Sekreterare för IOGT-NTO:s framtid

Sedan tidigare är jag sekreterare i den grupp som tittar på ett förslag till revidering av IOGT-NTO:s alkohol- och narkotikapolitiska program. Otroligt spännande att tillsammans med politikerentusiaster som Sven-Olov, Anna och Maj-Lis vrida och vända på politiska krav. Nu har också Gazal anslutit till gruppen.

Under Per-Åkes sjukfrånvaro är jag numera tillfälligt sekreterare i den grupp som tittar på förslag till Strategi 2010-2015 och småningom också förslag till Mål- och Verksamhetsinriktning 2010-2011. Även detta är spännande. Hur ska IOGT-NTO utvecklas och vara 2015? I gruppen sitter Anna, Åsa, Monica, Stefan, Per-Åke, Eva, Johanna och jag.

Till det kommer ett särkilt ansvar för fältet Verksamhetsutveckling.

Just nu är jag med andra ord speciellt mottaglig för intryck och impulser på hur IOGT-NTO borde utvecklas.

Nu har vi förstås mycket med oss i bagaget från de FS-möten som varit senaste året och de utredningar som gjorts. När det gäller verksamhetsutveckling har frågorna processats både vid Verksamhetsforum och vid DO-samlingen.

Vi får se hur FS mottar förslaget och i slutänden hur kongressen beslutar.

Fanny och farbror Frej

Två eftermiddagar har Fanny och hennes kompis jobbat i hemlighet på hennes rum. Kartong har burits dit liksom tapet. Det har fnissats och låtit.

Ikväll fick jag se resultatet. Till tonerna av BWO i ett mörkt rum fick vi se följande när lampan tändes:
De hade gjort ett dockhus i två våningar av kartongen fastlimmat med Karlssons Klister. Rummen var tapetserade med olika tapet. En ljusslinga lyste upp skorstenen i rött och små IKEA-stjärnlampor lyste upp rummen. På internet hade de funnit mönster för klippdockor som de skrivit ut och laminerat. Sedan framförde de ett skådespel med dockhuset som scen.

Vem sa att ungdomen av idag sitter framför datorn?

Mexikanen drar vidare

I snart två år har jag ätit mina luncher i Råneå på den mexikanska restaurangen Tapa Chula. Ikväll åt jag min sista måltid där. Nu stänger han för att flytta till Luleå. Mexikansk mat var för exotiskt i Råneå.

Under veckan har hans stamgäster passerat revy och det blev några extra handskakningar under kvällen. Trist. I fortsättningen blir det nog mer hemlagat.

folkhögskoleläraren

"Det här är stort, mitt första mail av dig som folkhögskolelärare!"

Det fick jag för en tid sen som svar på mitt mejl om de samverkanskurser vi ska ha med Wendelsberg. Det är inte jag som är folkhögskoleläraren utan Cariina.

Cariina och jag har samarbetat länge med olika kurser och utbildningar. Först när jag var föreståndare på en av rörelsens kursgårdar och hon jobbade för UNF Västerbotten. Sedan när vi anställde henne i Norrbotten. Vårt första arrangemang var Nostalgitinget som bara lockade 18 pers. Men vi gjorde också fem nyårskurser med 120 deltagare från hela landet. Där var vi den ständiga duon i Tråkkommittén, dvs de som planerade allt utom Partykommitténs revir.

Cariina är en av de bättre förstärkningarna för IOGT-NTO:s verksamhet i år. Välkommen!


75 % av Stockholmspolisens arbete går till alkobrott

Tidningen Vårt Kungsholmen har ett lysande reportage i senaste numret. De har frågat innerstans sex polischefer tre frågor. Sammanfattning:
Alla anser att en senaste tid på krogen på 03.00 skulle göra stan lugnare och tryggare.
4 av 6 anser att högre ålder på krogen skulle innebära detsamma.
De anser att mellan 50-75 procent av polisens arbetstid ägnas åt alkoholrelaterad brottslighet.

De menar att deras arbetstid skulle kunna ägnas åt annat. Nu står de vid krogarna istället för vid butiker. En sorts diskriminering. Sälj alkohol och du får polisskydd! Dessutom vill de arbeta förebyggande i bostadsområden, något de inte hinner.

Är du engagerad i Stockholm och vill tipsa hur man minskar stöket i stan kan du mejla [email protected]. Ett tips: Ju högre tillgänglighet av alkohol som finns, ju mer stök. Minskad konsumtion leder till minskat alkovåld. Mejla även Stockholms politiker när du håller på.

Telefonen klarar inte kylan

Har ny mobiltelefon. När Fanny och jag var vid skridskobanan i -15 grader lyckades telefonen dö. Det stod t o m att jag skulle kontakta systemleverantören.

Nu skriver
DN om mobiltelefoner som inte tål kyla. Sony Ericsson säger att deras telefoner kan lägga av vid - 10 grader. Suck. Tur det inte är så kallt så många dagar nuförtiden.

Kommer Systembolagets VD att följa sitt uppdrag?

IOGT-NTO:s kommentar angående den nya VD:ns tidigare arbete med alkoholindustrin föranledde nättidningen Drugnews att följa upp med ännu en kommentar från Systembolagets presschef Lennart Agén under fredagskvällen:

"- Men hon arbetade aldrig mot svenska marknaden och har idag inga relationer till Diageo i Sverige. Och hon har inte fått tjänsten på Systembolaget för att marknadsföra produkter utan att följa det alkoholpolitiska uppdraget, vars kurs jag kan intyga ligger fast, säger Lennart Agén."

Det blir spännande att se hur väl det uppdraget kommer att följas...


En administrativ förmiddag

Skulle haft möte med Johanna involverad - men hon var sjuk.
Skulle haft möte med bl a Jeanette - men även hon var sjuk.

Så jag tänkte administrera. men hamnade på spontanmöten med Helena, Sanna, Gazal och Anders.

Han som haft samma jobb som jag

Mats Gunnarsson hade försökt berätta vem jag var för sin son.
"Han har haft samma jobb som pappa" blev beskrivningen.

Vi har båda två varit kursgårdsföreståndare inom IOGT-NTO, generalsekreterare på UNF och ansvariga för IOGT-NTO:s AN-politiska arbete. Återstår att se om jag blir politisk sekreterare för Miljöpartiet...

Leken

Blev inbjuden av min kollega Eva till hennes stuga vid sjön Leken utanför Kumla. Även om vi förstås talade en massa jobb var det väldigt avslappnande att bara få vara, äta god mat, se lite sport och läsa lite alkoholhandlingar. Dessutom hann vi träffa Mats och Anci.

DO-samling

Deltog också vid årets första DO-samling där jag höll i ett pass om verksamhetsutveckling. Eftersom det snart är kongress är det viktigt att lyssna in vad våra distrikt egentligen vill att vi ska prioritera framöver. En liknande process genomförde vi vid Verksamhetsforum i november. Då fick så att säga medlemmar i verksamheten tycka till.

Hela dagen var nyttig. För bara ett år sedan snackades det mycket om vi och dem. Nu känns det som ett stort vi. Kul!


Utbildningar

En huvudvärk har varit alla utbildningar som min enhet har fått uppdrag att genomföra tillsammans med våra folkhögskolor. Här finns ett jobb att göra när det gäller vår framförhållning. Något jag skrivit in i enhetens årsplan 2009 inför 2010.

Men nu kommer info i Accent och våra distriktsordföringar fick info i lördags. Vi har också beslutat om ett nytt infosystem till distrikten som jag tror mycket på.

Tanken är att vi ska erbjuda de utbildningar som distrikt, föreningar och medlemmar vill ha. Här får vi skruva en del framöver så vi prickar rätt. En utbildning jag trodde oerhört mycket på var Opinionsbildningsakademin. Istället för att lära sig detta under en helg skulle man få hålla på med skrivande och opinionsbildande på en distanskurs. Nu ser den ut att bli inställd tyvärr. I så fall tar vi nya tag senare.

Vill ni gå den utbildningen? Eller byta idéer inför familjeläger? Eller göra en insats för ungdomsledares förhållningssätt till alkohol? Kolla in
www.iogt.se/utbildningar

Mycket jobb

Har jobbat ovanligt intensivt den senaste 1,5 veckan. En kombination av nytt jobb, nytt år, utvecklingsbara rutiner och hög ambitionsnivå. Hoppas ha det lugnare nästa vecka.

Nobba brass och nubbe

På samma tema besökte jag tidigare i veckan Nobba Brass och Nubbe på Söder. Här har människor i eller fter nehandling möjlighet att samlas i en drogfri miljö. Mat, fika och social samvaro står högt på listan. Nyårfirandet lockade 120 pers. Men här sker också cirklar. Datakunskap är fulltecknat och yoga av olika sätt har visat sig avslappnande för kropp och själ.

Att förkortningen NBN leder tankarna in på NBV är en extra bonus.

Ser vi möjligheterna?

En omvärldskonsult som jag gillar, Bengt Wahlström, sa en gång något tänkvärt. Han menade att i Kiruna är det stora avstånd, kallt, snö och mörkt. Alltså är det perfekt för ett ishotell! Genom att vända något som i början verkar negativt kan det bli positivt.

Vi gör detsamma inom IOGT-NTO. På åttio ställen i landet har vi kamratstöd. Andras elände har blivit vår lycka. På många ställen är detta ett effektivt sätt att snabbt ge liv och rörelse i våra fastigheter, en meningsfull verksamhet och inte så sällan offentligt finansierat. Samtidigt är vår lycka också lycka för de som deltar i verksamheten.

Borde vi se finanskrisen på samma sätt? Fler kommer att slås ut och fler kommer att hamna i elände. Är det nu vi ska visa vilken resurs vi är i samhället genom vår ideologi kopplat till de resurser vi har?

Guide till Romarriket

Det finns åtskilliga filmer om Romarriket. En enkel guide över filmer för att få en kronologisk överblick är denna:

Spartacus - gammal film från 50-talet om slavuppror i republiken Rom. En mycket ung Caesar finns med på ett hörn.
Rome säsong ett - Hur Caesar tar makten och sedan blir mördad
Rome säsong två - Maktkampen mellan Octavianus och Marcus Antonius som slutar med att Octavianus blir den förste kejsaren Augustus
Jag, Claudius - Kejsar Augustus och hans familj och efterföljare till kejsar Nero
Gladiator - filmen med Ridley Scott. Fokus är den tid när Romarriket var som störst och kejsaren hette Commodus. Efter det är storhetstiden över.

Se dessa och du har bra överblick på något som formar våra liv än idag!

Action är inte allt

Har roat mig med att se den gamla TV-serien "Jag, Claudius" om romerska kejsarfamiljen kring år noll. En serie helt befriad från action, specialeffekter och fart. När de är på gladiatorspel får man aldrig se publiken, bara höra rösterna.

Serien förlitar sig helt på bra dialog och bra repliker. Och det är bra. En fantastisk historia om den idiotförklarade stammande klumpfoten Claudius som just av den anledningen klarar sig med livit i behåll medan alla andra kejsarkandidater mördas. En dag är det bara han som är kvar i livet - och soldaterna gör honom till kejsare så de kan få sin lön.

Har parallellläst Alf Henrissons utmärkta "Antikens historier", som jag läste första gången när jag var nio år (!), och serien är mer korrekt mot histrien än många andra storys.

Jobbpolitikens ironi

Regeringens förslag till budget sades vara en jobbudget. Genom att de som har arbete får mer pengar i plånboken skulle fler också söka sig till arbete.

Nu är finanskrisen här och arbetslösheten förväntas stiga. Det hade den säkert gjort med ett röd-grönt alternativ också. Den stora skillnaden verkar vara att de som blir arbetslösa får mindre i plånboken men likförbannat inget jobb. Och förstås att de som har kvar sitt arbete får lite extra skatteavdrag.

Tveksamt med offentliga fyrverkerier

Medan vi såg kommunens pampiga fyrverkeri tonade det över hela horisonten upp andra, privata fyrverkerier som alla tillsammans blev en fin inramning. Min mamma berättade också om alla fyrverkerier hon sett på båda sidor om sin bostad vid tolvslaget.

Jag är verkligen skeptisk till att använda skattemedel till fyrverkerier. Är det verkligen det offentligas uppgift att förse folket med denna typ av skådespel? Varför det när det ändå fungerar med privata initiativ?

Nyktert nyår

Firade nyår tillsammans med åtta andra från IOGT-NTO Luleå. Trevligt med mat, samtal, spel och fyrverkerier. Alkoholfria nyårsfiranden borde vi göra på hundratals ställen i landet.