Minska alkovåldet

Idag drar Folknykterhetens vecka igång. Årets tema är Minska Alkovåldet. Över hela landet kommer över 200 arrangemang att ske på över 100 orter.

På Facebook kan du manifestera att även du vill
minska alkovåldet!

Vad säger man på Valborg?

Fick ett mejl från rektorn på Tollare. Hon undrade om jag hade möjlighet att tala på Valborg i samband med skolans valborgsfirande. Blev nervös och tittade i almanackan. Men det enda jag tänkt då var att eventuellt åka till just Tollare.

När hon senare ringde upp kunde jag inte annat än tacka ja. Så nu är frågan - vad säger man i ett Valborgstal? Våren är här, vintern är över, brasan, framtidstro, ungdomar, alkohol. Se där är några fragment till tal. Men mer?

Ensamstående med barn hos Skatteverket

Årets deklaration är nu inlämnad via Internet. Extra trixigt i år då min flytt till Råneå innebar försäljning av Bostadsrätt. Men nästan allt var ifyllt på nätet.

Det som gjorde störst intryck på mig var "Grunduppgifter". Där stod det svart på vitt följande:
Ensamstående eller ensamstående med barn - Ja

Precis!

Ibland är saker på fel ställen

Ända sedan konsulentsamling i mitten mars har jag haft en hög med tio JUNIS-rapporter på mitt rum på Essingen. De blev över och jag tänkte gå tillbaka med dem dit de hör hemma. Men så blev det inte av...

La upp några på hyllan vid fikarummet och la ner de övriga i flyttlådan. Vad ska jag göra med dem?

Imorgon ska jag på politikermöte i Piteå. har förtvivlat letat efter en endaste ynka JUNIS-rapport i min lägenhet, men - Nej - finns ej att uppbåda. Nu fanns informationen på nätet men ibland känns det störande att saker är på fel ställe.

Framförhållning, bättre framförhållning.


Känns som det börjar lossna!

Inte för att jag tyckt att det suttit fast, men ändå... Senaste dagarna har det fortsatt ske positiva saker. Det handlar om Folknykterhetens vecka, som blir hur bra som helst, om första maj där vi ser en del öppningar under 1:maj-tågen, om World Forum Against Drugs, som nu har ett starkt personalteam, om vårt Brysselarbete, som nu kan få en rejäl utveckling, om regeringens proposition 2007/08:119 - den förhatliga - om oberoende mellanhand, och det handlar om Almedalen.

Men det handlar också om Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkuppfostran och Tempus.

Det är helt enkelt kul när det händer saker! Det finns så många engagerade människor som vill utveckla världen - och utvecklas personligen. Man blir glad!

Flyttlådorna packade

Till veckan ska kontorsrummen flyttas. Syftet är att alla som jobbar inom samma enhet och verksamhetsområde ska sitta tillsammans. Förebyggeriet ska sitta där jag sitter så personligen får jag flytta två rum längre ner.

Flyttlådorna är packade och det är med lite vemod jag flyttar. När jag började på IOGT-NTO 2003 försökte jag argumentera för att slippa sitta vid fikarummet. Jag var orolig för att bli störd av allt fikasnack och spring. Men det var inte jag som bestämde så där hamnade jag.

Nu när jag ska flytta så har trygghetsnarkomanin slagit till. Det var ändå rätt bra där jag satt och många avstämningsmöten blev till bara för att folk passerade.

Fast det blir nog bra. När vi flyttade kansliet till Essingen 1999 så satt jag ännu längre ner i korridoren. UNF hade då en hörna för de totalt fyra centralt anställda. Och det gick bra. 


Jag jobbar på en byggarbetsplats!

Nu bygger vi om hela våning 4 på kansliet. Jag ska byta rum. Alla dyker upp på fel ställe. Per-Åke sitter i Evas rum, Sanna på mitt rum och ekonomienheten på Accents öppna yta.

Byggarbetare går runt, maskiner låter och hela ekonomienheten ser ut som en krigszon. Hela? Nej, ekonomichefen sitter tappert kvar. Världen må gå under - men boksluten ska fram.

När min nya eminenta medarbetare hade sin första arbetsdag visade jag stolt upp hennes arbetsplats. Innan vårt möte var slut hade hennes kontorsmöbler försvunnit och väggar börjat rivas.

Idag skulle vi ha AN-gruppsmöte. Insåg när jag klev in på kontoret att våra mötesrum inte fanns kvar! Men vi fick sitta i UNF:s mysrum, vilket räddade dagen.

22 april sker stora omflyttningsdagen!

Vill du jobba i Bryssel?

Vill du spendera höstterminen i Bryssel? Vill du jobba med politik och att påverka på europanivå? Då är det här chansen du har väntat på!

UNF, NBV och IOGT-NTO söker nu tillsammans en person som under höstterminen jobbar som trainee i Bryssel.

Som trainee är du nykterhetsrörelsens förlängda arm i Bryssel. Du ansvarar för att träffa och påverka parlamentariker från såväl Sverige som andra länder, och för att representera IOGT-NTO, NBV och UNF på olika seminarier och mingel. Du förbereder och tar emot besöksgrupper från nykterhetsrörelsen och NBV:s samarbetspartners. Du kommer också att få assistera IOGT-NTO och NBV:s personal med praktiska och administrativa göromål på plats.


Som trainee så får du ett eget rum att bo i på vårt kontor i Bryssel. Vi står också för mobiltelefon och resor med kollektivtrafiken. Dessutom får du lektioner i franska och ett arvode som ska täcka mat och nöjen.


Har du några frågor eller är intresserad av att söka platsen så hör av dig till:
Susanna Odin 0733- 72 62 29 
susanna.odin@iogt.se
Jeanette Ahlgren 0701- 90 84 45 jeanette.ahlgren@nbv.se
Robert Damberg 0702- 75 52 25 robert@unf.se


För ansökan, skriv ett kort personligt brev om vem du är och vad du gjort tidigare. Vi vill ha din ansökan senast den 16/5 2008. Du börjar tjänsten den 25 augusti, eller enligt överenskommelse.
Skicka din ansökan till jeanette.ahlgren@nbv.se.


Välkommen med din ansökan!


OS-facklan

Känns nästan som Melodifestivalens följetong för något år sedan om Lena Ph:s mikrofonstativ. Vi fick följa stativets långa resa tillbaka på scen efter det bejublade Eurovisionframträdandet...

Nu följer vi OS-facklans färd. Varje dag något nytt. Man undrar vad den där rackarns facklan hittat på sen sist. Den är i Paris och i London. Den åker buss och blir släckt. Folk skriker efter den. Den tar planet till USA.

Ja den är spännande att följa den där OS-facklan. Ska den elda upp kinesiska ambassaden i något land framöver? Kommer den att åka u-båt? Går brandlarmet då? Och det mest spännande av allt: Är ryktena sanna om att facklan flirtar med Carolafläkten?


Anpassa till EU eller inte, det är frågan

Denna regering försöker anpassa sig till EU mer än EU kräver. Något vi haft anledning att säga några gånger. Idag bevisades det igen.

EG-domstolen kom fram till att EU-kommissionens talan mot Sverige ogillas. Det var kommissionen som tyckte att Sverige hade för stor skillnad mellan öl- och vinskatt. Gynnades inte Sveriges Bryggerier med den lägre ölskatten?

EG-domstolen gjorde som de brukar i alkoholrelaterade fall - de gick emot sin generaladvokat som instämt i kommissionens klagan. Och Sverige får ha skillnad mellan öl- och vinskatten!

Det var ju bara det att Riksdagen redan från årsskiftet sänkte skatten på vin - för att förekomma den fällande EG-domen som regeringen trodde skulle komma.

Så gick det till när Sverige med öppna ögon sänkte skatten på den produkt som ökade mest på Systembolaget ifjol - vinet. Ibland är det bäst att sitta still i båten.

Nu är det dags igen- Rea på Hemtex

DSC00235.JPG
Nu är det dags igen- Rea på Hemtex

Längtar hem...

Senaste sjuveckorsperioden har jag endast varit fem dagar hemma i Råneå. Imorgon är det dags. Känns riktigt skönt faktiskt.

Ska bli härligt att tvätta kläderna, motionera på nya trampmaskinen, läsa DN i lugn och ro och se lite film. Hoppas på att få se snön smälta bort och dricka kaffe på balkongen.

Och jobbmässigt ska det bli skönt att landa, rensa mejlboxen, få undan administrativa saker.

Krogtillsynen måste skärpas!

Fick också in en kort debattartikel i Dagens Samhälle:

Förtydliga alkohollagen så att det blir lättare att dra in serveringstillstånd, uppmanar IOGT-NTO.
FOLKHÄLSA. Av cirka 11 000 tillstånd för alkoholservering dras årligen bara ett 20-tal in på grund av överservering eller bristande ålderskontroller, trots att alla vet att problemen är mycket större än så.
Hur väl kommunerna klarar tillsynen varierar kraftigt, visar en granskning som vår tidning Accent gjort. Fram träder en bild av näringsintressen som går före alkohollagen, dålig utbildning och bristande resurser. Systemet fungerar inte.
Dessutom kör länsrätterna över kommunerna när de väl kommit så långt att de beslutat att dra in ett tillstånd. Stockholms socialborgarråd Ulf Kristersson skrev på DN Debatt (14/3) att länsrätten upphävt en tredjedel av stadens beslut. Det finns exempel på krogar där polisen gjort tio omhändertaganden av berusade och länsrätten nöjt sig med bara en varning. Hur många ska behövas för att klassas som upprepade?

IOGT-NTO kräver
* att kommunerna ger alla inblandade i alkoholhandläggningen tillräckligt med resurser och relevant utbildning och
 * att alkohollagen förtydligas så att det blir lättare att dra in serveringstillståndet för den som inte sköter sig. Möjlighet finns redan i år. Alkohollagen är under utredning och utgångspunkten är en restriktiv alkoholpolitik. Nu är det upp till bevis för regeringen att visa att den verkligen sätter folkhälsan framför näringsintressena!
Peter Moilanen
Ansvarig IOGT-NTO:s alkohol- och narkotikapolitik

Äntligen är Vin & Sprit sålt!

Fick möjligheten att få in en debattartikel i tidningen Västerbottningen:
Veckans besked att regeringen säljer statliga Vin & Sprit för 55 miljarder kronor till franska Pernod Ricard är oerhört glädjande för IOGT-NTO. Äntligen är dubbelmoralens tid över.


Tanken med att ha ett statligt ägande över alkoholproduktionen i ett land är i grunden bra. Men det gäller bara när försäljningen inte är utsatt för konkurrens på den öppna marknaden. I och med Sveriges inträde i EU försvann tillverkningsmonopolet. Sedan dess har V&S varit en belastning för den svenska alkoholpolitiken.


På den öppna marknaden har bolaget agerat kraftfullt för att sälja så många flaskor sprit som möjligt. Flaggskeppet Absolut Vodka har marknadsförts aggressivt i många länder, bland annat Kina och Indien. Den internationella marknadsföringen har bidragit till att försvåra den sociala situationen i många länder.


Aggressiva metoder har använts även hemma i Sverige. Svensk lag förbjuder alkoholreklam i TV. Det statliga bolaget V&S har därför sänt reklam i andra kanaler som sänder från Storbritannien. På så sätt har den svenska lagen kringgåtts. En lag vars syfte är att svenska folket ska dricka mindre för att därigenom minska de alkoholrelaterade skadorna.


Det är här dubbelmoralen talar sitt tydliga språk. De svenska regeringarna har, oavsett partifärg, arbetat för en restriktiv alkoholpolitik såväl i Sverige som i EU. Effektiva åtgärder, som höga skatter, monopol och reklambegränsningar, har förordats. Samtidigt har ett annat statligt bolag försökt sälja så mycket alkohol som möjligt i andra länder. Detta har försvårat den svenska regeringens möjligheter att få förtroende för den förda alkoholpolitiken. Därför är det glädjande att V&S nu är sålt.


Även om försäljningen nu är över kan inte regeringen slå sig till ro. Med bolaget, som varit en belastning, sålt måste regeringen nu kraftfullt fortsätta agera för en än mer restriktiv alkoholpolitik i såväl Sverige som EU. Den införsel av alkohol som sker från annat EU-land måste sänkas radikalt, tullen måste få mer resurser och kommunerna måste prioritera alkoholfrågan.


Från IOGT-NTO:s sida föreslår vi att regeringen nu låter en rejäl del av pengarna från försäljningen gå till arbetet för en bättre folkhälsa, ett bättre förebyggande arbete och bättre verksamhet och stöd för barn till missbrukande föräldrar.


Peter Moilanen

Ansvarig IOGT-NTO:s alkohol- och narkotikapolitiska arbete.


La Sagrada Familia -ett måste att se

DSC00233.JPG
La Sagrada Familia -ett måste att se

Betalning med kort i marknadsstånd vid Barcelonas hamn. Otroligt!

DSC00232.JPG
Betalning med kort i marknadsstånd vid Barcelonas hamn. Otroligt!