Borde inte staten driva IT-företag, kläddesign och tjäna pengar?

Protesterna är många mot statens planerade utförsäljning av sex bolag. Argumentet som oftast hörs är att det är mjölkkossor för staten. Lotta Gröning går så långt att hon menar att alliansen bara har ideologiska argument som att staten inte ska driva bolag. Vilket hon menar är fel då de ekonomiska argumenten är viktiga.

Men vänta nu! Varför ska staten sälja sprit som ett bolag bland alla andra på en öppen marknad? För att det ger pengar? För att andras olycka i tredje världen ger staten pengar? Statliga Vin & Sprit expanderar i Kina, Indien och Turkiet. Och tjänar förstås pengar på det.

Där stödjer jag alliansen fullt ut. Varför ska staten äga ett sådant bolag?

Om det bara handlar om att tjäna pengar tycker jag staten ska bli storägare i H&M. Det bolaget går riktigt bra just nu! Eller varför inte köpa in sig i Ericsson? Och Nokia när de ändå är igång. Här handlar det ju bara om att tjäna pengar. Inga ideologiska hänsyn ska tas.

Nej, någonstans måste rollfördelningen mellan stat och företagande gå. Staten sätter reglerna. Företagen driver företag. Om inte speciella skäl finns. T ex har vi monopol på alkoholförsäljning utifrån folkhälsoargumentet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback