Varför vara på kansliet?

Idag har jag för ovanlighetens skull varit en heldag på kansliet. Nu undras det kanske om jag suttit på möten hela dagen? Jodå, två timmar på förmiddagen och en stund på eftermiddagen. Men de jag haft möte med fanns på annan ort. Så det fick bli via telefon. Och tänk att det gick alldeles utmärkt.

Så varför vara på kansliet egentligen?

(Fast det är klart att jag tycker det finns ett värde i att vara på kansliet - ibland)

På väg att bli Miljöpartist?

Senaste dagarnas vändning av Miljöpartiets språkrör i EU-frågan gör att jag får allt svårare att inte beteckna mig som just Miljöpartist. Det är svårt att ställa upp på ett partis alla värderingar men Mp har många sunda värderingar i sitt program. Men deras inställning i EU-frågan har alltid varit ett hinder för mitt ställningstagande. Så sett ur det perspektivet tror jag Mp kan få ett uppsving i opinionen om de satte ner foten i frågan.

Nu är ju språkrören bara just rör för partiets språk. Och i den här frågan får de säkert se sig besegrade vid kongressen.

Tragedin? Ord betyder olika för människor och kvällspress

DSC00180.JPG
Tragedin? Ord betyder olika för människor och kvällspress

Många bakom en bra utbildningsdag

Dagens regionala kampanjutbildning i Sundsvall fick helhetsbetyget 5,33 på en skala mellan 1 och 6. En kommentar i utvärderingen var "Peter är en snygg föreläsare". Skämt å sido slår det mig vad många personer som är inblandade för en lyckad utbildningsdag.

Tack Olle för att du ställde upp som föreläsare med mig! Och Bosse som animerade min Power Point. Och Hanna, Oskar, Jenny och alla på IOGT-NTO Direkt som tålmodigt tagit emot alla anmälningar. Lydia som la upp utbildningen på vår hemsida. Kerstin som skrev om den i Accent. Johan och Peter som plockade ihop materialet och sedan tvingades ta fram ytterligare böcker när deltagarantalet ökade. De fixade även en tjänsteväska till mig. Och Kjell E Johansson som skrivit OP-materialet samt Morgan som formgivit OP-boken och Power Pointserien till boken. Och förstås alla deltagare under dagen som kommit från Västernorrland, Jämtland och Gävleborg för att dela med sig av sina erfarenheter. 

BOBWOWO

Enligt Aftonbladet är årets låt ett kollage av "Gimme, gimme, gimme" med ABBA, Madonnas "Hung up", Lili och Susies "Oh mama" och en fotbollsramsa.

Låter som det bara är att glädjas åt min biljett till Globen!

Clarion och alkohollagen

Alkohollagen säger ju att överservering inte är tillåten på krogar, dvs man får inte servera redan berusade.

Bor just på Clarion Hotel i Sundsvall. Starköl för 45 kr och gratis kvällsbuffé. Cola lighten fick man leta efter. Det fanns i alla fall en varm Pepsi Max i receptionen.

Äter min buffé och läser Dagens Industri men känner mig störd av bordet till vänster. De skriker till varandra. Och det gör de vid bordet rakt fram med. Tittar upp och inser att bland flaskor och fat sitter berusade personer som knappt är kontaktbara.

Läste i Accent att bara 20 serveringstillstånd rykt på ett år av de totalt 10800 tillstånd som finns. Accent misstänker att det finns fler än 20 krogar som missköter sig. Peter anropar Accent: Nr 21 är funnen, Clarion Hotel, Sundsvall.

Ideell vecka

Hade nästan glömt att jag brukar göra en del ideellt också. Tisdagen ägnades åt mitt (nästan) ordförandeskap i Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkuppfostran. Kändes som ett historiskt möte för den framtida utvecklingen av Sällskapet. Hoppas kunna skriva mer om det framöver.

I en annan organisation välkomnade Christer, Micke och jag en ny medlem. Kändes högtidligt och trevligt!

Och ikväll har jag varit på styrelsemöte i Tempus, det nyktra studentboendet i Åkeshov. Kändes också bra. Ventilationsprojektet som barit en evig följetong går mot sitt slut och hyresgästföreningen har valt in Fredrik Olovsson från Blå bandet i styrelsen. bara det lyfte mötet!

10 år med världens bästa tjej

Fredag den 13 februari kommer alltid vara det mest betydelsefulla datumet för mig. Otursdag? Nej, tvärtom, då, för tio år sedan, föddes Fanny.

Jag vet inte var de första tio månaderna tog vägen. Var inte riktigt närvarande. Då träffade jag henne i princip bara onsdag till torsdag i Råneå medan jag jobbade i Älvsbyn. Tack och lov hade Fanny en fantastisk mamma som tog med henne till Älvsbyn vissa helger och stora delar av sommaren. Sedan blev det åtta år med varannan helg och nu senaste året  varannan vecka.

Vad har vi då gjort - Fanny och jag? Otroligt mycket får jag nog säga. Jag gillar kvällarna när vi alltid har läst olika sagor, serier och böcker tillsammans i sängen. Och filmerna som varit ett pågående projekt. När hon var liten var det Pippi och Disney. Nu senast har det varit Simpsons och Scrubs. Pyssla är en annan sak hon gjort mycket till mitt jubel. Jag gillar verkligen de diskussioner och bildande samtal vi alltid fört om stort och smått. Hon frågar när hon inte vet men har på senare år lärt ut mycket till mig.

Ett brett område som jag vill tillföra henne är kultur och kulturer. Ett spår handlar där om att gå på teater, bio och musikaler. Ett annat om att besöka museer och ställen som Tom Tits eller Teknikens Hus. Det tredje spåret handlar om att varje år se andra länders kulturer, gärna med olika religioner och olika kontinenter. Därför har vi rest i Europa, Marocko och Kina. Därför har vi varit i Istanbul.

Tio fantastiska år - och det är bara början


Tvillingarna och Sanna

Tvillingarna bjöd på några grepp på scen som jag aldrig sett:
- Förväxlingen av sångarna - Vem är inte Henrik?
- Glidning medelst sko nerför ramp
- Nedsparkning av mikrofonstativ

Sanna bjöd på en ballad som mycket väl skulle kunna vinna hela Eurovisionspektaklet.

Ibland blir det inte som man tänkt sig

Veckan var en seger för ovissheten mot förstå-sig-på-besservissrarna.
- Alla sa att räntan inte skulle stiga - men den steg
- Alla sa att Hillary skulle vinna stort - men i veckan var det Barak som gjorde det
- Alla trodde Moderaterna skulle fortsätta backa - men de ökade
- Och alla trodde Carola och Andreas skulle vinna - men det gjorde de inte

Ingen Måns, ingen Tobbe

Kläderna är vackra, Carin da Silva likaså. Och tolkningarna av svenska popklassiker suveräna. Men tyvärr, på dansgolvet syns ingen Måns, ingen Tobbe och ingen Anna Book. Inte heller någon Arja med sitt dödslyft. Tyvärr blir det bara en femma.

Vad dricker du Carola?

Nya styrelseordföranden i Systembolaget, Carola Lemne, dricker, citat tv4nyheterna.se:"gärna ett glas gott vin". Själv skulle jag aldrig säga att jag föredrar ett dåligt glas Coca Cola Light. Så varför var det så viktigt att lägga till adjektiv när det gäller vin?

Är det verkligen sista dagarna med rea hos Hemtex?

DSC00178.JPG
Är det verkligen sista dagarna med rea hos Hemtex?

Annorlunda incheckning

Åter i Råneå efter en flygtur, men denna gång skedde något annorlunda...
På Kallax är det rätt ofta samma tjej som checkar in mig på FlyNordic. Många gånger har jag upptäckt att jag tittat lite för länge på henne men varje gång har mötet varit lika neutralt som vanligt.

Denna gång tittade hon på mig och sa ungefär "Var har jag dig nu?", skrev lite nonchalant ut boardingkortet och gav mig det med ett leende. Ingen ID-handling visades upp och jag fick ur mig ett förvånat tack.

Vid påstigning av planet fick jag däremot visa leg för personalen där.

Hur tolkar jag detta? Är hon intresserad av mig ELLER har jag bara flygit lite väl ofta de senaste åren?

Kansliets ledstjärnor

På dagens personalkonferens enades vi om att kansliets ledstjärnor ska vara engagemang, lärande och öppenhet. Tre bra ledstjärnor som jag tror kan betyda en del i vårt fortsatta arbete.

Respektive enhet pratade sedan om hur det påverkar vårt arbete. I Verksamhetsenheten talade vi t ex om att öppenhet (som innehåller tillgänglighet) kanske innebär att vi ska erbjuda barnpassning på alla våra utbildningar. När vi gör det ökar möjligheterna för vuxna med barn att delta i vår verksamhet. Lysande!

Anna och nykterheten

För alla som trodde IOGT-NTO sysslade med nykterhet är det kul att berätta att - ja - det gör vi också. Därför var det skönt att i helgen få hänvisa TV 4 till vår vice ordförande Anna för kommentarer kring rattonykterhet. Se inslaget här (080209, 19-sändningen)

Två alvedon och knip ihop

Igår morse talade jag i telefon samtidigt som jag åt frukost. Klar med mackan gick jag ifrån caféet. Just på Essinge torg har de en mycket hög och bred tröskel. Den såg jag inte, men jag kände den när jag med full kraft gick in i den med ena benet, rullade över den och ner på golvet. Tjejen i kassan undrade hur det gick. "bra" sa jag och linkade iväg.

I morse hade jag riktigt bultande värk i benet. Alvedon tillhör undantag i mitt liv men jag tog en på stående fot. Hjälpte inte. Tog en till. Plågade mig sedan genom dagen. Tyckte faktiskt lite synd om mig.

Vänskap

Ikväll åt jag middag med min, som det känns, gamla urvän Cariina. Himla trevligt var det. Uppdateringar av livet, relationer och jobb. Sedan promenerade vi gemensamt till Kungsholmen och fick röra på oss lite. Skönt!

Typiskt att vi ska behöva träffas i Stockholm när vi båda bor i Luleå. Men hon har sin son de veckor jag är i Stockholm och hon försöker vara i Göteborg de veckor jag har Fanny. Då är det väl tur att vi båda är anställda av "rörelsen" och kan träffas där anställda hänger. Konsulentsamlingar, kongresser eller Essingen.

Samarbete över gränserna

Det talas mycket om samverkan över gränserna.
Idag har jag haft ledningsgrupp, möte med ansvariga på verksamhetsenheten samt spontanmöten med personer på Kommunikationsenheten.
Middag åt jag med hela NBV:s personalstyrka på en pizzeria och kvällsfikade gjorde jag med NSF:s rekryteringskonsulenter. Vi spelade Melodifestivalspelet och mitt lag vann. En kul kväll!

Will Smith räddar världen?

Såg ikväll "I am legend". Apokalyptisk film av sorten som vi sett förr. Will Smith räddar världen. Eller gör han det? Är han inte ensam kvar på planeten efter att viruset slog till och dödade alla utam de som blev monster? Jag gillar denna typ av film! Läskigt men alltid hoppfulla efter någon timme av dystopi.

Filmen kunde jag se eftersom jag lagt om resrutten. Landar redan kl 17.00. Så förutom film hann jag klippa mig i Kistagallerian och äta en tapastallrik. Och - läsa halva Pelle Olssons bok "Opium, subutex och metadon". Sköna söndag!

Ny serie på DVD

Efter Seinfeld och Simpsons har vi haft ett DVD-vakuum jag och Fanny. Igår köpte jag på vinst och förlust säsong ett av Scrubs. Har ju sett två eller tre halva program tidigare.

Efter tre avsnitt konstaterade Fanny "Pappa, nu har vi hittat en ny serie vi kan se".

Hockey med barnen får en att lyssna

Trevligt initiativ på alla sätt. Hela skolan bjuden på hockeymatch. Föräldrarna till subventionerat pris. Fanny och hennes kompis på bästa platserna. Kaffe.

I mitten av period två. Spelarna börjar slåss med varandra. Luleå skaffar sig en 5+2 minuters utvisning plus matchstraff. Publiken börjar bua. Föräldrar och andra vuxna skriker "Domarjävel", "Gå hem Rådbjer" (Domarens namn) och andra ord. Barnen börjar förstås också skrika samma saker. Gymnastikläraren lugnar ner barnen och säger "Jag vill inte hålla i nästa skridskopass, det får nog min kollega göra". Han är ironisk men visst ligger det något i det han säger.

Varför tillåter normen att vuxna människor får hota och skrika till yrkesutövande människor på en lördag eftermiddag bara de gått på hockey?

Luleå hockey-Timrå 1-0

DSC00175.JPG 

Luleå hockey-Timrå 1-0

Slutresultat: 2-1. Seger!

46 % är inte majoritet

Det blåste en högervind över Sverige i senaste valet. Ja det har forskare från Göteborg med Sören Holmberg i spetsen konstaterat. 46 procent närmare bestämt var antalet. En ökning från 39. DN menar att mandatet för alliansregeringen är tydligt. Men visst kan man också se det som om 54 procent inte fortfarande inte ser sig som höger? Vilket är en majoritet...