Nu är vi på Gotland

Lugn, vi har inte tagit fel på vecka. Jag och Fanny befinner oss tillsammans med 60 vuxna och barn på IOGT-NTO läger anordnat av I-N Stockholm, Uppsala och Gotland.

Lite blåsigt men bättre väder har utlovats. Kvällens höjdpunkt var en solnedgång över Östersjön sittandes på en brygga. 

IOGT-NTO nämns på Almedalsbloggen

Nu ger våra arrangemang avtryck på Almedalsbloggen...

En bra bok jag läser

MMS

En bra bok jag läser


Snart är Fanny här!

Idag kommer Fanny till Stockholm. Imorgon ska vi på familjeläger på Gotland. Så roligt det känns!
Idag har vi msn:at med varandra två gånger. Klart kul det med.


Tre filmer som hänger ihop på olika sätt

Senaste veckan har jag sett tre biofilmer som på sitt sätt hänger ihop med varandra..
Indiana Jones hänger ihop med The Ruin. Miljöerna handlar om gamla Mayaindiantempel i Sydamerika. Mörka gångar, stenar och djungel.

The Ruin hänger ihop med The Mist. Båda filmerna handlar om hur vi reagerar i påträngande krissituationer. Båda är blodiga, läskiga och gör att det kryper i skinnet. Kvällens The Ruin var nästan grotesk i de vidrigaste scenerna. Brrr...

Indiana Jones hänger ihop med The Mist. I båda filmerna misstänks militären ha dolt hemligheter som världen inte fått veta om.

Det var bara Indiana Jones som hade ett förväntat och glatt slut. De andra två förvånade något.

Idag dags för Södra Stockholm

Dagen började med Sven-Olovmöte över en ostfralla på Klara Södra. Fortsatte med samordningsmöte med III och UNF. Efter lunch möte om drogtester på RNS tillsammans med UNF.

Sedan åkte jag, Sanna och Bosse till Bosses hus för den årliga grillningen. Gott, trevligt och ett bra möte senare känns AN-gruppen anno 2009 som ett team på hugget. Johnny är på konferens i annat land.

En tur i norra Stockholm

Igår var det dags för Speedway i Hallstavik.
Jag, Eva B, Eva P och Ulf P bilade upp till Ulf och Evas stuga i Roslagen. En guidad tur av ägorna och en god måltid senare tog vi oss till Speedwayen i Halstavik. I vanlig ordning bilkö från rondellen :-)

Där såg vi tillsammans med Per-Åke en mycket spännande match mellan Rospiggarna och serieledande Lejonen. Fantastisk stämning när Rospiggarna vann! Per-Åke redde vant ut alla begrepp och taktiska överväganden som förekommer under de 16 heaten. T ex missade jag de två sista nomineringsheaten. Bara en sån sak.

Efteråt var det Per-Åkes tur att visa runt sin renovering på Väddö. Ännu en guidad tur av ett fint hus. Sedan bil till Per-Åkes stuga för en kopp kaffe.

Slutligen reste vi de tio milen åter och det hade blivit midnatt. Kul, intressant och trevligt. Och tänk att Stockholms län är så stort. Och så vackert.

Jag - en ungdom i mina bästa dagar

Skulle åka flygbuss i söndags. När jag beställer min tur och returbiljett fick jag frågan hur gammal jag är, dvs om jag ska åka på ungdomsbiljett eller ej. Inte trodde jag att jag såg så ung ut. Gränsen går väl vid 16 år?

När jag var tolv år skulle jag åka buss i Norrköping. Chauffören frågad om jag skulle ha hel eller halv biljett. Jag blev så ställd att jag tog hel. För jag ville inte åka endast halva vägen. Han trodde jag var över 16 år.

Regeringen i halvtid - alkoholfrågan

Min högst subjektiva halvtidsbedömning av regeringen gällande alkoholfrågan på en skala mellan ett och fem där fem är högst


5

Anders Borg - Hans uttalanden i alkoholfrågan är klarsynt och påläst. Har medverkat till att det totala skattetrycket ökat sedan årsskiftet och har kämpat för att minimiskatterna på alkohol ska höjas. Gillar monopolet på alkohol. Nu hoppas vi på att införseln ska sänkas.


4

Cecilia Malmström - Alkoholfrågan finns med under Sveriges ordförandeskap i EU. Hon har också medverkat till att diskussioner om alkoholen förts på olika sätt både i Växjö och i Rosenbad.


Gunilla Carlsson - Har klarsynt påtalat alkoholens hinder för ett lands utveckling och att begränsningar i utbudet är effektivt.


Göran Hägglund - Är som kristdemokrat en garant för en restriktiv alkoholpolitik och vi ska för alkoholfrågans roll vara glada att han är chef på Socialdepartementet.


Maria Larsson - ligger bakom att regeringsförklaringen är så tydlig i alkoholfrågan och står genuint upp för en restriktiv alkoholpolitik i Sverige liksom i EU. Hade fått en femma om det inte var för att hon på senare tid lyssnat mer på sina jurister vad gäller t ex oberoende mellanhand vid distanshandel.


Mats Odell - Har sålt Vin & Sprit och därigenom underlättat trovärdigheten i Sveriges alkoholpolitik.


3

Fredrik Reinfeldt - Man hör honom aldrig säga att alkoholmonopol eller alkoholskatter skulle ha någon effekt vad gäller alkoholskador. Får en trea för att han utsett Anders Borg till finansminister.


Eskil Erlandsson - Å ena sidan verkar han vara för gårdsförsäljning av vin men å andra sidan stred han hårt för att förändra vinsubventionerna inom EU.


Jan Björklund - Vill inte träffa IOGT-NTO och leder ett parti som gjort svängningar inom alkoholpolitiken till det sämre. Men röster om honom gör gällande att han personligen är för en restriktiv alkoholpolitik. Hoppas nu att han kliver fram inom partiet.


Åsa Torstensson - Ser klara samband mellan alkohol och trafikolyckor. Men varför inte vara tydligare vad gäller alkolås i nyproducerade bilar?


2

Andreas Carlgren - Centerpartist av den gamla stammen. Men visst skulle han kunna nämna den klimatpåverkan som alkoholen innebär med sina odlingar som kräver vatten, sitt resursslöseri vad gäller burkar och de utsläpp som görs via onödiga transporter.


Beatrice Ask - Visserligen är fler poliser på väg vilket ökar efterlevnaden av alkoholrelaterade lagbrott. Den stora besvikelsen är ändå att sjöfylleri fortfarande inte har en 0,2-promillesgräns.


Cristina Husmark Pehrsson - Har gjort uttalanden om samband mellan förtidspensionärer och alkohol men tar tyvärr inga initiativ till att stävja det.


Lena Adelsohn Liljeroth - Känns inte som alkoholfrågan är hennes grej. Gjorde några tappra uttalanden vid revideringen av TV-utan-gränser-direktivet, men hade föga framgång. Borde kliva fram vad gäller samband mellan alkohol och sponsring och reklam.


Sven Otto Littorin - Vill i alla fall komma åt utanförskapet. Men varför då inte peka ut alkoholen som en bidragande faktor? Och vad gäller arbetsplatsolyckor har ju alkoholen sin givna roll.


1

Carl Bildt - Nja, alkohol i hans vokabulär ingår väl mest vid representation? Borde lyssna mer på sin kollega Gunilla Carlsson.


Ewa Björling - Regeringens skräck på området. Tror att frihandel med alkohol leder till bättre folkhälsa.


Lars Leijonborg - Gjorde inget på alkoholområdet när han var partiledare - gör inget som minister. Här skulle initiativ för forskning på området vara välkommet.


Maud Olofsson - Gillar gårdsförsäljning och ser alkohollagen som en lag som krånglar till det för småföretagare.


Nyamko Sabuni - Tycker väl ingenting i frågan, eller?


Sten Tolgfors - Som handelsminister gjorde han inget för att stävja frihandeln med alkohol.


Tobias Billström - Inte den man tänker på i alkoholsammanhang. Han om någon skulle kunna tala om alkoholens effekt för utanförskap.


IOGT-NTO är på Almedalen i år igen

Och det känns så skönt så här två veckor innan. Jag tror att vi kan genomföra en av de bästa Almedalsveckorna hittills. Åtminstone hoppas jag det. Vårt program är rekordstort och kan läsas här.

Temat är åter samma som vid FNV, "Minska alkovåldet". Vi har utställningsplats på två hotell, snygga T-shirts och annonserar på Gotlands flygplats. Dessutom är vi med och genomför fem seminarier och två mingel. Att det blev så många beror mycket på att många vill samverka med oss. Kul!

Dessutom ska  vi dela ut intressanta prylar inför talen. Jag ser dem som en Happy Meal-serie. Denna gång ska alla som delar ut prylarna vara utrustade med likadana T-shirts. Här får vi anledning att visa upp hela bredden av nykterhetsrörelsen då UNF, JUNIS, NBV och hos NBV inneboende kommer att hjälpas åt.

Som vanligt är det många goda krafter som samverkat och slitit innan för att veckan ska bli av, både internt och externa krafter, och det känns bra att våra kampanjer engagerar och inspirerar många.

Kör inte bil med alkohol i kroppen

Nej, det är ju självklart. Men likförbannat sker det. Om det och några politiska krav skriver bl a Sven-Olov i GP idag.

FRA

Märkligt det här med demokrati. Varför vill man med öppna ögon besluta om sånt här? 

2-0, då arbetar jag hellre

Slötittade på fotboll igår. Men när Tjeckien gjorde 2-0 mot Turkiet kändes det avgjort. Jobbade lite, gjorde en macka och skulle se en film. TV:n visade 3-2 - till Turkiet!

It ain't over until it's over...

Serveringstillstånd = livskvalité?

Tidningen Fokus har slagit till med årliga listan med bästa och sämsta kommuner att bo i. Många serveringstillstånd är för dem positivt.

Info om detta fick jag från 
stoppaalkovaldet.nu vilket i sin tur gjorde att vi gjorde en kommentar på iogt.se.

Lidingö, Sollentuna och Täby

Veckan avslutades med besök i tre välmående Stockholmskommuner.

Lidingö - för att med Ledningsgruppen diskutera vårt ledarskap, vår omvärldsanalys och vår ekonomi. Känns verkligen som att denna Ledningsgrupp nu är mer sammantrimmad än mången annan Ledningsgrupp.

Sollentuna - för traditionell grillning med föreningen. Fast denna kväll hade distriktet våravslutning i samband med detta. Vi bjöds på inspirerande tal med bäring mot den optimala föreningsverksamheten, god mat och trevligt sällskap. Och som revisor i föreningen hann jag resonera kommande underhåll av fastigheten.

Täby - för NBV:s Förbundsmöte. Jag hade fått det tvivelaktiga nöjet att vara sammankallande i beredningsutskottet. Vet inte riktigt om det är min grej att påpeka felaktigheter och felprioriteringar i en för mig så uppenbart bra verksamhet och organisation. Några noterade i alla fall att BU-mötet tidigare i veckan slutat kl 23.36. Ett digert arbete med andra ord.

Tyvärr förlorade vi den viktigaste omröstningen om att klimatfrågan borde länkas samman med NBV:s Drogstråk istället för Internationella stråket. Lite trist. Känns positivt att de som yrkade bifall til förslaget var de två förbundsordförandena för UNF och SBU! 

ANT-samordning

Idag var det i princip kick off för regeringens nya råd för ANT-frågor. Från IOGT-NTO:s sida sitter Sven-Olov med.

Rådets ledamöter fick presentera sig på en konferens. Bästa repliken handlade om att regeringen gått från att samarbeta med alkoholindustrin till att samarbeta med sig själv och nu slutligen till att samarbeta med frivilligorganisationerna. Och visst kändes det som en seger trots allt.

Nu får vi hoppas att det finns politiskt mod att genomföra de tuffa beslut som krävs om man ska lyssna till frivilligsektorn, följa forskningen och lyssna till erfarenheten.

Alkohol i parker till midnatt - så fånigt!

Stockholms Stad beslutade i veckan att förlänga tiden då man får dricka alkohol i nio parker från kl 22.00 till 24,00. Anledningen sägs vara att de styrande anser att vuxna själva ska få bestämma hur länge man vill ha picknick.

Så oerhört fånigt! Om det är argumentet så borde man förstås få ha picknick i parken även efter midnatt. Och det får man ju också. Det är alkoholförtäringen som är förbjuden.

För det handlade egentligen om att visa solidaritet med de ungdomar och andra som far illa av alkoholkonsumtionen. Det handlade om att underlätta för polisen att upprätthålla ordningen. Och då var kl 22.00 ett godtagbart kompromissförslag. Så kunde vuxna ha sin picknick med det livsnödvändiga vinet. Egentligen borde det ha varit förbud hela dagen, men en kompromiss är i alla fall en kompromiss.

Nu struntar de styrande i kompromisser. Nu löper de linan ut. Den som handlar om att de starka, duktiga, vuxna som kan sköta sig ska få full frihet på andras bekostnad. De som inte klarade alkoholens frestelser. Osolidariteten regerar.

Brr... det är inte bara i parken som det känns kallt.

EM i Bryssel

Efter ett lyckat Midsommarmingel på vårt Brysselkontor drog Carl S med oss till en pub som sände Sverigematchen. Där satt jag, Sanna, Eva och Carl utomhus vid ett bord med andra svenskar och belgare och såg Sverige vinna. Fler av de våra fanns runt om. Riktigt trevligt!

Anton på jobbet!

Nu är ju Anton på jobbet. Vad kul - då kan man ju umgås med ännu en bevisligen rolig människa och få nya insikter! Tänkte jag i alla fall.

Men så satt jag i olika möten hela dagen. Och när jag väl hade någon minut över så körde han med stängda dörrens politik.

I fikarummet hamnade vi vid varsin kortända. Han tittade på mig och sa Yo! Jag blev så till mig att det enda jag fick fram var ett Poke! Lite dumt kändes det trots allt.

Får göra ett nytt försök på torsdag. Imorgon Helsingfors på dagen och midsommarmingel i Bryssel på kvällen. Onsdag Bryssel och Europeiskt Chefsnätverk samt BU-möte med NBV på Stora Essingen - på kvällen.

Rhapsody in Rock - alkohol är ett vuxenproblem

Visst kunde man köpa hamburgare och läsk. Men också öl, vin och cider. Man måste ju få ha roligt! Det var ju fredag. En och annan ölflaska hamnade på marken, men vadå, lite kul får man väl ha? Och damerna som dansade på sidan med ölflaskor i handen släppte bara loss lite. Även om vakterna fick be dem släcka cigaretterna.

25 minuters paus mellan akterna blir till slut 45 minuter. Stora delar av publiken verkar inte vilja se showen. De har så kul på annat håll. Vår kompis som är ordningsvakt säger att han fått brottas med en del medelålders män.

Andra akten. Folk ska fram och dansa. Märkbart berusade. Medelålderskvinnor försöker ursäkta sitt beteende genom att få andra att också ställa sig i vägen med sin dans. Ensamma medelålders män går med ölflaskan i hand stapplande framför scenen. En äldre man lyckas ta sig fram till scenen och leder allsång. Fanny säger att hon är rädd och tycker det är läskigt. I toalettkön vill en medelålders kvinna hela tiden krama henne så Fanny måste byta kö.

Vakterna gränsar av området vid scen. Vi kan se showen i lugn och ro till slutet. Jag hoppas att de som sitter med sina ölflaskor i hand bor i Boden på gångväg eller har en annan chaufför hem. För bilkörning och alkohol känns som ett farligt scenario.

Har du någon gång känt obehag på grund av människors berusning frågade vi i en undersökning. Jag kan nu svara ja på den frågan. Är alkohol ett ungdomsproblem? Mycket tveksamt. Igår var det inte ungdomarna som hade problem. Det var vuxna på alla sätt.

Hade publiken dykt upp även om det inte funnits alkoholservering? Jag tror mycket väl att de gjort det.

Tänker på IOGT-NTO och att vår vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv. En bra vision. Igår hindrade alkoholen både mig och många andra.

Rhapsody in Rock - Roligt och häftigt

Igår invigdes nya Boden Arena med Wells & co. Fanny och jag var där. Det var roligt, det var häftigt. Vi kom i god tid och satt längst fram på onumrerat. Vädret var fint. Perelli och Jill Johsson var bra. La Gayla ännu bättre.

Dyrare som ensamstående

Jag och Fanny var på Rhapsody in Rock igår. Givetvis kostade det fullpris för Fanny. För ett tag sedan bokade vi en resa till Cypern. Fullpris för Fanny.

Att vara två vuxna och ett barn gör förstås, med enkel matematik, att det blir lägre kostnad per barn. Men vad händer med charterresorna då? Jo, då ser Charterbolagen till att det blir ännu billigare för barnet. En extrasäng kostar betydligt mindre för barnet om man är två vuxna. TVå - inte en! En del försök med ensamstående resor har gjorts, men de tillhör undantagen.

Märkligt att barn med två vuxna ska subventioneras av kommersiella företag. Måste vara ett feltänk. Varför inte tre vuxna? Kan det vara för att normen är så stark på hur familjen ska se ut? Kan det till och med vara så att normen säger två vuxna och TVÅ barn. Och för att de ska ha råd att semestra så måste det förstås vara billigare med ett barn. Så de har råd med två.

Vänstern och narkotikan

Vänsterpartiets partistyrelse har en svaghet i sin syn på narkotikan. Det står klart utifrån deras förslag att avkriminalisera narkotikabruket, eller som jag skulle välja att se det: Legalisera missbruket av narkotika. Svårt att tro att man kan bruka narkotika. Ett antal pigga motdebattörer har en bra krönika i frågan på Drugnews. Läs den!

Varför ha en alkohollag?

Jag har sagt det förr och säger det igen. Vitsen med att ha en alkohollag är inte att det ska vara lätt att få serveringstillstånd. Vitsen är ju att ta hänsyn till folkhälsan när tillstånd beviljas. Vilket ibland innebär att tillstånd inte kan beviljas.

Svenskan visar att kommunerna inte alltid förstått den uppgiften. Allt för ofta verkar man försöka finna vägar för att gå runt alkohollagen. Näringslivet tjänar på denna ordning. Landstingen och andra delar av samhället får ta kostnaderna.

Cyniskt eller inkompetent av kommunerna som missköter sig?

Sms för jämställt föräldraskap

Glider in mot huset i Jämtön. Har strax innan fått ett sms från folktandvården att Fanny ska dit under måndagen.
Ska säga det till Fannys mamma när hon kommer mot mig med samma besked. Även hon har fått ett sms.

Är det inte fantastiskt! Samma meddelande till båda föräldrarna samtidigt. Inget tjafs om att brevet bara skickas till den förälder där barnet är skriven. Svårare än så är det inte med dagens teknik.