En bra DVD-film är bättre än en dålig.

Ett klassiskt djungelordspråk som håller än idag. Säger bara Rome - säsong 2


Idag i NSD "Utanför normen"

Samma insändare som i Norrbottens Kuriren var idag inne i NSD. Samma innehåll, ny rubrik och ny bild: "Utanför normen". Den rubriken kändes bättre än gårdagens "Jag är undantaget". Nåväl...

Ensamstående är inte normen

I veckan har jag engagerat mig lite i en annan politisk fråga än alkoholpolitik. Det handlar om ensamståendes situation och att normen i samhället bygger på två personer som lever tillsammans med sitt barn. Förutom att jag lämnat ut foldrar på Kulturens Hus om organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar så har jag också fått en insändare publicerad i Norrbottens Kuriren. Kul!

Ruskig bilolycka inte långt från mig

http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=1246510
Bilolycka i närheten mot Niemisel

Moilanen på Facebook

Ibland är det för roligt. Signade upp mig på en grupp på Facebokk med namnet Moilanen. Vi är i dagsläget 30 medlemmar varav den absoluta majoriteten bor i USA. Vi finns överallt! Här fanns länkar till de första Moilanens i norra Finland och exempel på hur man alltid måste stava namnet. I USA tar de oftast bort "i"-et vid uttal. Mycket intressant, mycket ego och himla stolthetshöjande.

Skrev insändare igår

Kände mig kreativ på mitt rum på Skepperholmen igår. Hade snackat facebook med Erik, Mehmet och Carin. Så jag skrev mig en insändare och skickade den till Norrbottenstidningarna.

DO-samling

Deltog på helgens DO-samling, dvs distriktsordförandesamling, på Skepperholmen. Många bekanta möttes men också ett antal som jag aldrig träffat. Kul båda händelserna!

Det händer mycket inom IOGT-NTO och samlingen var inget undantag. Här diskuterades regional och lokal utveckling, mål- och verksamhetsprioriteringar samt utvecklingskonsulenternas roll. Jag blev ombedd att berätta mer om vårt kommunprojekt.

Fick också möjlighet att snacka lite mer med den gode Erik. Alltid lika givande.

Intressanta möten

Vissa dagar har man intressanta och efterlängtade möten. Idag lunchade jag med Sanna och fick samtidigt se hennes fashionabla kontor hos HRF. Verkligen kul och efterlängtat! Lyckades med ett spontanbesök på Stockholmsdistriktet där Max var borta men Zahra inne. Dessutom var jag och Lydia på ett intressant möte på Söder kring filmer på Internet. Avslutade möteseftermiddagen med en fika vid "Street" tillsammans med Staffan från Tollare. Kände att jag gick igång på framtida pedagogiska utbildningar...

Idag presenteras regeringens budget!

DSC00122.JPG
Idag presenteras regeringens budget!

Varför Södertälje?

Är på Hotell Skogshöjd i Södertälje. Är med i Ideella Arenas Intressepolitiska Nätverk och vi har haft en eftermiddag och kväll där vi diskuterat vad som är gemensamma problem och möjligheter för oss som är ansvariga för våra organisationers intressepolitik. Oerhört spännande! Här samsas organisationer som Amnesty, TCO, Folkbildningsförbundet, Junis och Vårdförbundet.


Aftonbladets normativa föräldratest

Gjorde Aftonbladets Föräldratest om vilken föräldratyp jag är. Oerhört normativt. Byggde genomgående på att man var två i familjen. Men ändå - ett test är ett test. Motiveringen tyckte jag inte riktigt stämde men "hårdfaktan" såg ut så här:

Läser: Något som inte handlar om föräldraskap.

Pratar dig varm för: Att våga resa till Burma med barnen.

Skulle aldrig: Flytta till radhus bara för att det är barnvänligt.


Missade båten till sandhamn. Anledning: trafikkö

DSC00120.JPG
Missade båten till sandhamn. Anledning: trafikkö

Tillbaka i Stockholm

Tillbaka från Bryssel där det var möten och varmt. Sitter ensam i en lägenhet, det är kallt och ute regnar det. Inte så kul men förmodligen nyttig avslappning inför morgondagen. Då blir det möte med bl a rektorerna på våra folkhögskolor och NBV, VD:arna på Våra Gårdar och Lotterierna och fler därtill. Med dem ska vi i Ledningsgruppen diskutera hur vi blir än bättre på att nå kongressens beslutade mål- och verksamhetsinriktning. Spännande och helt i tiden.

middag i bryssel...

DSC00117.JPG
middag i bryssel...

arlanda. Snart kan man äta på max, men inte idag

DSC00113.JPG
arlanda. Snart kan man äta på max, men inte idag

Fannys taxi till skolan åker iväg. Jag tar bussen mot luleå

DSC00112.JPG
Fannys taxi till skolan åker iväg. Jag tar bussen mot luleå

Ny handelsminister - nya skandaler

Märkligt att flera moderata ministrar gjort så många illegala saker. Man får anta att journalisterna gräver lika mycket bland övriga regeringspartiers ministrar utan att finna något, precis som de kollade upp sossarna utan större framgång (vissa undantag finns förstås).

Men märkligast var ändå att Ewa Björling fick försvara sig med att hon kör en lila porche. Den var ju 14 år gammal och hon körde den inte så mycket och hon var ju intresserad av bilar. Ska man som minister behöva ursäkta sig för vilken bil man kör? Först ska riksdagsledamöterna ha ett högt arvode men sedan ska de inte få använda pengarna. Är det hyckleri?

Sex år sedan 11 september

Tänkte igår på vad jag gjorde 11 september för sex år sedan då tornen rasade. Jag och UNF:s kansli var och träffade personalen på Informationskalendern. Sedan bowlade vi tillsammans med kalenderns personal. Med var Tobias, Andrine och Morgan. Lustigt att dessa tre personer finns runt om mig än idag.

Janna ringde och sa att ett plan flygit in i byggnader i New York. Tänkte att det var lustigt att hon ringde om det. Efteråt gick jag och Morgan till en PR-byrå där personalen stod runt datorer och såg planet flyga in. Vi hade vårt möte- det var ju därför vi var där.

Efter en dag med möten var jag tvungen att få något gjort så jag åkte åter till kansliet. Mitt när jag jobbade på som mest var klockan 19.30. Kanske ska man se Rapport med tanke på det där planet, tänkte jag.

Där, inne vid Accents stora mötesrum, insåg jag vidden av det inträffade. Kände mig rätt liten och ensam.


Försvaret nu och i framtiden

Visst stödjer jag en nedbantning av försvaret. Varför lägga pengarna på att kriga när man kan göra vettigare saker. Även om jag inte tror det är vettigare att sänka förmögenhets- och fastighetsskatt.

Samtidigt växer en gnagande känsla i magen när vi ser hur Ryssland så tydligt går från samarbets- till konfrontationspolitik. Hur presidenten kontrollerar debatten och de politiska besluten. 

Det som hände i Sverige efter första världskriget oroar. Vi var så less på krig och det bedömdes som orimligt att det skulle komma igen. Försvaret bantades ner på några år och sedan kom andra världskriget. Och där stod vi och använde marknadsekonomin som sköld genom att sälja järnmalm.

Äntligen Tradera

Har haft inloggning till tradera sedan en klok person i min närhet visade på alla fördelar, men jag har inte använt mig av sidan.

I förrgår la jag och Fanny första budet. Klistermärken från Harry Potter. Vårt bud 8 kr. Sedan skulle man få ett mejl om man bjöds över. Men inte - någon vann på 9 kr. Bittert.

Igår kväll var det dags igen. 21 minuter kvar av auktionstiden innan 100 Hello Kitty-klistermärken skulle byta ägare. Vi la 17 kr. Sista minuten hände mycket. Vi la 21 kr men någon vann på 22 kr. Jag får nog öva lite till på detta...

Budgeten närmar sig

Därför har morgonen ägnats åt ett underlag inför septembermötet för IOGT-NTO:s förbundsstyrelse. Om allt som kongressen beslutat ska genomföras under 2008 så krävs förstås resurser. Inte bara i pengar utan även att våra folkhögskolor, studieförbund och Institut jobbar åt samma håll. Medlemmar, föreningar och distrikt behöver också prioritera.

Men idag gjorde jag alltså underlaget inför mötet.

Lördagsmys med film

Efter en dag utan att kolla (nästan) ett mejl shoppade vi loss på Coop Forum. Lördgasmys upprättades med nachochips, hemlagad saft och godis. Filmen som Fanny valde var Asterix och de tolv stordåden. Mysigt!

Dagens ironi slog mig med full kraft. Asterix och så även Bamse dopar sig för att bli starka. Hemlig dryck eller dunderhonung. Men det är helt ok att fuska eftersom de står för "goda" saker. När Asterix tar sig en klunk för att vinna mot en romare i ett sprinterlopp gör han det med kommentaren "Det är ju för byns bästa".

Det "goda" definieras ju alltid i betraktarens ögon.

Personaldagar på Bommersvik

Mycket intressant dag. All IOGT-NTO personal på kansliet samlad. Vi har diskuterat hur vi vill uppfattas som kansli, ledarskap och medarbetarskap. Snart kvällsaktiviteter. Imorgon fortsatt medarbetarskap samt intern information. Både nödvändigt och givande.

Förvånande försvarsminister

Trodde aldrig att Anders Borgs tal i Almedalen om sänkta försvarsanslag verkligen skulle leda till ett avhopp i regeringen. Hur går det egentligen för moderaterna i regeringsställning? Känns det som att de klarar av att regera? Vem trodde på tre ministeravhopp på ett år? Inte jag i alla fall...


Ännu en späckad mötesdag

Höststarttider och budgettider. Vad kan då vara roligare än mötestider.

Onsdag
08.00 Ankommer kansliet . Skriva ut handlingar och skriva förslag till inlägg på em.
08.30 Påbörjar planeringsmöte med Bosse och Johnny på alkoholpolitiska avdelningen
09.00 Avbrott för sedvanlig onsdagsfika för personalen. Denna gång med smörgås. Gjorde inlägg om Centerstämman, vår monter och den framtida förväntade alkoholskattepolitiken.
09.30 Fortsatt AN-möte
11.30 Lastade in musikutrustning i Bosses bil.
11.40 Avfärd mot Bommersvik i Bosses bil. Vi stämde av veckan som varit.
12.30 Lunch på Bommersvik tillsammans med fler kollegor
13.30 Gemensamt möte de tre verksamhetsområdenas personal och våra utvecklingskonsulenter. Roligast när alla 16 personer, som är vana att organisera, skulle styra upp bordsplaceringen.
16.30 Skulle vi avslutat men vi var inte klara.
17.00 Lastar ur musikinstrumenten
17.15 Telefonsamtal med avstämning
17.40 Dags att vila innan middagen. Men eftersom jag och Johnny delar rum började vi diskutera kommunal alkoholpolitik och polisens roll för ungdomsfylleriet
18.30 Middag i goda konsulenters gemenskap
20.00 Samordningsmöte med Kathy och Carin om verksamhetsområdena
23.30 Mötet slut. Nu finns tid att kolla mejlen från dagen som gått.
24.00 I säng

One of those days

Tisdag
Fm: Seminarium med inspirerande inslag om att utveckla organisationen till mästarklass
Lunchträff: God men svår och känslosam
Första em-möte: Ljusmanifestationsmöte - många inblandade, många detaljer
Andra em-möte: Avstämning Världsnarkotikamässa - knivigt läge just nu
Tredje em-möte: Intressant möte om politik inför budget - vilka möjligheter det finns!
Planeringstid på McDonalds inför morgondagens möte med AN-gruppen
Thaimat - gott
Kvällspasset - gå igenom mejlskörden från dagen

Nu dags för personaldagar på Bommersvik i dagarna tre.


Hörde brandvarnare hos grannen.

DSC00110.JPG
Hörde brandvarnare hos grannen. 112 ringdes. Brandmän kom. Men ingen eld tack och lov

Tupperware

Var faktiskt på Tupperware party i veckan. Sist jag gjorde det var 1998 och min uppgift var att se till att Fanny mådde bra medan övriga deltog i partyt. En uppgift jag inte lyckades så väl med den gången.

Nu är det andra tider och Fanny deltog i partyt och valde present.

Reflektioner: Det var jag och ett tiotal kvinnor. Hon som demonstrerade produkterna förutsatte att alla redan varit på liknande tillställningar så hon drog bara "uppdateringarna". Men när hon insåg att jag var rookie förklarade hon lite mer. En annan reflektion är att priserna är höga. 99 kr för en potatisskalare när de kostar 19 kr på IKEA är ju lite magstarkt. Om det är magstarkt av Tupperware eller IKEA förtäljer jag inte.

Frågan blev som vanligt inte om jag köpte något utan vad. Och det blev en brödkorg där brödet inte drabbas av kondens. Dessutom får jag bort synen av bröd i plastpåsar. Något som stör mig.