Det är 2000-tal, det är Robinson

Kändes som en nostalgitripp när Robinson kom tillbaka. Riktigt sevärt var det också av två skäl:
1) Relationsdramat. Många tittare tror fortfarande att det primära handlar om att vara "en riktig Robinson" när det i själva verket handlar om att vara sist kvar. Då gäller det att vara listig och kunna spinna på relationsspelet.

2) Hur mycket hade förändrats mot normen vi kommer ihåg? Istället för sandstrand var det ett tuffare klimat. Istället för en inslängd man som lockar tittare hade de satt in en resvan och i sammanhanget ytterst kompetent kvinna. Istället för Public Service var det en reklamfinansierade kanal. Jag saknade interaktiviteten med tittarna, men bloggen fanns där. Kanske speglar det något av samhällstrenderna?


Tintin och alkoholen

Blev medlem i föreningen Generation Tintin för ett tag sedan. Som ny medlem fick man ge förslag på vad föreningen kan göra. Jag föreslog en träff om Tintin och hans vänners förhållande till alkoholen. Ordföranden svarade att jag fick skriva en artikel om det till årsboken, Tintiniana 2009, som kommer i maj. Jag sa ja och kände mig genast engagerad i föreningen.

Så nu ska jag producera en text om detta denna vecka. Krävs en del research i alla Tintinalbum...


Alkoholen leder till brottslighet och våld

Årets kampanjer har ett gemensamt tema - Minska alkovåldet. Temat är samma som ifjol och blev så populärt att vi återanvänder oss av det. I utvärderingarna fick det 4,8 på en skala mellan 1-6 vilket måste betecknas som bra. Inför året testade vi budskapet i fokusgrupper som också visade på positivt resultat.

Det är bra att knyta an till våldsfrågan. En opinionsundersökning av vad allmänheten tycker om varför alkoholen är ett problem visar på följande tre toppskäl: Yngre dricker allt mer, trafikonykterhet och att alkoholen leder till brottslighet och våld. Frågan berör alltså.

Att vara ute i god tid är ett extra plus när man jobbar med något och denna gång lyckades vi informera distriktskonsulenterna i november, medlemmarna via Accent i december och Distriktsordförandena i januari. Dessutom kunde konsulenterna arbeta med detta i februari.

Detta ger resultat (vilket förpliktigar inför 2010). Pratade nyligen med en förening som tidigare aldrig följt det allmänna temat. I år har de bjudit in en polis på sin årliga politikerträff. Tiden och temat talade för detta.

Ändå finns många fält som kan utvecklas i konceptet. Men utmaningarna ska ju finnas...

Tredspaning

Plåtlådan blir förmodligen en kommande trend (om den inte redan är det, eftersom min koll är dålig). I de flesta butiker i New York fanns den på hyllan. Stor som liten i olika färger.

Cypern - för riktiga Familys

Läser IKEA Familys erbjudanden till familjer. Ett erbjudande gäller resa till Cypern från Solresor. Och resebolaget visar upp sina fyra familjeerbjudanden:
Två vuxna, två vuxna och ett barn, två vuxna och två barn och tre (!) vuxna och ett barn.

Men min familj är en vuxen och ett barn. Vi rymdes inte i Solresors definition. Vi blev slagna av konstellationen med tre vuxna. Inte heller kombinationen en vuxen och två barn rymdes.

När ska ensamstående med barn räknas inom normen?

Gul bil

Vid ett tillfälle sa Fanny att här är det ingen idé att leka "gul bil". Tydligen en lek där "gul bil" ska utropas när man ser - en gul bil. Som gjort för långa bilresor på E4:an söderut.

Men i NY vimlade det av taxibilar - alla gula.

Musikaler i massor

Det fanns verkligen hur många musikaler som helst. Vi såg Lejonkungen. Fullsatt i salongen kl 14.00 en onsdag i lågsäsong. Men den var bra! Har sett den i London tidigare.

Den svaga kronan...

Att kronan är svag märktes redan vid ankomst flygplatsen. Taxin blev snuskigt dyr. Och sedan fortsatte det hela veckan. Varenda grej man tog i kostade minst tio dollar. En middag för oss båda gick lätt på över 40 dollar.

Idag stekte jag palt. Imorgon har jag en risgrynsgröt att värma inköpt för 7:50... 

Märkliga fantasirestauranger 2: Ninja New York

En anspråkslös dörr på en mörk gata. En kvinna med headset. Hon reserverar en bord åt oss. Vi kliver in i hissen.

Ett gäng ninjor öppnar åt oss. Vi väljer "den farliga vägen" till restaurangen som går genom mörka gångar. Väl framme i det japanska landskapet får vi sitta i ett eget litet rum med tunna japanska väggar. Ninjan som serverar oss är sarkastisk och rolig. Fanny får hacka ost med kniv. Stämningen är mycket glad. Menyerna är på rullar. Ibland lyser väggen upp och en kniv blir synlig. Fönstret slängs upp och påfyllning av juicen kommer från oväntat håll. En magiker kommer förbi och underhåller. Maten är japansk och mycket god.

En totalupplevelse jag aldrig varit med om.
Ninja New York.

Märkliga fantasirestauranger 1: Mars 2112

In genom dörren. Få en biljett. In i något som jag trodde var en hiss, men i själva verket var en simulator där vi reste till Mars. Väl framme på planeten klev vi in i en grottlik restaurang, Mars 2112, med rödaktigt sken och rymdvarelser. Häftigt!

Hotell att rekommendera

Vi bodde på Best Western President Hotel. Tvåstjärnigt och mitt i smeten. En minut från Braodway och Times Square. Fem minuter från Rockefeller Center. Lite problem med städningen, men inte ur renlighetsperspektiv.

Välbehövlig semester

Har varit i New York en vecka. Fantastiskt och häftigt. Dessutom snö under tre dagar. Enligt Metro ställdes skolan in då detta var den snöigaste dagen sedan 2004. Löjligt tyckte Fanny om snömängden som skäl att slippa skolan.