Grannar emellan

På temat grannar i området var jag ikväll på inflyttningsfest hos gamla NBV-kollegan Hanna. Himla kul att träffas och trevligt. Förra vecka åt jag frukost med Linda. För första gången sedan 2003 känns det verkligen som om jag börjar finna en del vardagliga grannar. Vi får se hur det blir. Jag har Jessica och Åsa kvar, gammal kollega och gammal klasskompis. Sedan finns förstås Elisabeth. Verkar vara ont om killar, men jag har ju bott inneboende hos Anders i två år så kanske tar det ut varandra?

Lång helg i rörelsens tjänst

I helgen var det konsulentsamling som sedan övergick i DO-samling. Skepparholmen var platsen.

Och i slutänden kände jag mig inspirerad. Höll själv ett pass om alkoholpolitik med stor respons och förtroende från DO-gruppen. Vi är många som gör bra saker! Men minnesvärt var också att hela gruppen anställda och förtroendevalda är rätt överens om var vi ska prioritera de närmaste åren. Bådar gott!

Det handlar om medlemsvärvning, att fler ideella ska genomföra verksamheten, att v behöver se över engagemangsformerna och om att höja kunskaps- och bildningsnivån hos fler medlemmar. Bland annat.


Vinst än så länge

Första omgången Miljonlotter har nu kommit. Kostnad: 200 kr. Vinst: 520 kr. Så hittills ligger jag på plus.

Föräldramöte

Nu känns det som om föräldramöten börjar bli rutin. För några år sedan visste jag knappt hur det skulle vara.
Rektorn pratade om hur utvecklingssamtalen ska vara och de individuella utvecklingsplanerna. Nationellt prov till våren. Och jag känner riktigt hur politiska beslut påverkar vardagen.
En skola i en by i närheten har blivit friskola. Fannys skola har därför fått mycket material därifrån och kan använda pengarna till annat än matteböcker. En driftig lärare på en annan skola gjorde en EU-ansökan så de fick pengar till en "Active board" som gör att dator och projektor kan användas på ett fiffigt sätt i undervisningen.

Klassresan närmar sig. Så nu ska det säljas 31 burkar kakor per elev innan jul. En liten klass på nio personer gör att minimiantalet som ska beställas blir högt. Cookies, anyone?

Politisk påverkan på många plan

Satte bokstavligen frukosten i halsen då Alkoholindustrin köpt en annons för att kabla ut lögner. Så det blev kaffe framför datorn skrivandes på ett motunderlag till detta som sedan skickades till alla riksdagsledamöter och via andra kanaler.

Samtidigt skulle vi ju förbereda oss för det seminarium vi skulle ha med anledning av Expertkonferensen om alkohol i Stockholm. Seminariet var ett led i vår påverkan av alkoholreklamlagarna inom EU och koordinerades med en debattartikel i Svenskan. Och andra åtgärder som vi gör hela hösten. På konferensen utdelades också ett snabbt ihopsatt underlag angående annonsen.

Dessutom skulle replik skrivas till industrins debattartikel i Dagens Industri och budgetförslaget från regeringen läsas igenom och kommenteras.

Men det gick bra. Det finns många bra personer på mitt jobb och därför lyckades vi väl. Och ett antal bra personer ute i vårt land som agerar när de nås av sådana här uppgifter.

Däremellan förberedde jag en presentation på DO-samlingen till helgen och synkade förebyggarsaker med Helena som var åter från semestern.

Rösta i en liten by

Går in på församlingshemmet. Inte så många är där. Alla är över 60 år.

Hon som delar ut kuvertet undrar om jag verkligen bor i Råneå. Hon har nämligen aldrig sett mig tidigare. Och hon brukar ha koll, som hon säger. Har tydligen jobbat med skolan på något sätt.

Medan jag bakom skärmen lägger i mina röstsedlar i kuverten hör jag en äldre herre säga till röstkontrollanterna "Och jag behöver väl knappast visa leg". Svaret blir nej, inte behöver du det.

Det var lätta att finna röstsedeln. Mitt partis sedlar låg längst fram till alla tre valen.


English Pirate

Bytte språk på min Facebook för några veckor sedan. Numera har jag English Pirate. Och jag småfnittrar nästan varje gång jag går in och kollar.

Orden är en blandning av sjömannen i Simpsons och priaterna i Pirates of the Caribbean. Riktigt kul!

Några smakprov:
Arrr, This be pleasin' to me eye. = Like
Bottle o´messages = meddelanden
Abandon ship = logga ut
Mateys = vänner

Rektor från förr

Såg att att rektorn på min gamla högstadieskola är en tjej vid namn Lo Fischer. Hon kommer jag ihåg från min mellanstadietid. Inte bara för namnet utan också för den karisma hon redan då hade. Hon var med min klass på vår klassresa i årskurs sex och hon var också inne i klassen under några veckor.

Lustigt hur man kan komma ihåg vissa personer och hur de kommer tillbaka i det offentliga.

Bra personalinitiativ!

I torsdags gick jag en Milleniumvandring. Vi hade samma guide som det stod om i DN igår. Tydligen är det svårt att få plats. Men denna gång hade några kollegor tagit initiativ till en personalvandring.

Under två timmars promenad på Söder fick vi höra guiden berätta om böckerna och se platser som Lisbeth hus, Blomqvists hus, Lisbeths bank, den 7-eleven där Lisbeth köpte Billys Pan Pizza och så vidare. Riktigt trevligt!

Vi avslutade med middag i Gamla Stan.

Varför inte kyrkovalet?

Imorgon tänkte jag faktiskt rösta i kyrkovalet. Det blir första gången. Och det beror mest på att jag kommer att befinna mig hemma och för att jag bor mindre än fem minuter från röststället.
Varför är det så? I alla andra politiska val brukar jag uppmana andra att rösta och se till att jag poströstat i förväg.
Antagligen beror det på att jag har svårt att förstå varför jag som medlem i svenska kyrkan ska utgå från partier. Så gör jag inte någon annan ideell förening som jag är med i.

Så träffades äntligen Ola Mattsson och jag

Idag hamnade jag på samma möte som Ola Mattsson. Han jobbar idag som GS på Svenska Freds. Hans namn har jag hört många gånger och han hade hört mitt. Och efter att ha bollat lite namn för varandra blev det än lustigare att vi inte tidigare setts genom åren.

Han har många gånger gjort saker med min förra chef, han är privat bekant med min bästa vän och han har en gång varit ordförande i den organisation där jag hade min favoritnätverks-GS på UNF-tiden.

Men nu har vi i alla fall haft ETT möte tillsammans!

Givande att träffa människor

Ibalnd känner jag mig instängd i en bunker på Essingen. Vissa dagar går mötena i ett men när dagen är slut har jag bara träffat interna på olika sätt. Idag var inte en sådan dag.

Redan på väg till frukostmöte med Anna stötte jag på en av folkhälsoministerns medarbetare. Lite senare ropade KD:s partisekreterare hej. Sedan följde förvisso några möten på kansliet, men de var alla korta politiska avstämningar.

Vid 15-tiden ramlade jag in på invigningsmingel av nya Drogportalen på CAN. Flera intressanta människor var där. Min favorit på Systembolaget, en ny bekantskap från SMART Ungdom, SIMON:s förbundsekreterare och så vidare. Kul!

Därefter styrelsemöte med Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkuppfostran. Denna gång i NBV Stockholms nya lokaler vid Hornstull. Verkligen fina lokaler! Och nya kontakter.

Promenad mot Riksdagen. Mötte åter en kristdemokratisk riksdagsledamöt på Hornsgatan. Stötte på en folkpartistisk dito på min väg mot en tillställning i Nubiska Rummet i Riksdagen.

Det var Mehmet Kaplan som bjöd in ett 80-tal personer med anledning av Ramadan. Vi fick Uigurisk mat i bufféform. Vice talmannen var där. Och en hel del intressanta kontakter. En del gamla och en del nya. Och IOGT-NTO är som vanligt välbekant. En var bekant med Ann-Sofia på NBV och en annan med Pierre på Accent. Givande, högtidligt och gott.

Tack och lov för det mobila kontoret

Kom ut till Luleås flygplats, Luleå Airport som dess namn är. Tekniskt fel på planet. Tre timmars väntan. Lågprisbolag har inga reservplan.
Många suckade och stönade. Vilket förstås jag också gjorde.

Men fram med datorn och uppkopplingen. Och nu har jag gjort två ansökningar färdiga till Stiftelsen Ansvar för Framtiden, kollat mejlen och styrt upp en ärendelista inför enhetsmötet i veckan. Så slipper jag det senare!

Nu fika för de 150 kr man fick i värdekuponger.


Örjes lär oss skriva insändare!

Den utmärkte skribenten Johan Örjes har på en blogg skrivit ner sina bästa tips för att skriva insändare. Det där är alltid bra att uppdatera sig på. Leder det sedan till handling så är det ju än bättre.

Kika in på
http://opinionsskrivaren.blogspot.com/

Miljonlotteriet Resan

I veckan besökte vi som sagt våra lotterier. Jag prenumererade förut men efter ett besök med UNF:s förbundsstyrelse 2002 visade det sig att jag med mina åtta lotter per månad tillhörde endast ett hundrattal av de över 100 000 kunder de hade. Jag insåg att jag betalat mitt och gick ur.

Men efter besöket i veckan kände jag att nu är det nog dags. De har dessutom ett lotteri som verkar vara som ghort för mig,
Miljonlotteriet Resan. Mer fokus på resor, mindre på prylar (tror jag). Så nu kommer förhoppningsvis snart lotterna...


Anekdot från förr

På tal om personalkonferens i Mölnlycke så berättade en anställd på UNF som nu gått i pension för mig om en resa personalen gjorde dit på det tidiga nittiotalet. På hotellet de bodde på bjöds de på rostbiff och potatissallad. Ovetandes bjöd Wendelsberg dagen efter dem på samma rätt. Middagen avnjöts på INL och var - ja ni kan ju gissa!

Det känns som vi samordnar oss bättre idag...

Träffas och träffas...

Även om det är grejen att bara träffas så fick jag äntligen chansen att dra alla förkortningar och plattformar för all personal. Inom politikgänget slänger vi oss med EUCAM, BCP och APN dagligen, men jag tror inte alla har klart för sig vilken betydelse IOGT-NTO har i den europeiska alkoholpolitiken och vilket arbete som behöver läggas ner för att vi ska vara på topp.

Kul med Göteborg

Så gjorde vi det som jag velat länge. Hela personalstyrkan begav sig till Mölnlycke. Vilken kraft det blev i att alla som jobbar centralt på IOGT-NTO nu lyssnat till Wendelsbergs rektor, till INL:s ledning och till III:s personal. Nu kan alla relatera till en säng på Wendelsberg, en middag med Esbjörn och INL:s lager.

Ibland är det inte de exakta kurspassen på en personalsamling som är grejen, ibland är det bara att träffas.

Ska även svininfluensan komma på detta?

I dagarna två har jag varit sjuk. Sjukare dag två än dag ett. Hosta, snuvig, nyser, slö.
Inte ska jag väl behöva bli sjuk senare under hösten igen?

Moderater och gårdsförsäljning

Moderaterna beslutade i helgen som var att de är för gårdsförsäljning av alkohol.
Jag kan känna en hopplös frustration över hur ett parti som påstår sig värna enskilda personers frihet och utveckling med öppna ögon kan ta ett beslut som troligen leder till att fler människor i samhället får sin frihet beskuren. Det handlar bl a om kvinnor vars män dricker för mycket, barn som far illa och vuxna som blir påkörda av rattfyllerister eller misshandlade på gatan.

Jag kan också bli irriterad på ett parti som påstår sig vilja ha sunda finanser och minskade skatter kan ta ett beslut som troligen leder till att än mer skattepengar behövs för att bekosta sjukvård.

Ovanstående bygger förstås på att gårdsförsäljning leder till monopolets avskaffande. Om det blir så är förstås inte säkert. Men ingen vet det slutgiltiga svaret, så varför ens riskera monopolet?

Cyniskt!