Hur ser en vanlig vecka ut på jobbet?

Det där är svårt att besvara tycker jag. Några axplock från veckan som var:
Måndag: Budgetmangling med ledningsgruppen och möte med ordföranden om internationell konferens nästa år
Tisdag: Två utvecklingssamtal med mina medarbetare. Däremellan möte om framtida internationellt narkotikanätverk
Onsdag: Nästan en anställningsintervju, ytterligare ett utvecklingssamtal, möte med AN-politiksa gruppen och Tollare om en framtida distansutbildning, den sk OP-akademin, lunchmöte med riksdagsledamot i Riksdagen, firade en medarbetares 40-årsdag med tal och presenter och stämde av med min chef.
Torsdag: Avstämningsmöte med vår ordförande, dags för mitt utvecklingssamtal med min chef, avstämningsmöte om det förebyggande arbetet med Anders, tal på ljusmanifestation i Flen samt möte om det sociala arbetet med Olle.
Fredag: Fick slutligen iväg ett IOGT-NTO-svar på WHO:s frågor om vad en framtida global alkoholstrategi ska innehålla

Halloween

Fanny och hennes kompis var ikväll ute och körde "bus eller godis". Utklädda till hemska personer lyckades de få ihop lite godis. De hade himla kul.

Ljusmanifestation med blöta fötter

Hade fått ett hedersuppdrag. Skulle tala på Flens ljusmanifestation. Vid ankomst Flen ösregnade det. Det var fackeltåg till torget. Många backar och höjder. Mycket vatten som forsade.

Efter talet - som nog var det bästa agitationstal jag hållit - var fötterna, strumporna och skorna fullkomligt genomblöta. Vad gör man? Jag köpte nya skor och strumpor. Man är ju Stockholmare. Men framförallt blir jag ynklig av blöta fötter.

Trots ösregn slöt 40 personer upp. Stämningen var härlig och de som kom kände engagemang. I Stockholm var de över 100 personer, i Boden 75. Och över hela landet skedde detta på över 30 ställen.

Nytt jobb - nya uppgifter

Har inte skrivit så mycket på sistone. Det beror främst på att jag fått nytt jobb sedan två veckor tillbaks. Numera tituleras jag Chef Verksamhetsenheten. Med det menas att jag inte bara leder det alkohol- och narkotikapolitiska arbetet utan även de övriga verksamhetsområdena förebyygeri och socialt.

Så här i budgettider innebär det att helt plötsligt ligger tre gånger så mycket verksamhet på mitt bord. Nu har jag förstås en hel del eminenta medarbetere så personligen behöver jag göra långt mindre än det låter. Men visst är det en omställning med en del för mig nya områden att ta tag i och lära mig mer om.

Det känns spännande!

Endast en bok hittills

Beställde lite DVD-boxar, bland annat säsong 6 av Scrubs. Idag kom en CDON.COM-paket. Spännande! Öppnade snabbt. Vilken besvikelse. Där fanns endast en bok, som man kunde beställa som bonus för 9 kr. En faktura på 9 kr följde också med!
Imorgon tar vi nya tag. Hoppas, hoppas paketet kommer.

Det är i Luleå det händer

Igår skjutsade jag Fanny och hennes kompisar till Junis i Luleå. Vem höll i kvällens träff om allemansrätten? Jo, den gode scouten Cariina. Som hade för mig yrkesmässiga goda nyheter att berätta.
På väg till bilen stötte jag på NBV:s Fältenhet i form av Bertil Freed. Han hade varit en sväng till Pajala över dagen.
Junis, NSF och NBV. Rörelsen finns överallt...

Mycket skriverier om ränteförmåner

Det har varit en del skriverier om de förmåner som en del på Riksbanken har med låga räntor. De flesta kommentarer är negativa.
Jag tänker så här: Är det inte rätt bra att de som sätter landets räntor är oberoende i förhållande till den nivå som sätts? Om deras personliga ränta är låg så har de ju inga personliga incitament till att se till att räntan är fortsatt låg utan kan se till landets bästa. Och det borde vara bra.
Dessutom är ju räntan förmånsbeskattad precis som andra förmåner man kan ha idag, dvs det betraktas som lön. Och då får vi ju förutsätta att lönen varit högre om inte räntan varit låg.

Alkohol får endast förtäras i foajen

Såg Footloose igår. Bra musikal.

Skylt i korridoren: "Alkohol får endast förtäras i foajen". Förr hade det inte alls varit tillåtet. Nu är restriktionen foajen. Suck!

Påminner mig om när jag var på opera i Rom. I pausen beställde jag kaffe eftersom jag trodde Coca Cola skulle se udda ut bland all champagne. Vad italienarna drack själva? Coca Cola!

Engagemang

Idag fick jag uppleva engagemang. Var på Socialt Forum på vårt behandlingshem Dagöholm. 60 entusiaster var där och det engagemang som våra medlemmar visar inom de olika sociala verksamheter vi har är häpnadsväckande. Otroligt.

En kommunal tjänsteman från en kommun ställde sig upp och fullkomligt lovordade IOGT-NTO:s insatser med kamratstöd.

Här gör IOGT-NTO skillnad på individnivå. Här kan vi direkt konstatera att vårt arbete i flera fall har inneburit skillnaden mellan bokstavligen liv och död.

Introduktion om CAN

I raden av uppgifter man gör på jobbet ingick idag att ha en introduktionslunch med Björn Hibell om CAN. Märklig känsla...


Verktyget mingel förfinas

Sedan några år tillbaka gör vi och NBV midsommar- och Luciamingel på NBV:s kontor i Bryssel. Ifjol genomfördes första minglet för kansliet. Igår var det dags för nummer två.

Hela tiden förfinas mingelkunskapen hos oss som jobbar med det och gårdagens tyckte jag var det bästa jag varit med om. Inbjudan var snygg, medarbetare från alla enheter hjälpte till. Ett gäng hälsade alla välkomna och tackade av dem med en påse med material. Vägen upp till mingelsalen var välskyltad och höstdekorerad.

Mingelsalen hade höstdukar, löv och andra detaljer. Snittarna var godare och mindre, dryckerna gjordes i samverkan med Föreningen Fruktdrycker. Gästerna hälsades välkomna av Stefan och fick sig en dos kommunal alkoholpolitik av Johnny.

Gästerna kom från hela vårt kontaktnät. Handelshögskolan, ideella sektorn, Socialstyrelsen, nykterhetsrörelsen. Kronan på verket var förstås att Maria Larsson kom dit och tog sig tid att mingla runt liksom Stockholms Socialborgarråd Ewa Samuelsson.

Känns bra!

Sista meningen avgjorde

Mitt förra inläggs sista mening löd: "Finns nog en del som väljer Vänsterpartiet - så att de kan vara en blåslampa på s + mp..."

Verkar som om risken för tapp till vänster fick en intern rekyl. Idag är Vänsterpartiet inbjuden igen. Eller så är det en ideologisk fråga där många internt vill ha mer vänsterprägel?

Måste ju kommentera s + mp

Även jag måste ju kommentera s + mp- situationen.
Jag hade ju börjat tveka på mitt partival och snglat på Miljöpartiet om de nu vägde över i utträdesfrågan. När faktum var klart så började tankarna fara iväg. Ska det till ett partibyte? Å ena sidan, å andra sidan...

Men med s + mp-alliansen kan jag köra fegvarianten. Miljöpartiet kommer att finnas där som en blåslampa mot Sossarna i en regering. Och det är två partier som gjort upp om budgetar i tolv år där erfarenheten är just att Miljöpartiet spelar rollen av pådrivare och innovatör. Nu är det dags att tillsammans tänka längre än bara vissa områden. Nu är det dags för mp att få inflytande över fler frågor.

Ska bli spännande att se vilken regeringen en taggad Mona Sahlin och ett Miljöparti kan ta fram. Kan nog bli en del intressanta namn. Detta under förutsättning att de vinner valet förstås, vilket inte alls är säkert i slutänden. Finns nog en del som väljer Vänsterpartiet - så att de kan vara en blåslampa på s + mp...

Luleå Hockey

Fanny ville gå med sin kompis på hockey. Lite sent blir det allt en torsdag kväll, men även jag var sugen. Säsongens första match för mig. Ett Luleå som ligger sist i tabellen efter ett flertal förluster.

Så vann Luleå med 8-2 mot Frölunda! Och vi satt snett bakom målet där nio av de tio målen gjordes. En minnesvärd kväll kan jag tycka med stämning, jubel och glädje.

Jag är beroende av Sobernet

Idag var vi många som vaknade till ett Sobernet som inte fungerade. Man är luttrad. Jag väntade in när det skulle börja fungera igen.
Men det gjorde det inte. Och underlagen jag väntade på kom aldrig.
Och reflektionen blir lite som Johnny sa: Dels blir man irriterad för att mejlen inte fungerar, men främst blir man irriterad för att vi är så beroende av mejlfunktionen.
Det finns så många saker som inte är beroende av att mejla. Man kan ringa, skriva eller läsa. Men det centrala navet är mejlandet.
Nya tag imorgon. 

Debattartikel på Aftonbladet idag

Ett år har gått sedan folkhälsominister Maria Larsson på allvar uppmärksammade barnen till missbrukande föräldrar. Det genomfördes på konferenser i alla län.


Vi som leder organisationer med ett starkt engagemang i frågan tyckte, och tycker, att detta var ett mycket bra initiativ. Ett år senare verkar dock tyvärr allt för lite ha hänt. Larsson betonade då att stöd för barn i missbruksmiljöer ska finnas i alla kommuner. IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis, visar dock i sin årliga kartläggning att fortfarande har var fjärde kommun inte en enda stödgrupp och att totalt nås bara en procent av de berörda barnen.


Larsson ville ta fram
en handbok att användas av kommunerna för utbildning. Boken är, ett år senare, inte klar och det är inte ens säkert att den kommer att tas fram. Hon pekade också ut länssamordnarna som en viktig grupp. En kartläggning av deras insatser med barnen hittills visar att de flesta ännu säger sig vänta på tydligare anvisningar från Folkhälsoinstitutet, FHI. Ifjol avsatte regeringen 50 miljoner kr för att stödja kommunerna i deras arbete med utsatta barn. En granskning visar att bara en mindre del har använts till insatser riktade till barn till missbrukande föräldrar.

Löftet att räkna antalet utsatta barn är dock genomfört. FHI kom fram till att 385 000 barn lever med riskbruksföräldrar - ett stort antal. Inom BRIS stödverksamhet är samtal från barn om deras problem med föräldrars alkoholvanor frekventa. Larssons initiativ att ge barnen stöd via kommunerna tar tid och arbetet har tyvärr knappt kommit igång.


Vårt budskap till Maria Larsson är att vi står beredda att med mycket kort startsträcka ta vårt ansvar för att komplettera de offentliga satsningar som görs. Detta är någonting vi redan arbetar med och lätt kan öka.


Frivilligsektorn ska inte
ses som en besparing utan som en mångfald av möjligheter att nå barnen i en kommun. Vi menar att regeringen nu måste sätta fart på arbetet med barnen i missbruksmiljöer samtidigt som nytillströmningen av barn måste minska. Det senare kan bara ske genom att alkoholkonsumtionen i hela samhället minskar. Alla barn har rätt till en alkoholfri uppväxt.

Anna Carlstedt , Vice förbundsordförande IOGT-NTO

Carina Eriksson, Förbundsordförande IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis

Ingela Thalén, Ordförande BRIS

Anders Carlberg, VD Fryshuset

Greger Walve, Projektledare De Glömda barnen, Hela Människan


En gåta

Vem är det som säger detta?
"Det är inte bra gjort. Jag ångrar mig verkligen. Det finns inga ursäkter"

Svar:
En kändis som åkt dit för rattfylla

Fråga:
"Vi förstår inte vad han tänkte på? Hos oss ser vi allvarligt på detta."

Svar:
Tränaren eller ordföranden för klubben enligt ovan

Reflektion:
Om en åker dit finns det säkerligen många fler. Om en åker dit är frågan förmodligen inte levande i klubben.