Harry Potter och Halvblodsprinsen

Såg äntligen senaste Harry Potter. Har ju sett de fem första filmerna under den senaste veckan, och nummer sex var helt klart inte den bästa. Kändes som en transportsträcka. Mer betoning på humoristiska individer. Blir sällan bra. Minns med fasa "Sagan om de två tornen" där dvärgen Gimli helt plötsligt skulle vara rolig om allt.

Nu får vi vänta på film nummer sju som är den sista. Eller är den det? Nope, för helt plötsligt ska det visst bli två filmer av den. Ytterligare en film, en DVD, prylar och spel.

Förvirrande men frenetisk friidrott

Var på DN-galan. Mäktigast var när hela publiken stod upp för att heja fram "Musse" på 3000 m när han ledde loppet. Då föll han precis där jag stod. Typiskt. Mäktigt också att se 100 m och stavhopp (de hoppar ju så himla högt).

Jag har aldrig sett friidrott live. Det är mer förvirrat än på TV men man får ju välja vad man ser. Hur samsas egentligen spjutkastarna och stavhopparna? Risken för kollission finns. Och uppvärmning av löparna på sidan om, samtidigt som hinder ska ut - och in - och ut - och in.

Hade nästen glömt bort Sisters of Mercy

Läste Birros text på Newsmill om gothen. Och insåg hur mycket jag lyssnade på the Sisters of Mercy under min gymnasietid. När jag pluggade läxor eller när jag spelade strategispel på datorn.

På den tiden hade jag spelat in dem på kassettband och tyvärr låg de i bakrutan på en bil lite för länge i sommarvärmen så de slutade fungera. Och Sisters föll ner i glömska.

Nu har jag återupplevt hur många bra låtar som helst via You Tube och inser att varenda låt är hur bra som helst från de tre album jag tänker på. Här ska skaffas musik till höstens arbete vid förbundets filial i Råneå. Och stordåd kommer att uträttas!

Händige Peter slår till

Min nya lägenhet hade ett stort fel. Varje gång porten till trappuppgången slog igen skakade lägenhetsdörren så kraftigt att det lät som någon slog till dörren. Till slut stod jag inte ut.

Efter ett besök på Clas Ohlsson har jag nu satt dit en dämpningslist och ljudet är borta. Det är inte ofta jag känner mig händig, men idag hände det!


Skansen när det är som vackrast

För tredje gången gick jag till Allsång på Skansen. Nu har jag ju viss erfarenhet så även om jag kom efter genrepet kunde jag stå mot stängslet med perfekt syn över alla artister. Kändes rutinerat.

Det var en molnfri himmel som mötte publiken, lite sol och artister som live blev en perfekt mix. En vacker kväll som avslutades på Gröna Lund med bl a en tivolivåffla.

Tredje dagen över en timme

Tre dagar i rad har jag promenerat i över en timme. Inspirerad av Pierre. Och det går rätt bra, det är de första 20 minuterna som är svårast att komma över.

Först gick jag Slussen till den mest östra punkten på Söder och tillbaka igen runt vattnet. Vackert.
Andra turen från Midsommarkransen till Västertorp via Telefonplan och Hägerstensåsen. Gick lite vilse uppe på åsen, men det gick bra till slut.
Tredje dagen gick jag Midsommarkransen till Gamla Stan via Hornsgatan.

Obehaglig Antichrist

Såg Antichrist igår. Ibland brukar udda filmer tilltala mig och tillföra andra perspektiv. Och nog tillförde den andra perspektiv alltid. Intressant på många sätt. Men obehaglig. Det var som om det inte fanns någon spärr. Jag blundade på två ställen och det har inte hänt någon gång.

Billig dag

Började i och för sig med brunch på Mosebacke, 175 kr, men sedan satte jag igång.

Dagens nöje 1: Långpromenad runt Söder ut på dess östraste punkt.
Dagens nöje 2: Kompletteringshandla på IKEA till lägenheten

IKEA är som vanligt skönt på sitt sätt med miljön. Nu skulle jag handla billigt i första hand och bra i andra hand.
Dörrmatta, 5 kr
Tre matlagningsredskap, 9 kr
Tesil, 9 kr
Två djuptallrikar a`7 kr st
Ett större värmeljus, 20 kr

Varmkorv, dricka, glass och kaffe för total 20 kr


Harry Potter i vaket tillstånd

Ny Harry Potter på bio. Den ska vi förstås se. Men då måste jag uppdatera mig på de gamla filmerna eftersom jag alltid somnat när jag och Fanny sett dem.

Nu har jag sett de första tre. Och de är rätt bra! Men också lite onödigt långa med sidospår som inte håller den röda tråden. Men helt ok!

Telefonkön

Bredbandet fungerar inte. Inte heller IP-telefonin. Ringde Lulebo, som äger uttagen. Telefonkö. Nej, eftersom jag inte har deras system får jag ringa bredbandsleverantören. Ringer dit. Lång telefonkö. Support i 30 minuter. En kompis fick komma över med en  annan dator. Nej ingen kontakt. Fortsättning imorgon.

Någon har försökt använda sig av mitt betalkort. Ringa banken. Tryck 2. Telefonkö. Beställa nytt kort.

Några okända har börjat parkera bilen bredvid min. Ringa Lulebo och kvartersvärden. Han är på semester. Ringa felanmälan. Telefonkö. Nej, de hänvisar vidare till ett vaktbolag. Fortsättning imorgon.

Bosse 50 år

Min medarbetare Bosse Karlsson fyllde 50 år igår. Jag tog mig till hans öppna hus och morsade på släkt och vänner. Och inte minst gratulerade Bosse. En riktigt trevlig eftermiddag i Malmköping!

Smart kollektivsystem

I Flen har de ett intressant kollektivsystem. Vissa turer där det är få personer som åker måste man ringa senast två timmar innan. Utifrån antalet personer kommer en taxibil eller minibuss och hämtar upp passagerarna. Så istället för en nästan tom buss glider man in med en taxi för 22 kr. Smart för att upprätthålla turtätheten.

Victoria fyller år -igen

När Fanny var 4 år var hon och jag i Stockholm ensamma för första gången en längre tid. Just denna kväll valde den gången för sju år sedan valde hon bort nattsagan till förmån för att se Victorias födelsedagsshow. Ikväll gör vi likadant, men kanske läser vi en stund också.

Fenomenet lekland

Lysande idé detta med lekland inomhus. Jag och Fanny har tidigare framgångsrikt besökt Leos Lekland i Luleå. I dag var det dags för ett lekland i Stockholms län. Passade bra när det var lite mulet och småregnigt. Efter det bar det av till bad i tempererat poolbad.

En bra semesterdag. Dessutom fick vi åka både tunnelbana och bil.

Skansen är ju bra

Dagen ägnades åt Skansen. Regn de första timmarna. Tur att man kan vara inomhus. Sol på eftermiddagen. Tur att man kan se så mycket utomhus.

Och jag är såå imponerad av alla guider i de olika husen som kan så många detaljer som de kan berätta på så levande sätt.

Första kvinnan på 128 år följdes av första på 130 år

Måste ju förstås nämna det historiska moment som ägde rum på kongressen i lördags. Första kvinnliga förbundsordföranden valdes inom IOGT-NTO. Stort. Och än större var Annas tal. Hon klev upp i talarstolen och fullkomligen tog uppdraget på sina axlar. Ett fantastiskt väldisponerat tal framfört på ett fantastiskt sätt.

Större än valet men mindre än talet var nog ändå förra kongressens val av första kvinnliga kassören på 128 år. Är det något jag sedan UNF-tiden lärt mig så är det att en mycket stor del av makten ligger i kassörsskapet. Många är de ordföranden och styrelser som velat gå fram och blivit stoppade av en kassör.

Nu ligger både ordförandeskapet och kassörsskapet på två kvinnor i samma ålder. Det är det verkligt intressanta att se utveckligen av.

Tydligare IOGT-NTO politiskt

Så beslutade kongressen sig för kommande Mål och Verksamhetsinriktning. Och det är en på sitt sätt tydligare sådan.

Tidigare skulle vi jobba för en effektivare alkoholpolitik i kommuner och landsting. Nu vill vi att öppettiderna på krogen har begränsats och att fler alkoholfria miljöer erbjuds av samhället. Inom EU ville vi förut att det skulle bli en restriktivare alkoholpolitik. Nu vill vi att EU-kommissionen har lagt ett förslag om restriktivare reklamregler.

Tidigare ville vi sänka införselkvoterna radikalt. I det nya alkohol- och narkotikapolitiska programmet skriver vi att den radikala sänkningen ska specificeras till nivåerna före EU-inträdet.

Ute ur bunkern

Har nu kommit ut ur bunkern på Svenska Mässan. Blev lite väl mycket sitta i förhandlingslokal och lägga sig tidigt på hotellet under den här kongressen. Så är det när ombuden vill kombinera party och politik. Vilket gör att jag behöver förbereda mig för politik medan Fanny vill ha ork för party.

Nåväl, i slutänden gick det bra. Lite väl tidig start på morgnarna för barnaktiviteter - men mycket bra sådana. Upplevelse och trygghet - en förälders drömtillvaro.

Lediga dagar i Stockholm

Fanny och jag lediga i Stockholm.

Söndagen testade vi fruktlekparken på Liljeholmen och promenerade runt Trekantssjön. Trevligt. Sedan handlade vi på en Coopbutik som hade ett system där man fick scanna in alla varor själv i kassan. Naturligtvis slog vi in några DVD-filmer fel så vi fick betala 90 kr för mycket (löst nu).

Måndagen ville vi båda till kansliet. Bättre uppkoppling för Fanny på datorn och jag hade ett rum som behövde packas upp. Jag har bytt kontorsrum igen... Denna gång rakt av med Sanna. Tyvärr hade inte skåpen flyttats än så hälften var mitt och andra hälften Sannas. Förvirrande.

Sedan shoppade Fanny en svart tuff jacka på Kapp-Ahl och vi åt middag på Jensens Böfhus. Där svämmade toaletten över och vattnet vällde in i hallen. Intressant och blöt syn.

Imorgon börjar resan till Göteborg. Tror halva kansliet åker med samma tåg.

Fanny och kongressen

Idag hämtar jag Fanny som flyger ner. På tisdag bär det av mot kongress i Göteborg. Fanny har, som van resenär och lägerdeltagare, frågat vad hon ska ha med sig av de som ordnar hennes dagverksamhet. Det brukar ju komma ett brev där det står att regnkläder, vattenflaska och keps ska medtagas. Tyvärr hade jag inte fått något sådant innan jag for ner till Stockholm. Så vi får improvisera.

Själv ska jag sitta i förhandlingssalen så att ombudens önskan blir så väl verkställda som möjligt de kommande åren.

Midsommarkransen

Det är som sagt mycket som händer i mitt liv. Från och med nu återfinns jag i Midsommarkransen när jag är i Stockholm. Andra kända kransenbor är Jessica W Sandberg. Jag gjorde entré igår.

På Stora Essingen såg alla ut som jag. Kransen verkar vara ett betydligt mer balanserat samhälle. Lugnt, trevligt och med små butiker och olika restauranger. Jag har redan funnit en park med en damm där DN kan läsas. Mysigt. Här kommer jag att trivas.

DN gjorde ett bra reportage om en dag i Midsommarkransen. Tyvärr finns det inte på nätet. Här kan man läsa att området innehåller en pizzeria med halloumipizza, stans bästa Thairestaurang och en park som är Kransens "Central Park".

Boende i hus på liten yta

Kanske är det åldern, men jag uppskattar när det inte är så många människor i samma hus. Ett år bodde vi nio personer i samma hus som vi nu var fyra personer (utom en natt då vi var fem).

Men ett trevligt gäng var det. Jag bodde med rutinerade räven Christer samt Susanna, som gjort en Almedalsvecka åt oss tidigare men som egentligen gör sådana här veckor månadsvis i Bryssel. Dessutom var nya stjärnskottet Zahra också med. Hon blev tryggheten personifierad. En natt förgyllde Johanna tillvaron.

Det andra huset rymde Bosse, som höll i alla praktiska trådar, samt Gazal och David. De båda sistnämnda har varit med ett år tidigare men då för andra organisationer. Pierre var också där några nätter.

Förstås var även Sven-Olov och Anna där. Andra FS-ledamöter som var där i andra roller var Erik och Janne.

Almedalsveckan

Min femte Almedalsvecka är över. Och visst känner jag en enorm stolthet över att företräda IOGT-NTO. I kontakten med politiker, organisationer och journalister möts vi med respekt. Och vi har mycket att erbjuda. Alkoholfria mingel, seminarier, prylar som delas ut och möten med politiker. Jag är nöjd!