Gott nytt år!

Känns riktigt bra att fira nyår i mitt eget hem med en meny jag och Fanny bestämt med farmor på besök.

Med Fanny kom glädjen...

Idag hämtade jag Fanny och glädje, värme och  energi spred sig över hela mig. Kändes mycket bra efter en vecka (nästan) befriad från arbete och familj. Snabbt tog hon sig in till kiosken och köpte en After Eight i julklapp till mig. Helt rätt! Sedan öppnade vi julklappar. Soda Streamern installerades. Resväskan från farmor provkördes. Pepparkakshuset krossades och tillsammans såg vi Love Actually. Bra film men jag hade glömt sexscenerna som gjorde situationen lite pinsam. Men man blir glad av filmen!

Barn lyser verkligen upp tillvaron!

Passivitet eller förankring?

Mona Sahlin får högst förtroende bland väljarna och Socialdemokraterna får långt över 45 procent. Och röster hörs över att det är passivitetens politik som råder. Tycker man inget får man högt stöd.

Men tänk om väljarna belönar det parti som förankrar sina beslut bland väljarna genom rådsslag? Kanske har de upptäckt att dagens socialdemokrater faktiskt diskuterar sina frågor internt innan till skillnad från före valet? Kanske gillar de inte Moderaternas metod att lyssna på opinionen och anpassa politiken därefter?

Varför inte debattera internt?

Så har det hänt igen. En "ledande vänsterpartist" anklagar partiledningen på DN Debatt. Och jag ställer mig åter frågan varför de vänsterpartister som inte sympatiserar med kongressens beslut så ofta måste föra partiets interna debatt på DN Debatt.

Vad hoppas debattören uppnå? Det lär ju bara leda till att det egna partiet får färre sympatisörer, även om det i artikeln påstås annorlunda.

Snart Vänsterkongress igen. Då får vi se hur det går.

Årets roligaste skämt: Det tar vi nästa år

Sista veckorna på jobbet innehåller de roligaste skämten. Om allt som ska hända efter två veckor kan man säga "Äsch det får vänta till nästa år". Åtminstone jag tycker det är hur roligt som helst...

Årets mellandagsrea

De senaste årens reor har gått i klädernas tecken. Men nu kändes garderoben fylld och ögonen vändes mot elektroniken. Köpte således en mixer och en Soda Streamer. Nu ska här göras fruktdrinkar och drickas kolsyrat vatten.

Största köpet var dock hemmabioanläggningen. Den är inköpt men jag vet som vanligt inte hur detta ska monteras. Fannys ena morbor konsulterades och möjligen kommer han in nästa vecka för att hjälpa mig. Jag kan det som vanligt teoretiskt (nästan i alla fall), men att sticka i de däringa kablarna i det lilla hålet, det är minsann inte mina händer skapta för.

Vill du eller någon i din närhet bli medarbetare med bl a mig?

IOGT-NTO söker nu en förbundskonsulent med ansvar för EU-relaterade frågor

Tjänsten innebär arbete med alkohol- och narkotikapolitik på alla nivåer, men med specifik inriktning på frågor med EU-bäring. Arbetsuppgifterna består bland annat av

- Att bevaka vilka politiska frågor och projekt som är på agendan, analysera dessa och förse relevanta aktörer med underlag.
- Att underhålla och utöka det kontaktnät vi har bland politiker och andra beslutsfattare.
- Att handlägga grupper som är i Bryssel för att påverka.
- Att ordna aktiviteter i Bryssel och på hemmaplan som för ut våra frågor.
- Att öka kunskapsnivån om europeisk alkohol- och narkotikapolitik på hemmaplan.

Se annonsen
här.


Ta en vit jul

I dagens Aftonbladet har vi med en debattartikel om vikten av att ta en vit jul. Förutom IOGT-NTO-rörelsen är den undertecknad av Ingela Thalen, Birgitta Dahl, Gudrun Schyman, Anders Carlberg mfl.

Anna Carlstedt, Gudrun Schyman och Katerina Janousch kan man för övrigt se i TV4 morgonsoffa på juldagen kring 11-tiden talades om julen och alkoholen.

Hur mycket styr slumpen, turen eller valet?

Såg Match Point ikväll där turen är en avgörande faktor. Diskuterade faktiskt detta med Anna och Sven-Olov i en taxi häromdagen. Jag kan tydligt se ett antal moment i livet där slumpen lett mig in på min väg. Mest livsavgörande var förmodligen medlemskapet i UNF. Hade lika gärna kunnat bli något annat. Och tänk om jag inte blivit uppmanad att söka förbundskonsulentjobbet på UNF i Stockholm.

Sedan kommer turen in. Jag brukar säga att jag har tur i allt utom ett område. Ta det här med bostad i Stockholm. 1999 kom i princip bostaden till mig när jag bodde på Liljeholmen. Min bostadsrätt köpte jag efter min första visning. Jag vann budgivningen! När jag valde Råneå hade jag förmånen att få uppleva förortens ljuva Akalla. Och höstens potentiella pärs hann knappt börja innan jag hamnade på Stora Essingen. Jobbmässigt har det varit på samma sätt. Och förmodligen har det varit tur att jag inte fått en del jobb jag velat ha. Det har lett till att jag haft jobb jag verkligen vill ha.

Samtidigt inser jag att vi alltid har ett val. Valet att ringa en kontakt till, att skicka in en ansökan till, att tänka utanför ramen, att stå emot de sociala normerna som säger hur allt ska vara. Det gäller att veta vad man vill. Och kunna stå ut med att man inte kan få allt. Just nu...


Crazy jul på Arlanda

Fullt på bussen till Arlanda. Knirrande ljud. Dålig prestanda.
Lång kö till Bagage Drop. Hade lust att ge opp.

Var ingen säkerhetsrisk. Fick inte smisk. 
Hade tid, vilken flax. Hann med frukost på Max.

Men blåsigt det var när vi landa.
I Luleå.


Sven-Olov på viktiga möten i Helsingfors

DSC00156.JPG
Sven-Olov på viktiga möten i Helsingfors

Mysigaste stället i lägenheten

DSC00154.JPG
Mysigaste stället i lägenheten

Sagan om konungens återkomst i verkligheten

Såg ringentrilogins sista film Sagan om konungens återkomst. Kan inte hjälpa det. Börjar alltid analysera filmernas symboliska budskap. En saga med metaforer till verkligheten.

- Hoberna beger sig utanför det trygga Fylke, upplever vilda äventyr och räddar världen, återvänder och ingen i byn begrep riktigt vad de varit med om. Känns bekant med mitt jobb och hur släkt och råneåbor reagerar på det jag gör. Riksdagen på förmiddagen, middag hemma i råneålägenheten på kvällen.

- Saurons öga kan inte hålla koll på allt. När han ser på arméerna i norr missar han att ringen hamnar i Domedagsbergets eld. Precis som med jobbet. Man kan inte hålla sitt vakande öga på allt. Men när man väl bestämmer sig för några områden, ja då är det full koncentration där.

- Hela brödraskapet består av män. Känns det igen? Men när häxkungen håller på att bli besegrad säger han "No man has ever beat me". Eowyn tar av sig hjälmen, släpper ut sitt hår, säger "I am no man!" och besegrar honom. Heterogena arbetsgrupper ger bäst resultat.

- När Frodo står vid vulkanens brant och bara behöver släppa taget ringen så klarar han det inte. För den som har makten i sin hand är det svårt att släppa den. Gäller familjeföretagare i Sverige liksom Putin i Ryssland.

Så en hälsning från Kopparbergs VD så här i juletid

Från Kopparbergs hemsida. Svaret står antagligen för sig själv:

"Kopparbergs VD-ord v.50

På måndag kommer den nuvarande regeringen med största sannolikhet att klubba igenom en skattehöjning på öl. Om jag skall vara riktigt ärlig så tror jag att de vill oss bryggerier illa, då de genomför det under julveckan. En mycket viktig tid för branschen. Självfallet tycker jag att det är helt åt h-vete, men jag kan garantera att våra politiker inte kommer att kunna knäcka oss på Kopparberg i varje fall. Vårt svar blir att satsa ännu mer på gränshandeln.

Men nu till det mer positiva.

I Storbritannien kör vi en Christmas Promotion, en egen förpackning med åtta flaskor snyggt inplastade, för en av de största dagligvarukedjorna. De lade in en order utöver det vanliga och det är redan slutsålt.
Det är en riktig julklapp. och mer sådana önskar jag mig!

Trevlig helg!
/Peter Bronsman, VD Kopparbergs Bryggeri AB"

En nykterist som handlar från Spendrups är som en...

Kom just in genom dörren efter dagens Coop-besök. Köpte julmust från Spendrups. Är det tillåtet liksom? Ja det är klart. Att en nykterist köper julmust från Spendrups är väl ungefär som att Jens Spendrup skriver under ett Vit Jul-kontrakt, eller? Som förälder borde han väl kunna vara fri från alkohol i tre dagar?

Så kom igen Jens! Jag har köpt av dig. Signa ett kontrakt på
www.vitjul.com idag!


Mats Odell när han är som bäst!

Äntligen tar regeringen nästa steg för att sälja ut Vin & Sprit. Att staten bedriver en restriktiv alkoholpolitik på hemmaplan samtidigt som man driver ett företag som försöker sälja så mycket sprit som möjligt i Kina och Indien är en djup dubbelmoral. Politikerna ska sätta regelverket och företagen hålla sig till dem.

För övrigt beklämmande att Vin & Sprit sänder reklam i TV 3 via Storbritannien för att kringgå de regler som Sveriges riksdag fattat.

Jag har kommenterat försäljningen i
Tidningen Dagen, där tydligen Odell missuppfattat UNF:s hållning i frågan.


Vacker högläsning

Läser just nu Stephen Kings "Drakens ögon" för Fanny. Att det är härligt att få läsa högt ur bra böcker! Texten flyter nästan poetiskt. Ibland stockar sig min röst och jag ryser av meningarna som formas ur min mun. Texten är så vacker. Retoriskt upprepas delar av meningar med varierat slut. Retoriskt leder författaren oss vidare. Den som läser är berättaren i jag-form. Och berättaren är jag. Underbart!

DVD-oholic

Brukar ju skriva om mina inköp av DVD-filmer. Svårt att stå emot. Fick följande mejl från cdon.com:
"Du är en av våra bästa kunder i år! Vi vill tacka dig för året som gott och önska dig välkommen tillbaka. Vi ger dig 50 kr i rabatt på ditt nästa köp på CDON.COM"

Så nu är man en av företagets bästa kunder. Vet inte om det är bra eller dåligt. Vet inte heller när jag ska se alla filmer.

Wishbone

Wishbone. Ett engelskt ord jag inte kan påminna mig att jag hört förut. Fanny hade det i engelskaglosa denna vecka. Hur kan jag ha missat det?

Idag är wishbone todays new gift på Facebook. Varför just idag?

Märkligt det där. Har varit med om det förr. Jag lär mig ett ord eller uttryck som jag aldrig förstått. Sedan ser jag det överallt. Böcker, tidningar och TV. I alla år har jag bara trängt undan det ur mitt medvetande, men helt plötsligt är det där.

Tydlig koppling mellan alkohol och hiv-smitta

Följande debattartikel tycker jag minsann är ganska bra. Införd i Norrbottens Kuriren, VF och Folket utifrån världsaidsdagen.

Alkohol spelar en stor roll i spridningen av hiv både i Sverige och i andra länder. Samlad erfarenhet och forskning visar dessa samband tydligt - trots detta glöms alkoholens roll ofta bort.


Regeringen och andra aktörer inom området måste uppmärksamma detta faktum, både hemma i Sverige och i de utvecklingsländer som drabbats hårt av hiv/aids.


Hiv sprids snabbare än någonsin i Sverige. Antalet personer som smittats inom landet har på bara ett år fördubblats. Alkoholens roll för spridningen av sjukdomen kan inte längre negligeras.


Studier från Europa liksom från utvecklingsländer som Laos och Uganda visar att alkoholkonsumtion leder till ett mer riskfyllt sexuellt beteende. Alkoholen leder till fler sexuella kontakter och bristande användning av kondom. Många våldtäkter begås under påverkan av alkohol.


Alkohol kan även rent fysiologiskt öka risken att smittas av hiv/aids. Forskning visar att immunförsvaret försvagas vid alkoholkonsumtion. Dessutom är ARV-behandling (bromsmedicin) ofta mindre effektiv bland dem som dricker mycket.


För många utvecklingsländer är hiv/aids ett av de största hindren för utveckling idag. Mycket preventionsarbete är inriktat på att sprida information om sjukdomen och på att förse människor med möjligheten att testa om de bär på viruset. Detta arbete måste kompletteras med åtgärder som tydligt riktas mot alkoholens roll vid spridningen av hiv. Restriktiva alkoholpolitiska modeller krävs vid sidan om intervention på lokal och regional nivå.

Det är avgörande för hiv-bekämpningen att alkoholens roll klarläggs och inkluderas i det förebyggande arbetet, i såväl Sverige som i biståndsinsatser i andra länder. Detta står inte på något sätt i motsats till andra åtgärder - insatser mot alkoholen är en nödvändig komplettering för att andra satsningar ska få effekt.


Regeringen och särskilt biståndsminister Gunilla Carlsson har ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma alkoholens betydelse vid spridning av hiv under 2008. Då  ska regeringen besluta om Sveriges nya hiv/aids-strategi. Kunskapen om alkoholens roll måste också tydligare återspeglas i biståndsorganet Sidas verksamhet mot hiv/aids.


Maj-Lis Lööw
Ordförande IOGT-NTO-rörelsens Internationella råd


Katerina Janousch var först

På frågan om vad Janousch tycker om vår kampanj Vit Jul svarar hon med en krönika hon skrev redan ifjol. Hon var först och det hedrar henne. Läs inlägget från Mama här.

Trött idag -skola och julpynt istället

Trött efter förra veckans intensiva arbete tog jag det lugnt idag. For till Fannys skola och var med på lunchrast och musikövning inför Lucia (kan försäkra alla att jag inte sjöng. Trodde det skulle vara matematik). 13 december ska jag så få se den första Luciamorgonen med Fanny någonsin. Spännande!

Kvällen julpyntade vi lägenheten med julgran och snösprej på fönstren. Mormor bjöds in på spontant fika. En härlig kväll på många sätt.

Alkoholpolitisk storhelg

var jag på i helgen. Utmärkt jobb av Bosse och Staffan. Hög nivå på föreläsare. Vid ett tillfälle stod Mats Ramstedt, Sven Andreasson och Anders Häregård bredvid varandra. Tre av Sveriges bästa inom sina respektive alkoholfält. Och Sven-Olov var också med stora delar av helgen. Morgan var där och filmade för Kommunikations räkning och Patrik var där för Accent.

Sedan var rutinerade alkoholpolitiska kursdeltagare som Sofia HM, Peter T, Kenth H och Görel där. Och en del för mig nya personer. Spännande möjligheter!

Mina underhandskontakter har skickat denna bild. Max på Arlanda har nu ö

DSC00443.jpg
Mina underhandskontakter har skickat denna bild. Max på Arlanda har nu öppnat. Min premiär sker på söndag