Skype, webbkamera - när behoven styr

Det faktum att jag numera ska utgå från Råneå varannan vecka har fött ett behov för mig, Sofia och Bosse att ha våra avstämningsmöten oavsett om jag är i Stockholm eller ej. Vår hjälte Oskar har nu installerat Skype på min dator med tillhörande webbkamera. Dessa attiraljer som jag bara sett som modernt påfund som man klarar sig utan har nu blivit något spännande som vi ser nytta med.

Tanken är alltså att jag ska kunna se mina kollegor även från Råneå. Samtidigt har vi utrustat vårt Brysselkontor med samma saker så jag kommer även att kunna kommunicera med vår politiske assistent på plats i Bryssel.

Tekniken går framåt - som vi sagt så många gånger. Tänk att jag var den första att ha video i skolan vid sju års ålder. Många var de föräldrar som visade sitt förakt till min mamma. De menade att de aldrig skulle skaffa denna onda tingest. Var också först med digitalklockan, om någon händelsevis minns den. Verkar som jag har tacklat av på senare år.

Vad är väl Bryssel mot Råneå?

På dagens personalmöte informerade jag om det seminarium vi var med och anordnade idag i Europaparlamentet. Socialdemokraterna Anna Hedh och Åsa Westlund stod värdar och folkhälsokommissionären själv medverkade. Diskussionen handlade om alkoholstrategin.

Någon undrade varför inte jag var med, och svaret var förstås att jag flyttar just nu. Då hördes Per-Åke säga "Vad är väl Bryssel mot Råneå?". Och något ligger det väl i det. Seminarium i Europaparlamentet har jag redan ordnat en gång, men flytta till Råneå - det har jag aldrig gjort!

Flyttlasset har gått!

Lådorna är packade. Det sista skräpet är slängt. Flyttfirmans personal är mina hjältar!

Inte bara har de släpat soffan, bokhyllan och sängen nerför gamla trappor från 1930-talet och en lika historisk hiss. De har också lagt ett otroligt pussel. När min säng stoppades in i flyttlasset högst upp i den 4,40 m höga lastbilen så bildades en rak vägg med alla mina möbler. Fantastiskt!

Nu hoppas jag bara att jag får hylla dem lika mycket när flyttlasset är i Råneå på fredag eller lördag...


Kärnkraft och alkohol - ingen bra idé

Naturligtvis tycker alla att det är allvarligt att det funnits berusade människor i tjänst på alla våra kärnkraftverk. Naturligtvis. Men förklaringen att det inte går att kontrollera alla som passerar in och ur kraftverken eftersom det är så många människor i omlopp haltar.

Om det en vanlig dag på ett kärnkraft verk passerar minst 900 personer så blir ju den mänskliga faktorn avgörande för verksamheten. Då kan ju vad som helst hända. Inte bara vad gäller berusning. Sommarens olycka kunde ju inte hända enligt experterna. Ändå skedde den...


Tisdagen går i omvärldsanalysens tecken

Omvärldsanalys är ett ord som är trendigt just nu. Eller åtminstone känns det så i min närhet. I mitt jobb pratar vi mycket omvärldsanalys, i mitt styrelseuppdrag i Svenska Sällskapet funderar vi på att starta tankesmedjor. Mycket av de tidningar jag läser handlar om att bilda mig en bättre analys av omvärlden.

Vad kan då vara bättre än tisdagens konferens "Omvärldsanalysdagen"? En hel dag ska jag ägna mig åt vilka verktyg som är bäst för omvärldsanalys och vilka trender som gäller just nu. Jag har verkligen sett fram emot den här dagen i nästan två år nu! Jag har missat de tidigare. Verkar lovande... Han som anordnar detta heter
Bengt Wahlström och ger bl a ut ett mycket bra nyhetsbrev om trender.


Hur många kartonger kan det bli?

Har nu packat flyttkartonger hela helgen och hela eftermiddagen. Det verkar aldrig ta slut. När jag packat allt porslin hittade jag ett utrymme i köket där det fanns formar och skålar. När de var nerpackade visade det sig att jag har en glaskastrull i grytskåpet. Lite har jag kastat men det mesta kan ju vara bra att ha.

Flyttfirman sa en kartong per kvadratmeter. Nu när jag tror jag är färdig har det gått åt 33 kartonger. Lägenheten är på 34! På onsdag går flyttlasset...

Revision - promenad - libanesiskt

Slutade jobbet vid 15 för att tllsammans med min revisorskollega revidera min IOGT-NTO-förening inför årsmötet. Promenerade sedan till stan. Gick förbi Centralen där det var mycket folk. Förstod att Fuglesang var i närheten. Gick in en snabb vända och såg och hörde honom prata ryska på scen. Därefter libanesisk måltid på en fantastisk restaurang. Vi serverades bl a mycket goda pajer.Sorter som kyckling, spenat, skicka och köttfärs. Mums. Nu börjar Let's Dance!

Språk i skolan

I min släkt har vi alltid med fasa pratat om när mormor gick i skolan och de tvingades tala svenska tom på rasterna. Platsen var Tornedalen och min mormor och hennes vänner ville helst tala tornedalsfinska. Språktvånget har alltid varit en symbol för svenskarnas kolonisering av Tornedalen, liksom försvenskningen av byanam.

Tänk att dessa tankar börjat florera i Sverige år 2007... Snacka om tillbakagång. Snacka om att vi aldrig lär av historien...

Det är ett lotteri...

Att resa med SL är verkligen ett lotteri, som någon sa i ett nyhetsinslag i julas. Man vet aldrig när nitlotten slår till eller för den delen vinstlotten. I morse gick tunnelbanan hur smidigt som helst. Glad men trött gick jag mot buss nr 1 vid Fridhemsplan. 10 minuter stod det på infotavlan. Jag väntade säkert 15 minuter. Var jag ensam? Skulle inte tro det. Mängder av människor bevittnade under dessa minuter fem bussar som kom med texten "Ej i trafik". Sedan fick jag ett sardinburksutrymme i mitten av min buss och kom lycklig, glad och intryckt till Essingen!

Några av världshistoriens främsta misstag

Finns förstås många misstag och följande sammanställning är inte på något sätt vetenskaplig:

1) Kinas kejsare bygger kinesiska muren, tre gånger så lång som hela Sverige, för att stoppa mongolerna. Djingis Khan invaderar Kina. Meningslöst jobb?
2) 4000 år sedan. Cheops och hans faraoner använder tusentals man för att under hur många år som helst bygga stora pyramider som gravar. Sedan tusentals år är de plundrade. Å andra sidan är Ramses II segraren som ligger på Egyptiska museet och visar upp sitt eviga liv.
3) 2000 år sedan. Judiska Rådet i Jerusalem som ville döda Jesus så att hans irrläror inte spred sig bland folket. Så här i efterskott verkar de ha misslyckats.
4) 2000 år sedan. Den romerksa senaten som mördade livstidsdiktatorn Julius Caesar för att rädda republiken. Som tack fick de Romarrikets första kejsare i Augustus. Republiken var död.
5) 600 år sedan. Christofer Columbus landstiger vad han tror är Indien.
Bubblare: Hitler kommer på att han ska anfalla Sovjetunionen 1941.

Kvinnorna mot makten

Känns himla bra att Mona ställer upp som partiledare för sossarna. Det är verkligen dags för en kvinna där, precis som på så många andra ställen. Hur kan vi tillåta system där männen ständigt kvoterar in andra män bara för att deras kompetens är att de är män? Obegripligt egentligen. Men skönt om det uppstår en situation där partiledaren, partisekreteraren och LO:s ordförande är kvinnor. Att Mona sedan verkar klockren vad gäller hbt-personer, invandrare och låginkomsttagare gör ju saken än bättre!

Typiskt att hon var tvungen att vänta 11 år på detta. Att hon inte dög 1995. Precis som Hillery Clintons främsta merit är att hon varit en tidigare presidents fru. Då har hon i alla fall en man som kan viska de rätta besluten till henne. Paah...

När jag var generalsekreterare i UNF stötte jag en gång på en äldre kvinna som berättade att hon varit Heimdals siste förbundssekreterare 1970. Heimdal, tydligen ett förbund före sin tid. Men kvinnlig ordförande dröjde minsann ända till 1993. 

Lägenheten såld!

Så var min lägenhet på Kungsholmen såld. Flyttlasset går 31 januari. Skolskjutsen för Fanny är ordnad. Känns bra detta! I Akalla är en byrå inköpt som ska monteras vid tillfälle. Känns också bra!

Bensinskatt och avgift till a-kassan och den andra sidan

I debatten ses ofta ett diagram som visar hur hög andel skatten är av bensinens totala pris och därigenom hur lite den enskilde bensinstationsägaren får i sin plånbok. Ägaren tvingas sälja snabbmat och bildäck istället för bensin.

Vad som inte diskuteras är hur mycket stationsägaren måste betala i avgift till den centrala koncernen. Det är i samma nivå som skatten. Anledningen sägs vara  bl a marknadsföring. Skatten skulle ägaren aldrig få i sin egen ficka även om den sänktes, men ju mindre som går centralt ger ju mer åt ägaren.

Samma kan sägas om debatten kring den höjda avgiften till a-kassan på cirka 300 kr per månad. En diskussion som verkligen behöver föras. Där diskuteras det aldrig varför fackförbunden tar en månadsavgift kring samma belopp. Vad får vi för en medlemsavgift som är 300 kr per MÅNAD? Till IOGT-NTO är den 150 kr per ÅR.

Jag tycker mycket väl att fackförbundens verksamhet är väl motiverad. Sitter själv i styrelsen för den lokala klubben på jobbet. Men frågan är om inte HTF skulle kunna dra ner avgiften något? Vad är det värsta som skulle hända om avgiften sänktes 10 procent? Misstänker att det finns mycket samlat i strejkkassorna. Och frågan är ju om det blir strejk inom närmaste framtiden?

Alkoholens skador längst ner

I SvD.se kan man idag längst ner se en nyhet om att alkohol ger starr. Det är ju typiskt att nyheter om skador hamnar längst ner medan nyheter om alkoholens påstådda hälsovinster hamnar överst.

Min lägenhet till salu!

Nu finns min lägenhet till försäljning. Kika gärna in. Kanske lägga ett bud? Eller njut av de för mig redan nostalgiska bilderna av en innerstadslägenhet.

Skatten på alkoläsk höjs!

Efter debatten i Härnösand kring alkoholpolitik har riksdagens skatteutskott lovat att de vill höja skatten på alkoläsk. Enligt Sundsvalls Tidning kan proposition komma redan i februari-mars. Bra att den kommer, men trist att det dröjt. Den förra majoriteten ville ha det fr o m 2006 men lyckades inte definiera alkoläsk. Den nya regeringen drog tillbaka förslaget i budgeten.

Vadå definiera alkoläsk? Tyskland och Frankrike har lyckats men inte Sverige. Det är klart det går om man vill. Om rädslan gäller att glöggen blir dyrare så säger jag följande: Det är viktigare att ungdomar inte super än att medelsvensson en gång per år får betala lite extra för en flaska glögg. Nytt rekord i julhandeln visar att pengar inte saknas för glögg.

Tal i rörelsens tjänst

Såg i tidningen att Sten Engvall hade öppet hus i Boden. han fyllde 60 år. Jag och Fanny for ditt. Jag för firandet och Fanny för Äventyrsbadet Nordpoolen.

Väl där ombads jag hålla ett tal till Sten med syfte att marknadsföra IOGT-NTO där han varit engagerad i 25 år. Roligt. Länge sedan jag höll tal. Var vanligare förr när jag var generalsekreterare i UNF. Men Fanny påminde mig om när vi var till Folkets Hus i Bastuträsk för några år sedan på Västerbottens distriktsårsmöte och att jag minsann hållit tal då också...

Korta tal tycker jag är trevligt. De kan få åhörarna att skratta, bli inspirerarde eller känna stolthet. Långa tal, på fester alltså, är ju bara för tråkiga.

Mobiler istället för tändare

Såg en konsert med Robbie Williams på nyår. Vid en lugn låt lyste hela publiken med sina mobiler där det förr alltid lystes med cigarettändare. Stämningsfullt. Och samtidigt ett tecken i tiden. De flesta unga människor idag har en mobiltelefon - men de flesta har inte tillgång till en tändare. För tjugo år sedan röktes det mer och talades mindre i mobil. En del menar att mobiler är farliga. Kanske inte jämfört med cigaretter...

Många resor blir det

Hörde några på Arlanda diskutera hur många resor de gjort 2006. Fick mig också att fundera. Under 2006 gjorde jag åtminstone följande resor:
minst 20 gånger till Luleå
10 gånger till Bryssel
4 gånger till Göteborg
2 gånger till Helsingfors och Nyköping
Uppsala, Borås, Öland, Visby, Saxenborg
Istanbul, Indien, London, Luxemburg, Wien, Paris
Totalt nästan 100 enkelresor, dvs två per vecka i genomsnitt.

Puh! Men roligt är det. Annat var det under åren 1999-2002 när jag for nattåget mellan Stockholm och Luleå samt åkte alla tjänsteresor med tåg. De åren tillbringade jag cirka 40 st 24-timmarsdygn på tåg per år! Ca 1,5 månader per år var jag på tåg. Det var en tokig tid. Men jag hade mycket tid för reflektion. Läste en bok, drack en kopp kaffe.

Politiker vilar inte...

Ikväll far jag till Härnösand. Julledigheten är slut och imorgon ska jag snacka alkoholpolitik tillsammans med bla några riksdagsledamöter och kommunpolitiker från Västernorrland. Så för er som trodde politikerna satt hemma och såsade när de är lediga från riksdagen får jag härmed meddela att de befinner sig på olika möten i hemlänet.

Nytt år nytt boktips

Förra året läste jag under våren en del böcker kring kristendo, islam och buddhism. Religion har alltid intresserat mig och under Indienresan var en höjdpunkt besöket i ett hindutempel. Precis som mina resor senaste året till Egypten och Istanbul hjälpt mig i min förståelse av islam.

Nu är boken "Vad hände på vägen till Damaskus?" av Lena Einhorn införskaffad. Den ska söka efter den verkliga historiska personen Jesus. Otroligt spännande! Fannas han på riktigt? Vad hände vid korset? Vem skrev evangelierna och när skrevs de?
Recensionen lovar gott.

I våras läste jag Göran Häggs "Påvarna" om alla påvar hittills. Den katolska kyrkan är en organisation som efter 2000 år fortfarande existerar och är större än någonsin. Mest spännande där var de första 300 åren innan kristendomen blev erkänd som romersk religion. När Petrus var påve. Där lärjungarna och de troende fick gömma sig i underjordiska hålor. Där tron var så stark att de fortsatte sin kamp även om ledningen dödades.

Kristendomen kom även till Indien via lärjungen Thomas Tvivlaren. Så när portugiserna skulle kristna landet på 1500-talet fanns redan troende där. Troende som inte ville betala kontribut till en påve som de aldrig hört talas om!