Ledig till slut

Efter elva dagars dygnet runt-arbete blev det så slutligen en ledig lördag. Var riktigt skönt och mysigt.
Läste DN i sängen. Sedan julpyntade jag och Fanny hela lägenheten. Vi såg film och Scrubs och vi handlade mat och hämtade paketet med de sålda Pandavarorna.

Middag gjorde vi också tillsammans. Fläskfilé stekta i vitlök, klyftpotatis och bearnaissesås.

På det hela taget en lyckad ledig dag i ett mörkt, snöigt och kallt (-14 grader) Råneå.

Tollare igen imorgon

Och då ska jag tala om alkoholpolitik i ett EU-perspektiv. Har vi hört det förut? Fast nu ska det vara folkhögskolekurs så föredraget ska väcka nyfikenhet och locka till lärande. Också intressant.

För detta är en distansutbildning om EU som avslutas med en studieresa till Bryssel. Bäst av allt är att det är en vidareutveckling av vår gamla utbildning. Saker och ting förnyas.

Men till föreläsningen kollade jag på en föreläsning jag höll år 2004. Och även EU förnyas och utvecklas.

Wolodarski alltså

Lite har man ju saknat den där Wolodarski på DN. Hans inlägg förde nästan alltid in ett annat perspektiv än normen. Intressant även om jag sällan delade hans grundtes.

Och nu dyker han upp igen - som efterträdare till Niklas Ekdahl. Spännande!

Medlemmar, medlemmar, medlemmar

Efter Dalarna och Nalen var det dags för Tollare för vårt Verksamhetsforum under en helg. Än en gång var deltagarantalet 80 st. Nu var det medlemmar från hela landet som fick bli inspirerade och utbildade i allt vad vår verksamhet kan erbjuda. Söndagen avslutades med en metaplanövning som ska användas för vårt fortsatta arbete inför kongressen.

Jag föreläste om grundläggande alkoholpolitik och hade 17 personer som i princip var fårn 14 olika orter. Vilken blandning av människor! Och vilket engagemang det finns, inte minst hos de som är aktiva i vårt kamratstöd. Här finns mycket kraft att ge och ta av!

Panelsamtal, panelsamtal, panelsamtal

Efter Dalarna var det så på fredagen dags för vårt externa arrangemang "Alkoholfrågan på tapeten". 80 personer samlades på anrika Nalen för ett antal intressanta samtal om ideella sektorn, evidensbaserade metoder och det pass jag modererade som handlade om juridikens roll när alkoholpolitik bestäms. Roligast i "min" panel var Stig-Björn Ljunggren. Mest tänkvärd var Anders Carlberg i sitt slutord.

Här fanns massor av externa kontakter inom vårt nätverk. Det var alkoholhandläggare, poliser och drogsamordnare. men det var också syskonorganisationer från nykterhetsrörelsen och FHI.

Här finns mycket kraft att ge och ta av!

Konsulenter, konsulenter, konsulenter

Var på konsulentsamling på Saxenborg, Dalarna, i veckan. Jag kom lite senare eftersom jag först hann säga hejdå till Fanny på morgonen. Lyckades med konststycket att åka buss från Borlänge till Ludvika och sedan taxi tillsammans med en ny bekantskap. Jag sms:ade henne på busstationen i Borlänge då hon bara satt två meter bort. Lite fånigt. Men en trevlig person. Konsulent för UNF i Västerbotten.

Mäktigt sedan att se 80 konsulenter från hela rörelsen mingla runt på en kursgård och ha gemensamma pass. Här finns mycket kraft att ge och ta av!

Ironi

Det är ändå något ironiskt över de personer som är inblandade i förstatligandet av Carnegie. Odell och Lundgren. Riktigt kul. Man fnissar till lite...

ANPP

En förkortning som står i min almanacka. Står för Alkohol- och Narkotikapolitiskt program och är något jag, Sven-Olov, Anna och Maj-Lis håller på att gå igenom för att få fram ett förslag till FS i mars som sedan ska bli ett förslag till kongressen.

Idag var Lena från KSAN och Mia från CAN inbjudna. Syftet var att belysa vårt program ur ett genusperspektiv. Intressant diskussion!

Yes - we can (ha fel)

Innan Clinton försvann ur bilden deklarerade jag att det nu var klart. Det blir McCain. USA är inte redo för en svart man eller en kvinna. Jag hade uppenbarligen helt fel. Och det är jag glad för.

En finanskris kom i vägen. Den egna plånboken verkar överordnad andra värderingar. En annan kvinna kom i vägen. En vice president som har koll verkar överordnad andra värderingar. Bush stod i vägen. Det verkar inte spela någon roll vilka andra värderingar som finns.

När Bush meddelade att han förstås röstat på MccAin tänkte jag att det bästa för McCain hade varit att Bush röstat på Obama.

Mycket Stockholm ToR

Var nere i Stockholm tisdag-onsdag. Och idag åker jag åter ner. Men vad gör man inte...


Haparanda och den positiva glädjen

Jag har skrivit om det förr. Om den positivism och glädje som finns i Norrbotten i allmänhet och i Haparanda i synnerhet.

Nu har en shoppinggalleria som är dubbelt så stor som Smedjan i Luleå öppnat i Torneå. Tyvärr hann vi inte dit idag. IKEA tog för mycket tid. Och Candy World med godis i mängder likaså.

Men störst intryck gav ändå hamburgarebaren Frasses. Eller - när jag var där sist var det ett högst ordinärt hak. Nu var där sköna fåtöljgrupper i snygg design, stora platt-TV-skärmar och toaletter med gamla speglar, lyktor och ljudet från platt-TV:n.

Här skulle jag lätt kunna sitta med en kaffe och titta på folk och TV. Bästa hamburgerbaren i landet - i Haparanda. "I didn't see that coming" är en spontan kommentar.

Ännu mer ljusmanifestation

Vem lyckades med konststycket att synas på framsidan av fredagens Norrbottens Kuriren? Jo, ingen mindre än Peter Bergström, som höll tal för IOGT-NTO:s räkning i Luleå. Jag blir så glad och stolt! Hur ofta innehar IOGT-NTO förstasidan i en lokaltidning?

Visst  händer det några gånger per år, men det är lika roligt varje gång. Härligt Peter!


Talet som jag höll

På begäran lägger jag upp det tal jag höll i Flen. Se det som ett inlägg i debatten om substitutionsbehandling:


"Åhörare, vänner


Så står vi åter här igen för att tillsammans minnas narkotikans offer och de närstående som finns runt omkring. De offer och anhöriga som lidit och som lider än idag.


Och det rör sig inte om något enstaka liv under året som gått. Nej, totalt rör det sig om cirka 300 personer som dött av narkotikan. Bara under ett enda år. 300 personer ger inga stora rubriker i tidningarna. 300 personer är förstås inte jämförbart med de stora katastroferna. Inte heller med de 6000 personer som dör av en annan drog, nämligen alkohol.


Men likafullt är det ett offer som för den enskilde och dess anhöriga är helt onödigt. Det rör sig om en död person per dag. Varje dag dör någon av narkotika i Sverige. Så kan det inte få fortsätta.


Även för samhället är detta en oerhörd förlust. Trots det stora folkliga stödet för den narkotikapolitik som förs i landet dör alltså en person dagligen. Trots det stora folkliga stödet för de narkotikapolitik som förs i landet finns det i år ännu fler anhöriga till narkotikans offer än det gjorde året innan.


Det om något måste ses som ett misslyckande. Ett misslyckande för dig, för mig och för alla våra politiker.


Vad kan då göras?


Vi svenskar står generellt sett bakom den narkotikapolitik som förts i modern tid. Det ska vara svårt att börja med narkotika. Den som testar ska snabbt få hjälp. Och narkotikan ska stoppas redan vid den svenska gränsen. Den politiken har lett till att Sverige vid internationella jämförelser har långt färre personer som testar narkotika än jämförbara länder. Det är ett gott betyg. Likafullt är det en tragedi i varje enskilt fall.


Och mycket återstår att göra.


Ta metadonet till exempel. - eller subutex.


Substitutionsbehandling, som det kallas, har vuxit över tid. Tanken är god och humanitär. De som missbrukar en drog ska bli drogfria. Men verkligheten ser annorlunda ut. Även metadon och subutex måste betraktas som droger.


Målet för all substitutionsbehandling måste vara att även det medicinska bruket av narkotikaklassade läkemedel ska trappas ner och slutligen upphöra. Det kan inte vara meningen att medborgare i detta land år ut och år in fortsätter att vara beroende av en annan drog. Detta förutsätter att behandlingen sker med stor restriktivitet.


Om det ska uppfyllas innebär det att endast sjukvårdsinrättningar med specifik kompetens för beroendevård får bedriva substitutionsbehandling. Det innebär också att behandlingen endast får ske om social och psykiatrisk hjälp också erbjuds.


Hjälp, stöd och kontroll måste ingå för att bryta den kriminella livsstilen.


Det sätt som substitutionsbehandling drivs på idag kan inte få fortsätta!


För att allt detta ska förverkligas i samhället krävs att speciella insatser görs för att höja och säkerställa kompetensen inom beroendevården. Idag sköts inte detta på ett tillfredsställande sätt.


Ett annat stort problem med substitutionsbehandling är det läckage av droger som förekommer. Vi har alla läst om de läkare som skriver ut för stora doser vilka sedan hamnar i andra människors fickor. Ofta med stora pengar inblandade. Fortsatt missbruk i stora grupper sker med droger som i grunden är finansierade med offentliga medel.


IOGT-NTO kräver därför att bestämmelserna för förskrivning av narkotikaklassade läkemedel och tillsynen av densamma är så utformade att de förhindrar läckage av preparaten från vården till narkotikamarknaden.


Åhörare, vänner


Mycket återstår att göra innan vi verkligen kan säga att vi har ett narkotikafritt samhälle.


Istället för att injicera droger behöver vi injicera mod och kraft.


Mod och kraft av oss alla att säga ifrån när någon förminskar betydelsen av att ta lite hasch på en oskyldig fest - konsekvenserna av detta kan bli oerhörda och ödesdigra.


Mod och kraft hos alla våra politiker att satsa än mer pengar på förebyggande arbete i frågan. Detta trots att det kortsiktigt påverkar kommunens budget - långsiktigt kommer denna satsning att vara värd vartenda öre.


Vi är många som behöver mod och kraft. Och det är en av anledningarna till att vi återkommer hit år efter år. Det räcker nu! Låt oss denna dag minnas narkotikans offer och dess anhöriga. Och låt oss tillsammans verka för att det inte sker igen.


Tack för mig"