Länge mellan blogginläggen

Hmm... veckorna rusar på med så många intressanta möten...

Idag tittade vi på en studie om IOGT-NTO:s medlemmar. Mycket intressant att få kännedom om detta inför de förslag som ska läggas till kongressen. Många pratar om hur de tror medlemmarna ser på oss, men vi har frågat.

Under det mötet lyckades jag delta på ett annat möte där vi är inne i en process att bilda en ny internationell organisation mot narkotika. Vi kom långt idag!

Efteråt lurades jag med på Anitra Steens avtackning. Många spännande personer fick jag kontakt med och Anitra var så glad över oss på IOGT-NTO.

Kvällen ägnades åt middag med några politiker för att diskutera alkovåld och alkohollagsutredningen.

Imorgon bär det av till Bryssel och Open Forum i alkoholfrågan!


Exempel från NEO

Angående varningstexter på den alkoholreklam som finns i tidningen skriver de:
"Det är naturligtvis lika oförenligt med yttrandefriheten att staten rekvirerar utrymme för sina budskap utan redaktionens medgivande som det går på tvärs med äganderätten att annonsören tvingas betala för annonsutrymme som talar emot den vara de säljer."

Onekligen ett helt annat perspektiv på en vara vars reklam bevisligen leder till att fler unga börjar med alkohol och att de som redan dricker konsumerar mer och där ett alltför stort antal människor far illa. Vem det är som far illa är svårligen sagt i förväg varför ett solidariskt perspektiv gör att varan, som bevisligen inte är som purjolök, behöver omgärdas av en del regler som omfattar alla, t ex varningstexter. Effektivast vore ett förbud!

Jag verkligen älskar NEO

Tidningen NEO är fantastisk på många sätt. Jag läser den från pärm till pärm. Oftast blir jag provocerad men de lyckas alltid föra in ett annat perspektiv än det main stream-svenska. "Så kan man också tänka", tänker man. Det görs på ett intellektuellt och analyserande sätt som inte gör mig förbannad. Underbart!

Men inte bara innehållet. De har en läcker form och testar nya grepp. Kombinerar ihop tidningen med webben och events. Fler tidningar borde snegla på NEO.

Sista dagen: Äntligen hummus

Sista dagen innan resa fann jag hummus på en restaurang. Mitt hotell ligger lite off. De matställen som finns i närheten är väldigt spartanska och inga ställen man sitter med en bok eller magasin på. Efter lång promenad fann jag så den optimala lokalrestaurangen.

Anspråkslös utanpå. En våning upp fanns en mysig sal. Det kom fram en mezebricka med olika rätter där jag valde hummus. Sedan det nybakta brödet. Och en kebabtallrik på det avslutat med te. Fantastiskt!

Marknadsekonomi

Tänker ofta ordet marknadsekonomi på mina resor. Det är inte bara det att varje sevärdhet slutar i en shop utan snarare det att det vid varje folkhop eller kö finns de som har den minimalistiska butiken - sig själv. Mikromarknadsekonomi.

Mest minnesvärt är mannen i Hanoi som sålde en svart väska och ett grönt nät. Vem försåg honom med just de två produkterna? Hur många behövde han sälja per dag?

Men värt att nämna är också den konstiga lampan som såldes i Agadir, Marocko. Trodde först just den butiken jag var i hade denna unika produkt, men nej. Alla butiker i hela stan hade den. Vem producerar dem?

Även vid kön till Frihetsgudinnan kommer de fram, de som säljer småsaker i kön. Eller vid busstoppen mellan Dar es Salaam och Arusha. Mikromarknadsekonomin.

Istiklal, Queens street, Ströget

Känns som om många städer har samma stuk på upplägg. Det finns en lång gata som gärna svänger av. Där finns alla möjliga butiker och restauranger. Så är det förstås i många städer men har man varit på Ströget så förstår ni vad jag menar...

Jag såg Svarta Havet!

Båt längs Bosporen idag. Historiens vingslag flämtade. Här har mer än en flotta tagit sig fram under årtusendena. Två timmar dit, två timmars uppehåll och två timmar tillbaka.

Maten? Hur många ställen som helst. Alla med samma "fix menu" med olika fisksorter. All efterrätt var våfflor.

Bäst var att klättra högt upp till en borg. Därifrån såg man Bosporens mynning och början på Svarta Havet. Båtar for fram och tillbaka. Precis som de gjort i tusentals år.

Vem kan man lita på?

Tog taxi igår till hotellet från flygplatsen. Chauffören körde mig till fel hotell och stack.

Idag gick jag förbi en skoputsare som just tappade sin bordet. Jag uppmärksammade honom på det och han blev glad. Han skulle som tack putsa mina skor vilket jag inte ville. När han gjort det skulle han ha 18 lira för det. Jag blev upprörd men sa att jag kan betala tio ändå. Då tog han min enda 50-lapp och skulle ge tillbaka mig en femma. De ser ganska lika ut. Jag blev upprörd och fick min 50-lapp tillbaka (det är nästa 300 kr).

Han kunde då nöja sig med en tia. Men av mig fick han ingenting. Här ville man hjälpa honom och han försöker råna mig. Han skrek efter mig när jag gick.

Och nu märker jag hur mitt förtroende för folk minskar. Kan man lita på folket här? Klarat man kan, men kanske inte idag. När jag senare mötte en skoputsare som tappade sin borste höll jag tyst och gick vidare...

Lång promenad idag

Har promenerat med små pauser sedan kl 10.00 idag till kl 18.00. Skönt just nu, men kanske inte imorgon...

Gick till Blå Moskén och kikade runt i den. Läste lite. Fortsatte vidare till Stora Bazaaren där jag fikade och läste. Gick till hotellet och lämnade det som shoppats.

Sedan den långa turen längs Maramaris, runt Topcapipalatsets udde och vidare till färjehamnen, över bron och uppför den branta backen mellan Tünel och Istiklal. Där åt jag en pide och läste lite. Vandrade längs med Istiklal längst bortoch tillbaka, fikade och läste på Starbucks. Sedan åter till hotellet.

Solen skiner...

Protestera mot starköl på McDonalds - för barnens skull

Helena Karlsson har tagit ett mycket vällovligt initiativ och startat en Facebookgrupp som protesterar mot McDonalds planer att servera starköl. Protestera du med genom att klicka dig in här.

När öst möter väst

Till vardags finns jag mitt i ett sammanhang där nord möter syd, eller snarare Norrland möter Stockholm, by möter storstad.

Nu åker jag till Istanbul för lite påskrekreation. Där öst möter väst.

Var där för några år sedan med Fanny och gillade stan. Som gjord att bara vara i.. Dricka te, promenera och äta god mat. Tänkte också läsa en del, inte minst om Islam.

Storartade Stockholm

Fick förmånen att leda IOGT-NTO Stockholms distriktsårsmöte. Första gången som jag hållt i klubban på ett DÅM för IOGT-NTO. Kändes som det gick bra.

Jag blir alltid så imponerad av Stockholms verksamhet och resurser! Det är skillnad när man jämför med andra distrikt. En stabil distriktskonsulent i Kajsa och runt henne minst fem anställda. Samt tillgång till en utvecklingskonsulent. Vilken personalresurs!
Distriktet omsätter nästan fem miljoner kronor där deras Möjligheternas Hus ger överskott på 200-300 000 kr per år. Vilken ekonomisk resurs!
Vidare får de skicka sex ombud till kongressen. Flest av alla distrikt, vilket tyder på många betalande medlemmar. Vilken medlemsresurs!
Till det lägger vi till Klara Södra, Nykter träffpunkt på Söder, tidningen Appell, Klubb Sockerdricka och Folknykterhetens vecka. Och strategiskt utvecklingsarbtete i Norrtälje, Södertälje och Nynäshamn.

Nu valdes dessutom en kanonstyrelse av stora mått! En riksdagsledamot som ordförande, en come backande FS-ledamot som vice, en trygg kassör som sitter kvar och en sekreterare som har sekreterare som yrke. Bland ledamöterna och suppleanterna märks en trotjänare, en ordförande från en utvecklingsort, en nykomling som brinner för narkotikafrågan och en som brinner för det sociala arbetet.

Stockholm är på gång!

Vårkänslor

Riktigt varmt i veckan. Hade lätt kunnat gå utan jacka idag. Promenerade sakta genom Gamla Stan mot Kungsholmen. Underbart! Svårt att tänka sig att jag kommer att befinna mig i Istanbul om en vecka.

Märkligt

Jag tycker det är märkligt att Moderaterna går upp i opinionsmätningarna. Först försämrar de a-kassan med motivet att fler ska få jobb. Sedan blir folk arbetslösa. Och då ökar de. Märkligt...

En försvinner - en annan kliver in

Idag tackade vi av vår gamla förbundsjurist Håkan. Och detta samma dag som vår nya pressekreterare började. C'est la vie. Nya pressekreteraren är från Luleå. Bara det är en bonus...

Nygamla profiler proflerar sig

Idag presenterade IOGT-NTO:s valberedning sitt förslag till ordöfrande och vice ordförande. De föreslår Anna Carlstedt och Kjell-Ove Oscarsson.

Som tjänsteman inser jag hur min hjärna, sedan detta blev känt, ställer om i tanken mot dem. Jag har under flera år diskuterat ideologi och politik med dem och vet troligen en hel del hur de resonerar i olika frågor.

Som tjänsteman har jag förstås fortfarande bara en ordförande. Och han heter Sven-Olov!

Årsmötestider

Nu är det årsmötestider. I måndags omvaldes jag som ordförande för Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkuppfostran tillsammans med en engagerad styrelse. Igår medverkande jag i samband med SAN:s årsmöte. Jag snackade om alkoholindustrins lobbyarbete i Bryssel. Intressantast var doktor Jenny Cisneros avhandling om Sverige och EU i alkoholpolitken.

Idag slutligen satt jag mötesordförande för Föreningen Fruktdryckers årsmöte. Kändes hedrande och jag upptäckte en för mig ny organisation som gör ett fantastiskt jobb! Dessutom sitter Kajsa Elveberg i styrelsen!

Imorgon: Årsstämma med Systembolaget

Jag gillar Nina Larsson!

Mötte Värmlands riksdagsledamöter idag med möte och lunch. Måste säga att jag gillar att resonera med folkpartisten Nina Larsson. Vi står långt ifrån varandra alkoholpolitiskt men det är trevligt ändå. Hon var förbundssekreterare för LUF när jag var generalsekreterare för UNF och kanske har vi samma referensram trots allt?