FP och alkoholpolitikens gränsland

Lyssnade till FP:s debatt ikväll om gårdsförsäljningen. Även om beslutet blev som det blev så var det tydligt hur många ombud det ändå var som var riktigt, riktigt kunniga och duktiga på hur den svenska alkoholpolitiken är utformad och fungerar. Deras argumentation var en rejäl alkoholpolitisk lektion i den högre skolan. Och jag förstår varför detta parti historiskt sett varit framträdande i just alkoholpolitiken.

Namnen förpliktigar: Gabriel Romanus, Barbro Westerholm, Carl B Hamilton, Cecilia Wikström och Birgitta Rydell. Men det var flera för mig okända som klockrent talade mot gårdsförsäljning.

Det som gladde mig mest var att diskussionen inte bara kom att handla om gårdsförsäljning är förenligt med EG-rätten. Nej de tog även upp argument som att tillgängligheten på alkohol i Sverige inte ska öka mer och att vinstintresse i handel med alkohol är en dålig princip. Den diskussionen går inte ens att nämna i många andra sammanhang.

 

Voddler

Vi har numera Voddler. Och det är inte så tokigt. Helt plötsligt har vi tillgång till hur många filmer som helst. Ikväll såg vi Thank you for smoking. Popcorn-maskinen går het.


Än en gång personalsamling på färja

Det har blivit några resor med färja över Östersjön i rörelsens tjänst. I veckan var det rörelsegemensam konsulentsamling. Och det var det mest inspirerande jag gjort den här hösten! Märkligt men sant. Jag tycker ju om utlandsresor. Och mina föreläsningar gick riktigt bra (EU & alkoholen samt vad I-N ska satsa på under 2010).

Men framförallt var det god stämning över förbundsgränserna. Vi hade roligt! Andra kvällen blev legendarisk med disco, alkoholfria drinkar och glädje. Och de föreläsningar som erbjöds som guldkorn från landet var riktigt bra. Bland annat lyssnade jag till Natalie som berättade om vårt samarbete med Straight Edge i Göteborg. Spännande! Dessutom fick jag en hel del nya bekantskaper i alla förbund.

Det finns mycket kraft och energi i konsulentgruppen!

Ola och normen

I finalen av Körslaget i förra veckan vann Olas manskör. Han ville skapa en vinnande kör och valde endast ut män. Det visade sig vara ett smart drag och kören vann också flest röster av tittarna.

Är det här allt igenom bra? Kanske om de faktiskt var bäst. Hur man nu tävlar i musik. Men det kan ju också vara så att normen hos en majoritet är att en riktigt rejäl manskör sjunger bättre än en blandad kör. Och de är ju så snygga också! Och speciella! Kanske det - men min röst fick de inte.

Glad över Cecilia

Måste ärligt talat säga att jag blev genuint glad när jag hörde att Cecilia Malmström ska bli svensk kommissionär. Hon känns som en av de mest kompetenta personer vi har i landet när det gäller EU och hon borde egentligen varit utrikesminister. Men kommissionär är inte så dumt det heller.

Dessutom blir jag lite glad att vi får en kommissionär som jag och flera med mig känner. Detta efter ett antal år av många runt om mig som känt Wallström.

Däremot lär hon väl knappast bli folkhälsokommissionär...

2012

Trots dåliga recensioner var jag bara tvungen att se filmen 2012. Apokalyptisk film med John Cusack i huvudrollen kändes som 1+1=3.

Och den var bra. Jag gillar verkligen filmer där mänskligheten går under. Eller filmer som utspelar sig efter människan försvunnit. Utom några enstaka personer förstås, som Will Smith eller så. Sån är jag

Här rämnar jorden bokstavligen ihop och med den fantastiska teknik som finns får vi se Los Angeles klappa ihop, Vita Huset blir nedplöjd av ett hangarfartyg, Petersplatsen i Rom rämna och Himalaya täckas av vatten. Och åtminstone jag får tårar i ögonen samtidigt som jag ryser.

Noterbart är att ordet tsunami, som jag knappt stött på innan Tsunamin, återkommer här som skräcken.

Konferensernas höst

Vet inte hur jag planerade min tillvaro men det har blivit många konferenser denna höst. Blir nog lugnare till våren. Men det är mycket att bevaka och hålla koll på. Och många nätverk som ska underhållas.

Förra veckan var jag på alkoholtoppmöte i Helsingborg och Nodträff på Tollare. Denna vecka förebygg.nu i Göteborg och nästa vecka ska jag åka finlandsfärja med konsulenter från hela rörelsen samt ha en personalkonferens.


Mikael slutade idag

Vi började på varsitt ungdomsförbund i princip samtidigt Mikael och jag. Som nya generalsekreterare stöttade vi varandra i mycket. Jag började på IOGT-NTO redan 2003 och nu är det Mikaels tur.

Efter tio år på NSF är det äntligen dags för Micke att kliva över till vuxeförbundet. Att han blir ny kollega med mig i Ledningsgruppen tycker jag känns bra. En servicechef som vet vad hyresgästerna vill ha tror jag bli bra.

Idag avtackades han av alla scoutförbund och Junis och kollegor. Jag fick hålla tal och välkomna honom.

Hur kompis kan man bli med alkoholindustrin?

En fråga fylld av filosofi, ideologi och pragmatism, jag vet.
Det finns kollegor och förtroendevalda som knappt går in i samma rum, som dömer alkoholindustrins företrädare med en fet stämpel i pannan. Och jag kan förstå dem på alla vis.

Men jag kan inte låta bli att även här bli nyfiken, diplomatisk och empatisk. Jag är rätt säker på att jag klarar balansgången och jag tycker inte att IOGT-NTO ska samarbeta med alkoholindustrin.

Men ända sedan jag åkte hiss med Bertil Schwartz i Bryssel på väg till samma möte har jag pratat med industrin på ett informellt sätt. Och vi stöter på varandra i Almedalen och på alkoholtoppmötet.

Således var det inte så svårt att dela en taxi med SVL:s VD Erika från flygplatsen till vårt hotell i Helsingborg. En riktigt trevlig resa där det visar sig att vi har rätt mycket gemensamt både familjemässigt och jobbmässigt. Sedan talade vi inte om alkoholpolitik. Det var inte svårt att tillsammans med Diageos Fredrik resonera om trender och tendenser inom Europas alkoholpolitik under ledning av Britt Marie Mattsson. Vi höll inte med varandra. Och det var inte svårt att på kvällen ta mig en cola light med både Fredrik och Erika.

Farsdag

Farsdag är väl ändå ett stort kommersiellt jippo. Far är rar - köp honom en slips!

Men när Fanny ringde med anledning av farsdag och sedan snackade en bra stund, så kände jag mig stolt och glad över att dagen fanns, och att jag är målgruppen.