Estland har förbjudit alkoholen

Ett gäng IOGT-NTO:are från Luleå befinner sig i Estland. De har rapporterat till mig att Tallinn och flera andra städer har förbjudit alkoholförsäljningen från i lördags till 3 maj. Spärrband finns runt alkoholavdelningen i affärerna.

Anledningen är förstås att alkoholförsäljningen leder till ökat våld och kravaller på gatorna. Något som Estaland fått utstå de senaste dagarna med anledning av bland annat statyflytten.


Nu ökar leverskadorna

I SvD idag står att läsa om hur leverskadorna ökat de senaste åren bland både män och kvinnor men speciellt mycket bland män.

Även om det är många enskilda tragidier i detta känns det ändå skönt att säga "Vad var det vi sa?". De senaste årens konsumtionsökning av alkohol har nämligen hittills inte följts av fler skador. Och det har enskilda politiker och alkoholindustrin använt som ursäkt för att den sk totalkonsumtionsmodellen inte fungerar i dagens Sverige. Men nu börjar de eftersläpande rapporterna komma. Leverskadorna ökar, omhändertagandet av alkoholförgiftade ökar och polisanmälda brott ökar.

Frukost på balkongen

Balkongstolar och bord inköptes igår. Fantasier om frukost på balkongen utvecklades. Fanny klädde på sig rejält i morse och gick ut medan jag förberedde frukosten. Det blåste, det började regna och medan vi flyttat in och satt och åt kom det några snöflingor.

Nja, Norrbotten är inte alltid bäst på väder i jämförelse med Stockholm.

Talang 07

På TV4 har de slutligen släppt alla hämningar. Lets Dance var en succé. Nu scannade de av alla sina blädderblocksblad med idéer från tidigare kick-off:er och kallade in det tunga artilleriet. Ta inte specifik dans eller musik. Nej låt alla uppträda med vad de vill. Skuggshow, robotrörelser eller omelettgörning. Sätt in Peppe Eng som programledare. Skapa en jury med Tobbe Trollkarl och Hanna Hedberg. Krydda detta med en Bert Karlsson som skriker "Håll käften" till publiken.

Ovanstående är helt sant. Det är på riktigt. Det sändes ikväll för tredje gången. Det kommer att fortsätta. Åtminstone säsongen ut. Men knappast längre. 

Vad ska TV4 koka ihop nästa gång? 

Borde inte staten driva IT-företag, kläddesign och tjäna pengar?

Protesterna är många mot statens planerade utförsäljning av sex bolag. Argumentet som oftast hörs är att det är mjölkkossor för staten. Lotta Gröning går så långt att hon menar att alliansen bara har ideologiska argument som att staten inte ska driva bolag. Vilket hon menar är fel då de ekonomiska argumenten är viktiga.

Men vänta nu! Varför ska staten sälja sprit som ett bolag bland alla andra på en öppen marknad? För att det ger pengar? För att andras olycka i tredje världen ger staten pengar? Statliga Vin & Sprit expanderar i Kina, Indien och Turkiet. Och tjänar förstås pengar på det.

Där stödjer jag alliansen fullt ut. Varför ska staten äga ett sådant bolag?

Om det bara handlar om att tjäna pengar tycker jag staten ska bli storägare i H&M. Det bolaget går riktigt bra just nu! Eller varför inte köpa in sig i Ericsson? Och Nokia när de ändå är igång. Här handlar det ju bara om att tjäna pengar. Inga ideologiska hänsyn ska tas.

Nej, någonstans måste rollfördelningen mellan stat och företagande gå. Staten sätter reglerna. Företagen driver företag. Om inte speciella skäl finns. T ex har vi monopol på alkoholförsäljning utifrån folkhälsoargumentet.

Föräldramöte avklarat

Har varit på mitt första föräldramöte sedan Fanny började skolan. Känner ju nästan ingen och vet inte rutinerna så jag lyssnade. Och blev allt lite bekymrad.

Mycket handlar om att föräldrarna ska betala en liten slant. Det 20 kr i medlemsavgift till den nya skolidrottsklubben, en dricka på avslutningsfikat och insamling till klassresan i 6:an. Även om jag inte har några problem med detta så finns det många som har svårt att lägga en tjuga här och en där. Rektorn berörde att den nya skollagen kan komma att innehålla skrivningar som inte tillåter detta framöver.

Ett stort problem var det ovårdade språket och svordomarna som barnen har mot varandra och till de vuxna. Vad ska man göra? Jag sa inget eftersom jag tycker min dotter har ett vårdat språk. Och så tänker väl alla? Egentligen tror jag barn hör sina föräldrar och vuxna i sin närhet och att de härmar dem. Fanny får en krona varje gång jag svär. Det får mig att skärpa mig och hon brukar bara komma upp i max 2 kr per vecka. Så ser hon att det går att uttrycka sig utan svordomar.

Efter föräldramötet var det årsmöte med skol- och föräldrastyrelsen. Oklart vilket mandat de har. Personalen var i majoritet men vissa föräldrar ville ta större ansvar än jag tror är nyttigt. Jag vill gärna att det är tydligt och klart att rektor är ansvarig. Här fanns fina möjligheter att hamna i valberedningen. Slapp det tack och lov.

Tiden drog iväg och jag fick dåligt samvete för att Fanny, som var hos sin mormor, inte kom i säng vid åtta som hon brukar.

Många tankar - men jag är så glad att jag får vara med om detta!

Dålig dag som slutade bra

Vaknade jättetrött. Fanny sur hela tiden och ville inte ha frukost. Somnade en stund till. Ringde tullen för att bekräfta vem som skulle föreläsa på ett seminarium . Fick besked att ingen skulle det av policyskäl. Trött och sur la jag mig i min säng så att hela sängen gick sönder. Den hade en lite spricka sedan tidigare.

Mejlade ut nya förfrågningar till seminariet men tiden för att skicka in inbjudan var förbi. Fick skynda in ett koncept. Försökte göra en powerpoint men datorn hängde sig tre gånger.  Började boka biljetter för ANT-projektledarnas praktik. Fick besked av SJ att mitt Eurocard bara kunde boka ett visst antal resor och sedan är det stopp. Försökte få tag på Elisabeth som har koll på detta. Inget svar, upptaget, upptaget, inget svar.

När Fanny åter var hemma svarade Elisabeth och löste bokningsproblemet åt mig. Nu började dagen vända. I Luleå shoppades dockhusgrejer och fikades det på McDonalds. Bilfirman satte på nya sommardäck med aluminiumfälgar. Sedan fiskbullar hos mamma och jag fick byta hennes däck.

Kvällens jobb innehåll stora operativa framgångar. Alla ANT-resor bokade. Anmälan till ICAA-konferens gjord. FNV-materialet utmejlat i IOGT-NTO-landet. Dessutom har jag beställt Harry Potter-boxen på DVD, Seinfeld säsong 7 och Vita Huset säsong 1.

Telefonmöten - effektivt om rösten håller

Igår avverkade vi två telefonmöten där vi bjudit in alla som är intresserade av alkoholpolitik. Under en timme avhandlades Folknykterhetens vecka, aktuella alkoholpolitiska uppdateringar och nya material. Deltagare var anställda och medlemmar från norr till söder. Fantastiskt bra sätt att nå varandra. Alternativet hade kunnat vara resor till Stockholm och sedan ett ännu längre möte eftersom vi ändå ses.

Idag hade Sofia, Bosse och jag avstämning via Skype och webbkamera. Också en utmärkt lösning. När vi träffas på Essingen tar mötena 1,5 timmar men via telefon bara en timme.

Nu menar jag inte att vi inte ska träffas fysiskt men tekniken gör det onekligen lättare att hålla ihop en rörelse i vårt avlånga land.

Och min röst var -tack och lov - tillbaka igen!

Ung partiledare med barn

Marit Paulsen har sagt till TT angående Cecilia Malmströms möjligheter att vara partiledare för Fp: "Hon är ung kvinna med två små barn. Då är det inte lämpligt att bli partiledare." Malmström är 39 år och har två tvååringar. Har varit EU-parlamentariker med allt vad det innebär i många år. Är idag EU-minister.

Däremot ses Jan Björklund som den lämpligaste efterträdaren. Att han är 45 år, dvs nästan lika ung, och också han har två barn, två och fem år, talas det mer tyst om.

Vi får allt hoppas att diskussionen i Folkpartiet lyfter sig till andra nivåer när det gäller partiledarskapet. För att spetsa till det kan jag undra om det är bättre för ett parti att ha en ledare som är hårt förknippad med Stockholm och bara sysslat med skolfrågor eller en ledare som tagit (och tar) ansvar för Europa och kommer från en annan del av Sverige än just Stockholm?

Illy

Vill du ha en riktigt god cappuccino eller en caffé latte? Testa illy på Arlanda, precis efter gate 38 i Terminal 4. Kostar lite mer men är värt en extra slant. När jag kan, som idag, brukar jag avnjuta detta i lugn och ro.

Illy har blivit räddningen på många ställen i världen. Ett tveksamt café i Istanbul har genast blivit en höjdare när illy-loggan skymtats. Liksom restaurangen jag gått förbi så många gånger i Bryssel. Förutom att våra assistenter brukar ha en förkärlek för just den restaurangen så har den också en liten skylt - illy.

Reinfeldt anklagar Mona

Idag anklagar Reinfeldt Mona Sahlin över hennes debatt med SD. Han skulle minsann aldrig ta en debatt med SD:s ledare. Märkligt att det var ok när hans partisekreterare Schlingman fick ta debatten tidigare i veckan i TV8...

Kan någon hitta min röst?

Började tappa rösten på flyget mellan Göteborg och Stockholm i torsdags. Efter att ha föredragit förvaltningsberättelsen och ekonomin på stämman för bostadsrättsföreningen kunde jag bara kraxa fram några svar.

Igår skulle jag och Sofia berätta om vårt EU-arbete på Ideell Arena tillsammans med UEFA:s förra generalsekreterare och en chef från TCO. Min röst var fortfarande försvunnen och Sofia fick ta allt.

Idag skulle jag tala om opinionsbildning på vår regionala utbildning inför Folknykterhetens vecka. Nästan ingen röst men en fullgod ersättare i Helene.

Hur ska det gå när jag ska leda en telefonkonferens på måndag? Nu får jag vara helt tyst i dagarna två... Frustrerande att vara frisk men inte kunna tala.

DN - oberoende neutral eller plattform för Leijonborg?

Alla vi som arbetar med påverkan vet hur svårt det är att komma in på DN Debatt, men också hur viktigt det är. Att vara med på debattsidan ger oftast nyhetspuffar i andra medier hela dagen. Göteborgsposten har som exempel minst 20 debattartiklar som vill in varje dag. 19 väljs bort. Varje dag. DN har ännu fler.

Göran Persson sa i den omtalade dokumentären något om att DN är genompolitiserad rakt igenom. Hade han rätt? Vem vet, men efter det inslaget har Leijonborg haft tre debattartiklar införda i DN. En slump? De infördes
28 mars, 5 april samt idag 20 april.

Vad som upprörde mig vad gäller Wolfowitz

Historien är känd. Världsbankschefen Paul Wolfowitz flyttade sin flickvän från Världsbanken till utrikesdepartementet för att slippa jäv. Hon fick en lön som är högre än utrikesminister Rice.

Men om de uppgifter som cirkulerar i media stämmer så säger de att Rice tjänar 1,3 miljoner kr (inte dollar) per år, dvs 108 000 kr per månad.

Vänta lite nu! USA:s utrikesminister tjänar 108 000 kr per månad. En svensk minister tjänar 97 000 kr per månad. Jag kan spontant tycka att USA:s utrikesminister har lite mer ansvar, lite mer makt och några fler möjligheter än, t ex, den svenska kulturministern. Adelsohn Liljeroth presenterade en satsning på 75 miljoner kr. Rice har hela världens säkerhet i sina händer.
 
Är det Rice som tjänsr för lite eller de svenska ministrarna som tjänar för mycket? Allt är relativt. Men tydligt är att i den fria marknadens förlovade land kan folk hänge sig åt politik på hög nivå med, ur ett amerikanskt perspektiv, relativt låga arvoden. I Sverige ska alla ministrar ha lika mycket betalt. 

Idag utbildas framtidens opinionsbildare

Jag och Bosse befinner oss på Wendelsbergs folkhögskola. Där utbildar vi i dagarna tre ANT-projektledarna till att bli bättre opinionsbildare. Idag har vi talat om politikermöten, imorgon gäller media och på torsdag appelltal. Sedan ska de ut på sex orter för praktik och som resurs under Folknykterhetens Vecka.

Vekar vara himla bra folk som går utbildningen även i år! Jag hoppas de kommer att vara engagerade i nykterhetsrörelsen många år efter detta.

Estland höjer alkoholskatten

Fanny ringde mig i fredags från sin gammelmormor. De hade just sagt på nyheterna att alkoholskatten skulle höjas. Vilken duktig spanare hon är! Hon har under de senaste åren hört mig tala om alkoholskatterna många gånger.

Nu var det inte Sverige som höjt skatten. Finansdepartementet har fortfarande inte lyckats definiera vad alkoläsk är, trots att Irland, Luxemburg, Tyskland, Frankrike, Danmark och Schweiz lyckades för många år sedan.

Det är Estland som ska höja sin skatt eftersom Lettland också ska göra det. Istället för ett "race to the bottom" som pådrevs av Kent Härstedt och Morgan Johansson vill dessa länder nu göra ett "race to the top". Klokt av dem!

Fanny har en e-post!

I förra veckan skapade vi Fannys första e-postadress. Hon var så stolt och glad. Och tänk nu kan jag mejla med henne. Känns nästan lite overkligt...

Luleå- Tallinn - Bryssel (och Stockholm däremellan)

Sven-Olov ringde mig under skärtorsdagen. Är du i Luleå, frågade han. Nej, kom just till Stockholm från Luleå, sa jag. Så du firar påsk i Stockholm, frågade Sven-Olov. Nej, den firar jag i Tallinn svarade jag.

Kom åter till Stockholm igår kväll. Blev bjuden på god gröt och hann läsa ikapp DN. I morse kl 05.50 gick taxin mot Bromma för morgonflyget till Bryssel. Sex parlamentariker ombord på planet. Men inte den vi skulle träffa idag.

Under eftermiddagen kom Gabriel Romanus på besök på vårt kontor. Alltid kul när han dyker upp!

Kvällens middag intogs på en restaurang med slavisk mat. Gott. Och nu vet vi ytterligare ett bra matställe i Bryssel.

Tallin -som Stockholm

Hittills ser Tallin ut som Stockholm. Byggnader med namn som SEB och Tele2 syns i bilen fran flygplatsen. Det verkar som om svenska foretag gjort bra investeringar i detta land. Formodligen bra for alla parter. Shoppingcentret har alla bekanta butiker som Vero Moda, Waynes Coffee, Body Shop osv. Ingen H&M hittills. Men visst finns en och annan specialitet. Lunch intogs vid en cerperia med fin smak.

Påsk i Tallin

Ska vi minsann fira. Choklad, shopping, god mat. Men även sevärdheter och härliga promenader. Tror jag i alla fall.

Sist jag var här var alla UNF-konsulenter med. Vi fick en guidad tur på vår väg till Tartu och UNF:arna i Estland. Nu hoppas jag slippa UNF och IOGT-NTO och hänge åt annat. Inte sprit då, men väl ledighet.

Svårt finna påskägg utan godis

Förra året fick Fanny ett påskägg med olika saker i. Inget godis. Kändes bra. I år stod ICA i Råneå till buds och det blev traditionellt påskägg med godis. Det roliga stod i att hon även gjorde i ordning två ägg till sina syskon.

Väl i Stockholm ville jag ha tag på två påskägg utan godis. Gick in på ICA. Fanns bara färdiga påskägg fyllda med godis. Gick in på Pressbyrån. Samma sak där. På Daglivs slutligen fanns både fyllda och ofyllda. Köpte snabbt två ägg och fick sedan leta grejer till. Det gick bra och verkade uppskattat på sin slutgiltiga destination.

Alkoholinförseln måste minska

Se där vårt tema inför Folknykterhetens vecka. Snarlikt fjolårets tema men införselkvoterna har ju inte minskat än. Införseln har däremot minskat två år i rad. Tyvärr räcker inte det.

Just nu producerar vi material och jag väntar med spänning på Antons förslag till form för flygbladen. Ifjol blev det väldigt snyggt så jag har höga förväntningar. Spännande!

Sjuka idag

Idag har vi varit sjuka både jag och Fanny. Inte så roligt men vi har läst, spelat spel och sett på TV. Och ätit gott. Hängiga, ont i huvudet och snörvligt är symptomen. Hoppas det är bättre imorgon. Fanny ska i och för sig vara hemma men friska vill vi ju vara ändå.

Ingen sänkning av sjöfyllerigränsen

Till sommaren kan båtförare, precis som tidigare somrar, köra båt berusade. Och antagligen är det många som gör det. Svenskarnas konsumtionstopp är sommar och jul. Gränsen för sjöfylleri är nämligen 1,0 promille och inte 0,2 som vid bilkörning.

Förslag fanns om att sänka till 0,2 men inget slutgiltigt förslag kom från Beatrice Ask. Olyckligt, för medan justitiedepartementet funderar kommer människor att skadas i sommar. Tänk att de som har 0,8 promille i sig lagligen får framföra sina båtar...

Regeringen verkar ha svårt att föra fram nya alkoholpolitiska förslag som går i restriktiv riktning. Skatten på alkoläsk dröjer ju också eftersom de inte vet hur de ska definiera den. Lik förbannat super ungdomarna av drycken. De kan minsan sklija på glögg och alkoläsk.