Centern, centern - ack du Centern

Såg SVT 24 i morse och följde med spänning Centerns debatt om alkoholskatten. Miserabelt att se den okunskap som präglade debatten. Trots att några försökte säga att forskningen visar att ungdomarna inte dricker mindre, att Finlandsexemplet avskräcker och att lösningen mot EU inte är att sänka både vin- och ölskatten.

Istället präglades debatten av felaktigheter. "70 procent av 13-åringarna berusar sig varje månad". Så är det inte i Sverige där över 30 procent av 15-åringarna inte har smakat alkohol. "Alkoholinförseln bara ökar och ökar" - nej det gör den inte. Den har minskat i två år, men Systembolaget säljer mer och mer beskattad öl. Ett problem - men det löser vi inte med en skattesänkning.

Då var CUF-representanten tydligare. Hon tyckte inte det var något problem för missbrukare om alkoholen fanns i livsmedelsbutiker. Missbrukarna tvingades ju ändå konfronteras med alkohol på restauranger och via alkoholreklam. Ett ärligt styrka-svaghetskoncept. En riktigt osolidarisk handling - men i alla fall inte uppgivenhetens politk.

Sänk ölskatten! - ty det är så synd om Spendrups

TT: "Bryggeriet Spendrups gjorde en vinst före skatt på 41 miljoner kronor för det andra kvartalet i år. Motsvarande period i fjol var vinsten 30 miljoner kronor. Omsättningen ökade till 928 miljoner kronor från 830 miljoner kronor."

Nostalgidag

Hade jag i förrgår. Vi bakade havrekakor som vi ätit i somras och mindes. Vi såg filmen Music and Lyrics, som jag sett i Estland och jag mindes. Vi var hos min kusin i Kalix och jag såg möbler som jag sett förr (IKEA) och mindes.

Ibland känns det som varit bäst.

Bra med begränsad tillgänglighet

Såg ni Fhi:s rapport? Den som sa att om livsmedelsbutikerna säljer alkohol så konsumerar vi mer vilket leder till fler skador. Ingenting nytt i detta men ändå blir det uppmärksamhet. Märkligt. För det är klart att om det inte finns så många ställen att handla alkohol på så dricker folk mindre.

Nu borde vi börja minska serveringstillstånden. Vem har sagt att det alltid måste finnas alkohol om man går ut? I varje fall inte barnfamiljerna som trängs på McDonalds en lördag.

Jag rör på mig

Jag bestämde mig. Tills snön är här ska jag jogga tre gånger per Råneåvecka. Och nu har jag joggat i måndags och idag. Båda gångerna kl 07.00.

Fantastiskt. Hoppas jag håller i detta. Vad som än händer efter en dag som börjat med ett joggingpass så spelar det ingen roll. Dagen är redan lyckad.

Förseningar i logistiken

Att SL kan vara sena vet vi allihopa. Idag slog Flynordic till.

Det började lite annorlunda än "vanliga" flygförseningar. Vanligtvis är det ju försenat en kvart som blir en halvtimme som förlängs ytterligare. Ja ni vet. Men idag slog de till direkt. Vi skulle åkt kl 1320. Ny tid: 1645. När jag kom till gaten 2 min innan man skulle vara där sa killen i mikrofon typ "Jag upprepar det jag nyss sa för de som inte hörde på mig då." Lite snäsigt men han lovade en måltidskupong.

Synd att jag just ätit för 94 kr... Sedan väntade vi. Ny tid blev 1700 och 1710.

På planet blev klockan 1725. Sedan for alla väskor ut ur planet igen. En person hade inte dykt upp och de måste ta ut hans väska. Hans kompis satt på planet och sa att väskan begärts ut när killen bokade om planet. Misstag från någon i personalen alltså. Och vi blev ytterligare försenade.

Känner mig alldeles matt. Men jag fick mycket nytta gjord på Arlanda. Socialstyrelseansökan, ledarskapsprogram och planering.

Kräftskiva idag

IOGT-NTO-föreningen hade kräftskiva idag. Eller egentligen var det 10-årsjubileum för fastigheten vi äger. Som revisor i föreningen var jag där och okulärbesiktigade verksamheten. En fullödig rapport kommer senare men jag kan avslöja att verksamheten var god. Som värdemätare kan sägas följande: När trubaduren bad publiken stänga fönstren så att det blev tystare så reste sig nio personer upp för att hjälpa till.

Hur maten var? Förstår inte det här med kräftor. Det är ju bara bakdelen som går att hantera. Bättre med räkor.

Min favorittavla. Tecknet betyder ungefär faith

DSC00096.JPG
Min favorittavla. Tecknet betyder ungefär faith

Och även en annan debattartikel

Och i veckan hade jag och Sven-Olov inne en debattartikel i en världsunik tidning. Ni vet Norra Skåne som var första tidningen i världen som producerade nyheten om Fidel Castros död - en död som vi inte vet något om.

Nåväl, vår
artikel var ett svar till centerpartisten Jörgen Johansson som fått för sig att en skattesänkning av öl skulle göra att ungdomarna drack mindre.

Debattartikel

Idag publicerade Blekinge Läns Tidning en debattartikel med två inom IOGT-NTO bekanta undertecknare. Artikeln bygger på en undersökning som Synovate Temo gjorde år oss precis innan sommaren som visar att 6 av 10 svenskar anser att alkoholinförseln är orimlig.

Snabbaste inhoppet

Konferensen hann knappt börja. Arrangören og mig avsides. En av föreläsarna som skulle snacka EU och alkoholpolitik hade inte kommit. Han hade just fått barn hemma i Oslo. Kunde jag ställa upp? Det var ju inte förrän efter lunch.

Men det gick rätt bra! Inte bara de lojala berömde mig utan även en del kursdeltagare. Och då var den absoluta majoriteten inte I-N medlemmar utan barnmorskor, socialtjänst, drogsamordnare eller polis.

Är i Herrljunga

Jag och Andreas är i Herrljunga. Vi är på Gyllene Kärven. Vi klev av tåget, tittade inte på någon karta utan tittade oss omkring. Där var Gyllene Kärven!

Kvart i nio på morgonen. Hotellfrukosten stod fortfarande framme. Crazy...

Ibland får man trolla med knäna

Intensivt jobb väntade efter semestern. En del uppgifter borde gjorts förra veckan. T ex en inbjudan till ett seminarium redan 11 september. Och vad göra när personen som brukade göra snygga inbjudningar valt att bli ännu mer kompetent inom sitt område? Det slutade med att jag gjorde ett extra nyhetsbrev och la in inbjudan där.

Sedan skulle en debattartikel ut i landsortspress av ett visst parti. Inte fanns något register för just de tidningarna inte. Började plocka ut mejladresser en och en från tidningarnas hemsida. Men sedan kom en räddande ängel och gav mig en portal där alla tidningarna inom partiet fanns. Fantastiskt!

Facebook -beroendeframkallande?

Inser själv att jag nuförtiden börjar min datasession med Facebook innan jag kollar mina mejl. Många har på sina bloggar talat om hur Facebook tar över. Och nu verkar det som om företag i världen förlorar miljarder på att medarbetarna sitter uppkopplade, i alla fall enligt Aftonbladet..

Imorgon börjar det igen

Jobbet alltså. Även om jag har smygjobbat lite under semestern.

Imorgon är det ledningsgrupp och vi ska starta budgetarbetet inför 2008. Men dagen kommer också handla om seminarieplanering, resebokningar och uppstyrande av diverse möten. Spännande...

Mellösa, Flen

Man måste underhålla släkten och vi tog i morse tåget till min moster i Mellösa, Flen. Skön avkoppling med läsande av bok. Och upptäckte nu till min glädje att det fanns trådlöst tillgängligt.

Dessutom härlig hemlagad mat efter restaurangmaten under veckan.


Legoland, Windsor

Vi tog tåget under Engelska Kanalen till London. Lokaltåg till Windsor. Shuttlebuss till Legoland.

Ordande köer med tidsangivelser, klisterlappar för mobilnummer till föräldrar till borttappade barn samt instruktiva skyltar. Skillnad från Bryssel.

Första dagen sken solen. Alla var glada men köerna långa. Andra dagen regnade det. Tack vare inköpta regnställ på Ullared var vi välklädda (och glada). Inga köer. Vi åkte Jungle Coaster fem gånger i rad (Berg och dalbanan) och deras version av Flum Ride tre gånger i rad.
 
Åter till London. Taxi till Harrods. Vi hade råd att köpa en leksak innan vi åter for med tåget till Bryssel.

Intensiv tivolisommar. Två tivolin i Luleå, Gröna Lund, Bryssel och Legoland. Nästa sommar kanske jag får göra något annat.

Och några har alltid behov av att skrika...

Var som sagt på ett nöjesfält i Belgien. Då och då kom grupper av företrädesvis män i min ålder igång med ett skrikande värdigt en fotbollsmatch.

Dagen efter besökte vi Äventyrsbadet Océade. Grabbgänget i min ålder fanns även där skrikandes i vattenrutschbanetrappen. Där ekar det extra bra. De passade också på att åka en rutchbana varandes 15 personer i rad. Vilket ljud, vilken svallvåg. Andra gången blev de till slut tillsagda.

Med Belgisk effektivitet fanns det en kö i en spiraltrappa som ledde till tre rutchbanor, varav en var för uppblåsbara ringar. Tog evigheter. Men de är ju som sagt ett köande folk. Och jag har ju semester.


För de tillhör det köande folket

Semester i Bryssel. Brysselianerna är ett köande folk. Närhelst det finns möjlighet står de i kö. Till bussen, i affären, vid biljettköer. Och i veckan var vi till nöjesparken Walibi. 45-minuters köer till alla attraktioner. Men folk stod tålmodigt i kö.

Förresten känns det som om olika karuseller återkommer runtom världen. Walibi hade Gröna Lunds Nyckelpigan och Lisebergs Vildfors. En variant av Kvasten fanns också liksom Flum Ride.

Bästa frites i Bryssel

Semester i Bryssel. Dags att göra det man annars inte hinner med. Läser i Lonely Planet att "Maison Antoine" på Place Jourdan har bra pommes frites. Ligger 15 minuters promenad från kontoret.

Utomhusrestaurang. Långa köer. Lunchande Brysselianer samt turister med Lonely Planet  i handen. Ett amerikanskt "Packat & Klart"-team var där och filmade. Reprotern sprang runt inne bland personalen och tipsade om hans favoritsåser.

Hur det smakade? Fantastiskt gott. Och Fanny instämde flera gånger. Faktiskt första gången jag ätit bara pommes i en strut till lunch. Brukar ju alltid ha något till. Hade ju såsen.

En restaurang intill hade fattat grejen och hade lappar där det stod att man var välkommen även om man hade en strut pommes frites från Maison Antoine...

IOGT-NTO syns och hörs även på sommaren

Inser att även sommaren är stoltingivande för en IOGT-NTO-medlem.

Vid Ullareds kassor blev jag snabbt tillfrågad om jag kände till IOGT-NTO och kanske ville bli medlem. Det var några för mig okända stolta medlemmar som bemannade vår monter.

Idag tittade vi på Pride-tåget. Och en av de synligare sektionerna utmärktes av en stor UNF-flagga och regnbågsflaggan. Underbart att se att vi numera även går i tåget!

För övrigt har vi ju sett Monica Ståhls fördömande av Markoolio. Och lokalt har Luleåkalaset ändrat sina regler för alkoholservering pga tidigare ålderskontroller som påvisat lite för slapphänt försäljning. Hoppas det blir bättre i år! Och dagens Barometern hade en debattartikel av IOGT-NTO Kalmars ordförande och vice.

Finns med andra ord all anledning att fortsätta vara stolt medlem.


Är uppslukad av Stieg Larsson

Har i princip streckläst Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor"- Otroligt bra - suger musten ur mig. Bra story, folkbildande och igenkännande från de Tornedalska barndomsminnenas miljöer.

Har idag varit ut i yttersta Skärgården och besökt Sandhamn. Ätit gott. Promenerat. Och läst en hel del. Extra roligt att bokens Mikael Blomkvist har sin stuga på Sandhamn...