Farsdagsmiddag?!

Fanny och jag stövlade in på Byakrogen.
Hmm... alla bord upptagna. Hmm... morsdagserbjudande endast idag.

Ett bord var ledigt. Där satt vi som enda konstellation pappa - dotter. Iof inte första gången det händer, men denna gång innehåll alla andra bord minst en medelålders kvinna.

Det var ju morsdag, denna kommersialismens högtidsdag. 

En gång tennisfantast - inte alltid det

Det fanns en tid när jag kunde allt om tennis, men det var innan UNF. Som vanligt när jag går in för något så gjorde jag  det fullt ut. Läste böcker och gjorde matriser med tennisresultat sedan 1968.

Idag skrällde tydligen en svensk i Franska Öppna. Jag visste knappt att tävlingen var. Så varierar vissa intressen för mig över tid.


Regn

Tog på mig min vita kavaj som jag köpt billigt på Outleten i Barkarby. Sedan regnade det hela dagen. Suck


Dagens citat från alkoholindustrin

Idag kom vi att diskutera det senaste mötet jag var på i Bryssel, det sk Open Forum.

Uttalandet som gjort störst intryck var "I'm not an expert, but I very much doubt it". Detta sagt om rapporten som en enig vetenskapsgrupp lagt fram som visar att alkoholreklam leder till ökad konsumtion hos främst ungdomar. Och då har ändå alkoholindustrin varit med och utsett vetenskapsmännen.

Administrativt stöd snäppas upp!

Har ju inte skrivit om den glädje jag känner inför att till hösten få en administrativ resurs som förstärkning av Verksamhetsenheten. Uppgiften kommer att delas med Organisationsenheten och mycket tid kommer att ägnas alla utbildningar som anordnas. Men det kommer också att snabba upp hanteringen av den service som folk i min närhet begär men i dagsläget inte får.

Och medarbetaren är den bästa möjliga man kan få: Tobias Tengström! Mannen som redan gjort allt det där tillsammans med mig på UNF-tiden. Ett välkommet stöd i vått och torrt. Lycka!

Minisemester

Vi drog till Pite Havsbad, tre brudar och jag.
Bodde i en hotellägenhet, badade äventyrsbad, åt texmexbuffé, såg underhållning.

Fanny tog årets första dopp i havet. Jag läste ut en Agatha Christie-bok.

När vi spelade minigolf inne i det nya "Skeppet" så såg det verkligen ut som om vi var vid medelhavet med sanddynerna och vattnet.

På vägen hem skulle vi äta glass men det ösregnade. I Piteå var det sol!

Nu har jag röstat

Fick ta mig in till Luleå för att rösta. Men det känns riktigt bra att dels ha gjort det och dels ha gjort bort det. Nu kan jag spana in valvakan den 7 juni. Tror det blir ovanligt spännande.

Sociala medier i valet berör förstås inte alla

Jag la ut en fråga i min Facebookstatus om Miljöpartiet tagit upp alkoholfrågan i sitt valmanifest. Eva-Britt Svensson svarade snabbt att Vänstern gjort det. Idag la jag upp att röstlokalen var stängd. Snabbt svarade Åsa Westlund beklagande på detta. De sociala medierna är här. Inte minst Gudrun Schyman toksatsar på det.

Samtidigt finns det en stor grupp som är helt utanför de sociala medierna på Internet. Min mamma till exempel. Hon får se någon TV-debatt och kika på valaffischerna. Ingen interaktivitet här inte. Hon skulle ju kunna gå till en valstuga, men det gör hon inte. Kan det vara så att samma personer som kan tänka sig att fråga något i valstugan är de som också frågar via nätet?

Trots detta så är Gudrun Schyman en av de kandidater som nått fram hos mamma.

Det här med att rösta inför valet

Från och med idag kan man börja rösta i valet! På mitt röstkort stod det att närmaste röstlokal har öppet kl 9-16 idag.

Så efter politikerträff om alkovåldet i Piteå, flytthjälp och lunch med Cariina och mellanmål med Fanny och hennes kompisar gick jag för att rösta.

Men dörren var stängd med en skylt med öppettiderna kl 9-12. Typiskt - får ta nya tag.

Det här med info inför valet

Idag kom ett brev till familjen Moilanen från Norrbottens moderata riksdagsledamot. Eftersom det var till familjen idkade Fanny högläsning. Många svåra ord kom ur hennes mun.

Hennes sammanfattning: Varför ska man rösta på dem när de bara talar om att det är ekonomisk kris -  trots att de säger att de styrt landet bra?

Nu stod det lite mer i brevet om olika insatser, men lite kul var det...

Lyssnade på Sofia igår

Ett mejl från IOGT-NTO-föreningen i Luleå kom i början av veckan. Parlamentskandidat Modigh skulle berätta om varför det behövs goda krafter i Europaparlamentet mot alkohol och andra droger. Hon lyckades förklara det rätt bra!

Och Luleåföreningen lyckades rätt bra med arrangemanget. På kort tid fick de ihop 25 personer. Det är det jag alltid tyckt. Om man gör ideologiskt bra saker så kommer folk. Att hitta på pliktskyldiga, uddlösa aktiviteter lockar ingen. Kommer ihåg när rektorn på Tollare, Eva Önnesjö, skulle berätta om arbetet med krisplan på skolan i min förening i Sollentuna. Även då kom det många. För det är intressant.

Dessutom går det lätt att kommunicera med medlemmar via mejl och sms! Bra jobbat!

Fanny blir större och självständigare...

Igår for hon till kompisar som hon sedan sov över hos. Idag kom de vid 14-tiden och då for vi på bio. Hon klarar sig själv den rackarn. Men kvällen såg vi Robinson och gjorde oss en sallad bestående av det vi hade: sallad, tomat och gurka. Jag toppade med köttbullar. Trevligt.

Men dagen var också trevlig. Lyckade jobba undan en del i maklig takt, läste DN och städade.

Alltid lika kul med en riktig Robinson

Varje säsong är det likadant. Folk tycker det är synd att de som är "riktiga Robinson" åker ut. Riktiga är de som är starka, konditionsrika och kan göra upp eld.

Hur svårt är det att fatta att Robinson handlar om någonting helt annat? Det handlar om att vara sist kvar av ett antal personer där gruppen väljer att rösta ut en medlem med jämna mellanrum. Det säger sig självt att de som upplevs som hot då blir utröstade. Och den som vinner är den som är slugast taktiskt och strategiskt och dessutom socialt kompetent.

Hittills är det den smarta och sluga Nina som är en värdig Robinson!

1:a maj är inte död

Ännu ett första maj. Och ännu en gång rapporterar en del media som om första maj som de politiska mötenas dag är död. Tillåt mig betvivla det och leda följande bevis:
- I Norrbotten gick cirka 3300 personer i något tåg ordnat av (S). Till det tillkommer övriga partier. Av en befolkning på under 300 000 personer är det rätt imponerande på en och samma dag.
- Det ordnades totalt 250 första maj-tåg i hela landet för (S), dvs i princip varje kommun täcktes in.
- Första maj är en högst internationell manifestation. Kravaller i Turkiet, oroligt i Tyskland. Själv besökte jag Antwerpen och hörde Internationalen på flamländska.

Man kan som NSD vända på perspektivet och fråga sig när Folkpartiet lockade 370 pers till ett möte i Luleå, när Göran Hägglund lockade 5000 pers till ett tal i Lund och när Centerpartiet, som ju talar mycket om decentralisering, ordnade 250 politiska möten på en och samma dag? Nej, nog verkar första maj fortfarande locka människor...

(PS: IOGT-NTO ordnar inte 250 möten på en dag, men väl 250 möten på en och samma vecka under Folknykterhetens vecka. Ifjol mötte vi över 40 000 människor. Redan nu kan man besöka
www.minska-alkovåldet.nu och ta ställning eller se vart och vad som händer.)

Åter i Bryssel (del2)

Bryssel utvecklas. Saker händer. Det pulseras och förändras. På tio månader har bl a följande hänt:
- Starbucks finns på flygplatsen plus att andra butiker förändrats
- Priset för flygbussen har höjts till 4 euro
- Vårt eget kontor har byggts om
- Metrons linjer har omdirigerats. Numera åker man till Atomium åt andra hållet än tidigare
- Byggarbetsplatsen vid parlamentet är borta. man behöver inte gå i en sluten gång.
- Svenska representationen är åter på sitt gamla ställe
- Den höga lekställningen i Square Ambiorix är bortplockad och det smala Jugendhuset renoveras

Andra saker är sig lika:
- Kebab serveras utanför Hotel Mozart och fisk på Rue Bouchers
- Fontänerna i parken utanför Ministerrådet är lika oberäkneliga
- EU-kvarteren är nedstängda på helgen
- Vid perrongerna till metron spelas fortfarande popmusik


Åter i Bryssel (del 1)

Det var länge sedan jag var till Bryssel. Men i torsdags for jag ner för att närvara vid en alkoholkonferens, Open Forum. Sedan stannade jag några dagar och umgicks med vår eminente assistent på plats, Sara.

Inser att jag känner mig hemma och trygg i Bryssel. Det är något med luften, gatorna, folket. Men också vårt kontor, tunnelbanan och maten. Känns avslappnande och inspirerande.

Kontoret känns verkligen som vårt eget "War room". Här smids planer och här har många goda idéer fötts och förverkligats. Lite som en guldgrävarfilial.

Ny partner till Drugnews

Det har tagit en stund men äntligen har vi fått till en ny större partner till Drugnews. Det blev A Non Smoking Generation. Känns riktigt bra. På detta sätt följer vi med i den trend som pågår där alkohol och narkotika klumpas ihop med tobaken. Det gäller ANT-råd, regeringsstratgier och det faktum att sista Sverige mot Narkotika går av stapeln snart.