New York är staden för mig

Inspirerad av Andreas Ericsson gjorde jag ett test för att se vilken amerikansk stad jag är. Känner mig nöjd med att det blev New York med följande motivering:

Cosmopolitan and sophisticated, you enjoy the newest in food, art, and culture.
You also appreciate a good amount of grit - and very little shocks you.
You're competitive, driven, and very likely to succeed.

Än en gång utmanas alkohollagen

Ulf Kristersson, moderat socialborgarråd i Stockholm, utmanar i dagens SvD alkohollagen. Han vill att det ska bli lättare att få serveringstillstånd och att fler krogar ska ha öppet till kl 05.00. Han säger bl a: "Det finns en moraliserande underton i tillståndsfrågor som antyder att ju mindre, desto bättre. Då är det bättre att tala klarspråk och säga att alla ska stänga klockan sju".

Moraliserande underton? Alkohollagen finns ju till för att det ska vara krångligt och besvärligt. För att det ska finnas färre krogar med alkokol. Inte av en slump utan för att forskning och erfarenhet visar att färre människor far illa om det finns mindre alkohol. När ideologin och önsketänkande överordnas forskning och erfarenhet får folket lida.

Det vore mer ärligt av Ulf att driva på ett avskaffande av alkohollagen. Så slipper vi krångla med en byråkrati som ändå syftar till att alla ska få serveringstillstånd till kl 05.00. Jag som trodde att t ex polisens yttrande om att fler krogar alltid leder till mer våld var något som skulle uppmärksammas...

Bästa TV-serier 2007

1) Vita Huset (som alltid de senaste åren. Tyvärr är det slut med det)
2) Rome (hoppas, hoppas att det kommer en säsong 2)
3) Kronprinsessan (miniserie som lovar gott inför den fristående fortsättningen som kommer)

En öl tack!

Första lunchen i Indien kunde följande beställning höras från vår grupp: En öl tack! Men eftersom vi befann oss på en hinduisk restaurang blev svaret att det inte fanns någon alkohol där. Härligt! Om vi i Sverige tror att det alltid ska finnas alkohol på matställen så är det inte så. Däremot fanns det på de hotell där vi åt middagarna.


Kalle Anka bara för nostalgiker?

Jul kl 15.00. Kalle Anka önskar alla barn en riktigt god jul. Eller är det verkligen barnen som programmet sänds för? Precis som för två år sedan, när Fanny och jag senast firade jul tillsammans, åkte TV:n på kl 15 med alla samlade. Och precis som förra gången gick Fanny innan programmet var klart.

Hon tycker allting går för sakta. En tecknad film idag är ju betydligt snabbare i tempo och klipp. Innehållet är inte heller så spännande. När Långben, kalle och Musse äter majskolvar och låter som skrivmaskiner så vet hon inte vad det är för ljud. Hon har aldrig hört (eller ens sett) en skrivmaskin.

Nej, kanske sänds Kalle Anka bara för nostalgins skull och för att de vuxna ska ha något att se fram emot...

Världens vackraste byggnad?!?

Taj Mahal
Vi skulle se
Taj Mahal. Världens vackraste byggnad enligt många bedömare. Jag var skeptisk. Man har väl sett byggnader förut. Man är väl världsvan. Man är väl luttrad.
Men efter att ha upplevt detta är jag helsåld. Vilken harmoni! Vilka inskriptioner! Och monumentet blir mer imponerande ju närmare man kommer. Längtar redan tillbaka...

Besatt av DVD-boxar

DVD-boxen det bästa är. Snygg förpackning, inga reklamavbrott och man kan bestämma exakt när avsnitten ska ses. I år har det blivit många boxar för min del. Rome, Jag Claudius och Tintin.

För tjugo minuter sen passerade jag
Buylando på St Eriksgatan. Och de säljer just nu två boxar för 499 kr! Åtminstone ett urval, dvs inte Vita Huset... Jag köpte säsong 1-6 av Seinfeld på studs. Övervägde Futurama men hejdade mig. Men varje säsong kostade under 250 kr st. Otroligt!


Jag såg Fuglesang!

Har tyckt att all uppståndelse kring Fuglesang är överdriven. Första svensken i rymden. Vad är det med det då? När jag var liten var jag begeistrad i rymden, men inte de senaste åren.

När vi i Indien nått ett gammalt maharadjafort mitt ute på landsbygden berättade en av deltagarna på resan att han kollat upp Fuglesang. Han skulle passera i söder kl 17.52 i 42 graders vinkel på himlavalvet.

Förväntansfulla stod vi uppe på ett torn i denna indiska landsbygd stirrande mot himlen. Solen hade gått ner. Ett irländskt par undrade vad som pågick. Och där, precis på angiven plats dök ett skarpt ljus upp på himlen. Det for från höger till vänster under cirka 30 sekunder. Fuglesang! Och jag måste erkänna att det var en häftig känsla att ha sett första svensken i rymden. Faktiskt!

Fördomar har vi allihopa, allihopa

Kom just hem från en expressresa i Indien med en grupp svenskar. Vi stod vilsna på Delhis flygplats och frågade varandra varifrån vi kom. Det var Halmstad, Stockholm och Moskosel. En kvinna svarade med vilket land hon var ifrån innan hon förstod att det var staden vi var ute efter. På 18 år i Sverige hade hon aldrig fått frågan om vilken stad hon kom från utan bara vilket land!

Å andra sidan frågade hon vår svenske guide, som bott i Indien i 30 år, om hans fru var indier eller svensk. Svaret blev att han inte hade någon fru. Nä inte ens en flickvän...

Carola i evighet

Min fösta skiva var Carolas Främling. Jag var åtta år. Nu är min dotter Fanny åtta år. Och på önskelistan står - Carola.


Jag flyttar

Från och med 1 februari flyttar jag. Detta för att komma närmare de två personer jag känner mest för. Varannan vecka återfinns jag i Akalla hos Helene och varannan vecka i Råneå hos Fanny. (Ibland kommer man mig även träffa mig i Bryssel)

Bostadsrätten ska säljas, arbetsuppgifterna justeras, flyttlass ska transporteras genom Sverige. En byrå liksom en bil ska inköpas.

Känns faktiskt riktigt bra, riktigt spännande och stimulerande. Nya utmaningar, nya möjligheter!

Ständigt denna alkoholreklam, ständigt denna kommission

Läser i Riksdag & Departement att EU-kommissionen tillskrivit Sverige om en förklaring till våra hårdare regler för alkoholreklam i tidsskrifter. De ställer sig undrande om reglerna om bl a förbud mot drycker starkare än 15 % samt förbud mot likhet mellan t ex klass I och klass III-burkar verkligen minskar konsumtionen. Regeringen har svarat att de anser att så är fallet och att behovet ökat sedan internets frammarsch.

Bra svar av regeringen. Men kommer de att hålla ut om Kommissionen går vidare? Jag hoppas det.

12 december avgörs om alkoholreklam i TV i hela Europa blir förbjudet mellan kl 06.00-21.00 varje dag. Chansen finns. Den är minimal. Alla socialdemokrater i Europaparlamentet stödjer saken, men det ser klenare ut på liberala och konservativa sidan.

Dagens ironi: Läkarbrist men indragna språkkurser

TV 4:as Nyheterna hade ikväll ett ironiskt inslag där det framkom att det i Sverige saknas cirka 1000 läkare. Samtidigt har regeringen valt att dra in den språkundervisning som finns för läkare som kommer från annat land. Så tokigt det kan bli...

Är ej medlem i Apoteket, men i IOGT-NTO

Hade egentligen inte förrän idag insett att man kan vara speciell medlem hos Apoteket. Var där idag och såg foldrar om medlemskap på ett flertal ställen. Om jag varit medlem hade jag fått ta del av deras specialerbjudande.

Vad är det frågan om? Varför har ett statligt monopol medlemskap att erbjuda? Varför får jag inte ta del av allt bara genom att vara medborgare? Räcker det inte att vara medlem i frivilliga organisationer? Måste jag även vara medlem i Apoteket? Jo, du förstår, vi "apotekare" gillar ju mediciner med lite driv i. Och vi ligger i framkant på plåsterfronten. På årsmötet blev jag vald till sekreterare i apoteksklubben på orten...

Att inte veta hur man reser...

Veckans ironi var när jag med buss skulle ta mig från Luleå till hållplats E4:an Jämtön. Denna höst har jag varit i Cambridge, Luxemburg, Helsingfors och Bryssel. Snart ska jag till Indien. Men läskigaste resan var denna.

Trots att jag åkt vägen hundratals gånger med bil visste jag inte, i den mörka bussen, med läslampor som bländade och dimmiga rutor, när jag skulle trycka på stoppknappen. Var orolig för att stanna för tidigt i någon mörk by, eller missa hållplatsen och hamna i Töre. Vem vill hamna i Töre frivilligt? Inte jag. Och många med mig.

Nu slutade äventyret lyckligt till slut.

Summan av alla laster är konstant

Var i fredags på Casino Cosmopol i Stockholm. Vann 1200 kr på ett av spelen! Kvällens insats var 300 kr varför vinsten blev 900 kr. Detta var fjärde besöket någonsin. Två gånger har jag gått plus och två gånger minus. Sammanlagd nettovinst är 500 kr.

Inser dock att staten vinner det mesta. Annars skulle de, cyniskt nog, inte hålla på med detta. Spelade bla på en pokerautomat. Trots att jag bara hade hälften av min insats kvar kände jag mig ändå nöjd vid en liten höjning av min kredit.

Frågan är om det går att sätta gränser för allt som är beroendeframkallande? Eller ska man satsa på det som statistiskt ger flest missbrukare? Knepigt! Är verkligen summan av alla laster konstant?


Stolt pappa

Var igår på Fannys julpyssel på fritids. Stoltaste ögonblicket när hon framförde ABBAs Waterloo tillsammans med några kompisar. Mysigaste ögonblicket när hon och jag ensamma vandrade på byavägar och Fanny visade vägen till värmen.
Fanny sjunger Waterloo
(Fanny till höger)

Än en gång är alkohollagen i vägen...

Flög 10.35-planet med FlyNordic idag. Flygvärdinnan "som dryck har vi juice, läsk, kaffe och te. När vi passerar kl 11.00 har ni även möjlighet att köpa alkoholhaltiga drycker...".

Lite mutter i kabinen. Någon tycker det är löjligt. Någon att det ställer till besvär. Jag vill bara ställa mig upp och hålla ett brandtal om att meningen med alkohollagen är att den ska vara krånglig. Just för att dämpa konsumtionen. Vem är det som behöver en öl före kl 11.00? Förmodligen någon som borde avstå...