Debattartikal om alkoholens kostnader

Från Helsingborgs Dagblad (En liknande kan läsas på Dalarnas Tidningar):

Hur vi än räknar kostar alkoholen pengar för Helsingborg kommun, skriver Carl Schlyter (mp), Barbro Westerholm (fp), Sven-Olov Carlsson, IOGT-NTO och Peter Moilanen, IOGT-NTO.


DEBATT. De senaste dagarna har vi kunnat se Systembolagets annonskampanj om att alkoholens samhällskostnader skulle öka om vårt monopol på alkoholförsäljning upphörde. Vi kommer inte ifrån det - alkoholen kostar samhället stora pengar. För Helsingborg kommun är samhällskostnaden mellan 400 och 2121 miljoner kronor beroende på vilken beräkningsmodell som används. Även om summorna skiljer sig mycket åt så är även den lägre summan en hög kostnad.

Den högre samhällskostnaden står nationalekonomen Anders Johnson för. Han har flera gånger under de senaste 25 åren räknat ut alkoholens kostnader. För 2006 beräknade han en kostnad på 156 miljarder kronor. Ifjol kom en liknande beräkning från forskare vid SoRAD, Stockholms universitet. De kom fram till en mer blygsam bruttokostnad för samhället på 29,4 miljarder kronor.

En skillnad mellan de två undersökningarna är att de delvis mäter olika saker. En annan allvarligare brist i forskarlagets undersökning är att de utelämnat vissa kostnader då de inte kunnat finna relevanta data. De vet att det finns en kostnad men sätter den till noll kronor. Då blir förstås totalkostnaden lägre.

Även deras kostnader för förtidspensionering, sjukfrånvaro och sjukvård ligger också lågt i förhållande till vad många initierade bedömare brukar uppskatta dem till. Ingen av underökningarna tar någon hänsyn till det mänskliga lidande som barn som växer upp i missbruksmiljöer, anhöriga och våldsoffer känner.
Däremot visar SoRAD:s undersökning att även om alkoholens kostnader i deras beräkning är lägre blir bruttokostnaden för samhället mycket hög. Det gäller inte minst för kommuner och landsting som redan har svårt att få sina budgetar att gå ihop. Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat med 30 procent de senaste tio åren. Omfattningen av de skador som ökningen leder till släpar visserligen efter. Men redan i dag kan vi se en allvarlig ökning av leverskador hos unga tjejer, ökat rattfylleri och ökad misshandel.

Vad kan vi då göra åt detta? Ett viktigt konstaterande är att vi måste vända den trend som lett till ökad konsumtion i dag jämfört med före EU-medlemskapet. En ökning av konsumtionen leder till fler skador och än högre kostnader.
De politiska beslut som tas framöver ska inte underlätta tillgången av alkohol. Krogpersonal måste utbildas i ansvarsfull servering, kommuner ska inte sponsra festivaler där alkoholen flödar och serveringstillstånd som missköts måste dras in. Radikalt sänkta införselkvoter måste återinföras och strikta reklamregler för alkohol behövs. Den pågående utredningen av alkohollagen får inte leda till att det blir enklare att få tag på alkohol.
Det går att få ned samhällskostnaderna för alkoholen, men det gäller att våga fatta beslut som vi vet håller nere konsumtionen - inte beslut som ökar den.


Carl Schlyter (mp) Europaparlamentariker
Barbro Westerholm (fp) riksdagsledamot
Sven-Olov Carlsson förbundsordförande IOGT-NTO
Peter Moilanen ansvarig IOGT-NTO:s alkohol- och narkotikapolitiska arbete


Det är mycket nu...

eller det är det ju inte egentligen. Tyckte det var mycket mer i september och oktober. Men ändå är Stockholmsveckorna intensiva dagtid. Och kvällarna har jag försökt vara ledig. Igår såg jag Stand up på klubb Raw.

Idag har jag haft frukostmöte, varit på konferens, haft möte i riksdagen och ikväll har jag förberett en debattartikel, en föreläsning och en utfrågning.

Igår var det en spännande frukostpaneldebatt om alkoholpolitik i Stockholm, en morgonpersonalmöte om kommunikation där jag medverkade om allmänhetens syn på IOGT-NTO, lunch med Me&I-kläder, möte med Maj-Lis om 1 maj/ FNV 08 samt möte med Sven-Olov.

I tisdags var temat intervjuer. Blev intervjuad av en doktorand från Handelshögskolan om hur alkoholpolitiken används inom IOGT-NTO alla resurser. Blev även intervjuad av en SSU:are som skrev C-uppsats om IOGT-NTO:s alkoholpolitik från 1990 och framåt. Min lunch blev nästan en intervju av en kompis och vidare hade jag möte med en författare om två av hans böcker. Han har gjort en del intervjuer i dem.

Måndagen ägnades åt Ledningsgrupp och verksamhetsansvarig grupp.

Snart är det dags. 28 november

DSC00152.JPG
Snart är det dags. 28 november

Le grand petit dejeuner

Imorse bakade vi scones och mixade vattenmelon till en drink. Kaffe, fil och mineralvatten. Kändes som den lyxigaste frukosten som serverats på Edénsvägen 1 i Råneå.

Installation av Fanny

DSC00144.JPG
Installation av Fanny

Ja man undrar ju, handelsminister Ewa Björling

När bryter ministern tystnad om WTO?

Ewa Björling, handelsminister
 
STOCKHOLM Ska regeringen och nya handelsministern Ewa Björling (m) äntligen tvingas svara om man ska agera för att begränsa frihandeln med alkohol och tobak? Detta sedan riksdagsledamoten Birgitta Eriksson (s) lyft upp WTO-frågan i parlamentet.


I en s.k. skriftlig fråga undrar Birgitta Eriksson "hur avser statsrådet att agera för att begränsa handeln och frihandeln med alkohol och tobak?".

Bakgrunden är att flera debattörer, bland andra Anders Wijkman, EU-parlamentariker (kd), och Sven-Olov Carlsson, IOGT-NTO:s ordförande, begärt att handelsministern agerar mot EU:s linje i WTO-förhandlingarna. Unionen har överlåtit till EU-kommissionen att förhandla, men driver en linje som på sikt kan hota både Sveriges och fattiga utvecklingsländers folkhälsopolitik.

"Att stödja EU:s nuvarande position är inte bara dubbelmoral. Utrikesdepartementet hittillsvarande hållning äventyrar också de grundläggande målen för Sveriges biståndspolitik", skrev Wijkman och Carlsson i et gemensamt debattinlägg men krav på svar och agerande av handelsministern.

Drugnews och sajten Europaportalen har upprepat erbjudit handelsminister Ewa Björling utrymme för replik alternativt svara på frågor, men hon har avstått.

Ska nu regeringen äntligen bryta tystnaden om de hemliga WTO-förhandlingarna?


Av Drugnews/SL


Gissa politikern

Gissa vilken tongivande politker som ligger bakom följande citat i en interpellation i riksdagen:
"Jag tror att det är viktigt att vi bevarar en traditionell svensk alkoholpolitik av väldigt många skäl. Jag tror att väldigt mycket av det sämsta hos människan kommer fram under alkoholberusning - aggressioner, våld och övergrepp"

"Jag tror inte alls att den svenska alkoholpolitiken är på väg ut. Jag tror att den svenska alkoholpolitiken är på väg in. Jag tror att fler och fler länder kommer att inse att det finns folkhälsoproblem, samhällsproblem och sociala problem förknippade med alkohol..."

"Jag tror att det finns en utbredd folklig legitimitet för att det är gott med vin, att det är gott med öl och att det är trevligt med en snaps till sillen. Men det är inget argument för att vi inte ska ta hänsyn till dem i vårt samhälle som drabbas av alkoholens avigsidor. De är mörka och brett förekommande, och vi har ett gemensamt ansvar för att motverka dem. Alkoholen skapar problem för kvinnor, för barn och ungdomar. Alkohol är också ett av de stora sociala problemen bland män."

Svar: Anders Borg (m), finansminister

Sveriges Makalösa Föräldrar i Filmtrailer

Var på bio igår. Lejon och lamm. Helt ok film.
I trailern för kommande filmen Leo inser jag att man ser kansliet för
Sveriges Makalösa Föräldrar. Utanför en mycket bra turkisk restaurang, Ûsküdar. Se själv här. Våldsamma scener utspelas. Såg personalen detta?

En gång gick jag och Micke rakt in i en Beck-filminspelning. Peter Haber var där men, ack, inte Persbrandt. Filminspelningar kan ske närmare än man tror. Jag hyrde faktiskt ut logi till medverkande när filmen Jägaren spelades in i Älvsbyn. Men de stora skådisarna sov uppenbarligen inte hos oss utan på hotellet nere i byn.

Det behövs fler alkoholfria mingel!

Så många tillfällen det finns att få i sig alkohol på arbetsrelaterade mingel. Tjänstemän på arbetstid motiverar sig för lite alkohol. Det är ju ändå fest! Och sedan undrar man varför politiker och tjänstemän blir alkoholberoende eller tar fel beslut vid krisjourer...

Nej, det behövs fler alkoholfria mingel! Vi hade ett på Almedalen tillsammans med Vårdförbundet. Alla hade kul även om en del frös. För två veckor sedan hade vi ett mingel på Stora Essingen. Även där hade våra externa besökare trevligt. 4 december är det så dags för vårt Luciamingel i Bryssel. Det brukar vara trevligt för de internationella gästerna.

Men det behövs fler alkoholfria migel. Det behövs fler tillfällen för umgänge där alkoholen inte finns.


Förebygg.nu inte så förebyggande för mig - men himla trevligt!

Förebygg.nu igår. Massor med spännande seminarier. Men inte för mig.
- Dagen började med en suspekt Lo Kauppi. Vackert framträdande, grundlös analys.
- Vid fikat träffade jag en person som betytt mycket för mig och som jag inte träffat på länge. Vi talade och diskuterade så att seminariet som var gick förbi. Himla trevligt.
- Sedan ett seminarium om Skellefteåmodellen och rattfylleri. Mycket intressant!
- Lunch
- Möte med mina medansvariga på Verksamhetsenheten. Mötet tog lång tid. Två seminarier missades.
- På väg till sista föreläsningen stötte jag ihop med samma vän igen, vilket ledde till ytterligare en halvtimmes spännande diskussion.
Insåg här att det var två timmar till kvällens mingel och att jag lika gärna kunnat åka till Stockholm.
Men så hakade jag på fyra scouter för en fika. Mycket trevligt! Sedan mingel där fler intressanta vänner dök upp. Och slutligen glass på McDonalds med sex scouter. Lika trevligt det.

Var redo - Alltid redo!

Dagen då Taxi Stockholm svek

Hade förbeställt taxi till kl 05.40. Tåget mot Göteborg går kl 06.05. Ingen bil kommer. Kl 05.45 ringer jag bolaget. Tyvärr ingen assistans på min bil. De ska skynda på bokningen. Väntar. Väntar.

Kl 06.00 kommer taxin. Den stackars chauffören får sig en utskällning av en irreterad Peter. Inser att tåget har gått - bokstavligt.

Ringer Malmö Aviation. De öppnar kl sju. Ringer SAS. De öppnar kl sju. Tänker boka flyg via internet. Har inga mynt. Vänta! Jag är ju Brysselian. Jag har ju Euro!

Bokar flyg från Arlanda kl 08.10. Åker ut. Äter frukost på McDonalds. Äter frukost på planet.

Kommer till Wendelsberg före min kollega som åkte tåget.

Jag hann i tid! Och har bevisat att det går fortare med flyg än tåg till vår folkhögskola.

Rutinerat IKEA-besök i veckan

Hade laddat upp för ett IKEA-besök. Skohyllan var visserligen inköpt på Biltema men fler saker skulle köpas.

Besöket kändes rutinerat. De nio milen dit såg Fanny på sin DVD-skärm. Väl där gjorde hon sitt obligatoriska besök på Småland. Sist klagade hon på finska filmer, men det är ändå uppskattat. Jag handlade första lasset för mig själv. Tyvärr måste man i Haparanda gå genom kassan för att möta upp sina barn efter en timme. In med första lasset i bilen.

Dags för pass nummer två. In i butiken. Mål: Finna restaurangen via genvägar. Utmanar barns kartläsarförmåga. Efter måltiden fyllde vi åter en gul kasse. Denna gång än mer grejer. Fanny ville också handla. Ut till bilen. Fler DVD-filmer på vägen hem. Och ännu en trevlig fader-och-dotter-upplevelse var till ända. Alla nöjda.

Men jag glömde köpa det viktigaste - sängbenen. Suck!

Ska man läsa för barn?

Var på  föräldramöte om hur barns språkutveckling är och om man ska läsa för barn. Inbjudan hade jag fått via skolan. Numera får vi två lappar med info. En till pappa och en till mamma. Bra!

Nu visade det sig att detta blev mer en förberedelse för hur jag ska bete mig när jag får mitt nästa barn. Fokus var på små barn. Ettåringar säger enstaka ord, tvååringar två-ordsmeningar och treåringar kan möjligen sätta ihop tre-ordsmeningar. Vid fyra-femårsåldern kan barnen uttrycka sig mer i meningar som vi tänker oss dem. Men då kan det gå snabbt och vissa lär sig läsa. Annars är det efter årskurs ett som de ska kunna det.

Huvudbudskapet för kvällen var att man som förälder eller vuxen ska läsa för barn. Även om barnen själva kan läsa så ska man inte sluta. För barn utvecklar hela tiden språket. I det samhälle vi lever är konsten att läsa en avgörande faktor för vilka möjligheter som finns senare i livet.

Två timmar för detta viktiga budskap var väl länge, men då ingick kaffapaus där man naturligtvis skulle betala 20 kr för fika. Som vanligt ingen tanke på de som kan ha svårt för dessa 20 kr. Ändå var kvällen finasierad av Rädda Barnen i Råneå.

Jag gick hem och läste ett antal sidor för Fanny ur Stephen Kings Drakens Ögon. Tänkte att här ska läsas.

Nu faller snön i Råneå

DSC00142.JPG
Nu faller snön i Råneå

Supersmurfen - från demokrati till diktatur

Läsa gamla seriealbum är ett gemensamt nöje för mig och min dotter på kvällarna. Båda har lika roligt. Igår läste vi åter Supersmurfen. Vilken demokratiskola detta album är. Kan varmt rekomendera det. Sedan är det förstås vinklat men ger en fingervisning över ett samhälles utveckling och fall.

Storyn är att Gammelsmurf åker iväg för finna en viktig ingrediens till sitt experiment. Nu är det ingen som bestämmer i byn. Smurferna kommer fram till att någon måste bestämma, men alla vill göra det. De kommer på att de kan rösta, men alla röstar på sig själv. Två personer kör sedan valkampanj. Smurfen som lovar mest vinner valet men vill vara den enväldige Supersmurfen. Det ogillar de övriga. Han utnämner då Starksmurfen till kapten för livvakten och Musiksmrfen till språkrör. Båda känner sig hedrade och bekräftade och en inre kärna är säkrad.

Diktaturen tar ett hårdare grepp i och med att Sprattsmurfen fängslas för ett spratt. En underjordisk rörelse befriar honom och flyr till skogs. De okuvade gör terrorattacker mot byn och fler och fler smurfer hoppar av Supersmurfens diktatur och går över till de okuvade. Supersmurfen låter då bygga en stor palisad runt byn under förevändning att de okuvade ska hållas utanför, men byns invånare misstänker att den är till för att de inte ska komma ut.

I en sista strid är bråket på blodigt allvar. Slottet sprängs i luften. Vapnen är framtagna inför sista striden. Då kommer Gammelsmurfen hem. Citatet "Skäms ni inte? Ni uppför er ju precis som människor!!" sammanfattar på ett kärnfullt sätt hur ett samhälle kan utvecklas.

Läsvärt - för både vuxna och barn

Biltema - vilket ställe!

Var för första gången inne på Biltema idag. Vilket ställe! Inte så mycket för bilgrejerna som får allt annat de hade. Julpynt, skohylla och kontorsmaterial. Billigt och bra. Här finns alla grejer som man inte visste att man behöver. Tänk att det finns dem på Facebook som seriöst anmält sig intresserade av en "Buy nothing day".


Samma ställe - tio år äldre barn

Fanny och jag såg idag bio. Hon hade valt exakt samma ställe där jag och hennes mamma satt för ganska precis tio år sedan. Då var det ett "tvåsäte", nu är det två separata säten. Minns att jag där för första gången kände Fanny sparka inne i magen och att det var ett ögonblick då jag mer mentalt insåg att jag skulle bli pappa. Härlig känsla.

Nu är Elin Lundgrens krönika här

När det finns ett ämne som berör och som handlar om alkohol då kan man vara säker på att Elin Lundgren fångar detta i en klockren krönika på den eminenta nättidningen Drugnews. Nu senast om Schenströms alkoholintag under jourtid. Läs den, reflektera.

Vem vill se TV på tidningarnas hemsida?

Minns att jag tänkte tanken när vi på jobbet uppvaktades av aftonbladet.se. Nu visar det sig att deras TV7 inte går så bra.

Många gånger har jag surfat in på DN eller Aftonbladet. En intressant analys av Henrik Broirs eller Lena Mellin har funntis - men - det är inte skrivet utan ett TV-inslag. Genast bläddrar jag vidare. Vill jag se TV går jag ju in på SVT:s hemsida för nyheterna där.

Slump eller norm?

Alla ministrar får antas utsättas för samma kontroll. Kanske tom folkpartister och kristdemokrater utsätts hårdare utifrån bilden av deras kontroll eller moral.

Men inte har vi sett några skandaler kring Björklund, Malmström, Hägglund eller Larsson. Ja inte heller Olofsson eller Erlandsson verkar ha några lik i garderoben.

Det är inte "alla" som har svart arbetskraft, det är inte "vanligt" att tänja på lagen. Det går att finna ministrar i detta land som är både hederliga och kompetenta på samma gång.

Mia Törnblom - rätt bra person

Ikväll talade Mia Törnblom på en av 40 ljusmanifestationer runt om i landet som mindes narkotikans offer. Mia Törnblom gjorde ett självutlämnande tal. Och blev politisk på slutet kring sprutbyten, som hon förstås är mot. Hon har ju gått på plattan och vet vilka signaler det sänder.

Om att det offentliga tillhandahåller redskapen sa hon, typ: "Tänk om någon knarkare går bort av en överdos. Ska man säga att det är okej, sprutan hade ju i alla fall "staten" stämplad på sig"

Scrubs

Har nu konfronterats med Scrubs under några veckor och måste erkänna att det är helt min humor. Det där kan bli något. Min köpa-DVD-sida hos mig kliar och det rycker lite i beställarnerven. Men jag ska lugna mig. Har ju ett antal filmer och serier osedda än...