fp-debattörer att regeringen ska lyssna på folket i FRA-frågan. Fyra av undertecknarna är riksdagsledamöter. Endast en av dem röstade nej. Om de övriga tre varit på plats och röstat nej antar jag att förslaget haft större möjlighet att falla, men nej. Så varför en debattartikel nu? Dubbelironin är väl att det var detta parti som spanade friskt på Socielademokraternas mejltrafik i valrörelsen. Historia, jag vet. Andra inblandade, jag vet. Kunde bara inte låta bli.


Promenad i solen

Stockholm är en vacker stad. Det tål att upprepas. Har idag gått runt i stan under två timmar och bara njutit över vyerna.


Avundsjuk

En av mina drömmar är, som en del hört, att någon gång få åka den vita bilen inne i flygplatserna. Ni vet den med den gula saftblandaren på. Verkar vara en upplevelse. I Frankfurt för några år sedan trodde jag att vi kanske skulle få åka med när planet var så sent att vi sista biten av landningen fick sitta i business class. Men inte.

Så visar det sig att Fanny fick åka den bilen när hon skulle byta flyg i Stockholm på sin väg från Visby till Luleå. Man måste då åka från terminal 3 till terminal 4. Man blir allt lite avundsjuk på henne...

Å andra sidan behöver jag inte bli en sån där bitter förälder som ska tvinga på barnen de drömmar som inte blev uppfyllda. Hon har redan gjort det.

Under tiden i en liten, liten by i Tornedalen

Full av intryck från Almedalsveckan pratar jag med mamma som är i sitt föräldrahem i den lilla byn Kassa, två mil söder om Pajala. Där regnar det och är 13 grader. Dagens stora grej är att det är stopp i avloppet och vatten som man spolar rinner ut i källaren. Ett flertal grannar är där för att höra hur det är och kanske hjälpa till. För som mamma säger "Det händer inte så mycket i Kassa". Och ett stopp i avloppet är troligen den veckans stora samtalsämne.

Härligt med UNF och Junis

På plats fanns även UNF och Junis. Båda hade kanske sina bästa laguppställningar någonsin. UNF hade funnit en ny stjärna, Marina, och jag är helsåld. Henne lär vi höra mer av de kommande åren. Linda var en välkänd profil som nu kom till Almedalen. Helt rätt! Robert, Nina, Oskar och Philip är ju redan etablerade profiler som står för kompetens, energi och kontaktnät. Hoppas jag inte glömde någon...

Junis slog till med bl a Catharina och Anna och som de klev in i matchen. Seminarier ordnades och prylar delades ut.

Extra kul att vi gjorde några seminarier ihop och att alla hjälpte till att dela ut prylar med vårt budskap. 

Kvällarna

Sista natten (fredag) bodde bara jag, Christer och Sanna i vårt hus. Vi satt uppe till halvtre och filosoferade om framtidens Almedalsstrategier, IOGT-NTO i framtiden och alkoholpolitikens utveckling. Sanna skrattade hysteriskt, Christer berättade fler historier än någonsin och minsann om inte jag tom nynnade på en del sånger och skakade mintpastillasken till sången.

Kvällen innan hade vi avslutningsmiddag på fin krog. Sven-Olov drog iväg med Christer, Johnny och Sanna på Alcazar. Jag och Johanna gick till huset, kopplade upp våra datorer och diskuterade ledarskap, strategi och verksamhet. 

Onsdagen var enda kvällen då jag bytte bort Fantomendräkten (Minska alkovåldet-kitet) och gick runt i stan som mister Walker. Rätt bra mingeltillfälle.

Tisdag och måndag var egna mingelkvällarna. Måndag hade vi internt mingel medan tisdagen var offentligt tillsammans med Vårdförbundet.

Almedalen 2008 i ord

Bästa tal: Maria Wetterstrand följd ava Mona Sahlin. Maria verkar alltid hålla lysande tal. Tydligt, roligt, röd tråd.

Bästa IOGT-NTO-seminarium: Det vi hade om serveringstillstånd med bl a Carin Götblad tätt följt av seminariet om Chpalinnätverket (Jag fick äran att mobilisera födelsedagssång för Anders Carlberg, Fryshuset)

Intensivast dag för mig: Tisdagen med vårt eget frukostmöte, ytterligare ett eget seminarium, lunchmöte, mingel på Donners Plats, förberedelser inför onsdagens paneldebatt, mingel hos Landshövdingen, utdelning av mintpastillaskar hos Sossarna, vårt egna mingel med Vårdförbundet, ytterligare ett mingel hos Nuvos Opinion, avstämningsmöte i vårt hus.

Bästa give away: Fait Trade choklad och SACO-kaffe

Veckans reflektion: PÅ seminarier om ideella sektorn säger medverkande nuförtiden "Röda Korset, Rädda Barnen och IOGT-NTO" när de exemplifierar olika organisationer. Så var det inte för två år sedan.

Reflektion inför och under veckan: Fler organisationer och personer vill associeras med IOGT-NTO

FIRO på allvar

På olika ledarskapsutbildningar genom åren har jag lärt mig den sk FIRO-teorin. Ni vet modellen där grupper vandrar från tillhöra-fas till rollsökningsfas och slutligen fungerar optimalt. Däremellan hamnar man i bl a gulligullfasen.

Att tillhöra den sista fasen är få grupper förunnat. Jag är inte helt säker på att jag gjort det tidigare. Och gruppen nollsätts ju varje gång en ny person kommer in eller försvinner.

IOGT-NTO:s almedalsgäng tillhörde helt klart denna sista fas under torsdagskvällen då vi hade avslutningsmiddag. Alla hjälpte varandra. Alla löste uppgifterna för gruppens bästa utifrån de mål som fanns. Som chef försökte jag mig ibland på påminna om vissa viktiga saker vi behövde göra. Svaret blev alltid att det redan var gjort av någon medarbetare.

Härlig känsla att få vara med om!


Almedalen över för denna gång

Har inte hunnit skriva så mycket. Dygnets timmar har varit fyllda med aktiviteter. Från IOGT-NTO:s sida har vi haft fler seminarier än tidigare, arrangerat fler mingel, deltagit själva i fler mingel och i vanlig ordning haft massor av personliga möten med politiker. Jag är helnöjd! 

Almedalsdag ett

Regn. Vått.
Vi är nu inkvarterade i samma hus som ifjol. Känns bra att högkvarteret är upprättat. Jag bor på bottenvåningen i år.
Årets ziptröjor är svarta med budskapet Minska alkovåldet. Gerillakänslan var hög när vi promenerar fram genom Visbys gator.
När jag lämnade Fanny på flygplatsen idag såg jag den stora skylt vi beställt med vårt budskap på. Kände mig riktigt nöjd över den. Hoppas nu bara att politiker och andra har sett den när veckan är slut.

Vad har de gjort med Narnia?

Såg den senaste Narniafilmen Prins Caspian.
Känns som om de försökt härma Sagan om Ringens storhet men likafullt levererar en blek kopia. Ni vet stora härar som marscherar mot varandra, slow motionsekvenser och bistra miner. Och fokus är helt och hållet på STRIDEN. På hur de slåss.
Dessutom har de hittat på en helt ny scen som inte alls skulle passa in utifrån boken. Men scenen passar utmärkt som dataspel om man är cynisk. Och slutligen slängde de in en omöjlig kärlekshistoria. Fy!

Jag önskar de fokuserat mer på två fält. Det ena är när barnen kommer till ruinen i Narnia. Den sekvensen minns jag berörde mig oerhört när jag var liten och läste boken. Hur det förfallna slottet visar sig ha varit deras slott. Där ryms det så mycket sorg för det som varit men så mycket glädje för det som finns kvar.

Andra fältet är det oerhört religiösa avsnittet där Lucy är den enda som ser Aslan. De andra vill inte se. De tvivar på henne. Och trots att hon ser honom vågar hon inte gå sin egen väg mot det hon tror på.


Nu får vi vänta på nästa slagfälts- och stridsfilm. 


Weekend i Kneippbyn

Lördag i Kneippbyn. Sommarland och Vattenland. Inte lika bra som många andra ställen jag varit på. Fanny gav anläggningen betyg 3 av 5. Men helt okej och mycket bra väder.

Personligen är jag helnöjd med att ha varit inne i det riktiga Pippihuset som fanns i Pippiserien från 1969. Många föräldrar hördes säga det. "Det här, förstår du, är det riktiga Pippihuset". Barnen verkade mest vilja till andra attraktioner.

Kvällen såg vi Schlageryra på krogen/ restaurangen. Det där går alltid hem. Låtar för alla åldrar. Dessutom kom en minister fram för att småsnacka lite. Almedalsveckan smyger sig på.

Värsta Simpsonsanalysen

Sista lägerkvällen fick barnen se Simpsons -the Movie. På lunchen dagen efter bjöd Zahra på värsta analysen av filmen och varför hon valt den. Filmen handlar om en dysfunktionell familj där fadern har alkoholproblem och har stora svårigheter att ta hand om sin son. Filmen berör också klimatfrågan etc. Det finns mycket att diskutera utifrån den.

Härligt att höra ännu mer om Simpsons- som ju är så bra. 

Jag har sett materialet!

Efter att lägerdeltagarna satt sig på färjan skjutsade Zahra oss till D-expen på Gtland. Vi fick se uppspel av Junisteaterkollot och jag fick nyckeln till expen. Hann dessutom kika lite på materialet som kommit.

T-shirts och långärmad såg ut att vara av samma fina kvalitét sedan årgången med Omtanke-serien (måste varit 2004). Fickfoldern ser bra ut. Det här blir nog bra!

Familjeläger med IOGT-NTO

Roligast med familjelägret på Fröjelgården:
- Att barnen hade ett välgjort program samtidigt som de vuxna hade detsamma
- Att lägret lockade gruppen 30-50-åringar. Kanska passar familjeläger bättre som engagemangsform istället för föreningsmöte en vardagkväll?
- Att många av deltagarna precis som jag var ensamstående föräldrar
- Vi hade tur med vädret