Höstmingel

Efter Fannys Halloweenfest var det så dags för IOGT-NTO:s höstmingel. Ett mingel jag drömt om i tre år och som nu blev förverkligat. Mycket folk både internt och externt. Vid ett sånt här mingel ser man tydligt vilken bredd IOGT-NTO har i sina kontakter. Där var politiker från såväl departement, parti och riksdag. Där fanns Ideell Arena och forskare. Där fanns CAN, reklambyråer och distriktsfolk. Organisationerna i huset kom förbi.

Vi fick, förutom kontakter och god mat, dessutom dra igång projektet Vit Jul på allvar.

Åt sedan middag i goda vänners sällskap, vilket inte gjorde kvällen sämre.

Miffo

Såg just Miffo på DVD. Såg den för fyra år sedan i ett, som det känns, helt annat liv. Nåväl. Om ni inte sett filmen så är den värd en och en halvtimme av ditt liv.

- Här känner man igen sig som besjälad nykterist. Jonas Karlsson spelar prästen som försöker locka människor till en förortskyrka. Och han är kär i en tjej som sitter i rullstol eftersom hennes mamma drack under graviditeten.
- Här känner man igen sig som fördomsfull och normativ. Kan man vara kär i en rullstolsbunden person som lever på socialbidrag i förorten? Måste man gifta sig med någon som är lik sig själv i allt? Svaret blir, tack och lov, ja på första frågan och nej på andra.
- Här känner man igen sig i vänskap och kärleksfulla relationer precis som besvikelse och olycka.
 
Varenda scen innehåller liknelser och metaforer till normer, fördomar och klichéer.

Se den idag!

Bordet är dukat inför kvällens fest

DSC00139.JPG
Bordet är dukat inför kvällens fest

Öl på McDonalds?

Jag brukar alltid ta McDonalds som ett exempel på alkoholfritt ställe för ungdomar att vara på en fredag kväll. Ett av få som även har något gott att erbjuda. McDonalds är även ett exempel på att det går att driva restaurang dygnet runt utan att ha alkoholservering. Något som många krogar, trots detta, tror är omöjligt.

Men nu har
McDonalds i Sky City, Arlanda, ansökt om serveringstillstånd. Tack och lov har Sigtuna kommun avslagit det. Men är det ett trendbrott vi ser?

Här borde nykterhetsrörelse och restriktiva organisationer i Stockholm agera genom att uppvakta Roland Edin, mannen som driver fem McDonaldsrestauranger varav en på Arlanda.

Och sossarna tog genast till sig av mitt förslag...

Igår bloggade jag om varför läxor ska göras hemma istället för på skolan i kreativ och pedagogisk miljö. Idag presenterar Socialdemokraternas rådslagsgrupp om skolan ett förslag om minst två timmars schemalagd läxläsning i veckan för alla elever. Verkligen intressant idé.

Gillar nog inte läxor...

Min dotter har två läxor i veckan; svenska och matte. I fyran ska de även ha engelska.

Jag gillar nog inte läxor. Vad är syftet med dem när man är 9 år? Kommer de barn som inte har läxor två gånger i veckan att vara sämre rustade när de är 15 år? Gjorde du inte någon läxa när du var nio år? Ledsen, då är du dömd till arbetslöshet och social inkompetens resten av ditt liv! Knappast...

- Det tar tid från min och Fannys gemensamma fritid.
- Dessutom ska hon helt plötsligt lita på att jag förklarar den matematiska komplexiteten för henne. Jag är inte pedagog för 9-åringar i matematik.
- Hon är trött på kvällen när hon ska göra dem. Knappast konstruktivt.

Varför går det inte bara att lägga på en lektion i skolan totalt per vecka? Så skulle samma uppgifter vara gjorda i en pedagogisk miljö med lärare runt omkring.

Men man är ju lojal. Tålmodigt sitter jag bredvid eller håller mig i närheten. Stöttar och peppar. Ler och bedyrar att läxor är viktiga att göra.


Halloweenfest till på lördag förbereds

DSC00137.JPG
Halloweenfest till på lördag förbereds

Mönstermedborgare, jag?

Alliansen borde vara stolt över mig. Jobbar i Stockholm, där jobben finns, och reser fram och tillbaka. Betalar bilverkstan för att byta till vinterdäck så jag hinner jobba mer. Och farmor tar hand om dottern över natten så jag hinner jobba mer.

Men hur gör de som inte orkar eller kan resa till jobben, som inte har råd att låta någon annan göra vardagssaker och som inte har någon farmor som kan ställa upp? Det talas mycket om utsatta, men politiken borde väl också föras för dem?

Ibland hinner man inte jobba för alla möten

Möten, möten, möten. Och helt plötsligt är jag på jobbet kl åtta på kvällen. Securitasvakten sa till mig att "det gäller att nyttja solen på dagen och då får man jobba på kvällen. hö, hö". Då visste han inte att jag varit igång sedan 06.00 i morse.

Men visst borde jag kunnat planerat bättre...


Ledig lördag i Stockholm

Min första lediga lördag i Stockholm denna höst hade jag igår.

Köpte seriealbum, Lucky Luke, som jag och Fanny ska läsa till veckan. Fikade hemma hos Sofia och Christer. Middag med en för mig ovanlig konstellation, Hanna, Daniel och Beccis. Och sedan teater - Otroligt Het.

Efter denna teater som verkligen visade på alkoholens faror som smörjmedel bland relationer (inte säkert någon annan skulle göra den tolkningen) tog jag mig en promenad från Centralen till Stora Essingen. Skönt - behövde rensa tankarna.

Äntligen!

DSC00136.JPG
Äntligen!

Platsen för dagens möte i Köpenhamn

DSC00135.JPG
Platsen för dagens möte i Köpenhamn

Okej - jag förstår Zlatans storhet

Matchen i övrigt finns det kanske inte så mycket att orda om. Kul upplevelse.
Däremot förstod jag för första gången Zlatans storhet. Där jag satt och såg vad han gjorde med bollen så såg det magiskt ut. Det tempo hansbollar får och de dribblingar han gör är otroligt snygga och stilfulla. Ingen hänger med. Och tyvärr gör inte hans lagkompisar det heller. Han är på en annan nivå. Och tyvärr så levererar han väldigt sällan. Men visst är det snyggt!

FSFS

Jag fick aldrig möjligheten att sitta i någon FS, däremot sitter jag i FSFS styrelse. Och fick förnyat förtroende i två år! Ordförande är Sven-Olov och tjänsteman är Johan. Tore var ombud för IOGT-NTO.

FSFS är en ideell organisation som delar ut pengar från aktiefonden Eldsjäl. Bara en formalitetsorganisation.

Årsmötet bestod av ombud och styrelseledamöter som alla gillar ekonomi och stadgar. Här uppstod skämt som förmodligen bara är roliga för denna typ av människor. Små formuleringar i ekonomiska berättelsen. Meningar som kan syfta olika bland stadgarna.

Snart börjar matchen och jag är där!

DSC00134.JPG
Snart börjar matchen och jag är där!

Ikväll gäller det - Sverige!

Igår hade jag ingen aning om att det var ikväll det gällde. Men ikväll sitter jag och Eva på läktaren på Råsunda hejandes på de svenska herrarna. Eva och jag går kontinuerligt på fotboll tillsammans. Sist var i april 1999 och matchen var AIK-Örebro. 1-1 slutade den matchen. Ikväll fortsätter vi alltså vår tradition. Och sedan är det bara att ladda upp inför en match 2015.

Nu får tydligen bloggare debattera på Agenda. Jag är skeptisk.

DSC00133.JPG
Nu får tydligen bloggare debattera på Agenda. Jag är skeptisk.

Debut i internationella sammanhang

Efter veckor av ångest och vånda fick jag tala på NordAN:s årliga konferens på Island. Som en av key note speakers i plenum talade jag under temat International Alcohol Policy and the role of the Non Governmental Organizations. Min riktiga debut i internationella sammanhang. Min huvudtes var att vi som alkoholpolitiska NGO:s måste få andra ideella organisationer att arbeta med alkoholfrågan om vi på allvar vill förändra alkoholpolitiken. Och då måste detta även göras i ett internationellt sammanhang.

Och det kändes faktiskt bra både innan, under och efter.  Oerhört bekräftande när ovanligt många kom fram och tyckte det jag sagt var intressant och bra. Och de kände sig inspirerade i att arbeta än mer politiskt.

Kanske kommer det bilder från min session senare under veckan. Tack alla som peppade mig innan!

trafiksimulator på Island

DSC00132.JPG
trafiksimulator på Island

Island - är det kallt där?

Fanny och hennes kompis frågade mig om det är kallt på Island. Vet inte svarade jag innan jag förstod att de förstås syftade på namnet med is.

Men jag vet fortfarande inte. Mössan för kylan är i Råneå och badbyxorna är där likaså. Man ska tydligen bada i varma källor.

Blir intressant i alla fall. Jag var på Island för fyra år sedan. Väntade på planet till New York. Då gick jag utanför passkontrollen och försökte få en stämpel i passet. Passkontrollanterna bara skrattade och hänvisade till nordisk passfrihet sedan 50 år. Så kan det gå.

Fortsatta speglingar

Vet inte varför jag speglar mig i folk ch jämför mig. Kanske är det Facebook-kulturen?
Ikväll åt jag i alla fall middag i Bryssel med ett sällskap på 20 personer. Bredvid mig satt en tjej från FHI som jag mött några gånger i olika konferenssammanhang.

Det visade sig att vi båda har ett barn på nio år, att vi är födda samma år med mindre än en månads mellanrum och att vi separerade från barnets andra förälder ungefär samtidigt. Kändes riktigt skönt att tala med någon som hade så liknande förutsättningar. Sedan hade hon flyttat från Umeå till Östersund medan jag hamnat i Råneå. Lite av glesbygd i båda fallen.

Livet är märkligt.

Henrik och jag

Träffade Henrik Söderberg idag på Leos Lekland. Vi har nog inte träffats på fyra år. Han var kassör när jag var distriktsordförande i UNF Norrbotten och han satt i Förbundsstyrelsen i UNF när jag var generalsekreterare.

Trevligt men märkligt möte på många sätt. Det slår mig alltid hur lika och hur olika han och jag är. Till bakgrunden hör att många brukade förväxla oss förr. Någon UNF:are kunde säga till Henrik saker som de talat med mig om och tvärtom.

Idag har han tre barn med två mammor. Han sysslar en hel del med ekonomi genom sina aktiebolag. Halvtid har han ett jobb på en firma via Los Angeles, men eftersom han har barn får han jobba på distans och är over there varannan månad.

Känner man mig ser man hur twistat likt men ändå så crazy olikt det är.

Fanny åker snabbt i rutchbanan på leos lekland

DSC00128.JPG
Fanny åker snabbt i rutchbanan på leos lekland

Syndikalister blockerade Fridays på fredag

Ja det är sant. En av mina favoritrestauranger. Tur jag inte var där. Räcker med huliganerna i Helsingborg. En polisman skallades och tumult utbröt. Det var tydligen en indrivningsblockad eftersom lön inte utbetalats till vissa. I af inte enligt de som blockerade Fridays.

Samma uppdrag i ny enhet

Sedan 1 oktober har vi organiserat om kanliet. Jag tillhör numera Verksamhetsenheten där jag är fortsatt verksamhetsansvarig för IOGT-NTO:s alkohol- och narkotikapolitiska område. Inom enheten ska de tre verksamhetsområdena samverka mer än idag.

Känns spännande och utmanande. Mycket är på gång. Små förändringar som kommer att betyda mycket för organisationen, och för mitt arbetssätt. Som jag ser det blir det för mig färre helger att arbeta och betydligt färre resor. Istället blir det mer strategiskt arbete, mer samverkan och mer inspiration av andra.

Huliganerna var ett 30-tal

Huliganerna som trängde in på vårt hotell igår visade sig vara ett 30-tal personer. Våra föreläsande poliser från Kronoberg, Scott och Jan, ryckte in och styrde upp situationen. Läs mer i DN.

Toppmöte i halvtid

Och då talar jag inte om UEFA-cupmatchen. Men mitt under middagen störtade ett gäng huliganer in på hotellet. Ingen var nykter och vår kamp mot alkoholen gjorde sig påmind.

Alkoholindustrin snackar som vanligt en massa goja, men de är rätt trevliga på tu man hand.

Sven-Olov gjorde ett framträdande som var ett av hans bästa. Kort, rappt, sakligt och visionärt. Alla som var nykterister sträckte på sig lite extra och publiken nickade med i hans inlägg. Anitra Steen var lysande vid sitt pass.
 

Alkoholtoppmöte i Helsingborg

Så var jag än en gång i det ljuva Skåne. För fjärde året i rad ska jag vara med på Alkoholtoppmötet. Ifjol kände jag att det var dags att utveckla eller avveckla arrangemanget. Vi valde utveckla och har jobbat för att få in en del intressanta medverkanden. Känns som vi har lyckats också.

För första gången kändes dock inte resan som den roligaste. Egentligen hade jag nog velat vara med bara en dag och sedan fara till Stockholm igen.  Har börjat inse att detta med att vara ute på resande fot inte alltid är så peppande och produktivt på plats. Och samtidigt är jag mindre i Stockholm med allt vad det innebär. Och tänk - om jag inte åkt hade jag kunnat skicka någon annan som vuxit med uppgiften. Har grubblat mycket på detta de senaste dagarna.

Men nu är jag här och ska förstås göra två bra dagar. SG är här och ikväll snackade jag med Jeanette. Imorgon träffar jag Andreas, Johnny, Bosse, Sven-Olov, Robert, Sanna och Oskar. Kul! Och sedan är ju alkoholindustrin här. Kul - men på ett annat sätt.

På tal om pengar

Och då tänker jag på när jag hade förmånen att träffa Brittiska Röda Korsets Ledningsgrupp för några år sedan för att snacka mål, uppdrag och ledarskap. Sir Nicholas Young, generalsekreterare, svarade på frågan vad de behövde allra mest just nu: "Money, money, money - always money".

Han menade att behoven för organisationen ute i världen var så skriande stora att de behövde väsentligt mer pengar hela tiden. Och då har de över 2500 personer anställda! Men för honom och hans medarbetare var inte världen säker och trygg för det. Det gällde att hela tiden koppla verksamheten till uppdraget och fortsäta utveckla den "utanför" ramen som sätts upp av dagens norm.

Budget, budget, budget

Senaste veckorna har mitt liv till stor del bestått av olika budgetunderlag för IOGT-NTO. Jag är ju ny som ansvarig och ny i just denna process. Spännande är det!

Idag träffades ledningsgruppen på en kursgård i Sigtuna för att tillsammans göra ett förslag till vår styrelse utifrån deras och kongressens riktlinjer. Totalt fanns det som utgångsläge fler idéer än pengar, och då finns det de som på allvar menar att vi har för mycket pengar. Utifrån alla önskemål och idéer kan jag garantera att världen skulle vara nyktrare om IOGT-NTO hade dubbelt så mycket pengar som idag.

Men samtidigt är det imponerande att se vilka resurser vi förfogar över och vilket gäng det ändå är som jobbar både professionellt och ideellt med denna organisation!

Hur det gick med budgeten? Ja inget är klart förrän efter "the holy november-FS".