Dagen då jag hela tiden var efter

Dagen började bra vid kl 05.00 på hotellet. En god frukost, ett presentinköp på tax-freen på Kastrup och boarding av planet i tid.

Sedan landade vi 25 minuter sent. Vi tar ju ändå taxi sa vi. Gaten var längst bort på Bryssels flygplats, vilket är flera minuters extra promenad. Gör inget. Vi tar ju ändå taxi! Det visade sig att fler skulle ta taxi. Kön var tredubbel mot vanligt. Till slut var vi 15 minuter sena till mötet på vårt kontor.

Lunch skulle intas vid Internationella Presscentret. Vi trodde vi hade koll. Gick under min ledning till helt fel ställe. Gick runt hela kommissionen. Följde skyltarna och gick runt hela ministerrådet. Såg bygganden vi skulle till men tvingades gå runt. Och inser att vi är tillbaka vid kommissionen. Även denna gång 15 minuter sena.

Även vid middagen blev jag fem minuter sen. Och jag som tycker det är så viktigt att komma i tid.


Lösning av strejken

SAS-strejken tvingade oss till en ny lösning. Tåg till Köpenhamn. Övernattning på Hotell Hilton till förmånligt pris. Flyg från Köpenhamn till Bryssel tidiagt tisdag morgon. Faktiskt riktigt spännande! I och med tågresan hann jag även tacka av Jonte som slutar på NBV.

Hur länge håller strejken i sig?

Nu utbröt SAS-strejken. Har in i det sista hoppats på en lösning. Ska till Bryssel på måndag och bokade om från Brussel Airlines till SAS för att tiderna passade bättre. Hur ska det gå?

Nu måste staten sänka köttpriset!

I DN står om köttjuvarna. De stjäl kött som de sedan säljer billigt till krögarna. Mats Hulth tror förstås inte att hans medlemskrogar gör detta, men ändå. Det finns fler krogar. Stölderna sker. Varför? Jo därför att oxfilé är så dyrt i Sverige. Det skapar kriminella element.

Lösning på detta? Enligt alkoholskattesänkarargumenten måste priset ner på kött. Så denna kriminella verksamhet kan upphöra. Staten borde med andra ord subventionera kött. Så slipper vi den illegala hanteringen.

Jag skojar förstås. Bara för att en vara är stöldbegärlig kan man ju inte förbilliga den. Troligtvis måste polisen göra insatser. Vi talar ju om brottslighet så de ligger nära till hands.

Nivåneutral

Idag tvättade jag. Samtidigt läste jag dokument om kommissionens nya Alcohol & Health Forum och tog emot enkäter från vår nationella kampanj förra veckan. I källartrappan stötte jag ihop med den gamla damen som är grannen ovanför. Hon undrade om jag läst tidningen. Ägaren av Möbelaffären hade nästan blivit misshandlad i samband med en fönsterkrossning. Personen hade fått fem månaders fängelse. Alkohol var inblandat.

Inom IOGT-NTO arbetar vi nivåneutralt.

Minimiskattefrågan inte självklar

Höja eller inte höja det är frågan. Jag talar om minimiskatterna inom EU på öl och sprit. Av 25 länder är det bara två som inte vill höja, Tyskland och Tjeckien. Nu krävs det enighet...

Igår var det EU-parlamentets tur att rösta. De är bara rådgivande men viktiga som opinionsbildare. Förslaget var att helt ta bort minimiskatterna. Beslutet blev att de ska vara kvar.

Vem kunde trott detta om alkoholpolitik i EU. 23 länder vill höja skatten och parlamentet vill ha en skatt. Vad vill kommissionen då? I deras ursprungsförslag ville de höja skatten OCH införa minimiskatt på vin!

Två ministrar hos oss

Igår ordnade vi ett seminarium i Växjö med två ministrar. Maria Larsson, folkhälsominister, och Cecilia Malmström, EU-minister. Häftigt!

Lunch på balkongen och Seinfeld

Åt lunch på balkongen idag. Sedan började det regna. Men ändå. Råneå...

Denna vecka har jag och Fanny börjat se Seinfeld säsong 7. Jag såg ju fjärde säsongen klart förra gången. Det visar sig att hon uppskattar humorn. Härligt att se.

Många i Miljöpartiet är nykterister

Miljöpartiets kongress har börjat i Norrköping. Från IOGT-NTO har vi förstås en monter på plats. Till den kommer många nyfikna personer som stödjer vår alkoholpolitik. Mp är på vår sida i de flesta alkoholpolitiska frågor så här handlar det mest om att stödja och peppa till handling.

Många är de nykterister som kommer fram och säger att de är medlemmar. Har funderat en del på detta. Vi säger ofta att vi har många medlemmar i Mp, men det säger vi även om Folkpartiet, sossarna, vänstern och Centern. Och då har vi inte talat om Kristdemokraterna. Hur kommer detta sig? Antagligen för att Moderaterna har 25 procent av valmanskåren. Eftersom inte var fjärde medlem är moderat så blir förstås övriga partier större än genomsnittet.

FNV är igång

Som ni märker är Folknykterhetens vecka igång. Detta är femte året i rad som jag samordnar detta central och det är så himla roligt att se vilka krafter vi har ute i IOGT-NTO-landet. Vilka medlemmar! Man blir stolt över att vara medlem! 200 arrangemang på 100 orter. Massor med bra talare. Göran Hägglund i Jönköping, Anna Hedh på Öland och Kenneth Johansson i Ö-vik. Ja Nilin Pekgul var i Karlstad och Anitra sten bjöd på alkoholfritt i Flen. Kul!

Hearing idag

Moderaterna ordnade en hearing för riksdagsledamöterna i allianspartierna idag med anledning av att alkohollagen kanske ska ses över. Jag representerade nykterhetsrörelsen och fick hålla inlägg tillsammans med Jens Spendrup, Mats Hulth, Stureplansgruppens VD, vinodlarna, gårdsförsäljarna och tullen. Ja även Maria Larssons sakkunnige var med.

Med tanke på deltagarna så kan ni bara gissa hur diskussionen gick. Men jag försökta hålla fanan högt och visade på att det är skillnad på näringspolitik och folkhälsopolitik. Alkohol är inte purjolök. I övrigt ett bra initiativ av Moderaterna!

Topplunch igår

Igår hade vi Topplunch på Klara Södra. Mats Ramstedt från SoRAD talade om konsumtionsutvecklingen och införseln av alkohol. Kommentarer av Maria Larssons sakkunnige Ulrik Lindgren, Gabriel Romanus och Sven-Olov. 45 personer var inbjudan. Några riksdagsledamöter, ett gäng forskare från SoRAD, NBV:s etiska råd. deltagare från Blå bandet, Hela Människan och Frälsningsarmén. Fantastisk mat ordnad av IOGT-NTO Stockholm och de tre ANT-projektledare som gör praktik i Stockholm.

Måste ju kommentera ESC

Lite försent måste jag ju kommentera ESC som var i helgen. På tok för många bidrag och för seg omröstning, men...
Rätt låt vann! Två låter gjorde avtryck på mig. Serbiens var den enda som jag ryste till(på ett positivt sätt ). Och Ukrainas var den enda som det spratt till i mig och jag blev glad. Nu tycker jag inte på något sätt Ukrainalåten hade någonting där att göra. men glad blev jag.

Så kommentarer om andra saker:
- Om telefonröstning: Jag och Fanny försökte desperat ringa på Greklands bidrag som Fanny ville skulle vinna. Vi kom aldrig fram. Synd.
- Om att grannländerna röstar på varandra: Ja verkligen när det gäller Sverige. Tolvor från Norge och Danmark. Men visst fick Serbien poäng rakt igenom från de flesta länder?
- Om att det bara är östländerna som dominerar nuförtiden: Jo, just i år. Men ifjol vann Finland och Sverige kom femma. Och Grekland vann ju härom året. Kanske är det lika sant som att det inte kommer någon snö nuförtiden. Mars ifjol var den snörikaste marsmånaden på 70 år...

Vill vi att McDonalds ska göra hälsomaterial för skolan?

Tveksamt eftersom de vill sälja sin produkt och tjäna pengar. Ändå händer något liknande i skolan idag. 1400 skolor har nämligen, enligt Accent, beställt skolmaterialet "Prata om alkohol" om alkohol som Sprit- och Vinleverantörsföreningen producerat.

Högst tveksamt som symbolvärde. De som gladeligen säljer hälften av sin alkohol till alkoholmissbrukare ska visa sig seriösa och skjuta upp alkoholdebuten till 18 år... Dubbelmoral. Och som vanligt otydlig rollfördelning mellan företag och skolan.

Ute faller snö...

Åtminstone snöblandat regn. Råneå... Jag skänker en speciell tanke till min kollega Bosse som är på konferens i Barcelona. Kul för honom!

Att tänka nytt...

NBV hade för några år sedan en kille anställd som försökte bryta sina vanor. Ibland borstade han tänderna med vänster hand och ibland knöt han skorna uppifrån och ner. Bara för att bryta mönstren.

Jag är inte så vågad utan tror mycket på att rutiner av vardagssysslor ger mer tid till annat.

Men lite försöker jag. Just nu ser jag fjärde säsongen av Seinfeld fast jag har de första sju. Tänkte att säsong fyra nog är roligare än ettan.

Idag skulle jag steka blodpudding. I alla år har jag skivat puddingen och försökt få ned dem i stekpannan. Nu tänkte jag på palten jag stekte i måndags. De skärs ju i tärningar. Alltså gjorde jag så med blodpuddingen. En helt ny känsla. Nu kan jag tom äta blodpudding med ätpinnar om jag vill!

Mona Sahlin har kommit till insikt

I dagens GP säger Mona Sahlin följande i en intervju om alkoholskattesänkningar:
"... sänkt alkoholskatt?? Jag har samma ståndpunkt som vi hade före valet: att vi inte sänkte. Men regeringen ville ju sänka spritskatten, fast fick inte med sig samarbetspartierna?? Ja, men vi gjorde det inte. Nu finns det en annan diskussion i Europa där jag hoppas att man mer ser att alkohol inte är vilken vara som helst."

Eller hon kanske inte har kommit till insikt? Kanske var detta hennes åsikt hela tiden? Även om regeringen Persson hade en annan? Vi hade ju då en folkhälsominister som ville kämpa för att sänka spritskatten... Hur som helst är förstås dagens besked positivt.

Ledig dag

En ledig lördag. Nybakade frukostfrallor hade jag turen att få i morse. Efter att övriga i lägenheten åkt till Västerås promenerade jag till Kistagallerian. Åt på ett nytt ställe där man kunde kombinera ihop sin egen mezetallrik. Mycket gott! Fått massor av sms från Sofia med mötesdatum inför hösten. Gäller att ha framförhållning i livet...

Tog T-banan och konstaterade att de nu har rejäla spärrar vid biljettluckan. Många vände frustrerade om eftersom det i princip varit fritt fram att planka här. Fikade på utmärkta McCafé men störde mig på att "vanliga" hamburgerätare tog sig in på cafédelen.

Bio med filmen 300. Bra film med extremt bra bilder. Fikade med Petra och diskuterade jobb och politik. Har sedan läst boken om intervjuerna med Göran Persson. Betydligt mer spännande än dokumentären.


Vad fokuserar vi på i alkoholdebatten?

"1,4 miljoner svenskar köper olaglig alkohol", ja så kunde vi läsa när Alkoholkommittén gjorde en undersökning innan valborg. Det blir 19 procent eller var femte svensk.  Och visst är det ett problem att var femte svensk varav många ungdomar köpt olaglig alkohol det senaste året.

Det man glömde berätta är att om vi tittar på de senaste 30 dagarna hade bara fyra procent köpt smuggelalkohol. Man slog inte heller på stora trumman om hur stor den totala smugglingen är eller hur mycket varje person inhandlat jämfört med den lagliga alkoholen.

Eller för att citera Alkoholkommitténs sista stycke på sida två i den bifogade undersökningen: "Det bör påpekas att dessa uppgifter inte omfattar mängder av inköpt alkohol och att smuggelalkohol utgör knappt en tiondel av den totala konsumtionen".

Hur det gick

Till slut föll omröstningen och det folkhäslovänliga förslaget vann omröstningen med förkrossande 43-3! Märkligt men bra. Nu ska förslaget vidare till sessionen där fler personer som värnar vinkulturen väntar.

Rapportören sa att hon på sina åtta år i kommittén aldrig utsatts för så mycket uppvaktning som denna gång. Och då från bryggerinäringen. Samma förslag som förts fram av Irlands alkoholindustri hade sedan förts fram av EU:s alkoholindustri och igår av en spansk ledamot. Spanjoren drog dock tillbaka de 45 ändringsförslagen och avser komma med dem vid sessionen. Och då kanske med de, för honom, viktigaste förändringskraven.

Ibland blir det inte som man tänkt sig

Kampen mot alkoholindustrin låter vänta på sig. Frukost med på ESK vid 08.30. Sedan började mötet kl 10. Ordningen ändrad. Alkoholstrategipunkten ändrad till efter debatten om arbetsrätt. Sedan debatt om arbetsrätt, arbetsrätt, arbetsrätt och arbetsrätt. Lunch. Arbetsrätt. Och nu äntligen började omröstningen vid kl 15. Nu är klockan kvart i fem och fortfarande är omröstningen inte klar.

Vår taxi går kl 18. Viktigt eftersom planet hem till Schweden går strax efter kl 19.

Ibland blir det inte som man tänkt sig. En dag utan att syftet uppnåddes. Men bra kontakter och nätverkande. Och tack och lov för att det trådlösa nätverket fungerar!

Folkhälsa vs Alkoholindustrin

Idag är det dags igen. Folkhälsosidan ska möta Alkoholindustrin. Arenan är Europeiska Ekonomiska Sociala Kommittén. Ärendet är Alkoholstratein. Jag har förmånen att vara observatör av detta spektakel.

Rapportören, som är facklig representant från TCO, har valt oss som expert och Andrine ska sitta på podiet och experta. Från Irland kommer också en duktig expert jag stött på genom åren. Bl a medverkande hon vid vårt gemensamma seminarium med Cecilia Malmström för två år sedan. Dr Ann Hope. Här gäller folkhälsoperspektivet och vetenskapliga argument.

Mot allt detta står alkoholindustrins lobbying. De har skrivit underlag och uppvaktat hårt. De har inget folkhälsoperspektiv.De vill tjäna pengar på andras förfall.

I eftermiddag ska jag, om jag hinner, träffa Ruth på Eurocare för att diskutera Parlamentets behandling av strategin. Samma sak med industrin där.

Fannys äppelte är slut

Fanny ringde mig ikväll för att meddela att det äppelte vi köpte in ifjol från Istanbul nu var slut. Hon bad mig skyndsamt kontakta vår gode vän Mehmet för att han skulle köpa äppelte nästa gång han far till Istanbul. Helst rött äppelte.

Eftersom jag inte vet om Mehmet tänkt fara till Istanbul de närmaste veckorna så skriver jag en liten uppmaning här. Kanske ska någon annan till Turkiet och kan tänka sig idka en viss införsel av rött äppelte?