Låt Bryssel sköta avspärrningar

Klockan är 07.21 på morgonen. Bussen stannar strax innan Vasagatan. Polisen har spärrat av vägen. Condi ska troligen bege sig till Arlanda från Sheraton. Jag kikar på avspärrningen i en kvart. Kanske kan jag se hennes bil?

Klockan är 08.10. Per-Åke kommer inte in med sin bil till city. Det är samma avspärrningar. Kanske ska Condi lämna sitt hotell?

Hur kan det vara så här? Jag är verkligen ingen säkerhetsexpert men har varit en del i Bryssel. Där kan det plötsligt dyka upp blickande polismotorcyklar. De fyller syftet som avspärrningsbanden har i Sverige. De täcker upp korsningar. Polisbilar och svarta bilar ilar blixtsnabbt förbi. Nya motorcyklar täcker redan nästa korsning. Och så där tar de sig fram. Dessutom spärrar de ibland av en fil på de stora vägarna. Bilarna tvingas ut och de svarta bilarna kommer fram.

Bryssel har en helt annan vana med detta.

Mötesdag idag

07.30 Frukostmöte om vissa generella kommunikationsrutiner, Vetekatten
08.30 Möte om kansliets rutiner för omvärldsanalys, Klara Södra
09.30 Ledningsgruppmöte med World Forum Against Drugs (ni har väl anmält er?), CAN
11.00 Avstämningsmöte om NordAN, Blå Buss nr 1
11.30 Lunchmöte med ordförande och vice i Stockholms Studerandes Centralorganisation och delar av Tempus, Stora Essingen
13.30 Utvärderings- och framblickningsmöte FNV, Söder
15.00 Tom i huvudet på Stora Essingen.

Personaldag på Tollare

Arrangörerna av dagens personaldag på Tollare hade verkligen lyckats med vädret. Skickligt!

Att alla anställda på IOGT-NTO några dagar per år får komma sig samman är oerhört positivt. Det ger en helhetskänsla. Idag talade vi om jämställdhet, krisplan, vårt utvecklingsarbete och alkoholpolitik. Alkoholpolitikpasset utgick från den utmärkta boken Solidarisk alkoholpolitik och min presentation syftade till att få en diskussion i personalgruppen. Här fick vi värdefulla inspel till revideringen av AN-programmet.

Eftermiddagen gick vi Tillitsbanan. Verksamhetsenheten var på topp efter de första två övningarna. Bra samspel och måluppfyllelse. De sista två övningarna blev det lite grus i maskineriet, men det gav många tankar inför fortsättningen. 

Nu ska AN-programmet revideras

Ett av mina finare uppdrag är att vara ansvarig tjänsteman i IOGT-NTO:s grupp för revidering av alkohol- och narkotikapolitiska programmet. FS-ledamöter är Sven-Olov, Anna och Maj-Lis. Vårt arbete startade igår.

Programmet reviderades senast 2005 så en del ska förändras och utvecklas. Vår syn på subutex- och metadon ska inlemmas i programmet och narkotikabiten vill jag bygga ut, t ex med vår syn om drogtester.

På alkoholsidan har Vin & Sprit sålts varför det kan tas bort. Kanske ska vi skriva något mer om vår hållning angående alkoholindustrins roll? Övriga verksamhetsområden innehåller också politisk laddning som borde komma till tals. T ex borde vi kanske ha krav gällande stödgrupper för barn i missbruksmiljöer. I vår handlingsplan för jämställdhet framgår att genusperspektivet ska lyftas fram mer i alkoholdiskussionen. Hur ska det komma till uttryck i programmet?

Sedan 2005 har vi förlorat EG-domarna om Internethandel. Vad får de för konsekvenser? Borde vi få in fler EU-relaterade krav?

Många tankar blir det. Men ett spännade uppdrag. Vi ser framför oss att diskutera programmet med verksamhetsintresserade på Verksamhetsforum 22-24 november. Distrikten bör också få tycka till, kanske på årsmötena så hänsyn kan tas till dessa åsikter inför slutgiltiga förslaget till kongressen? 

Nu ska vi läsa igenom andra organisationers program, våre egna remissvar sedan 2003 samt rapporter som Alcohol in Europe och Alkohol: Ingen vanlig vara.

Drogtsaren

Ambassadmiddagen var en uppvärmning inför gårdagens skarpa möte med Tysklands sk Drogtsar. Vi höll låda om hur viktigt en bra alkoholpolitik är och lyssnade också in henne. Jag upptäckte till min förvåning att jag förstod Sabine Betzings tyska på ett övergripande plan.

Några high lights: I Tyskland är det 0,0 promille för rattonykterhet om man är 18-21 år (0,5 i övrigt). Höjningen av skatt på alkoläsk gjorde att ungdomarna slutade köpa det. Priset har alltså betydelse även i Tyskland :-). Men istället köper de öl. Tyvärr kan parlamentet bara kontrollera skatten på sprit medan ölskatten bestäms i delstaterna. Eftersom det finns många bryggerier så höjs inte den skatten. Tyskland håller för övrigt på att ta fram en Alcohol Action Plan där totalkonumtionen ska minska.

Det händer en del positivt i Europa med andra ord!


Stickans villa

Var ikväll stand in för Sven-Olov på en middag hemma hos tyska ambassadören. Detta med anledning av ett Tysklandsbesök av alkohol- och narkotikakaraktär. Fick resonera en del alkoholpolitik men den stora diskussion kommer under tisdagen då Stora Essingen föräras ett besök.

Kan meddela att Tysklands ambassadör bor i samma hus som Abbas Stickan Andersson bodde i på Djurgården. Fantastisk miljö! Det dröjer nog innan jag bor i det området, men visst är det fint i Stockholm på sommaren.

Kommer Japan bli kulturimperialismens vagga?

Veckans trendfundering av omvärlden får mig att tänka på Japan. USA har som bekant påverkat Sverige på många sätt inom mat, kultur och musik. Men de senaste åren har en harmonisering inom världen pågått.

Är det kanske så att Japan smyger in sitt inflytande hos svenskarna utan att vi tänker på det? Sushi är självklart idag och andra japanska menyer kommer starkt, äta med pinnar, läsa Manga, många barnprogram är Japaninfluerade, karaoke, Hello Kitty, japansk teknik och japanska dataspel är några exempel på japanskt inflytande. I klimathotets spår är den minimalistiska bilen att föredra och här kommer japanska bilar in. Och hela möbeldesignindustrin är inspirerad av det minimalistiska. Inte bara Muji utan kanske hela IKEA? 


Skolans påverkan på individen

Igår var det också utvecklingssamtal på skolan. Fannys mamma hämtades upp och vi for dit. Fjärde utvecklingssamtalet jag är med på, fjärde läraren. Kan verkligen arbetsmarknadsregler stå över barnens trygghet i skolan? Kan byte av lärare varje termin vara till barnens bästa? Jag är tveksam...

Men denna gång blev samtalet riktigt bra. Allt som var problem förra gången vändes till möjligheter och lösningsbaserat tänkande denna gång. Och vi var alla tre riktigt inspirerade och nöjda efteråt.

Idag är det dags för en skoltur igen. Kulturskolan har haft ett projekt där eleverna fått spela ihop i musikband. Idag är det uppträdande. Fanny är sångaren i sitt band.

IOGT-NTO Peter - kan jag hjälpa till med något?

Lustigt samtal nr 1 idag:
En riksdagsledamot som ringer och frågar om WHO:s mål för minskning av totalkonsumtionen. Jag har just läst om det i tidningen Riksdag och Departement på lunchen så jag slår upp svaret. Det visar sig att det är den tidningen som bett honom om en kommentar.

Lustigt samtal nr 2 ikväll:
En företrädare för en paraplyorganisation i Stockholm ringer mig och undrar om jag vet vem som är DO för UNF Stockholm. Hur ska jag veta det? Jag slår upp tidningen Appell i tron att svaret står där under distriktsårsmötesreportaget, men tyvärr, tyvärr. Appell är en IOGT-NTO-tidning så där står bara att Mehmet blev omvald för vuxenförbundet. Jag hänvisar vidare till högsta ort - R. Damberg.

Lustigt samtal nr 3 under dagen:
En rektor för en paraplyorganisation ringer och lämnar ett meddelade om att jag utsetts till sammankallande i Berdningsutskottet inför förbundsmötet. "Sådana här ärofyllda uppdrag tillfrågas man inte om, dem utses man till. Pilutta dig!" är avslutningen.

Lustigt samtal nr 4 under dagen:
En IOGT-NTO:are i Luleå ringer mig och söker Stefan Sundvall på NBV. Det lustiga är att han ringer från Stefans Stockholmsnummer. Och förstås att jag känner den som ringer. Någonting har kopplats fel i växeln.

Lustigt samtal nr 5 idag:
Jag missar ett samtal från en resebyrå när jag har telefonmöte med mina medarbetare. I telefonmeddelandet ber han mig ringa upp. Jag ringer upp men får inget svar. Strax efteråt ringer mannen ifråga upp mig. Han höll så livfullt på att skriva ett mejl till mig och hade därför missat mitt samtal. Han hänvisar mig till det kommande mejlet.

Ännu en dag i rörelsens tjänst som vi brukar säga. 

Sommar, sommar, sommar fortsättning

Hem och hem. Man kan ju även åka bort.

Idag lyckades jag och Fanny få en plats på Gotlandslägret som IOGT-NTO Stockholm, Uppsala och Gotland arrangerar tillsammans. Jag blir så lycklig! Vad kul att åka iväg hela familjen på läger!

Jag är en av dem som försöker driva frågan om att barnen också ska ha något att göra när IOGT-NTO har kurs. Det är nog en av nyckelfrågorna när det gäller frågan om att alla medlemmar ska uppleva sitt medlemskap som meningsfullt. Varför åka på kurs om barnen inte får följa med? Knappast den vecka jag har Fanny i alla fall. 

Stockholm, Uppsala och Gotland har i alla fall förstått den delen. De har även förstått vilken vacker lägermiljö som ryms inom deras region.

Sommar, sommar, sommar

Idag rullade vi ut den gräsmatta vi inhandlat för balkongen. Bordet och stolarna sattes på plats och vindspelet lät rogivande i vinden. Vi spelade schack. Sommaren är i antågande.

Fanny drog iväg med mig till blomaffären för att inhandla blommor till balkongen. Något jag aldrig gjort. Rådet blev penséer så att blommorna inte dör om det kommer snö som det gjorde i söndags. Men nog känns det ändå som om sommaren är på god väg. Och nog är jag nöjd över att ha en balkong.

Shopping

Fanny var på JUNIS-avslutning i Luleå idag. Jag fördrev tiden i en galleria. Shoppade loss på lite prylar som:
- Två Marimekkoskålar, små, den blå blomman (Har tittat på dem många gånger)
- Ett designat rivjärn (Min mamma har klagat när hon passar Fanny)
- Ihopfällbart grytunderlägg med magnet (Jag gillar små ihopfällbara saker)
- Symboler, en man och en kvinna, till toaletten (Har ett hål på toalettdörren som borde täckas)
- Två hängkrokar för min och Fannys rumsdörr (Morgonrocken kommer inte till sin rätt)
- Servetthållare liggande för bord (Jag vill alltid ha tillgång till servetter när jag äter)
- Liten osthyvel (Helt onödigt)
- Liten skärbräda svart (Den jag har är så stor)

Dessutom en pocketbok. Av Iggulden som skrev om Caesar för något år sedan. Nu: Djingis Kahn.

Sanningens minut närmar sig...

DN har idag ett stort uppslag om Miljöpartiets hållning i EU-frågan. Och tesen går ut på att partiet närmar sig ett övergivande av EU-utträdeskravet.

Och för mig personligen närmar sig alltså sanningens minut. Jag har i flera år tyckt att Miljöpartiets politik på många områden är briljant, strålande, genomtänkt och, inte minst, satt utifrån en god människosyn. Men utträdeskravet har direkt motverkat allt detta. Att i det Europa och den värld som vi lever i vilja gå ur EU har liksom känts helt fel. Samarbetet är viktigt. Att sedan mycket är tokigt och behöver förändring ändrar inte detta.

I det läge Miljöpartiet skippar utträdeskravet, i det läget lär deras stöd bland väljarna öka markant. Det finns förmodligen många sossar som kan tänka sig mycket av det Mp står för. Och i valet 2010 kommer det troligen att finnas en hel del från alliansen som känner sig besvikna och går vänsterut. Finns då Mp som alternativ framför sossarna så kan de mycket väl rösta grönt. Blir det regeringsskifte kommer Mp att ha betydligt mer makt och politiken kommer att drivas mer i deras riktning. En godare människosyn kommer att råda.

Men hur kommer jag att rösta i det läget?

Vad göra i sommar?

Till veckan tänkte jag mig att lösa lite av sommarens händelser. Nu vet jag vilka veckor jag har Fanny och när hon är med sin mamma. Önskemålen är stora så här krävs som vanligt planeringskonst i den högre skolan.

Jag vill vara hemma i Råneå men också i Stockholm. Utifrån Råneåperspektivet vill jag vara till Ö-vik och se Star Wars-utställningen och besöka bekanta i Umeå. Ifjol sov vi en natt på Piteå Havsbad. En stuga vore trevligt även i år.

I Stockholm vill jag har Fanny när Anders är i Umeå. Gröna Lund borde besökas liksom min moster i Flen. Skulle också vilja vara på distriktslägret på Gotland och Summercamp. Brysselkontoret borde besökas liksom en bekant utanför London.

Har ju också en ballongfärd som jag inte gjort.


Det blir säkert bra! 


Starbucks

Drack idag åter en caffe latte på Starbucks. Denna gång på flygplatsen i Köpenhamn. Denna gång med smak av Pepper Mint. Fantastiskt gott! Påminde starkt om den mintcoccacino som jag brukade dricka på caféet som fanns vid ingången till Centralen.

O'Dean

När vi checkade in på hotellet hette min kollega O'Dean. Vi är ju i Irland!

Konferens i Dublin

Ibland är konferensdeltagande en ära. Har varit på en alkoholpolitisk konferens i Dublin. Vi har bara varit 35-40 personer och bland dem fem av världens främsta alkoholforskare. Att lyssna till vad de har att säga om olika saker är fantastiskt. De bryter, likt nyfikna människor, idéer och tankar mellan varandra så att lösningen blir bättre.

Konferensen har också inneburit bra nätverkande. Räknade ihop till 25 personer som jag resonerat alkoholpolitiska saker med. Många har jag träffat förr och en del nya kontakter har skapats.

Likt den manodepressive svänger det

Ledsen i fredags - glad idag. Kändes nästan som en manodepressiv sväng.
Har nämligen fått en del positiva mejl från personer runt om mig vars berömmande ord verkligen betyder mycket för mig. Då blir jag glad!

Dessutom har jag färre mejl att hantera i min inkorg än jag haft sedan januari. I och för sig hänger det ihop med att det är vaktavlösning i Bregottfabriken, dvs efter FNV är mycket hanterat. På onsdag börjar vi smyga in höstens planering mer på allvar. Då ökar mejlen igen.

Om du har pengar - lägg dem på bilen

Så kändes det igår när den nya ljuddämparen och mellanröret tillsammans med arbete kostade över 3000 kr. Man kan egentligen lägga hur mycket pengar som helst på en bil.

Alternativet är förstås buss. Men knappast i Råneå. Jovisst går det en buss mellan Jämtön och Råneå. Vardagar kl 07.15. Och en returresa kan man göra vid 16.30-tiden. Däremot finns det bra bussförbindelser med Luleå.

Ledsen

Har faktiskt varit på topphumör i veckan. Jobbmässigt flöt allt på så himla bra. Medarbetarna är på topp och den respons som kommit från IOGT-NTO-landet angående Minska alkovåldet är enormt positiv. Planeringen för Almedalen har tagit fart. Jag fick in en krönika på Drugnews med anledning av Europadagen idag.

Men idag tog topphumöret slut. Tvärstopp. Tydligen finns det alltid ett antal människor som bara måste missförstå vartenda ord eller mening som uttrycks. Som inte vill förstå. Som inte ens försöker förstå. Som bara, likt en pingismatch, kastar tillbaka bollen i ett annat hörn. Igen och igen.

Varför ska jag ha ett jobb där jag driver politiska frågor? Ibland känns det som om det finns andra värden i livet än att utsätta sig för detta. Istället för att driva frågor kunde jag bli en betraktare, gnällspik eller en vindflöjel. Eller så klipper jag bara banden med dem som spelar pingis med mig. Låter bollen komma tillbaka och rulla ner på golvet. Lämnar racketen på bordet. Och ägnar mig åt de som är glada och nöjda. De som ser möjligheter. Som kan skaka av sig saker på vägen och fortsätta framåt.

Face the hours

Såg Timmarna (The Hours) ikväll. Filmen med Kidman, Moore och Streep.

Det var tredje gången jag såg den. Filmen är fantastisk på så många sätt. Berättelsen om de tre kvinnorna som lever vid olika årtionden men vars liv vävs samman genom Virginia Woolfs bok "Mrs Dullaway". En skriver boken, den andra läser den och den tredje är bokens huvudperson. Musiken är högstämd, sammanflätningen lysande och dialogerna och replikerna så tänkvärda att huvudets kugghjul gnisslar runt, runt.

Filmen är långsam och till stora delar dyster, sorglig och deprimerande. Den handlar om döden och om livet. Den handlar om självmord men också om att välja livet. Om normer och att duga som man är. Man måste se hela filmen för att förstå helheten. Vissa citat är briljanta. På engelska med Nicole Kidmans röst blir de än mer briljanta. Ett filosofiskt exempel: "För att finna frid måste du leva livet"

En trevlig dag på Kallax

Strömmen kom inte fram till bränslepumpen på Arlanda. Inga plan kunde därför lyfta. Mitt 10.35-plan ställdes in. Och jag som var så glad över att sitta på första raden. Plats 1D.

Nytt flygplan skulle gå 14.20.  Så jag fick vänta över fyra timmar på Kallax. Men jag fick i alla fall plats 1D igen. Och en 65 kr-kupong att köpa mat för. Med flygplatspriserna fick jag trots det lägga till 48 kr för min lunch.

Landade kl 16.00 på Arlanda. Bara att slinka ut. Tyvärr hamnade vi på utrikes och alla fick stiga av genom bakre utgången. Så jag kom sist ut.


Nedvarvning i Funbo

Hängde med Anders till familjen Svens i Funbo utanför Uppsala. Har inte varit där sedan jag hjälpte dem att måla huset för några år sedan.

Vilken rogivande plats! Jag lugnade ner mig flera varv efter en intensiv folknykterhetens vecka. Gjorde en minimal insats genom att bära lite plank, köra lite gödsel och ta fram några stolar. I övrigt kikade jag på när Johan oljade altanen.

En oas utanför vardagslivet.

Födelsedagsfrukost på Rival

Ja det hade jag idag tillsammans med allas vår Christer. Fantastikt elegant. Har inte varit här sedan jag och Jeanette firade EU:s 50 årsdag här för ett år sedan tillsammans med bland andra Carl Bildt och flera hundra till.
 
God frukost. Här ingick valfritt kaffe samt omellett eller pannkakor. God juice,nästan som i Barcelona.

Toaletthandtagen lyste grönt eller rött beroende på tillstånd.

Manifestation mot Kat

Manifestation mot Kat på Rinkeby idag. Vi var några tappra som var där. Våra skyltar provocerade genast ett antal män som inte tyckte vi skulle vara där. Tydligen var det leveranstid för Kat.

Under tiden de våra höll appelltal (varav Jenny från Wendelsberg höll ett fantastiskt tal) blev det fler och fler på torget som tog en skylt mot Kat och ställde sig med oss.

Detta var nog det starkaste intrycket under veckan. Här berörde vi. Här kan vår manifestation gjort direkt skillnad. Några familjer som ikväll kanske protesterar mot de i familjen som använder Kat. Härlig känsla!


Fyra företrädare i farten

SVT:s Rapport visade efter första maj-inslagen ett långt reportage om Folknykterhetens dag. Fyra bra företrädare intervjuades, Anna, Johanna, helene och Max. Och det känns verkligen att IOGT-NTO är på banan.

På tal om bana var jag på Norra Bantorget och firade dagen. På Sossarnas arrangemang men med IOGT-NTO monter delade vi ut ballonger och knappar. Kul må du tro - IOGT-NTO.

FNV rullar på rätt bra

Vi får rapporter i strid ström. IOGT-NTO landet kan sin sak och det sker en flora av olika arrangemang runt om i landet. Man blir stolt över att vara medlem i en sådan folkrörelse.

I linköping skulle de ha en spännande politikerträff om alkovåldet, i Umeå fick de politiker att säga att de skulle samarbeta mer med oss och i Sörmland hade de Anna Hedh som talare.

En del har valt att göra avsteg från vår centrala satsning på att minska alkovåldet. Kul med egna initiativ och lokalt engagemang! I Västernorrland passade de på att vara mot införselkvoterna under en av dagarna och en politikerträff. I Luleå fokuserade de på barn i missbruksmiljöer vid deras årliga politikerlunch.

Valborgstalade

Så har man valborgstalat också. Intressant uplevelse med en publik i alla åldrar som var där för brasan. Publiken rör sig liksom...

Lite strul med ljudet och framförallt regn som smetade ut det tal jag skirivit på ett papper gjorde att jag inte riktigt kom till min fulla rätt. Men Ingmar, Lotta och några fler försäkrade mig att det var bra. Trevligt var det i alla fall.

Jag talade om dels de olika ställen jag firat Valborg vid och att känslan är densamma även om geografin är olika och dels talade jag förstås om alkoholen, ungdomar, vuxnas ansvar och alkovåldet.