Kongressen närmar sig

Nästa vecka börjar kongressen i Uppsala. På kansliet råder en härligt hysterisk stämning. Folk packar lådor, skriver dokument och springer runt i korridoren.

Även jag packade idag en ynka liten låda med lite alkoholpolitiskt material. Man vill ju inte ta med sig för mycket. Men har jag inget så är det väl någon som blir upprörd över det. En display över införselkvoten packades också med.

Förseningsavgift på spriten

Christofer Fjellner (m) sa i en debatt att Skatteverket alltid finner ett sätt att ta ut skatt, vilket de kommer att göra även i internetbeställningsfallet också.

Idag kunde vi läsa i
DN att Skatteverket bett andra länders myndigheter ge uppgifter på vilka svenskar som beställt alkohol via Internet. 6 000 personer kan få betala skatt. Och - nu kommer det roligaste - de måste även betala 1000 kr i förseningsavgift. För att de inte betalade skatt i förskott!

Härligt att de kommit på det. Att beställa alkohol via nätet utan att betala skatt är ju samma sak som varusmuggling. Vilket inte är mer tillåtet än om det varit förbjudet överhuvudtaget.

SL har sommartid

Nu går bussarna mycket mer sällan. Och när man väntat alldeles för länge så är bussarna överfulla.

Hur kan detta ske när SL har sommartidtabell?

Jo, ingen annan har sommartid och därför jobbar folk som vanligt.

Irriterande. Ytterst irriterande

Midsommar utomlands

Fanny och jag åkte till Kukkolaforsen norr om Haparanda. En av de finaste platserna på jorden. Tänk att ett sådant ställe kan finnas 11 mil från mitt hem?! Där åt vi midsommarbuffé med mycket lax och sik.

När midsommarstången aldrig restes utan det var musik och fåniga lekar tog vi bilen till Finland. Där var alla butiker stängda. De firar tydligen också midsommar. Mejlade med en norsk kollega tidigare på dagen och där firar de St Hans.

På vägen hem stannade vi hos min moster utanför Kalix. Vi hade tur och båda mina kusiner och deras barn var där. Efter lite fika åkte vi åter hem.

Nu har vi sett Seinfeld säsong 7-4 och är inne på tredje säsongen... (vi ser dem i bakvänd ordning)

WTO-förhandlingarna strandade idag

Jag som är frihandelsvän trodde aldrig att jag skulle glädjas åt att WTO-förhandlingarna strandade idag. Men nu är jag det av alkoholpolitiska skäl. Svenska regeringen har inte på ett tillförlitligt sätt kunnat försäkra oss om att EU i förhandlingen kommer kräva undantag för alkoholmonopol och reklamrestriktioner.

Alkohol är ingen vanlig vara. Den är inte purjolök. Därför måste marknaden reglera de varorna precis som andra folkhälsofarliga varor. Vi vill inte vakna upp om tio år och inse att en dålig förhandling nu gjorde att monopolet rök senare. Så klantig kan väl ingen förhandling vara, eller? (Jo det kan den, jämför fallet med införselkvoterna på alkohol...)

En korv bland myggen

Ikväll var det så dags för årets upplaga av Ormbergsjoggen. Sist jag var med var för tio år sedan. Årets upplaga den 24:e i ordningen. IF Metall arrngör. Man går, lunkar eller löper 2,6 km. Svarar på åtta frågor. Vuxen eller barn. Svaren spelar sedan ingen roll i tävlingen, det viktiga är att man rör sig.

Gamla som unga umgås sedan över en festis och korv. Ingen alkohol så långt ögat når. Vinster lottas ut med lika många till tjejer som till killar. Något färre till de vuxna.

Allt var toppen men mygen var outhärdliga. Paraplyet var med och vi fick användning av det. Tur, annars hade ju det varit medtaget i onödan.

Test: Vilken slags sosse är du?

http://kkielos.blogspot.com/

Möjlighet att testa hur mycket Folkpartist man är finns också. Roligt!

...men vem behöver kontor?

Sitter på Leos Lekland i Luleå där Fanny leker med en kompis. Fritt internet och tillgång till Caffe Latte. Så här jobbar jag undan mina mejl i rask takt.

Kontor upprättat

Kvällen i Luleå innehöll bl a pressmeddelandebollning med Pierre samt Seinfeld. Huvuddelen av tiden gick åt till att bygga ihop mitt nya skrivbord från IKEA. Fanny visade sig vara en riktig hejare på att "snickra" som hon uttryckte sig. Vi skruvade och hamrade och nu är skrivbordet på plats. Imorgon ska stolen sättas ihop.

Susar fram i en bil på grillturné

Alkoholpolitik i all ära. IOGT-NTO är även samvaro. Igår susade jag fram i en bil till Häggvik för fredagsgrillning i föreningen. Korv blev det.

Idag har vi susat fram genom Stockholm till ett soligt Tollare för distriktets grillning. Nötkött denna gång.

Vem vet var vi åker imorgon? Kommer det att bli någon grillning? Kycklingkorv eller lamm? Åtminstone blir det flyg till Luleå. Bil dit är trots allt långt.

Vapen och alkohol

Många vapen finns det i USA. Vilket i sig är tokigt då antalet vapen avgör hur många vapen som används. I kvällens Aktuellt var det ett längre reportage om detta. Vid ett tillfälle sa en intervjuad att de köper vapen, blir fulla och använder det. Och givetvis är det även så att ju fler vapen och ju mer alkohol som dricks, desto fler olyckor sker.

Men okej för att rädslan är mer avgörande för användningen. Av vapen alltså. Och kanske av alkoholen med...

Kommitté 133

Idag har jag snokat runt lite på vad kommitté 133 är för något. Inte det vi lär oss i skolan precis. Men kanske ett av de mäktigaste organen i världen. Här sitter representanter för kommissionen och medlemsländerna och diskuterar frihandel. Utan att någonting är offentligt.

Kanske diskuterar de just nu att släppa kraven på monopol inom alkoholförsäljning i WTO-förhandlingarna om GATS? Vi vet inte. Det är ju hemligt. Men om de gör det kan det få oanade konsekvenser för svenska alkoholpolitik.

Vem sa att jobbet var enkelt?

Drottningen var ju också där...

på ICAA-konferensen alltså. I onsdags kom hon. Jag trodde hon skulle hålla tal, men icke. Alla blev i förväg åtsagda att resa sig upp när hon kom.

Hon kom, vi stod, hon satte sig.

Antiklimax...

Hamnade på ett behandlingspass

Konferensen idag hade behandlingstema. Inte mitt favoritområde. Var på ett seminarium där föreläsaren talade om ADDIS-metoden jämfört med ADI-metoden (eller vad det nu var). Han uttryckte dem som att de var självklara för allihopa. Så då gick jag ut och smidde lite planer med Sven-Olov som satt och kollade sian mejl.

Konferensen avslutades med ett seminariepass där bla en australiensare talade sig varm för att åldersgränserna för alkohol borde vara 21 år.

Håll en stol!

Igår eftermiddag ringde en kollega. Han ville jag skulle hålla en stol vid middagsbordet på ICAA-konferensen. Problemet var bara att jag var i Bryssel för vårt Midsommarmingel. Så han fick klara sig utan min hjälp.

Minglet hade över 30 personer vilket var bra. Maten var fantastisk och deltagarna likaså. Med på resan var Malin och Håkan som till vardags jobbar i Göteborg och Borås. Bra personer med politisk näsa. De kan man alltid lita på när det är kampanjer på gång.

Till lunch idag var jag åter på ICAA-konferensen för slutklämmen.

Inne i Gyllene salen

Ikväll hade jag förmånen att mingla i Blå Salen där Nobelfesten äger rum. Maten åt vi i Gyllene Salen där Nobeldansen sker efter middagen. Ingen dans denna kväll dock.

Det var Stockholms Stad som ordnade fest eftersom ICAA har konferens i Stockholm. ICAA är en internationell organisation inom alkoholfältet. Spännande föreläsningar med de bästa alkoholforskarna.


Studio 1 om ungdomars alkoholvanor i Europa och Sverige

Var med i P1:s Studio 1 igår kring ungdomar, alkohol och Europa. The Damberg Radio Tour fortsatte och Robert Damberg var också gäst i programmet, med den äran. UNF kan vara stolta över att ha en sådan ordförande! Dessutom hade de tagit dit Barbro Andersson från CAN. En guru inom fältet som sammanställt 15-åringars dryckesvanor i 35 Europeiska länder.

Ett bra reportage men jag önskar att jag fått säga mer. Jag ville säga att svenska ungdomar super mindre än Europagenomsnittet och att det beror på en restriktiv alkoholpolitik. Att många av EU:s länder nu också gör politiska åtgärder för att få ner ungdomars drickande.

... skyll inte på EU!

Studenttider. Ta ett lastbilsflak, några vita mössor, hög musik och massor av öl. Se där! Nu kan man låta och skräna gata upp och gata ner. Utan att vuxenvärlden reagerar. De tar ju bara studenten. De vill ju bara ha lite kul.

Bara idag har ett flertal olyckor skett där ungdomar fallit ner i gatan. Höggradigt berusade förstås. De har ju bara kul...

Vi kan göra mycket lokalt inom alkoholområdet. Allt är inte EU:s fel...


Allt är EU:s fel...

Internetbeställningar av alkohol är tillåtet enligt EG-domstolen. Hå hå ja ja... Förvånande men en realitet. Min syn på EU har fått sig en törn. Men frågan är om internethandeln kommer ta fart igen? Svensk punktskatt ska ju ändå betalas. Pinsamt att bli fast vid gränsen med oskattad alkohol. I alla fall för medelsvensson.

För de som tidigare gjorde olagligheter är ju inte läget annorlund nu. Antingen beställer man och betalar skatt eller så är det olagligt. Punkt.

Nu är det dags för kontrollsystemet att slipas. Tullen och Skatteverket har lite att göra här.

Fotboll och alkohol

Aggressionerna riktas mot 29-åringen. Inte bara var han våldsam, han var full också. Det borde han ju inte varit. Han bore kontrollerat sitt drickande.

Samtidigt blir idrottsmiljöerna allt våtare och våtare. Det är klart man ska kunna ta sig en öl om man ser en match! Det är ju inte publiken som idrottar, de ser ju bara på. Klubben behöver intäkterna.

Tänk att det är så svårt att se sambanden. 29-åringen är ju bara toppen av ett isberg. Lätt att säga åt honom att kontrollera sig när alkohol blivit ett naturligt inslag. Blivit normen. Han uppgav själv att han druckit 15-20 burkar öl. För att se en landskamp. Det är mycket men han jämför sig säkert med sin närhet där deras norm är 10-15 burkar. De jämför sig med sin närhet som ligger på 5-10 burkar...

Nej, ingen alkoholförsäljning på arenorna. Ingen ska få ta med någon alkohol på arenorna. Egentligen borde alla få blåsa i en alkomätare när de går in på arenan. Idrott och alkohol hör inte ihop. En klycha när det inte efterlevs.

Istället för fotboll

Tycker fotbollsmatcher som jag sett (inte många) oftast är målfattiga. Brydde mig alltså inte om dagens match. Satte visserligen på mig min gula Sverige-tröja dagen till ära, men ändå.

Inser nu att jag missade en av de mest händelserika matcherna på år och dag. Så kan det bli...

Fanny skulle sova över hos en kompis så jag for till Luleå. Åt gott på Max och såg sedan bio; Death Proof. Tarantinos senaste. Bra film med fina bilder, härligt ljud och märkliga dialoger. Påminner om ett USA som inte är storstad utan små hålor (på sitt sätt likt Råneå). Mycket våld och ett inlägg i jämställdhetsdebatten. Förra gången var det Uma Thurman i Kill Bill. Denna gång är det tre tjejer som är stridbarast mot den kille som har som sport att köra ihjäl unga tjejer med sin bil.

Inköp av CD-skivor på Coop, bl a Army of Lovers "14 klassiker". Fantastiskt! De må ha sett ut som fåntrattar och uttalat sig som knarkliberaler, men musik kunde de göra. Helt i min smak!

En latte på McDonalds och sedan bil tillbaka till Råneå. Efter biljakten på filmen körde jag lite mer inspirerad än vanligt.

Nya uppdrag nya utmaningar

Då min chef blivit rektor på NBV har jag blivit tillförordnad ansvarig för IOGT-NTO:s alkohol- och narkotikapolitiska arbete. Roligt och spännande uppdrag! Och ligger rätt i tiden. Ny generalsekreterare, kongress i sommar och ny förbundsstyrelse. Nu ska IOGT-NTO utvecklas vidare. Jag lär inte sakna arbetsuppgifter det närmaste halvåret.